Rezultati 1 do 5 od 5


 1. #1
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.334
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.248 puta u 3.735 postova
  Moć reputacije
  1061

  Moravski kanal je izvodlјiv i isplativ │ Моравски канал је изводљив и исплатив

  ..
  За Кину моравски канал је изводљив и исплатив


  Према прелиминарним проценама, вредност пројекта била би 12 милијарди евра, а изградња би трајала до седам година  Пекинг је спреман да пружи подршку разматрању реализације пројекта изградње канала Дунав – Морава – Вардар –Егејско море, уз сагласност и сарадњу Београда, Скопља и Атине, поручили су високи кинески државни званичници с којима се ових дана срео Томислав Николић, председник Националног савета за координацију сарадње с Русијом и Кином. Да су Кинези заинтересовани за спајање Дунава и Егејског мора није новост, јер је њихова компанија „Чајна Геџуба корпорејшн” 2013. године урадила студију која је показала да је изградња канала и изводљива и исплатива. И политичари у ове три државе су се позитивно изјашњавали о идеји старој 114 година, коју је у време свог председничког мандата ревитализовао Томислав Николић.

  Последњи пут је о томе говорио председник Македоније Ђорђе Иванов. Он је крајем децембра прошле године позвао владу у Скопљу да оснује тим експерата и почне да ради са српским и грчким званичницима на реализацији тог пројекта. Према његовим речима, нема боље мере изградње поверења у региону од изградње балканског канала Дунав–Морава–Вардар.

  „Тај канал ће заувек променити наш регион и побољшати живот наших грађана. Подржавам ту идеју и већ сам о томе разговарао са српским председником (Александром Вучићем) и грчким премијером (Алексисом Ципрасом)”, рекао је Иванов, обраћајући се посланицима у Собрању и позвао своју владу да ради са српским и грчким званичницима на реализацији овог пројекта.

  После разговора с домаћинима у Београду у јануару прошле године, Ципрас је рекао: „Одлучили смо да наставимо своје значајне и велике идеје визионарског карактера.” Како не би било забуне, одмах је објаснио да не мисли само на брзу пругу до Солуна већ и на идеју повезивања Београда са Солуном речним путем.

  Стручњаци, међутим, немају јединствен став као политичари. Део њих сматра да је реч о мегаломанском и неисплативом пројекту који би донео више штете него користи. Али, има и оних који мисле да би он донео велику добробит, како за становништво настањено у областима где би пролазио, тако и за читаве државе. Чињеница је и да је идеја о изградњи тог канала зачета још почетком 20. века, урађено је мноштво пројеката, али нико до данас није успео да реализује ове замисли.

  Како је својевремено објаснио професор Ненад Милеуснић, члан Одбора за економске науке САНУ, први пројекат изградње канала јавности предочен је још давне 1904. године. Израдио га је професор Универзитета у Београду Никола Стаменковић. Објашњавајући зашто би канал био користан, Милеуснић је рекао да би се његовом изградњом скратио пут бродовима од Београда до Солуна и то за читавих 1.260 километара. А колико је то економски исплативо указују подаци по којима је речни саобраћај више него двоструко јефтинији од друмског.

  „Остварио би се не само јефтин и ефикасан транспорт људи и робе, него би се новим системом електрана који би се ту градио обезбедила знатна производња електричне енергије. Акумулацијом воде становништво би се снабдело питком водом која недостаје, а омогућило би се и наводњавање пољопривредног земљишта. Затим би се извела заштита земљишта од поплава и трајно регулисали токови нивоа воде Велике, Јужне, Западне Мораве, Пчиње и Вардара. Развио би се бањски туризам, изградила пристаништа у приобалним градовима”, објаснио је Милеуснић.

  Међутим, извршни директор Института „Јарослав Чарни” Марина Бабић каже да постоје делови овог воденог тока од Дунава до Егејског мора, попут Сталаћке и Грделичке клисуре, на којима је тешко замислити изградњу канала на шта је указано и кинеским експертима који су радили студију 2013. године.

  „У сливу Јужне Мораве постоји недостатак воде, тамо има проблема и с водоснабдевањем становништва. Када је 1970. рађена студија планиране су акумулације које је требало да служе само за обезбеђење воде за овај пловни пут, јер сваки пут кад се брод преводи преко преводнице постоји одређени губитак воде. Биле су предвиђене три акумулације, а чини ми се да су две од њих морале да буду на територији Косова. Сада би требало видети где би могло да се нађе место за неку нову акумулацију”, објашњава Марина Бабић за „Политику”.

  Највећи проблем би, како каже, ипак представљале клисуре, поготово Грделичка, где се већ гради ауто-пут. Постоје и паралелни регионални и локални путеви. „Не могу да замислим да ту може да прође и пловни пут, али Кинези су успели да ураде и теже ствари”, каже наша саговорница.

  И поред ових сугестија, Кинези су у својој студији, између осталог, закључили да је „пројекат изградње моравског канала кроз Србију изводљив и исплатив” и да има позитиван утицај „с обзиром на то да повезује западну и средњу Европу с Егејским морем и смањује трошкове транспорта, побољшава мобилност, безбедност и квалитет живота, повећава количину обновљиве енергије у систему, доноси економску корист и позитивно утиче на оптимизацију енергетске структуре у Србији”.

  Такође, сматрају Кинези, изградња канала допринела би стабилнијем снабдевању пијаћом водом, заштити од поплава, а све би то „позитивно утицало на развој индустрије и привреде и на запошљавање људи, чиме се повећава животни стандард у том делу Србије”. Међутим, поједини македонски грађевинци тврде да би, уколико би се кренуло у изградњу канала Морава–Вардар–Егеј, биле потопљене велике пољопривредне површине у Македонији и најмање три насеља. Према неким прелиминарним проценама које су дали Кинези, вредност пројекта била би око 12 милијарди евра, а изградња би могла да се заврши за пет до седам година.  Извор: Политика

 2. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Серб_Степа:


 3. #2
  Napredan član
  mita1989 avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  430
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.168
  Pohvaljen 2.826 puta u 1.455 postova
  Moć reputacije
  64
  Lele ce se podavimo u tolko golemu Moravu, mi tolku vodu nesmo videli.

 4. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora mita1989:


 5. #3
  Senior zonic avatar
  Datum registracije
  06.09.2016
  Postovi
  228
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  631
  Pohvaljen 1.177 puta u 554 postova
  Moć reputacije
  26
  Projekat za ovaj kanal je prvi put izradio 1904. godine profesor Nikola Stamenković. Američka firma iz Nju Džerzija je 1908. napravila preliminarni projekat plovnog puta Morava-Vardar.

  Godine 1961. izrađen je drugi projekat na osnovu ideje vlada Grčke i SFRJ. Eksperti Ujedinjenih nacija su 1973. tokom posete SFRJ proverili validnost ovog projekta. Eksperti su tada projekat revidirali i odobrili obrazlažući da bi projekat mogao da bude ekonomski opravdan, čime je stečen međnarodni legitimitet. Na osnovu njega je Evropska zajednica do 1990. godine finansirala studiju vodoprivrednog uređivanja Vardara.

  Između Dunava i Egejskog mora na dužini od 650 km, pad iznosi 812 metara, ili 1,25 metara po kilometru. Upoređenjem sa padom drugih evropskih kanala, ovaj vodeni kanal bi tehnički lakše mogao da se izvede

  Nekad davno Bela ladja je vozila od Ćuprije do kladova Morava je bila plovna , sad je prepravljena u restoran

  Izmenjeno od: zonic; 29.01.2018 u 20:56.

 6. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora zonic:


 7. #4
  Fast Serbia v2 Caffe Singer avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  4.284
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  1.916
  Pohvaljen 11.047 puta u 6.398 postova
  Moć reputacije
  451
  wtf, kada sam video naslov činilo mi se da piše "Marsovski kanal"
  Ljudi, pre će prokopati kanale na Marsu nego u Srbiji. U Vojvodini vekovima postoje kanali koji povezuju Vojvođanske reke, napravljeni su još za vreme Austrougarske. Mi smo ih nakon pripajanja Vojvodine Srbiji trebali samo održavati. Ti DTD (Dunav-Tisa-Dunav) kanali su imali višestruku namenu, da isuše moćvarno tle, da navodnjavaju suvo tlo i naravno za transport, sada je to samo jedno veliko leglo za komarce i žabe.


  Izmenjeno od: Singer; 30.01.2018 u 20:29.

 8. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Singer:


 9. #5
  Fast Serbia V2 Caffe gardoim avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Postovi
  9.309
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  15.909
  Pohvaljen 89.581 puta u 10.972 postova
  Moć reputacije
  959
  Ako su Kinezi rekli da je izvodljivo, onda tu nema sta da se razmislja, ako se nadju pare, oni ce ga garant napraviti.
  E sad, ko ce to odrzavati to je vec druga prica.
  Upravo ovo sto rece Singer, mi imamo nesto sto bi bilo gde u svetu cuvano i odrzavano, ali ne i u Srbiji.


Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Ovlašćenja postavljanja

 • Vi ne možete postavljati nove teme
 • Vi ne možete postavljati odgovore
 • Vi ne možete postavljati priloge
 • Vi ne možete menjati vaše poruke
 •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 08:26.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2020 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1