Za neverovati...

0
Četvrtak 25.01.2018.18:11D. Dekić - VestiA
Parodija od države

Kada je u jednom skeču svečano otvarana konzerva, niko nije ni sanjao da će predstavnici lokalne naprednjačke vlasti u Srbiji "svečanim otvaranjima" ozbiljno konkurisati humorističkim scenama i nadmašiti naravi oslikane perom komediografa Branislava Nušića.
Tanjug
Šampion besmisla: Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević
A crvene vrpce sekle su se i po grobljima, brvnima, benzinskim pumpama... Sada se među tim "ozbiljnim projektima" našla i septička jama u dvorištu Osnovne škole "Slavko Zlatanović" u Miroševcu kod Leskovca.

Pozvani na njeno otvaranje, novinari više redakcija sa juga Srbije u neverici su se pitali da li se to neko šali jer zvanični poziv im je stigao od Agencije za lokalni ekonomski razvoj za koju je prethodno portal Jugmedija naveo da je ugašena! Međutim, septička jama u školskom dvorištu je i zaista svečano puštena u rad, a ovaj, prema svemu sudeći, ne samo u srpskim već i u svetskim razmerama jedinstven događaj opoziciona Nova stranka u Leskovcu je okarakterisala kao "ogoljenu sliku naprednjačke vlasti" koja "unižava sugrađane i besprizorno vređa zdrav razum".

- Vlast je otvaranjem jame i formalno ozvaničila parodiju kao sopstveni manir vladanja! Umesto da otvara nova radna mesta uz fanfare i televizijske kamere, otvara septičke jame - ocenili su u Novoj stranci.

Tanjug
Ministarkin lift bez dozvole
Ministarka pravde Nela Kuburović je 2016. godine u društvu gradonačelnika Užica Tihomira Petovića, inače njenog stranačkog kolege iz SNS-a, usred predizborne kampanje prisustvovala svečanom otvaranju lifta koji tada nije imao upotrebnu dozvolu. Slično je bilo i u Kruševcu gde su pre četiri godine, uz obilje šarenih balona i crvenu vrpcu, otvorene rekonstruisane stepenice s rukohvatom!
Konferencija na groblju
Možda i nije toliko za čuđenje ako se zna da se nekoliko godina unazad južni deo Srbije "proslavio" po bizarnostima ove vrste, svečanim otvaranjem, čega stigne: od brvna u Donjem Vlasu do čajne kuhinje u Domu zdravlja u Ražnju.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović i po seckanju crvenih vrpci na najneobičnijim mestima, a tu se, prema pisanju medija, računaju butik s turskom robom, privatni salon nameštaja, kao i javni toalet na Svetoilijskom groblju gde je bila organizovana i konferencija za novinare.

Da sever zemlje nikako ne zaostaje za jugom i da su crvene trake i makaze jednako drage i tamošnjim funkcionerima SNS, pokazalo je otvaranje gradilišta za semafor, klupe u parku, ograde i drugih, kako su ih građani krstili, "velikih investicija" u Novom Sadu.

Pohvalio se "zebrom"
Da li zbog imena ili dela, tek gomila TV kamera i brojni novinari propratili su predsednika beogradske opštine Palilula koji je prisustvovao "svečanom postavljenju" kontejnera u naselju Karaburma. Imao se čime pohvaliti i njegov imenjak i partijski kolega iz SNS-a Aleksandar Savić, predsednik opštine Voždovac, koji je svečano otvorio pešački prelaz u naselju Kumodraž i pohvalio se tim čudom na Tviteru.
Preteča ovakvih svečanosti bila je 2015. godina kada je tadašnji ministar rada, a danas ministar odbrane Aleksandar Vulin tokom posete Apatinu svečano pustio u rad lift u Domu za stare, a zatim se njime i prvi provozao i potom danima bio hit na društvenim mrežama. Skidanjem s tog trona mu je ozbiljno zapretio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević čiji su niz svečanih otvaranja mediji nazivali "smejurijama".

Kraljevački Monti Pajton
Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić rukovodio se onom "kad može u Novom Sadu, može i kod nas", pa je otvorio semafor, a mediji naveli da je to bio "montipajtonovski prizor". Na svečanost su došli aktivisti opozicionog Lokalnog fronta, naoružani duhovitošću i produžnim kablom ako, "ne daj Bože, zatreba" i frenetično aplaudirali "otvorenom semaforu".
Prvi čovek "srpske Atine" u svetkovine za grad uvrstio je početak radova na postavljanju jednog semafora kome je prisustvovalo skoro kompletno gradsko rukovodstvo. Usledilo je i otvaranje semafora i pešačkog prelaza, a Vučević je u svoju listu uvrstio i otvaranja prvog parka za pse, stanicu za iznajmljivanje bicikala, pa čak i točilice za gas na jednoj benzinskoj pumpi. Otvorio je i obnovljenu ogradu oko Oficirskog doma, a poslednji u nizu novosadskih "velikih projekata" je otvaranje "zelene oaze", odnosno klupe i tri stabla!

Željko Bodrožić, potpredsednik Nezavisnog udruženja novinara i urednik "Kikindskih novina", kaže da su ova "svečana otvaranja" samo "odraz besmisla u koji smo upali".

- Kako vreme prolazi, standardi se spuštaju. Krenulo se od od liftova, preko semafora i pešačkih prelaza, a sada je na red došla i septička jama - kazao je Bodrožić za "Vesti".


Šta je sve svečano otvarano
septička jama
brvno preko reke
čajna kuhinja u Domu zdravlja
butik turske robe
privatni salon nameštaja
javni toalet na groblju
lift u Domu penzionera
semafor i pešački prelaz
park za pse
stanica za iznajmljivanje bicikala
točilica za gas
ograda oko Oficirskog doma
"Zelena oaza" s klupom i tri stabla
Epohalni primitivizam
Dragan Dobrašinović, predsednik koalicije za javni nadzor iz Prokuplja, smatra da je pomenuti niz sečenja crvenih traka u velikom stilu stvarnost koja je nadmašila i "Top-listu nadrealista", jedan od najpopularnijih i neprevaziđenih umetničkih humorističkih izraza iz vremena bivše Jugposlavije.

- Zaista su to otvaranja svega i svačega koja su epohalna u smislu novog primitivizma u političkoj praksi. Ako pogledamo čime se sve predstavnici vlasti bave, šta svečano otvaraju i čemu pridaju značaj, možemo samo reći da se to kolektivno može podvesti pod totalnu primitivnost - objašnjava Dobrašinović za "Vesti".

On smatra da bi humoristi koji su osmislili ismevanje postupaka političara mogli da odu u penziju jer su zahvaljujući vladajućim strukturama ti skečevi postali - stvarnost!

Izvor-www.vesti-online.com