..
Како се и где крију све тајне српских фирми


Репортери "Новости" у Дата центру "Телекома Србије", где се чувају сви важни подаци. Иза закључаних врата хиљаде милијарди информација о пословању. Струјом се напајају са "Ђердапа", ТЕНТ-а, имају и своје агрегатеМОЖДА су на тржишту љути конкуренти, али све своје податке и тајне пословања чувају у истој просторији - на истом спрату једне наизглед обичне зграде у центру Београда. У њој је смештен Дата центар "Телекома Србије", у којем се складиште подаци многих домаћих и страних компанија, али и државе. А до њега - многобројне препреке. Кад савладате оне почетне, у виду најаве, пријаве, и "спровођења" уз пратњу до одређеног спрата, нађете се пред троја врата, чији кључ држи тек неколицина запослених. Од оних последњих врата, која отварају тајне пословања неке компаније, кључ често немају ни они, већ само људи од поверења те конкретне фирме, која је своје сервере поверила управо Дата центру.

Иза првих врата - улаз у центар. Иза других - дуг ходник и кавези. А иза тих електронски закључаних решетака - такозвани рекови, посебни ормани у којима се налази ИТ опрема. За лаике, наизглед само обични каблови и непознати уређаји, а за њихове власнике - највредније тајне које имају.

Управо стојимо усред "фарме сервера" међу хиљадама милијарди података. Цео простор Дата центра покривен је камерама, физичким и електронским обезбеђењем. Осим посебне противпожарне заштите, водоотпорних зидова, дуплих подова са сензорима за детекцију присуства воде, интересантна је и чињеница да се центар струјом напаја и са "Ђердапа", и са ТЕНТ-а, а има и своје агрегате. Тако се омогућава несметан проток података и у случају нестанка електричне енергије.

Овде смо сазнали и да банке, на пример, због строгих прописа, обавезно морају да имају и такозвану disaster recovery локацију за своје податке, односно "другу најважнију локацију". И она обавезно мора на буде у другом Дата центру, чак и на другој тектонској плочи, како се не би десило да евентуални земљотрес уништи све податке. Тако да поједине банке, осим центра у Београду, користе и услуге другог "Телекомовог" дата центра, у Крагујевцу...


Петар Поповић, извршни директор за пословне кориснике "Телекома Србије" и Милан Симић, извршни директор за ИТ и ИКТ сервисе "Телекома Србије"

- ОВО је примарни Дата центар, један од три које "Телеком" има, на површини од две хиљаде квадрата - наводи Петар Поповић, извршни директор за пословне кориснике "Телекома Србије". - Постоји центар за потребе самог "Телекома", али и један део где нудимо клауд сервисе корисницима који не желе да инвестирају у инфраструктуру. Такође, нудимо и услугу телехаусинга, односно смештање опреме корисника у оквиру нашег дата центра. Значај података данас је све већи. А питање које се намеће је: где да чувате те податке, да ли су вам они доступни и да ли су безбедни. У Дата центру имате апсолутну безбедност и доступност тих података.

Милан Симић, извршни директор за ИТ и ИКТ сервисе "Телекома", указује да су управо корисници ове компаније захтевали да све податке имају у реалном времену, да им све буде одмах доступно, одговарајућег квалитета и сигурно.

- Када смо обезбедили то за наше базичне кориснике, наметнула се и потреба да помогнемо бизнис корисницима - прича Симић. - Иначе, база корисника услуга "Телекома" је највећа база у земљи тренутно. Она је једнака, ако не и већа од базе грађана, јер наши корисници користе и више наших услуга.


Дата центар "Телекома Србије" налази се иза строго чуваних брава

Корисници Дата центра су углавном интернет провајдери, медијски провајдери, финансијске институције попут банкарског сектора, али и међународни оператери.

- Тренутно су корисници нашег Дата центра углавном велике домаће и међународне компаније, држава и државни сектор - наводе наши саговорници. - Имамо фокусиране услуге за велике и мале компаније - за велике радимо оно што су за њих специфична решења, док за мале постоје наша понуда, клауд решења која су мање-више унифицирана. Када говоримо о телехаусингу, мањи корисници могу да закупе пола или један рек-орман, а већи могу да закупе и кавез-бокс са додатном заштитом. Постоји опција да корисник сам инвестира у своју инфраструктуру кад су у питању сервери за складиштење, а да их држи овде код нас. А, они који не желе да инвестирају ни у шта, све то изнајме код нас, и то је клауд решење.

СИМИЋ истиче да сваки велики корисник има специфичне захтеве што се тиче безбедности.

- То некад подразумева и видео-надзор и могућност да само они, са својим картицама уђу у тај кавез, до оних да ми преузимамо практично тај домен и бринемо о сигурности и предузимамо све домене ИТ и физичке заштите - наводи он. - Корисницима нудимо читав сет сервиса од физичке безбедности до "security operation center", где преузимамо у целости и ИТ сигурност. Ту лепезу подешавамо према сваком кориснику.
КО МОЖЕ ДА ПРИСТУПИ КАВЕЗУ

КО може да приступи кавезу, односно боксу, зависи од сервиса.

- Ако ми пружамо сервисе хостинга, онда је приступ дозвољен само корисницима - наводе наши саговорници. - А, ако им пружамо и неке ИТ сервисе онда то могу да учине и наше колеге, које углавном томе приступају не физички, већ преко одговарајућих ИТ система.

Да је дефинисан јасан протокол ко може да уђе у бокс видели смо и сами, када су оба извршна директора чекала пред вратима како би их домаћин пустио и да уђу и да изађу из дата центра.
ДРЖАВНИ ЦЕНТАР ОД ПРОШЛЕ ГОДИНЕ

ПРВИ Државни дата центар је отворен у децембру 2017. године и у њему је инсталирана опрема за потребе државних органа. Партнер Канцеларије за ИТ и е-Управу, када је у питању инфраструктура Дата центра то јест системи напајања, климатизације и физичко-техничког обезбеђења, управо је "Телеком Србија".

- Објекат у ком је смештен Државни дата центар је по техничким и безбедносним стандардима један од најсавременијих у региону и у њему је смештена кључна информационо-комуникациона инфраструктура Републике Србије - речено је "Новостима" у Канцеларији за ИТ и е-Управу.

Ово практично значи да нећемо више имати државу у којој ће свако министарство имати сопствене дата центре, већ ће све бити централизовано.Извор: Новости