Rezultati 1 do 4 od 4


 1. #1
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.314 puta u 3.766 postova
  Moć reputacije
  1061

  Božanstva starih Slovena (Srba) | Божанства старих Словена (Срба)

  ..
  УПОЗНАЈТЕ ДРЕВНИ СЛОВЕНСКИ (ПРАСРБСКИ) ПАНТЕОН  Сви знамо за Зевса, Одина, Јупитера, Венеру, Афродиту… А да ли знате како су се називала божанства старих Словена и како су изгледала?

  Руски уметник Јаромир Великородов већ дуго се бави резбаријама кипова старословенских божанстава. Он је своје радове, уз уметничку слободу која је неизбежна у овој врсти радова, јер о митолошким бићима старих Словена не постоји сачувано много оригиналних извора (пре свега јер су кипови и рађени у дрвету), базирао и на истраживањима старословенске културе којом се бави дуги низ година.

  Како каже овај руски уметник, култура старих Словена њему је блиска и по духу, a и по крви. Кипови су урађени од липовог дрвета и премазани маслом и пчелињим воском, онако као што се то радило у давна времена.

  Стари Словени су кипове налик овима које израђује Великородов држали у својим домовима, украшене везеним пешкирима.

  Упознајмо нека од митолошких бића наших предака:


  Род / Род


  Род је биће из словенске митологије за које у науци још увек постоји недоумица око тога да ли представља божанство или митолошко биће. Са Родом се обично помињу и Рожанице или Рожањице.


  Лада / Лада


  Лада — богиња лета, љубави и лепоте из старословенске митологије. По веровању старих Словена она живи у другом свету званом Ириј до пролећа, када се буди носећи са собом пролеће.
  Име богиње Лада се први пут спомиње у периоду ренесансе, када су словенски историчари, под утицајем њихових француских, италијанских, немачких колега почели да показују јак интерес за античку митологију. Неки од њих, посебно чешки и пољски историчари покушали су да изграде заборављени словенски пантеон богова.


  Велес / Велес


  Велес или Волос (стсл. Велесъ, Волосъ) је словенски бог поља, пашњака и шума односно усева, стоке и животиња (дивљих). Његов животињски пандан је медвед, док је у хришћанству његову улогу преузео свети Василије (или свети Власије). Има неких аутора који у њему виде и словенског бога подземног света, а неки му приписују и заштиту поезије.

  По њему је назван један од најконтроверзнијих списа из области старе словенске вере познат као Велесова књига.
  (мало више о истој - овде)


  Перун / Перун


  Перун (стсл. Перунъ) је словенски бог неба и непогода (падавина, летњих олуја) односно бог громовник, нека врста словенског Зевса, коме су се стари Словени често обраћали током суше. Његов дан је био четвртак, а посвећени су му Храст и перуника (божур или богиша).


  Јарило / Ярило


  Јарило је у митологији старих Словена бог пролећне вегетације и плодности, а понекад је био повезиван и са ратом. Замишљан је као изузетно леп младић, који јаше на белом коњу, у белој одећи, босоног, окићен пољским цвећем и са свежњем класја у рукама. Због тога су у различитим пролећним обредима, девојке одевене у бело и овенчане цвећем, јахале на белим коњима. У његову славу су прављене и лутке од сламе, које су називане именом овог божанства.


  Сварог / Сварог


  Сварог (стсл. Сварогъ, Соварогъ) је словенски бог Сунца које даје животну топлоту као и кућног огњишта (које је замена за Сунце). Помиње само у једном извору – у „Хроника“ византијског историчара Јован Малала.


  Мокош / Макошь


  Мокош (старословенски: Мокошь; још и Мокоша, Мокошка) у митологији Источних Словена богиња плодности, заштитница жена и женских послова, посебно предења. Њен древни идол поставио је кнез Владимир на брду у Кијеву, и то поред идола Перуна и осталих богова. На северу Русије називају је Мокуша и замишљају је као жену велике главе и дугих руку која обилази куће и надгледа преље. Њен култ је, судећи по топонимима, био распрострањен и код Западних Словена.


  Стрибог / Стрибог


  Стрибог, Стрибох (стсл. Стрибогъ) је божанство у источнословенској митологији. Сви ветрови сматрани су његовим унуцима. Његова култна дрвена статуа помиње се међу киповима који су стајали на брегу у Кијеву, где су пронађене и статуе Перуна, Хорса и Мокоша. Замишљан је као седи старац који држи рог у рукама, којим буди ветрове, своје унуке. Животиња која је симболизовала Стрибога је орао.


  Дабог / Даждьбог


  Дабог (Дајбог, Дажбог, Даждбог, Даба) (стсл. Дажьбогъ) је словенски бог који даје живот Земљи, јер је истовремено бог Сунца (сунчеве топлоте) и кише који су најважнији услови за опстанак људи. Он је истовремено и бог подземног света и родоначелник Словена (људи). Дабог је према усамљеном тумачењу Веселина Чајкановића био и врховни бог Срба.


  Црнобог / Чернобог


  Црнобог (Црни бог) је Бог ноћи и мрака из словенске митологије. Црнобог је можда најтајанственије словенско божанство у вези са којим постоје многе претпоставке, али мало тога се може потврдити са сигурношћу.


  Триглав / Триглав


  Триглав је у митологији Балтичких Словена троглаво божанство, вероватно бог рата. Међутим као врховни бог он има и троструку улогу божанства који обавља три функције: божанство рођења, божанство загробног живота, смрти и предака и божанство одржања човековог живота.
  Такође сличност Световида и Триглава наводи на помисао да се може радити о истом божанству, који се у различитим крајевима, различито називао.


  Морана / Марены, Мары


  Морана (или Мора, Морена, Марана, Маржана) је у словенској традицији симбол смрти и зиме.
  Појављује се у разним обличјима. Најчешће као лепа девојка, врло бледа, са вучјим очњацима и канџама. Њен други лик је онај попут Баба Јаге, ружне старе вештице.


  Хорс / Хорс


  Хорс (стсл. Хърсъ) је источнословенско божанство нејасних функција, вероватно бог Сунца. Његов дрвени идол налазио се на брду у Кијеву, покрај идола Перуна, Дажбога, Стрибога, Симаргла и Мокоши. Претпоставља се да је лик тог божанства формиран под утицајима са југа. Понекад се појављује и под именом Сурија (постоји и хиндуистичко божанство истог имена) односно Зорја. Древни Словени су веровали да Сварогов син кује ново сунце и да га онда коњи Суријини преносе преко неба.


  Жива / Жива


  Жива је, у словенској митологији, богиња живота. На глави је имала украс, који је подсећао на сунчеве зраке; била је огрнута лаким огтачем, голих груди и рамена. У левој руци држала је класје жита, у десној воћку сличну јабуци.


  Љељ / Леля


  Љељ брине о побратимству, а син је Триглавов и муж Ладин.  Извор: Правда; mirslavbog.ru; facebookreportermonitor.wordpress.com

 2. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Серб_Степа:


 3. #2
  Fast Serbia v2 Caffe Singer avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  4.394
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  1.983
  Pohvaljen 11.298 puta u 6.516 postova
  Moć reputacije
  462
  Dobro sto ima teksta koji objasnjava o cemu se radi inace bih pomislio da su to artikli iz sexshopa.

 4. Sledeća 3 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Singer:


 5. #3
  Početnik
  Datum registracije
  21.01.2013
  Postovi
  10
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  157
  Pohvaljen 4 puta u 2 postova
  Moć reputacije
  9
  Нема Дабе, Хромог Дабе.

 6. #4
  Top poster Drug Član avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Postovi
  2.840
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  8.719
  Pohvaljen 10.283 puta u 3.899 postova
  Moć reputacije
  312
  Citirati Originalno postavljeno od bookman Pogledati poruku
  Нема Дабе, Хромог Дабе.
  Svetovida, Ilije itd..

  Slovenski panteon je, naravno daleko veći, od ove nekolicine prikazanih "bogova"..

  On ima svoj vremenski i teritorijalni okvir i razvoj..


Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Ovlašćenja postavljanja

 • Vi ne možete postavljati nove teme
 • Vi ne možete postavljati odgovore
 • Vi ne možete postavljati priloge
 • Vi ne možete menjati vaše poruke
 •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 09:42.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2020 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1