Rezultati 1 do 3 od 3


 1. #1
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.334
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.237 puta u 3.734 postova
  Moć reputacije
  1061

  Serija "Senke nad Balkanom" - nelogičnosti, neistine, zamerke

  ..
  СЕРИЈА “СЕНКЕ НАД БАЛКАНОМ”: Блаћење јадних руских избеглица


  Андреј Тарасјев упутио оштре критике ауторима актуелне телевизијске серије "Сенке над Балканом". Приказани су као неконтролисана наоружана банда, све врви од нетачности  ЗБОГ ТВ серије "Сенке над Балканом", у режији Драгана Бјелогрлића, чије је емитовање започело на РТС, јавности се обратио Андреј Тарасјев, председник Друштва за очување спомена на Русе у Србији.

  У тексту под насловом "Сенке над српском кинематографијом", Тарасјев указује да су "бели" Руси у првој епизоди серије приказани из негативног контекста, не негирајући да је слобода уметничког стварања право сваког аутора. Али, ако се он одлучи за историјску тему, онда има, ако не правне, онда свакако етичко-моралне обавезе да основне чињенице приказује проверено, тачно и аргументовано, сматра Тарасјев.

  - На плакатима нове серије "Сенке над Балканом" стоји: "Историја коју нас нису учили". Значи, гледаоцима се од стране самог аутора већ унапред предочава да су личности као и основни догађаји у серији - историјски! А прва епизода "Сенки" врви од нетачности и произвољности. Некада је постојала етичка дужност да се на неки начин истакне да се са историјским фактима у серији или филму поступа најблаже речено "слободно!" - истиче Тарасјев. - Већ уводни бомбастични текст о броју приспелих избеглица и козака врви од нетачности. А тек "историјски" податак да је 15.000 наоружаних козака имало дозволу да ради шта хоће на туђој територији! Не можемо знати зашто је то било потребно аутору серије, али у Краљевину СХС је стигло не сто хиљада већ мање од 50.000 избеглица (међу којима и велики број цивила), а козака мање од пет хиљада.

  Прочитајте још - „Сенке“ гледала трећина Србије!

  Генерал П. Н. Врангел није био на челу тих група, већ је стигао у Београд у марту 1922. године, без икаквог "блага Романових". Убрзо је прешао у Сремске Карловце, а црква у којој је наводно крио благо закопано у олтару подигнута је тек 1925. године у њој није убијен ниједан руски свештеник.

  Тарасјев упозорава да ће, нажалост, необавештена маса гледалаца веровати да је све управо тако и било, и додаје:

  - Ауторе чуди да су потомци "белих" Руса незадовољни, неки чак и револтирани како су приказани њихови преци у серији. "Па то је фикција, слобода уметничког стварања!" Јесте, али под маском аутентичне историје! Руске избеглице су своје знање ставиле у службу своје нове домовине. Радили су најтеже физичке послове да би исхранили породице а приказани су као неконтролисана наоружана банда. Свака част на "уметничкој слободи!" Замислите да Михалков у Москви направи серију о Србима на Крфу и, дајући на почетку праве историјске податке, прикаже како су Срби убили свог свештеника да би опљачкали благо Карађорђевића и да су се усред Грчке понашали осионо као каква независна наоружана банда.

  Андреј Тарасјев


  У свом тексту, Тарасјев закључује:

  - Не улазимо у то коме је било потребно да „блати“ јадне руске избеглице, али прогнозирамо велики успех филма (који ће неоспорно бити урађен на основу серије) на Западу, јер ће се дивно уклопити у њихову антируску и антисловенску пропаганду. А то важи и за реакцију дела руске публике кад филм стигне и тамо, јер ће дати нове "историјске" аргументе "лењиноносталгичарима" у овој тужној години - стогодишњице Октобарске трагедије.


  ДРАГАН БЈЕЛОГРЛИЋ:

  ЉУБАВ ПРЕМА РУСКОМ НАРОДУ

  У ОДГОВОРУ Андреју Тарасјеву, Драган Бјелогрлић, за "Новости", каже да је "Сенке над Балканом" радио с великом љубављу према руском народу:

  - То потврђује и чињеница да је ово први ТВ и филмски пројекат који се бави, између осталог, и темом "белих" Руса, као и чињеница да је у питању српско-руска копродукција, и да постоји велико интересовање за емитовање серије у Русији.  Не морам да напомињем и то да свој, српски народ, још више волим, па га у серији такође нисам штедео. Просто, у питању је такав жанр. Само ћу рећи да мислим да је уважени господин Тарасјев пожурио са својим судом о серији, јер у овој врсти жанра, често онај ко на почетку изгледа као "најгори", на крају испадне "најбољи".


  НЕ РАЗЛИКУЈУ ДОКУМЕНТАРНЕ ОД ИГРАНИХ ФОРМАТА

  ПИСАЦ Дејан Стојиљковић, један од сценариста "Сенки", сматра тврдње Тарасјева перфидним покушајима спиновања, заснованим на врло селективној перцепцији серије - односно у њој приказане руске емиграције.

  - Осим што не разликује документарне од играних формата, он је у серији очигледно видео само оно што је хтео - каже Стојиљковић. - Најпре, један део тих руских емиграната се јесте бавио шверцом опијума, у серији је то њих педесетак, дакле око један одсто козака пристиглих у Београд - што није "историјска чињеница" јер ако ћемо право, било их је у том послу много више. Даље, податак да је међу "морфинистима и кокаиноманима" највећи удео "белих Руса" заведен је у досијеима Управе градске полиције Београда из 1937. године.  Међутим, у "Сенкама" су и те како присутни видљиви и Руси који су у Београд донели културу, архитектуру, балет, сценске уметности - у сцени дочека Врангела окупљена је сама културна елита а не "разбојници". Но господин очито то није желео да (у)види, што је исти ниво тумачења као када бисте Русе назвали најгорим народом на свету на основу романа Достојевског, па и Толстоја, да не говорим о Бабељу. Или када Андрићеву прозу "читају" као хушкачку а њега окривљују за рат у Босни. Или као када бисте у партизанском филму видели само Немце па филм назвали пронацистичким.  Извор: Новости

 2. #2
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.334
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.237 puta u 3.734 postova
  Moć reputacije
  1061
  ..
  MARIĆ: Bjela u "Senkama" veliča ustaše!


  Dragan Bjelogrlić u "Senkama nad Balkanom" hvali ustašu Antu Pavelića, po kome je on šarmer, duhoviti naivčina, dok su Srbi predstavljeni kao najgori kriminalci, ubice, narkomani, umobolnici i gejevi, ocena ja je režisera Dragoslava Bokana i novinara Milomira Marića.  Prema Marićevim rečima, region će sa oduševljenjem dočekati "Senke":

  - U regionu će biti oduševljeni: serija u kojoj je Ante Pavelić prikazan simpatičan, trapav i lukav, koga su Srbi pokvarili. Najlepše prikazan muškarac je VMRO terorista, kao pravi heroj, i naravno da ga čuvaju krumpirani srpski žandarmi koje je moguće potkupiti, uplašiti... Oni su prikazani kao trgovci opijumom, ne pominje se njihov doprinos srpskoj kulturi, izvanrednoj arehitekturi koja je ostala...


  PORUKA REŽIMU

  Dodaje da su "Senke" napravljene s namerom da se naša istorija izvrgne ruglu i da se Srbi prikažu iz današnje vizure probisveta, ratnih zločinaca, ubica i beskrupuloznih likova.

  - Ni komunistička propaganda za vreme Tita nije zadirala u međuratno vreme i prikazivala ga kao doba razvrata, nemorala, narkomanije i poremećenih likova. Čak su i oni bili gospoda u odnosu na ove koji sada misle da nam otvaraju oči i otkrivaju neku novu istoriju. Osim što se u ovoj seriji falsifikuju istorijske činjenice, očigledno je sve to urađeno samo sa namerom da izazove veliku reakciju, kao što to rade produkcije na zapadu bez obzira na to što nema nikakve veze sa stvarnošću - ocenjuje Marić.
  S druge strane, Dragoslav Bokan, reditelj i književnik, smatra da je javni servis puštanjem "Senki" poslao jasnu poruku na koju, kako smatra, aktuelna vlast ne treba da ostane ravnodušna.

  U pokušaju da čujemo i drugu stranu priče, ostali smo uskraćeni za komentare Dragana Bjelogrlića i portparola njegove producentske kuće, ali i RTS i direktora te kuće Dragana Bujoševića.


  Rusi prikazani kao vojna rulja

  Među istoričarima se moglo čuti tokom emitovanja "Senki" da je serija i pravljena za gledaoce koji su vaspitani na osnovu klišea i stereotipa holivudskog filma, a najglasniji u osudi prikaza Belih Rusa i Srba bio je profesor i autor više knjiga o Belim Rusima Andrej Tarasjev.

  Prema njegovim rečima, što je više puta isticao u medijima, podaci koji su dati u seriji i koji ostavljaju utisak su istorijski zapravo netačni.

  - U Kraljevinu SHS nije stiglo 100.000, nego manje od 50.000 Rusa, Kozaka je stiglo manje od 5.000. Ruska emigracija nije vojna rulja niti su radili šta su hteli. Sasvim sigurno Kozaci nisu bili naoružana rulja koja je radila šta je htela dok je kralj Aleksandar žmurio - isticao je Tarasjev.


  Laž o sukobu Aleksandra i Đorđa

  Osvrt na seriju Dragana Bjelogrlića nedavno je za jedan beogradski list dao i Aleksandar Karađorđević, komentarišući "žestok obračun kralja Aleksandra i princa Đorđa".

  - Taj navodni sukob je potpuno iskonstruisan. Promena naslednika prestola bila je završena i pre nego što se moj deda vratio u Beograd iz Sankt Peterburga, gde je bio u vojnoj školi. Slučaj princa Đorđa bio je tragedija, a pomenuti TV serijal svakako ne bi trebalo da bude izvor na osnovu kog bi trebalo da se rekonstruiše istorija da bi se prilagodila nečijim željama u sadašnjosti - zaključio je prestolonaslednik.


  Srpski telegraf prenosi najzanimljivije delove razgovora

  Marić: Šokirani smo bili kad smo u TV seriji koja prikazuje međuratnu Srbiju i Beograd shvatili da je to bila borba za šverc opijuma, ko će to raditi, da li VMRO, teroristička organizacija koja je ubila kralja Aleksandra, ili Beli Rusi. Ljudi su šokirani, kao da je to bilo vreme Šarića, zemunskog i surčinskog klana... Da li je moguće da u to vreme kralja Aleksandra imamo gej-premijera generala Živkovića, koji je, između ostalog, optužen za gej-aferu sa Mikom Alasom. Kao da se sve dešava u savremeno doba...

  Bokan: Jedna od važnih stvari za seriju je rodna frustracija javnog servisa koja ne može da kritikuje aktuelni režim, pa su našli načina da malo guraju Bjelogrlića i seriju u vrstu kritike sadašnjeg režima kroz priču o međuratnom dobu. Da sam na mestu režima, ne bih bio tako ravnodušan prema takvoj akciji RTS... Možda je ta žuta frakcija u RTS i želela da se bavi sadašnjim društvom, sadašnjom situacijom, vešto i lukavo nešto da se kaže o starletama, korumpiranim političarima i svemu što imamo i u seriji.

  Marić: U seriji se prepliće neko koplje sudbine. Kakve to ima veze?

  Bokan: Serija nije pravljena da objasni istoriju, ali tu je opet kriv RTS jer je prikazuje u 20 časova na Prvom programu, pa ljudi traže odgovore na istorijske probleme i pokušavaju da vide neke ličnosti iz međuratnog perioda, a ne shvataju da serija pripada žanru "Petparačkih priča"... Autori serije su spojili dve potrebe gledalaca - ekstremno komercijalne, a to su crna hronika i ezoterija. To je kao kad biste sada čitali novine u kojima je samo crna hronika, u kojima nema vesti.

  Marić: Kao da su je komunisti pravili.

  Bokan: Kad gledate seriju, nije vam žao što su pobijeni oni 1945. kad vidite kakvi su, ako su stvarno bili takvi. Kada je reč o "nacikonceptu" i germanskim redovima i onome što se ovde pojavljuje, pre svega kroz simbol crnog sunca, koje je stavljeno i u špicu. U ovom obliku u kome je naslikano na isti način u čuvenom zamku koje su esesovci napravili za vaspitanje elite, baš takav znak, oni sami nisu vezivali za crno sunce iz antičkog vremena, koje se pojavljuje kao fenomen, već su ga zvali crni točak i više je bio ukrasni simbol u sali u kojoj se okupljalo 12 generala na način vitezova okruglog stola. Pošto je Treći rajh na neki čudan način bio magijska institucija, ne samo politička institucija, oni su davali veliki značaj tim stvarima. Šezdesetih se pojavljuju knjige tog čarobnjaka. Žak Beržijak i Luis Paul prave prvu popularnu priču o ezoteriji za domaćice i onda su se kasnije izrodile priče "Koplje sudbine", "Ista linija", Kastanede, Koelja, Dena Brauna... ezoterijske komercijale koja je uspela da uđe u bestseler.

  Marić: Da li je to naša interpretacija istorije?

  Bokan: Ovo je pokušaj da sve ono što se nije koristilo i o čemu se nije govorilo, da se sve strpa na jedno mesto i kroz bizarnost i ekscentričnost dođe do fascinacije gledalaca za koje nikad nisu čuli.

  Marić: Ljudi su oduševljeni i odmah su zaboravili i onu prošlu istoriju, o kojoj su malo šta znali, fascinirani ovom.

  Bokan: Crno sunce se pojavljuje i vezuje za tu vrstu prikazivanja simbola iz zamka Vevelsburg, a to se pojavljuje tek 1945, i dakle ne postoji taj znak kao deo Tula društva u momentu kad se radnja serija dešava. To crno sunce, točak, a tek posle Drugog svetskog rata pojavljuje se ta vrsta veze.

  Marić: Ovde imamo i masone koji prostitutkama seku glave ritualno.

  Bokan: To je kao strip - na taj način se tretira kao petparačke priče, rade nemoguće i u tom apsurdu, tako i u "Senkama" imamo sličan pokušaj. Ali kad daju preteranu ozbiljnost projekta, samo zbog političkih implikacija i zbog toga što serija jeste produkcijski pomak, i kada se uz to dodaju vrhunska glumačka imena... Gledalac može doći do iluzije da je Mustafa Golubić najsimpatičniji čovek epohe, što, naravno, da nije istina. Sviđa mi se što je Jugoslavija prikazana kao trula. Ima i šarma i istine, ali nema pozitivnih likova. Ko god se pojavi u seriji ovde je ili je lud ili pseudoezoterki, ili se trese od besa ili strasti, nadrogiran - to je problem crna hronika.


  Ljušić: Razočaran sam, kao i sa "Nemanjićima"

  Istoričar Radoš Ljušić kaže za Srpski telegraf da se od početka videlo da serija neće biti bazirana na istorijskim činjenicama, zbog čega je odmah odustao od gledanja.

  - Prva epizoda, kao i kod "Nemanjića", duboko me je razočarala i nisam dalje gledao. Najmanje tu ima istorije, a najviše fikcije. Svaka serija ovog tipa mora da ima realnu istorijsku potku, koja sasvim malo može da pobegne on nje. Naš narod vrlo malo poznaje svoju istoriju, pa mu zato svako može prodati šta hoće i kako hoće. Još nismo dorasli da napravimo kvalitetnu istorijsku TV seriju kao Britanci što su uradili o Tjudorima ili Francuzi o Napoleonu - poručuje Ljušić.


  Mirović: Pljuju Ruse da se dodvore Amerima

  Dejan Mirović, koji se bavio proučavanjem istorije tog doba, kaže da su posle 1948. vidljivi tragovi rusofobije.

  Mirović: Naši ljudi kada žele da se dopadnu Englezima i Amerikancima, to smo pričali, i kod Đilasa imate tu varijantu, pljuju Ruse i misle tako da će lukrativno prodati tu seriju verovatno negde na zapadu ili u regionu, što ste rekli... Mislim da je to vrlo nekorektno ne samo sa istorijske tačke gledišta nego dokazuje onu tezu Dostojevskog da je srpski narod ipak okrenut ka Rusiji, a srpske elite potpuno od najnižih do najviših okrenute ka zapadu.

  Marić: Pa evo Čeda Jovanović je ovih dana rekao šta da radimo sa ovim ludim Srbima koji vole Ruse bez razloga, a EU nam pomaže i otvara radna mesta, uvozi i izvozi robu, a Rusi nam ne daju ništa, a mi ih volimo.

  Bokan: Ruske pare koje nam daju nisu realnost, a američke pare koje nam ne daju su realnost.


  Sele se kod Đilasa?

  Kablovski kanal TOP, koji je preuzeo Dragan Đilas, na sve moguće načine pokušava da dobije prava za emitovanje naredne sezone "Senki nad Balkanom". Sam kreator serije Dragan Bjelogrlić je istakao da za drugu sezonu ima tri ponude i da mu je žao što je ponuda RTS najslabija.

  Prema pisanju beogradskih medija, Đilas nije štedeo sumu koju je ponudio za "Senke", a glavna ideja je da na ovom kanalu, koji pripada mreži SBB, pušta svoje propagandne spotove upravo tokom emitovanja hit domaćih serija, kao što su "Ubice mog oca" i "Senke nad Balkanom", a koje su na javnom servisu skoro oborile rekorde gledanosti.


  Hrvatska pita od...

  Da domaća kinematografija i dalje čeka dobre i verodostojne prikaze naše slavne istorije, ukazuje i prva epizoda serije "Nemanjići - rađanje kraljevine", koja je javnost podigla na noge. Istoričar Predrag Marković je ocenio da nas je početak serije posramio uz opasku da srednji vek na bioskopskim platnima i televizijskim ekranima u Srbiji kao da je uklet jer za njega nema dileme da je promašen duh vremena u epizodi koja najavljuje "Nemanjiće".

  - Svi su očekivali da će najskuplji projekat u srpskoj kulturi posle filma "Sveti Georgije ubiva aždahu" biti novi početak kako može da se na savremeni način prikaže jedna od najvažnijih evropskih dinastija srednjeg veka, ili kako su, recimo, Hrvati od polupoznatih kraljeva uspeli da naprave pitu - istakao je Marković.  Izvor: Srpski telegraf

 3. #3
  Početnik
  Datum registracije
  04.08.2017
  Postovi
  12
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  26
  Pohvaljen 30 puta u 24 postova
  Moć reputacije
  4
  Не познајем рад г Бокана па не бих да га коментаришем, али Марић да некоме соли памет о томе шта се приказује на ТВ је најблаже речено лицемерно.
  Господин је директор телевије чија је најгледанија емисија неки ријалити...
  Свака њему част за сарказам у емисији Ћирилица, многи то не разумеју, али му то не даје за право да некоме соли памет о квалитету програма, емисије, серије.

  За мене лично серија је одлична, у најави је представљена као мешавина фикције и историјских чињеница, која за циљ има да заинтересује људе за овај период историје.
  После сваке епизоде сам истраживао и читао о стварима које су представљене и био задовољан што сам научио нешто ново.

  Они које историја не интересује и који серију гледају да би убили време, након гледања серије, пребаце на Пинк и Хепи да гледају ријалити.
  За њих нису ни битне историјске чињенице, јер им је мозак испран.


Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Ovlašćenja postavljanja

 • Vi ne možete postavljati nove teme
 • Vi ne možete postavljati odgovore
 • Vi ne možete postavljati priloge
 • Vi ne možete menjati vaše poruke
 •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 05:31.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2020 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1