..
NAUČNICI OTKRILI SVETI GRAL FIZIKE: Po prvi put su pretvorili vodonik u metal, na pomolu je ENERGETSKA REVOLUCIJA


Vodonik u obliku metala verovatno u prirodi postoji duboko u unutrašnjosti plinskih divova u Sunčevom sistemu, ali do sada nije nikad bio direktno opaženAmerički naučnici uspeli su da uzorak vodonika u gasovitom stanju toliko podvrgnu pritisku da se pretvorio u metal, što otvara neverovatne mogućnosti za razvoj visokoefikasnih provodnika na sobnim temperaturama.

Iako su fizičari još 1935. zaključili kako bi vodonik pod dovoljno velikim pritiskom mogao da ima svojstva metala, do sada se radilo samo o teoretskom zaključku, jer nije bilo moguće postići dovoljni pritisak u kontrolisanim uslovima.

– Ovo je sveti gral fizike visokog pritiska. Ovo je prvi uzorak metalnog vodonika na Zemlji, kada ga gledate, gledate nešto što nikad pre nije postojalo- rekao je fizičar Isak Silvera sa Univerziteta u Harvardu, jedan od autora istraživanja.

Vodonik u obliku metala verovatno u prirodi postoji duboko u unutrašnjosti plinskih divova u Sunčevom sistemu, ali do sada nije nikad bio direktno opažen.

Silvera i njegovi saradnici stisnuli su mali uzorak plinovitog vodonika pritiskom od gotovo 500 gigapascala – oko pet miliona atmosfera – što je 1,3 puta veći pritisak nego u središtu Zemlje.

Kako bi uspeli da stvore takav pritisak, koristili su par sintetičkih dijamanata jedan nasuprot drugom u uređaju nazvanom “dijamantni nakovanj”. Međutim, čak su i dijamanti morali da budu podvrgnuti posebnom tretmanu kako ne bi napukli, što je bio glavni razlog neuspeha svih prethodnih eksperimenata.

Pritisak neophodan za stvaranje metalnog vodonika taman je malo veći od tačke na kojoj i dijamanti počinju da pucaju, zbog čega su bile potrebne decenije za uspeh ovog eksperimenta.

Ključno je pitanje hoće li vodonik, jednom kada poprimi svojstva metala, zadržati ta svojstva na sobnoj temperaturi, gdje bi bio neverovatno efikasan kao provodnik električne energije.

Silvera i brojni drugi naučnici veruju da hoće, ali postojanost tog stanja tek treba eksperimentalno potvrditi.
Izvor: Telegraf.rs