Rezultati 1 do 9 od 9


 1. #1
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.314 puta u 3.766 postova
  Moć reputacije
  1061

  Zašto? _ _ _ _ __ __ {{{ ZAŠTO? }}} │ Зашто? _ _ _ _ __ __ {{{ ЗАШТО? }}}

  ..
  NAŠI GENERALI IZDALI KOSOVO!


  Nekoliko generala iz samog vrha tadašnjeg Generalštaba izdalo je Kosovo. Oni su tokom bombardovanja 1999. godine u dogovoru s NATO bezočno podvalili predsedniku SRJ Slobodanu Miloševiću da Alijansa samo što nije krenula u kopneni napad na SRJ. Prema njihovoj lažnoj proceni, NATO bi začas pregazio celu državu, zbog čega je Sloba, suočen sa potencijalnom katastrofom, prihvatio Kumanovski sporazum i tako faktički predao Kosovo u ruke Albancima.

  Ove šokantne tvrdnje, koje bacaju sasvim novo svetlo na sve što se događalo uoči i tokom bombardovanja, izneo je vojni analitičar Miroslav Lazanski. Njegove reči i te kako imaju težinu s obzirom na to da on važi za jednog od najboljih poznavalaca svega što se dešavalo i dešava u Vojsci i oko nje.

  - Plan o kopnenom napadu su forsirali Englezi, ali su mu se odupirali generali u Pentagonu jer su znali da je to problematično. U momentu zaključivanja Kumanovskog sporazuma efektive NATO na terenu nisu bile dovoljne za bilo kakvu vrstu kopnene intervencije, posebno što smo mi sve te prostore gde bi oni mogli kopneno da prođu prethodno minirali - objasnio je Lazanski i dodao da je mit čak i mnogo puta prepričavana tvrdnja da su Ahtisari i Černomirdin upozoravali Miloševića da će NATO bombama sravniti SRJ da bude ravna kao tepsija.


  TAJNO U NORVEŠKOJ

  U tom ključnom trenutku, kako dalje svedoči vojni analitičar, dešava se velika laž servirana Miloševiću od nekih njemu bliskih generala iz vrha sistema odbrane. Koliko je kopnena intervencija bila daleko, dokazuje i činjenica da su čak i vazdušni napadi poprimili druge obrise jer od bombardovanja kineske ambasade nijedan vazdušni napad na prostoru Beograda nije zabeležen. A generali su Slobu ubedili da NATO samo što nije krenuo u juriš iz pravca Mađarske i istočne Slavonije.

  - Određene zapadne obaveštajne službe su preko nekih naših generala uverile Miloševića da kopnena intervencija samo što nije počela. On je bio pod utiskom takvih stručnih procena nekih u Generalštabu. Jedan general je čak bio sedam dana u poseti Norveškoj, pa potom nestao. Niko ne zna šta je bilo s njim. Posle se vratio i nakon 5. oktobra je ponovo bio u službi - rekao je Lazanski ne želeći da otkriva imena generala.

  Temom izdaje srpskih generala bavio se svojevremeno i general Blagoje Grahovac, koji je te 1999. penzionisan. On je objavio knjigu "Glasovi iz gluve sobe", u kojoj se bukvalno hvalio da je neposredno pre NATO napada lično organizovao prvi tajni kontakt generala Momčila Perišića sa oficirima i funkcionerima NATO, kako je napisao, u dogovoru sa tadašnjim načelnikom Uprave bezbednosti, generalom Aleksandrom Dimitrijevićem.


  SUSRET NA BRODU

  Prema tvrdnjama Ljubana Karana, nekada pukovnika KOS, Grahovac je javno priznao da je uz logistiku koju im je dalo crnogorsko rukovodstvo prebacio Perišića policijskim helikopterom na američki nosač aviona u Jadranu, odakle se, kako tvrdi, "vratio prepariran". Naravno, sve je urađeno tajno, bez znanja državnog i vojnog vrha zemlje. Zato ne čudi, napominje Karan za naš list, što su ova trojica generala kasnije često pominjana po svojim tajnim vezama sa NATO. S tim što se, kaže naš sagovornik, sada general Grahovac jedini time hvali.

  Grahovac živi u Crnoj Gori i juče s njim nije bilo moguće kontaktirati, kao ni sa Momčilom Perišićem, kom se, inače, i dalje sudi pod optužbom da je špijunirao za Amerikance (uhapšen zbog toga 2002. godine).  Dejan Lučić, publicista: Čuveni general Blagoje Grahovac bio je glavni čovek za vrbovanje oficira koji su počeli da rade za Amerikance. On je vrbovao Perišića, Dimitrijevića, Vasiljevića...


  Reagovanja na tvrdnje Lazanskog

  Ljuban Karan, penzionisani pukovnik KOS

  - Tačno je da o kopnenoj intervenciji tada nije bilo ni govora jer bi to bila kap koja bi prelila čašu. Prevršili su meru već i bombardovanjem, pogodili su previše civilnih ciljeva i sve je išlo u fazu prekida. Nisu bili spremni za kopnenu ofanzivu. Da se izdržalo još neko kratko vreme, sigurno bi popuštanja prema Srbiji bila mnogo veća. Međutim, komanda Vojske je u to vreme, umesto da pruži podršku predsedniku, učinila sve suprotno od onoga što je on rekao. Milošević je pogrešio što je smatrao da su mu najpouzdaniji oni generali koji su mu zapravo radili iza leđa.

  Vladimir Lazarević, general, bivši komandant Prištinskog korpusa

  - Podatak o tajnom sastanku i svemu ostalom saznao sam tek kad sam dospeo u Hag. Kao vojni komandant na jugu Srbije nisam bio upoznat sa ovim informacijama, ali sam o tome čuo dok sam bio u zatvoru. Nas dole na Kosovu niko nije mogao da plaši kopnenom intervencijom jer smo je mi svakako već preživljavali. Što se tiče ostatka države, najverovatnije je postojao neki opšti NATO plan, međutim, samo ako bombardovanje ne uspe.


  ■ Bombardovanje trajalo 78 dana, od 24. marta do 10. juna 1999.
  ■ Neposredan povod za akciju bio navodni masakr u Račku i odbijanje jugoslovenske delegacije da potpiše sporazum iz Rambujea
  ■ Vazdušni napadi na početku bili usmereni na vojne ciljeve, a kasnije se proširili na privredne i civilne objekte
  ■ U napadima teško oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture, svetinje
  ■ NATO 8. maja razorio ambasadu Kine, navodno greškom, nakon čega nije više bilo gađanja ciljeva u Beogradu
  ■ Intervencija završena Kumanovskim sporazumom, kojim je Kosovo praktično predato prvo međunarodnim snagama, a potom Albancima
  ■ Procene štete kreću se od 30 do 100 milijardi američkih dolara
  ■ Srpske procene su da je poginulo oko 2.500 ljudi, dok je oko 6.000 ranjeno  Izvor: Srpski telegraf

  Коментар читаоца (испод наведеног текста):

  Exsturm:
  Trupne starešine su imale određenu rezervu prema pojedinim generalima iz GŠ i iz operativmih komandi po pitanju njihove sposobnosti i moralnog lika. Priželjkivali smo kopnenu operaciju NATO. To bi bila klanica po njih gde smo mogli da im nanesemo nepodnošljive gubitke za njihovo javno mnjenje. Kumanovski sporazum je sve nas negativno iznenadio. Mnogi su plakali na položajima a niže trupne starešine su bile teško razočarane, kada smo saznali domene tog sporazuma. To je bio period kada je intezitet vazdušne operaciju NATO iz dana u dan izuzetno slabio. Sklon sam da verujem da je nešto nečasno bilo.

 2. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Серб_Степа:


 3. #2
  Napredan član
  mita1989 avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  432
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.204
  Pohvaljen 2.868 puta u 1.471 postova
  Moć reputacije
  64
  Priželjkivali smo kopnenu operaciju NATO. To bi bila klanica po njih gde smo mogli da im nanesemo nepodnošljive gubitke za njihovo javno mnjenje.
  Ne znam dal da kazem debil ili da precutim?

 4. #3
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.314 puta u 3.766 postova
  Moć reputacije
  1061
  Не знам... Можда би га разумео да си био на његовом месту. Можда је био храбар, и знао за шта се бори, можда ниједног тренутка није ни размишљао о повлачењу, бежању.

 5. #4
  Napredan član
  mita1989 avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  432
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.204
  Pohvaljen 2.868 puta u 1.471 postova
  Moć reputacije
  64
  Daj Stepo ne zezaj. Jedno je povlacenje jedno je prizeljkivanje kopnene invazije. Pa pali bismo brze nego 41. On prizeljkuje njihove zrtve a sta je sa nasim? Koliko nasih bi izginulo da je bilo kopnene ofanzive? Ko garantuje da se ne bi vodile ulicne borbe? To sto su odolevali na Kosarama i slicnim mestima je jedna stvar a sasvim druga da te Nato napadne kopneno sa svih strana. Tada smo se povukli samo sa Kosova. Jel on garantuje da Nato ne bi usetao u Nis, Novi Sad, Beograd? Jedno sigurno znam, kolike god im bile zrtve ne bi odustali na pola dok nas ne poraze u suprotnom bi to bio njihov poraz. Da su usli kopneno, ovo bi danas bio Irak i Afganistan.

 6. #5
  Top poster Drug Član avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Postovi
  2.840
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  8.719
  Pohvaljen 10.283 puta u 3.899 postova
  Moć reputacije
  312
  A, nije?

  U čemu je razlika?

 7. #6
  Napredan član
  mita1989 avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  432
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.204
  Pohvaljen 2.868 puta u 1.471 postova
  Moć reputacije
  64
  Pa ne znam, evo ja ne vidjam Nato punktove po Nisu, nisu me nikada zaustavili i pretresali, nisu mi upadali u stan da proveravaju dal sam u partizanima ili cetnicima... Eto imamo neku nasu vojsku, kakva je takva ali nije razoruzana i raspustena. Nakon rata na Kosovu su bili Nato vojnici pa smo videli kako su prosli Srbi. Nas ovde bar jos uvek niko ne proteruje.

 8. #7
  Top poster Drug Član avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Postovi
  2.840
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  8.719
  Pohvaljen 10.283 puta u 3.899 postova
  Moć reputacije
  312
  Punktovi su skupi i stvari postanu očigledne..
  Ovako je lakše..

  To što nas, kao koloniju, kontrolišu guverneri izabrani iz vlastite sredine i što kolonijalnu vlast i kontrolu provode domaći banditi,
  a ne oni dovedeni sa strane - ne znači da nismo kolonija i da smo zadržali i zrno lične slobode..

  Ne moraju da nas proteruju..
  Dovoljno je da nestajemo i bez proterivanja..

  Po pola miliona stanovnika, na svakih deset godina manje,
  a prava bežanija će tek da počne, onda kada nam otvore granice (ako ih ikada otvore)..

  Sada već polako pripremaju naseljavanje naših teritorija "podobnijim" narodima..

  Onima iz Iraka i Avganistana i sličnih mesta..

  Izmenjeno od: Drug Član; 24.06.2018 u 18:18.

 9. #8
  Napredan član
  mita1989 avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  432
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.204
  Pohvaljen 2.868 puta u 1.471 postova
  Moć reputacije
  64
  Pa eto bas iz tih zemalja gde su imali kopnene intervencije ljudi masovno beze.

  Ako vec nemamo izbora onda mi je drazi ovaj privid slobode od ocigledne okupacije.

 10. #9
  Top poster Drug Član avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Postovi
  2.840
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  8.719
  Pohvaljen 10.283 puta u 3.899 postova
  Moć reputacije
  312
  Beže i od nas..

  Samo ne idu organizovano u konvojima,
  već se išunjavaju u tišini, pojedinačno i neprimetno..

  Mada, slažem se sa tobom da je bolje što Miloševićev režim nije terao stvari, do kopnene intervencije,
  jer Srbije više ne bi bilo..

  Kolonija ima šanse da se jednoga dana oslobodi..

  Zemlja koja nestane, retko kada vaskrsava..

  Ali, svejedno sebe ne mogu da lažem, a na realnost mi se povraća..
  Recimo..


  Kod:
  https://rs.sputniknews.com/politika/201802011114387708-natasa-kandic-nobel-1/


Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Ovlašćenja postavljanja

 • Vi ne možete postavljati nove teme
 • Vi ne možete postavljati odgovore
 • Vi ne možete postavljati priloge
 • Vi ne možete menjati vaše poruke
 •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 15:00.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2020 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1