Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Rezultati 1 do 10 od 12


 1. #1
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.291 puta u 3.756 postova
  Moć reputacije
  1061

  Ипак се окреће!

  ..
  Суринам повукао признање независности Косова


  Суринам је повукао одлуку о признању независности Косова, сазнају Новости. Ову информацију је потврдио и министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

  Он је рекао да је током ноћи стигла дипломатска нота из Суринама о повлачењу одлуке.

  "Они су 8. јула 2016. признали независност Косова", рекао је Дачић на ванредној конференцији за новинаре и додао да је за његовог мандата само пет држава признало Косово, а да је једна повукла своју одлуку.

  Он је напоменуо да је до сада 106 држава признало независност Косова.

  "Ово је историсјки догађај за нас - ово нисмо урадили парама јер их немамо , нити притисцима јер нисмо у могућности - већ посвећеношћу", нагласио је министар.

  Дачић је навео да се дешавало и раније да нека земља повуче своју одлуку, али да то није тако чест случај и подвукао да сматра да ће одлука Суринама охрабрити и друге земље које су независност признале да о томе још једном размисле.

  Према његовим речима, ова вест ће власти у Приштини погодити као "гром из ведра неба" јер то нису очекивали.

  "Они не знају да имају посла са упорним и принципијелним људима" истакао је Дачић.

  Како је објаснио, у одлуци Суринама да повуче признање је много помогао наш човек, не наводећи о коме је реч, али и апеловао на све који могу да помогну Србији да то и учине.

  Дачић је у том смилсу рекао да на пример у Аустрији живи велики број Срба те да би власти у тој земљи требало да воде рачуна како ће Срби "сутра на изборима да гласају" и указао на разједињеност Срба у Аустралији за коју је рекао да има велика српску заједницу, много већу од бошњачке, али они имају, а Срби не представника у парламенту.


  ЂУРИЋ: ОДЛУКА СУРИНАМА ДЕМАНТОВАЛА СВЕ ТВРДЊЕ ИЗ ПРИШТИНЕ

  Директор канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је данас да је дивна вест да је Суринам повукао одлуку о признању независности Косова и истакао да то демантује све тврдње власти у Приштини да је процес признавања неповратан.

  "Ова одлука Суринама демантује те њихове тврдње - борба траје и мора да се настави" рекао је Ђиурић новинарима у Палати Србија.

  Како је рекао, дивна вест нам долази са Запада, Суринам је повукао признање, а Срби на Косову и Метохији су одушевљени и радују се.

  Ђурић је додао да је веома важно што је та земља узела у обзир аргументе Србије и сматра да је одлука важна и за друге земље Латинске Америке, јер је реч о земљи која није без утицаја у том делу света.  Извор: Новости

 2. Sledeća 4 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Серб_Степа:


 3. #2
  Početnik
  Datum registracije
  04.08.2017
  Postovi
  12
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  26
  Pohvaljen 30 puta u 24 postova
  Moć reputacije
  4
  Данас читам ово и баш сам се пријатно изненадио. Прво, да будем искрен, мислио сам да се Суринам налази у Африци, после видех да је у питању Јужна Америка.
  У сваком случају лепа вест.

  Тужно је то што су сви који су признали Косово, учинили су то под притисцима других држава, типа Америке и Енглеске. Док опет неки нису признали само због проблема у свом дворишту. Мислим на државе које су под утицајем или су чланице НАТО пакта.

 4. #3
  Filmski sektor Mulder avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Postovi
  264
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  767
  Pohvaljen 427 puta u 165 postova
  Moć reputacije
  34
  Ima brdo država koje su to uradile isključivo za novce,a šiptari imaju prljave pare od drgoe i organa pa završavaju to.
  Taj Surinam,danas pročitah,država od 500.000 stanovnika,lepo od njih.
  Ali bum bi bio kada bi neka veća i ozbiljnija država uradila tako nešto.

 5. #4
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.291 puta u 3.756 postova
  Moć reputacije
  1061
  ..
  ШПАНЦИ НЕ ПОСУСТАЈУ ПОД ПРИТИСКОМ: Косово није део проширења ЕУ


  Само недељу дана пре усвајања Стратегије проширења ЕУ на земље Западног Балкана, Шпанија је довела у питање не само стратегију већ и цео процес због оштрог супротстављања укључивању Косова у било који процес који оставља утисак да се Косово третира као држава, пише Коха диторе.

  У писму у облику "non paper" које је Шпанија доставила пред усвајање стратегије проширења на Западном Балкану и који је дневник обезбедио, Шпанија се супроставља употреби термина "WB6", што је скраћеница са шест земаља Западног Балкана, и истиче да "Косово није део процеса проширења", пише Коха диторе.

  Ако се узму у обзир примедбе Шпаније, према наводима овог дневника, онда Стратегија проширења ЕУ, уместо подршке, још више гаси наде за поверење у процес проширења ЕУ.

  "У дипломатским круговима се помиње да Шпанија мисли да се супротстави и учешћу Косова на Самиту ЕУ и земаља Западног Балкана у Софији", пише Коха.

  Према саговорницима Кохе у Бриселу, скраћеница WB6 се користи за стратегију како се не би "узнемириле" земље које нису признале Косово и у тексту се те земље називају партнерима ЕУ.

  Шпанија су супротставља и коришћењу тог назива.

  Дневник констатује да је овакав приступ Шпаније резултат унутрашњих проблема с којима се суочава и иде против свега што је до сада говорила о европским интегративним процесима.

  У "non paper" документу Шпанија тврди да је неопходно направити разлику између процеса проширења ЕУ и процедура и стратегија за Западни Балкан који је део заједничке спољне и безбедносне политике (ЦФСП) и која прати своју логику. Такође, Шпанија сматра да проширење не треба посматрати као директно средство за решавање политичких проблема у региону Западног Балкана.

  "Треба да се догоди супротно, неопходно је да се претходно превазиђу ови сукоби како би се омогућио процес проширења", навели су представници Шпаније.

  У писму се представници Косова - које се помиње уз фусноту, позивају да унапреде остваривање стандарда који су зацртани у Споразуму о стабилизацији и придруживању, сугерише се наставак дијалога између Косова и Србије подржан од стране Европске уније, "пошто је немогуће пронаћи решење сукоба наметањем унилатералних резултата".  Извор: Новости

 6. #5
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.291 puta u 3.756 postova
  Moć reputacije
  1061
  ..
  Пацоли тврди да је Србија дала 300 милиона долара на лобирање
  Министар спољних послова тзв. Косова Беџет Пацоли изјавио је да наводно има информације да је Србија издвојила 300 милиона долара за лобирање код држава које су признале независност Косова да ту одлуку повуку.

  Како преноси РТК, Пацоли је казао да поседује информације да је Србија ангажовала тим од 20 особа, експерата у дипломатији, како би посећивали различите земље у свету и лобирале против Косова.

  "Не постоји држава на афричком континенту где Србија нема делегацију која лобира против косовске независности", рекао је Пацоли, наводи се у УНМИК-овом прегледу писања медија.  Извор: Новости

 7. #6
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.291 puta u 3.756 postova
  Moć reputacije
  1061
  ..
  Мадрид: Косово у ЕУ само као регион Србије!
  ШПАНИЈА се одлучно противи било каквом виду назнака државности у помињању Косова на његовом путу ка ЕУ, тако да су европском врху упутили не само једну писану примедбу, као што се помињало претходних дана, већ више протестних докумената, у сусрет предстојећој новој стратегији о проширењу - потврђено је јуче "Новостима" у седишту шпанске дипломатије.

  Како нам је пренето, Мадрид је чврст у својим принципима и не намерава да одступи ни за педаљ.

  - Став Шпаније о непризнавању једнострано проглашене декларације о независности Косова је заснован на одбрани принципа територијалног интегритета држава, поштовању међународног права и владавине права - рекли су нам у служби за односе са јавношћу Министарства спољних послова Шпаније.

  Приштина се налази у незавидној ситуацији када је реч о чланству у ЕУ, јер Мадрид сигурно неће мењати своју позицију. Неопходни консензус ће свакако изостати, уколико у Бриселу, у било ком облику, на мала врата покушају да прогурају независност Косова. Тако, фактички, оно у ЕУ може једино као регион под посебном управом, с другачијим календаром, али, правно, у саставу Србије!

  Косовским властима не би помогло ни када би их сви други признали. Када би, теоретски посматрано, то, чак, урадио и сам Београд, што се свакако неће догодити, Шпанија не би попустила!

  - Немамо ништа против те територије и њеног становништва и задржавамо конструктиван став у свим форумима, пре свега унутар ЕУ, све док се поштују одређени принципи. У том смислу, Шпанија је увек подржавала дијалог између Београда и Приштине под окриљем ЕУ - поручили су из шпанског МСП.

  Ситуација са Каталонијом трајно је учврстила однос Шпаније према питању Косова. Мадрид не жели да чује ни за какве преседане, јер би то онда, између осталог, могли да искористе и неки њени региони.

  После референдума о независности Каталоније и скандалозне оцене Европске комисије да се она не може поредити са Косовом, јер је Шпанија у ЕУ, а Србија није - наша Влада спремила је протестно писмо Бриселу.

  Међутим, власти у Београду одлучиле су да га ипак не пошаљу и то, како је тада објаснио председник Александар Вучић, због директне молбе Шпанаца да то не чинимо јер им отежавамо позицију. Вучић је тада рекао да је Шпанија увек била фер према нама, да зна ко је све притискао њиховог премијера Маријана Рахоја да попусти и призна Косово, али да он није хтео.

  Шпанија, која уме да цени и то што је Србија одустала од протестног писма ЕУ у тренутку када су у Бриселу одбили резултате референдума у Каталонији, не само да остаје непоколебљива у одбрани територијалног интегритета Србије, већ ће искористити и сав свој утицај у свету да Косово не признају оне земље које то до сада нису учиниле.


  ХАРАДИНАЈ МЕЂУ НАЈТРАЖЕНИЈИМА

  ПРЕМИЈЕРА привремених институција у Приштини Рамуша Харадинаја амерички магазин "Тајм" сврстао је међу пет најтраженијих геополитичких бегунаца у 2018. години. Овај лист је пренео да је Харадинај као командант ОВК био оптужен да је руководио мучењима и убијањима Срба, али да га је, због недостатка доказа, суд УН ослободио 2008. и 2012.

  Како се наводи, то није било довољно добро за Србију која одбија да призна Косово и жели да Харадинај буде изручен како би се нашао пред лицем правде на српском суду.

  - Харадинај није суочен са правним изазовима само у Србији. Косовски парламент је 2015. одлучио да формира специјални суд. Само сада, када би требало да оптужнице буду објављене, Харадинај и остали чланови косовске политичке елите, траже начине да омету истрагу - наводи "Тајм".  Извор: Новости

 8. #7
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.291 puta u 3.756 postova
  Moć reputacije
  1061
  ..
  Бурунди повукао признање Косова


  "Ових дана у Приштини се обележава десетогодишњица од једностраног проглашења независности Косова. Желим да дам прилог. Донео сам ноту Министарства иностраних послова и међународне сарадње Републике Бурунди где они повлаче признање Косова", рекао је Ивица Дачић на ванредној конференцији за новинаре у Министарству спољних послова.

  Истиче да се тиме показује колико је крхка тзв. независност Косова и колико је лажна листа коју приштински органи показују грађанима.

  "Они су рекли да је то 116 земаља, позвао бих приштинске органе да покажу папире тих 116 земаља, ту су и земље које нису признале Косово и они који нису чланице УН и земље које су повукле признање Косова као независне државе", навео је Дачић.

  Истиче да је прошло десет година од једнострано проглашене независности и да је, и поред велике подршке коју има од западних сила, Косово далеко од тога да буде међународно признато.

  "Косово није чланица УН, ОЕБС-а, Савета Европе – најважнијих међународних организација", рекао је шеф српске дипломатије.

  Дачић је упитао како је он као министар спољних послова успео да убеди три земље да повуку признање за разлику од неких других политичара.

  "Због тога их оптужујем. Сматрам да су се неки радовали да би то што пре скинули са дневног реда, зато су, између осталог, пребацили дијалог из УН у ЕУ", рекао је Дачић.

  Поручио је да ће наставити борбу за државне и националне интересе. "Нисмо велика сила, али од Косова смо свакако већи", поручио је Дачић.

  Министар спољних послова је изјавио и да заједничка позиција ЕУ нигде не говори да Србија мора да призна Косово и додао да је арогантно, неприхватљиво и контрапродуктивно да се од Србије то тражи.

  Бурунди је држава у источној Африци и простире се на површини од 27.830 квадратних километара. Главни град је Буџумбури.

  Као независно краљевство је постојао од 16. века. Потпуну независност је стекао 1. јула 1962. године.

  Према попису из 2013. Бурунди је имао 9.420.248 становника.

  Око 85 одсто становништва припада Хуту народу, већину осталог становништва чине Тутси, са малим делом Тва (Пигмеји) и неколико хиљада Европљана и Азијата.

  Најзаступљенија религија је католицизам – 62 одсто, локална веровања – 23 одсто, протестанти – пет одсто и муслимани – 10 одсто.

  Званични језици су кирунди и француски, док се свахили говори дуж источне границе.  Извор: РТС

 9. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Серб_Степа:


 10. #8
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.291 puta u 3.756 postova
  Moć reputacije
  1061
  ..
  НЕ ЖЕЛЕ ЗА ИСТИ СТО СА ТЗВ.КОСОВСКИМ ПРЕДСТАВНИКОМ: Румунија и Кипар уз Шпанију,не желе Косово на самиту ЕУ-ЗБ


  Румунија и Кипар придружиле су се Шпанији у одбијању да присуствују самиту ЕУ-Западни Балкан, планираном за 17. мај у Софији, јер не желе да седе за истим столом с косовским представником.

  Они, наиме, као и Шпанија, сматрају да Косово не сме бити третирано равноправно са земљама региона и због тога одбијају да буду на самиту и да се сликају с косовским представником, сазнаје Радио Слободна Европа.

  РСЕ је, наиме, из "добро обавештених извора унутар ЕУ" добила потврду да су се недавно шпанском ставу придружили Румунија и Кипар.

  Ове три државе чланице ЕУ упозоравају да неће учествовати на скупу где се Косово "третира као држава и где се и овој земљи обећава будућност европских интеграција као и осталима".

  Наводи се да су прошлог петка из Савета ЕУ послате позивнице за учешће на самиту. У среду су се у Бриселу састали стални представници чланица ЕУ где су, према изворима РСЕ, Кипар и Румунија потврдиле да се противе равноправном учешћу Косова на самиту у Софији 17. маја, на којем ће се разговарати и о европској перспективи Западног Балкана.

  "Представници ове три државе не желе да буду за исти столом са косовским представником и одбијају да се сликају на крају самита за ''породичну слику''", рекао је извор РСЕ.

  РСЕ сазнаје и да је председник Европског савета Доналд Туск већ у интензивним преговорима са шпанским премијером Маријаном Рахојем, у покушају превазилажења препрека, али да су, међутим, сада отворена три фронта.

  Све три престонице - Мадрид, Букурешт и Никозија - су чврсте у ставу да ће у Софији доћи само на радну вечеру која бити одржана вече уочи самита, а на којој ће се разговарати темама које нису у непоследној вези са Западним Балканом. Дан касније на Самиту, представници те три земље неће учествовати.

  РСЕ оцењује да се "због овог тврдог става отвара питање успеха самита који се одржава након 15 година и који је требало да представља најважнији тренутак у целокупном бугарском председавању које је Западни Балкан ставило високо на листи приоритета".

  РСЕ подсећа и да су шпански медији у више наврата јављали да је премијер те земље Рахој наговестио да ставља под знак питања учешће на самиту, на којем се Косово третира равноправно са осталим земљама региона.

  Како сазнаје РСЕ, Шпанија је већ наговестила да ће њу на самиту највероватније представљати Португал. Сада се очекује да исту матрицу користе и остале две државе које не желе да буду присутне на самиту.

  Наводи се да би могло да дође и до недостатка сагласности око заједничке декларације. Ово питање је, како сазнаје РСЕ из извора у Бриселу, покренуто на последњем састанку амбасадора држава ЕУ, када су неке државе које нису признале независност Косова одбиле идеју да се потпишу у декларацији где се и Косово наводи у оквиру процеса проширења.  Извор: Новости

 11. #9
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.291 puta u 3.756 postova
  Moć reputacije
  1061
  ..
  Либерија повукла признање Косова, жели партнерство са Србијом
  Министар иностраних послова Либерије Гбезонгар Милтон Финдлеј предао је првом потпредседнику владе и министру спољних послова Ивици Дачићу ноту о повлачењу признања косовске независности, док траје дијалог Београда и Приштине.

  У ноти се наводи да је Либерија признала косовску независност на основу сазнања да Београд није спреман да преговара о решењу са јужном покрајином Косово.

  "Данас се води дијалог између Београда и Приштине под покровитељством ЕУ. Имајући то у виду, било је само прикладно да Либерија заузме став који омогућава одговарајуће решење за грађане Србије и покрајине Косово, што се чини путем актуелних преговора. У складу са тим Либерија поништава своје признање Косова. Ова одлука остаје на снази све до окончања разговора и преговора под покровитељством ЕУ“, наводи се у ноти.


  ЛИБЕРИЈА: ЖЕЛИМО ПАРТНЕРСТВО СА СРБИЈОМ

  Министар спољних послова Либерије Гбезонгар Милтон Финдли рекао је данас у Београду да Либерија жели партнерство са Србијом.

  "Оно што данас радимо није чудно, ми смо данас нова влада, нова демократија и покушавамо да формирамо партнерства с вама. Потписали смо уговоре и ти билатерални споразуми ће бити корисни за оба народа. Либерија је заинтересована за грађење добрих односа са Србијом и тај однос је однос који желимо да градимо - партнерство које ће донети раст и развој обе земље", рекао је Финдли на конференцији за новинаре са шефом српске дипломатије ивицом Дачићем.

  Према његовим речима, Србија је кроз бившу Југославију увек била пријатељ Либерије, и да је ова посета "прилика за окретање нове стране у односима" две земље.

  Финдли је том приликом Дачићу уручио ноту о поништавању либеријског признања Косова.

  Министар Дачић је рекао да је Србија поносна на историју односа са Либеријом из времена Југославије и Покрета несврстаних, и додао да ће се следеће године обележити шест деценија дипломатских односа Београда и Монровије.

  "Ми баштинимо традицију добрих односа са Либеријом и у том смислу смо данас потписали читав низ споразума. Договорили смо се да пробамо да ресетујемо односе и једни дугима помажемо у разним сферама и областима", изјавио је Дачић.

  Како је навео, разговарано је о политичкој и економској сарадњи, као и координисаном наступу у међународним организацијама.

  "Ово је само почетак нашег стратешког партнерства", рекао је шеф српске дипломатије, и навео да "осуђује" све политичаре који су запоставили односе с афричким земљама.

  Министри су потписали споразуме о пријатељству и сарадњи, о економској сарадњи, о сарадњи у области туризма, меморандум о разумевању министарстава спољних послова о политичким консултацијама, споразум о сарадњи у области пољопривреде и споразум о сарадњи дипломатске академије МСП Србије и спољнополитичког института Либерије.  Извор: Новости

 12. #10
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.291 puta u 3.756 postova
  Moć reputacije
  1061
  ..
  Дачић: Папуа Нова Гвинеја повукла одлуку о признању независности Косова


  Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је Папуа Нова Гвинеја поништила одлуку из октобра 2012. године о признању Косова као независне државе.

  "То је шеста земља која је повукла признање. Тих шест земаља има површину од 800.000 квадратних километара, 25 милиона становника, и има 6 од 193 гласа у УН", казао је Дачић на церемонији обележавања годину дана владе.

  Он је додао да се Србија не бори против Приштине, већ против оних који подржавају Косово.


  "Не боримо се ми против Приштине, већ против њихових ментора и заштитиника", казао је шеф српске дипломатије.  Извор: Новости


Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja

Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Ovlašćenja postavljanja

 • Vi ne možete postavljati nove teme
 • Vi ne možete postavljati odgovore
 • Vi ne možete postavljati priloge
 • Vi ne možete menjati vaše poruke
 •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 01:17.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2020 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1