Rezultati 1 do 4 od 4


 1. #1
  Softverski sektor - PC Klinika Херувим avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Lokacija
  Едем
  Postovi
  4.871
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  3.328
  Pohvaljen 7.280 puta u 2.968 postova
  Moć reputacije
  516

  Javno izvinjenje jermenskom narodu | Jавно извињење јерменском народу

  ЈАВНО ИЗВИЊЕЊЕ ЈЕРМЕНСКОМ НАРОДУ


  Захваљујући накарадном систему образовања наше младе генерације много тога из сопствене историје не знају, а камоли из историје са нама судбином повезаних народа. Тако је и када су Јермени у питању. Ретко ко од њих зна да је прва хришћанска држава у свету била Јерменија јер је признала хришћанство за државну религију још далеке 301. године.

  То је што се тиче државе док је Јерменски народ прихватао хришћанство још од I века. Дакле, Јермени нису примили хришћанство ни од једне друге државе нити ни од једног другог народа већ непосредно од Апостола и због тога се њихова црква и зове Јерменска апостолска црква.

  Између историје Јерменије и историје Србије постоје невероватне сличности. Тако се на пример од давнина Јерменија налазила између два велика и непомирљива царства, Византијског и Персијског, која су скоро непрекидно међусобно ратовала и то баш најчешће на територији Јерменије о коју су се и отимала. Много касније у сличној ситуацији била је и Србија налазећи се између Турске и Угарске, а затим између Турске и Аустрије.

  Врхунац свог развоја, политичког, економског, културног, Јерменија је досегла у IX и X веку. Тадашњи њен културни ниво оставио је неизбрисив траг у европској култури од богослужења па све до архитектуре. Крсташким ратовима од краја XI века европљани, крсташи, упознали су се у Јерусалиму и у Палестини са јерменском културом и потом је пренели у Европу. Научно је доказано да се Готска архитектура у многоме заснива на јерменској, а такође је непобитно да је и српска средњевековна архитектура преко јадранског приморја била под јаким утицајем готике.
  У XI веку Турци Селџуци су освојили Јерменију. Многи Јермени нису се са тиме помирили те су се одселили на друге територије где су оформили своју нову државу. Слично Србима, зар не. Али временом је и она потпала под турску власт те су се Јермени распршили по целом Отоманском царству. Од тада они трпе страшну тортуру од стране Турака, муслимана, али и поред тога, без обзира на све, љубоморно чувају свој национални идентитет, свој језик, своју веру и своју културу. Такође, због својих изузетних способности Јермени су стално изазивали мржњу, завист и подозрењне Турака. Турско садистичко изживљавање над Јерменима достиже своју кулминацију почетком XX века када је за веома кратко време убијено преко милион Јермена. Чак данас, читав век касније, Европска Унија инсистира, захтева од Турске да призна да је тада починила геноцид над Јерменским народом.

  Срби и Јермени, живећи као православни хришћани у Турском царству, делили су исту, заједничку, веома горку судбину и одржавали су међусобне веома блиске, пријатељске односе. Нормално, понекад је било и свађа. Дакле, вековима су Срби и Јермени били пријатељски народи.

  Много година касније, при крају XX века, распадом Совјетског Савеза Јерменија је поново постала независна држава али је веома брзо ушла у оружани сукоб са суседном новонасталом државом Азербејџаном због области Нагоро-Карабах која се налази унутар Азербејџана, а насељена је Јерменима који ни за живу главу нису пристајали да поново живе под турском влашћу. Турском јер су Азербејџанци турски народ.

  Невероватно али поново се са Јерменима дешава скоро исто као и са Србима који приликом распада Југославије нису пристали да живе под туђом влашћу, под католицима у Хрватској и под Муслиманима у Босни, те је рат наметнут и Јерменима и Србима. И данас између Јерменије и Азербејџана постоји крхко примирје као и стална, реална опасност од обнављања сукоба.
  . . .
  Народ у Србији већ је престао да се чуди, да се крсти и левом и десном руком, да се изненађује, због често невероватних, несвакидашњих потеза десетогодишње досовске власти.
  Почетком јуна месеца 2011. године у званичној посети Србији био је Председник Азербејџана Илхам Алијев. Осмог јуна гост је заједно са Председником Србије Борисом Тадићем засадио дрво пријатељства, а затим су свечано открили огроман споменик азербејџанском државнику Хејдару Алијеву, оцу Илхамовом, у централном београдском парку Ташмајдану. Сутрадан су у Новом Саду открили споменик азербејџанском композитору Узеиру Хаџибеју. То изненадно, ничим изазвано, велико пријатељство српске и азербејџанске власти утемељено је и на скоро 2 милиона евра азербејџанске донације за уређење Ташмајданског парка и на 13 милиона динара њихове донације за уређење будућег парка музике на новосадском кеју.

  За те бедне, мизерне, ситне паре, постадосмо највећи пријатељи највећим Јерменским непријатељима док смо вековима са Јерменима делили исту судбину и имали много тога заједничког и пријатељског, а нарочито су нам заједничке биле патње и муке од Турака којима несумњиво припадају и Азербејџанци. Наиме, Азербејџанци припадају скупини Турских народа, језик им припада групи турских језика, а по вери су муслимани шиити. За њих већина Срба не би ни знала да постоје да није пре неколико година било фудбалских утакмица измеду наших репрезентација. О каквом пријатељству са њима може бити речи кад малте не незнамо ни да постоје? Такође, коликогод Срби имају заједничког са Јерменима толико год немају ама баш ничег заједничког са Азербејџанцима па чак и много више од тога.
  Па шта је онда у питању? Откуд одједном ова политичка комедија, смејурија, од пријатељства српске и азербејџанске власти? Блискост и пријатељска осећања између два народа свакако нису у питању. Ни паре нису у питању. Ако се мало боље погледа свакоме ће бити јасно да је ту пре свега у питању интерес Запада, интерес Сједињених Америчких Држава и Европске Уније. Наиме, и једна и друга власт су под патронатством Запада и то је оно што их спаја, што их чини блиским. То им је заједнички именитељ. Запад је одавно ставио под своју контролу Азербејџан, а нарочито његова богата налазишта нафте и гаса, а од 05.октобра 2000. године под своју доминацију и у своју интересну сверу угурао је и Србију.

  Последњих година Запад увелико ради на изградњи гасовода Набуко чија траса треба да иде од Азербејџана па преко Црног Мора до Румуније и даље на запад. Он треба да буде противтежа и конкуренција руском гасоводу Јужни Ток. Имајући у виду да Азербејџан не излази на Црно море ето онда и правог разлога због којег је избио рат у Грузији.

  С обзиром да Јужни Ток треба да пролази кроз Србију и од изузетног је значаја за њу, пре свега економског, док Набуко не пролази кроз Србију, поставља се оправдано питање у чему је ту, у сарадњи са Азербејџаном и у изградњи гасовода Набуко, интерес Србије? И то се да објаснити.

  Наиме, већ безброј пута је у пракси потврђено да досовској власти у Србији није примаран интерес Српског народа и државе Србије већ јој је најпречи, најважнији, најбитнији и изнад свега, интерес Запада. Такође, наведеним активностима она покушава да избегне тешње економско и свако друго повезивање Србије и Русије што ће да проузрокује непроценљиве штете српској привреди и стандарду становништва, а посебно ће бити погођена наша пољопривреда тј. сељаци као и прерађивачка индустрија везана за њу.

  За разлику од Србије Јеременија је, због своје угрожености од прозападњачког Азербејџана, те да би се заштитила, ступила у веома блиске односе са Русијом те су се тако Србија и Азербејџан нашли на једној страни, а Јерменија на супротној.

  Ето због чега је данашња прозападна српска власт погазила вишевековне пријатељске, скоро братске односе, између Срба и Јермена и напрасно супротно осећањима, симпатијама, традицији, вери, историји два народа, почела да развија пријатељске односе са Азербејџаном. Може она по налогу Запада да се са њим спријатељује колико год хоће али ће Српски народ увек бити пријатељ Јерменском народу, а не Турцима.
  Тиме што развија пријатељске односе са Азербејџаном, а не са Јерменијом очигледно је да је актуелна власт у Србији на историјски погрешном путу, на историјској странпутици, а такође је очигледно да она не заступа Српске националне интересе.

  Због свега до сада реченог као Србин дајем себи за право, јер то пре мене нико други није учинио, да се у име Српског народа јавно извиним Јерменском народу и држави Јерменији због понашања српске власти и да им кажем да оно нема благе везе са ставом, мишљењем и осећањима Српског народа већ да је једино у складу са прозападњачким понашањем одавно од Српског народа отуђене власти у Србији.

  Приликом своје посете Јерусалиму Свети Сава је посетио Јерменску државу на југу Мале Азије.


  Извор: Србин.инфо


  Не плаши се људског презира и клевете. Свако ко побожно хоће да живи биће гоњен, клеветан и презиран.
  Свети Антоније Велики

 2. Sledeća 5 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Херувим:


 3. #2
  Top poster Drug Član avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Postovi
  2.840
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  8.719
  Pohvaljen 10.283 puta u 3.899 postova
  Moć reputacije
  312
  Odrastao sam (između ostalih) na romanima Nemca - Karla Maja.
  Rodio se 1842, umro 1912.g. a ono što ga povezuje sa ovom temom je to - da su u njegovim romanima sa tematikom bliskog istoka,
  glavni negativci bili - Jermeni.. Šta više u celom opusu ovoga Nemca nema ni jednog jedinog pozitivnog lika - Jermenina..

  Zašto?

  Nemam pojma, ali verujem da je efendija "Kara Ben Nemzi" u pogledu Jermena delio opšte stavove prihvaćene u nemačkoj kulturi i politici 19 veka,
  a time verovatno i na celom zapadu..
  Prema tome, negativan odnos zapada prema Jermenima kao narodu - nije od juče i imaju nesumnjiv doprinos onome što se Jermenima dešavalo početkom prošlog veka..

  No, ne vidim zašto Srbi kao narod ne bi mogli biti "prijatelji" i Jermenima i Azerbejdžancima, dapače i - Turcima..
  Glupo je svrstavati se na stranu bilo kojeg naroda, bilo gde u sukobu o kojem mi znamo malo ili ništa..

  Što se Turaka tiče - treba biti načisto, da tamo živi više srpskih potomaka nego u celoj Srbiji..
  U Istambulu, npr. (davno sam bio) ni jedan Srbin nema potrebe da govori drugim jeziko - nego srpskim..
  Mnogi ga Turci znaju, jednako dobro kao i mi..

  Istorija se ne sme zaboraviti, da se ne bi ponovila..
  Čak i magarci su sposobni da uče na svojim greškama,
  ali to ne znači da mi i Turci trebamo biti večiti neprijatelji,
  jer imamo više zajedničkog, nego li, što mnogi žele.. Ali, želje ne mogu da menjaju fakte..

  Živeli nama braća Jermeni, Azerbejdžanci, Turci, Madagaskarci, Tunguzi i svi ostali,
  a mi da se okrenemo malčice - sebi i tu ponešto dovedemo u red..

 4. Sledeća 3 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Drug Član:


 5. #3
  Fast Serbia v2 Caffe Singer avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  4.394
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  1.984
  Pohvaljen 11.298 puta u 6.516 postova
  Moć reputacije
  462
  Veoma je prosto zbog čega su Jermeni toliko stradali. Nalaze se okruženi sa nekoliko zemalja koje su tradicionalni osvajači ili makar neprijatelji hriščanstvu. Turska (otomasnko carstvo), Iran, Azerbejžan, Gruzija...to zaista nisu susedi kojima bi želeli biti okruženi kao mala zemlja druge veroispovesti.
  Sva od tih szsednih zemalja je Jermeniji otkinula parče teritorije i u skorijoj ili daljnjoj prošlosti izvršila genocid i progrom. Poslednji se zbio pred kraj Dotomanske imperije u jeku prvog svetskog rata kada su Turci pobili 1,5 miliona Jermena, to je recimo ceo jedan Beograd. Potom su im oteli južni deo teritorije sa za hrišćane svetim brdom Ararat. Ta planina na kojoj je po bibliji Noa ugledao prvo kopno posle potopa se nekada nalazila u Jermeniji a sada je to vojna oblast Turske.

  Animozitet Srbije prema Jermenijom proističe još od doba Sovjteskog saveza kada smo se stavljali na stranu rusa protiv "zlih" Jermena koji su isto kao i ostale države tog dela azije tražile nezavisnost.
  Posle kada su se Jermeni peglali sa Azerbedžancima za oblast Nagorno Karabah koja istorijski pripada Jermeniji (slično kao Kosovo Srbiji) mi smo naravno stali na stranu proruskim Azerbejdžancima koji kao muslimani nikakvo pravo na tu oblast načičkanu srednjovekovnim pravoslavnim crkvama nisu imali, ali bože moj, svi ruski prijatelji su i naši prijatelji, jel?
  Zapadni svet se jako o Jermene ogrešio a sve u smislu da ne pokvari svoje poslovne veze sa turcima. Tek nedavno je Angela Merkel tražila od Erdovana da se Turska izjasni o Progromu Jermena sa početka prošlog veka. Turksa taj progrom negira do te mere da je u tuskoj zakonom zabranjeno da se to i spomene pa je Erdogan javno optužio Merkelu za laž i dao da se njene slike u turskim tabloidima montiraju u hitlerovu uniformu sa sve brčićma.
  Turska je Srbiji važan trgovinski partner i zbog toga se Srbija nikada neće oglasti povodom progroma jermena, kao što se ni ne oglašava povodom mešanja Turske u Sandžaku, na Kosovu ili Preševskoj oblasti.

  Uzgred, Karla Maj nije imao pojma o Jermenima. Naseo je na tursku propagandu o zlim i pokvarenim jermenima koji su isto kao i jevreju jedan na sve strane raseljen narod trgovaca, lekara i pravnika pa samim time jednako nepopularni, bez pravog razloga ali se odomaćilo da primitivni ljudi ne vole obrazovanije od sebe.

 6. Sledeća 2 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Singer:


 7. #4
  Top poster Drug Član avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Postovi
  2.840
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  8.719
  Pohvaljen 10.283 puta u 3.899 postova
  Moć reputacije
  312
  Citirati Originalno postavljeno od Singer Pogledati poruku
  Uzgred, Karla Maj nije imao pojma o Jermenima. Naseo je na tursku propagandu o zlim i pokvarenim jermenima koji su isto kao i jevreju jedan na sve strane raseljen narod trgovaca, lekara i pravnika pa samim time jednako nepopularni, bez pravog razloga ali se odomaćilo da primitivni ljudi ne vole obrazovanije od sebe.
  Karl Maj nije pisao romane na nivou jednog Tolstoja ili Balzak, ali... Daleko od toga da je bio neobavešten..
  Bio je vrlo načitan, politički obrazovan i dobro je poznavao istoriju..

  Ali, romani karla Maja otkrivaju zadrtog nemačkog - nacionalistu (rodoljuba?) kako ko hoće da tumači..
  Sve važne face na celom svetu su - Nemci..
  "kauboji" "Skauti", "Traperi", "Zapadnjaci" na divljem zapadu, "heroji i junaci" na bliskom istoku i gde sve ne..

  Jevreji u njegovim delima gotovo da ne postoje, a tamo gde ih kao trgovce pominje (knjiga "Traper jastrebov kljun") sa njima se isprdava..
  Jermene u celini, delimično Kurde i Šiptare opisuje krajnje negativno..
  Srbe mnogo ne pominje, a tamo gde ih pomene nisu u negativnom kontekstu (Osko, recimo)..

  No, šta celom pisanijom hoću reći.. Nije ne mislim da je Karl Maj naseo na tursku propagandu.. Ni Turke ne opisuje ružinim bojama,
  pre će biti da je stav nemačkog građanskog društva, političke i intelektualne elite o Jermenima bio krajnje negativan..

  To je vreme kada je tzv. "istočno pitanje" na vrhuncu, a Nemci su i u tom pitanju imali svoje interese..
  Prosečan pismeni švaba je o Turskoj i narodima koji tamo žive znao mnogo - jer se u to vreme o tim krajevima mnogo i senzacionalistički pisalo..

 8. Sledeća 2 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Drug Član:Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Ovlašćenja postavljanja

 • Vi ne možete postavljati nove teme
 • Vi ne možete postavljati odgovore
 • Vi ne možete postavljati priloge
 • Vi ne možete menjati vaše poruke
 •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 04:56.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2020 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1