Rezultati 1 do 10 od 10


 1. #1
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.297 puta u 3.757 postova
  Moć reputacije
  1061

  Шта се то у Црној Гори збило, па им име српско није мило? Нешто се променило?

  ..
  Црногорцима поново смета црква на Румији


  У Подгорици покренута петиција за уклањање цркве Свете Тројице на Бара  "ЦРНОГОРСКИ покрет" покренуо је у четвртак у Народној библиотеци "Радосав Љумовић" у Подгорици потписивање петиције за уклањање цркве Свете Тројице на Румији повише Бара, а цео догађај поткрепљен је кратким документарним филмом о "девастацији црногорских цркава и манастира". Ово је наставак континуираних притисака противника Српске православне цркве у Црној Гори, који траје од постављања храма 2005. Покретачи петиције позивају се на предлог Управе за заштиту културних добара ЦГ као једне од мера заштите култа Светог Владимира, да се црква измести са врха планине.

  - Филијала Агенције за националну безбедност - "Црногорски покрет" покушава нешто што је осуђено на пропаст. Фалсификатима настоје да избришу историјске чињенице. Најновије анкете по ко зна који пут показују да је СПЦ институција којој грађани Црне Горе највише верују, зато што је једина која није под контролом режима - каже за "Новости" проф. др Будимир Алексић, председник Института за српску културу.

  Он каже да га не чуди избор да се петиција покреће из библиотеке "Радосав Љумовић".

  - То је установа у којој су забрањене српска реч и мисао. У последњих 20 година ниједан српски књижевник није могао да привири, а камоли да промовише своје дело, српски језик и писмо - наводи Алексић.

  Митрополија црногорско-приморска је пре 11 година уочи Тројичиндана малену цркву од метала, која је саграђена у барском насељу Бјелиши, поставила на врх Румије (1.594 метара) уз помоћ хеликоптера тадашње Војске Србије и Црне Горе. Смештена је на месту на коме је постојао православни храм који су срушили Турци 1571.


  ПРОВОКАЦИЈЕ

  ЦРКВУ Свете Тројице су на разне начине покушавали да оскрнаве. По њој су исписивани графити на албанском језику: "Етничка Албанија", "Албанска национална армија", а осликаван је и грб Албаније.  Извор: Новости

 2. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Серб_Степа:


 3. #2
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.297 puta u 3.757 postova
  Moć reputacije
  1061
  ..
  Скинули “Косовку девојку” са зида Ургентног центра
  ПОДГОРИЦА - Слика "Косовка девојка" која је дуго стајала на једном од зидова Ургентног центра у Подгорици скинута је ових дана и без икаквог овразложења смештена у ћошак ове установе! Незванично сазнајемо да је слика уклоњена одлуком новог директора УЦ Нермина Абдића, члана ГО ДПС.

  Директор Института за српску културу др Будимир Алексић изјавио је за "Новости" да тај чин представља континуирани однос званичне политике Црне Горе према Косову, против Србије.

  - Та политика је наслоњена чврсто на антисрпство, признавањем лажне државе Косово и покушајима Подгорице да такву квазидржаву угура у УНЕСКО, отимајући српску културну баштину - каже Алексић. - Сада очекујем да се на зидовима Ургентног центра нађу слике Шоте Далице, која је убијала Србе, или Шабана Полуже, такође српског крвника.  Извор: Новости

 4. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Серб_Степа:


 5. #3
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.297 puta u 3.757 postova
  Moć reputacije
  1061
  ..
  Црногорци "отерали" из школа Св. Саву, а слављен је чак и под Турцима  Прослава Светог Саве у храму Василија Острошког

  ПРВИ српски просветитељ, законодавац, први архиепископ аутокефалне самосталне Српске цркве - Свети Сава, протеран је из школа у Црној Гори, тако да се ученици са њим сусрећу само у храмовима Митрополије црногорско-приморске, својим домовима и на свечаним академијама. На северу Црне Горе, где су Срби већински живаљ, Свети Сава је такође изгнан из школа, где је некада био школска слава.

  - Овај светац је прослављан и у турско време, о чему говоре и документи који су објављени у јединим српским новинама у Турској "Цариградски гласник", о прослави Светог Саве у Беранама - каже историчар Горан Киковић, иначе председник СО Беране, који је у поседу документа из 1904. године који сведочи о тадашњим приликама у турској царевини око прославе Светог Саве у школама, а који се односи на школу у Доњој Ржаници код Берана.

  - Ево већ пета година откако је у овом селу отворена српска школа и од када у њој ђаци обележавају првог српског просветитеља - каже се у том запису. "Миралај Хамди бег испратио је прошле године два мајстора који су школску зграду из основа поправили. Нека му је велика хвала, а такође и Зејнел бегу, који приложи 275 гроша преко свога опуномоћеника Асан ефендије на име помоћи сиромашним ђацима својих чифчија. Пошто у селу нема цркве то се народ на Светог Саву ујутру рано, искупио у школи где одржасмо јутрење. Обред су обавили поп Максим Поповић и поп Ново Недић", пише у "Цариградском гласнику", цитира учитељ из Доње Ржанице Иван Чукић чланак у коме се говори о Доњоржаничкој школи.


  ЦИТАТ

  Киковић наводи и цитат из "турског вакта" од 12. фебруара 1905. године, у којем се описује прослава Савиндана у Беранама, које су тада још биле под турском влашћу. "Хитам да извијестим поштоване читаоце 'Гласа Црногорца' да смо ми Беранци ове године прославили школску славу Светог Саву, свечаније но икада. Ове ретке, с радошћу пишем, јер се оваквом одзиву овдашњих грађана има радовати сваки брат Србин.  Извор: Новости

 6. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Серб_Степа:


 7. #4
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.297 puta u 3.757 postova
  Moć reputacije
  1061
  ..
  Срби бране своје корене  Представници неколико културних организација Срба из Црне Горе

  ПРЕДСТАВНИЦИ неколико културних организација Срба из Црне Горе усвојили су Светосавску декларацију о заштити и очувању српског националног, духовног, језичког и културног идентитета у овој држави. Потписници подсећају да је Свети Сава засметао творцима новокомпонованог образовног система у ЦГ, да је избачен из наставног програма, да су његово место у уџбеницима заузели неки непознати књижевни ствараоци за које мало ко зна, и да се онима који се изјашњавају као Срби ускраћују нека од основних људских права, па је српски народ изложен асимилацији.

  - Очигледно да је неко преко њих хтео да упути поруку да у Црној Гори нема места утемељивачу српске духовности и српске цркве, а чак и да нема места ни Српској православној цркви - наводи се у Декларацији и подсећа да и Његош, као највећи српски песник, постаје за неке "персона нон грата".

  - Скрећемо пажњу на то да се прогон Срба и српског језика наставља и даље, да су Срби једина нација у Црној Гори која не може да има српско и црногорско држављанство, односно двојно држављанство, док Албанци, Хрвати и Бошњаци могу - пише у Декларацији. Помињу се и проблеми студената који студирају на катедри за српски језик, који не могу да добију посао. Сведочанства у школама ђаци не могу да добију на ћириличком писму, иако многи родитељи Срби инсистирају на томе, а предузетницима који се изјашњавају као Срби, држава не одобрава субвенције.

  Свештенство СПЦ се протерује из Црне Горе, а српски политички лидери хапсе и проглашавају за државне непријатеље, као да Црна Гора није и њихова држава.

  - Очигледно да је циљ оваквог положаја Срба и српског језика и ћириличног писма асимилација српског народа и покушај да се уврсти као мањински народ. Режим покреће дискриминацију огромне већине својих грађана (63,5 одсто говори српским језиком).

  Србима се оспорава и право на рад у државним органима и јавним предузећима, у којима се проценат запослених српске националности креће од 0,1 одсто (полиција, државна безбедност) до максималних осам одсто, што доводи до асимилације.

  - Да би сачували своја радна места и обезбедили опстанак породице, Срби мењају свој национални и језички идентитет. Основни циљ биће усмерен да се коначно заустави насиље (дискриминација) над грађанима српске националне и језичке заједнице.


  УДРУЖЕЊЕ КЊИЖЕВНИКА И УМЕТНИКА

  Декларацију су потписали представници Удружења књижевника, песника и уметника Срба из Црне Горе и расејања, "Горска Вила" из Подгорице, Удружења српских књижевника у отаџбини и расејању из Андријевице, Српског историјско-културног друштва "Никола Васојевић" из Берана, Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца из Берана, НВО "Стоп дискриминацији" из Подгорице и "Глас Холмије", часопис за историју, књижевност и културу из Берана, који излази на српском језику и ћириличком писму.


  СТАТУС

  Уз констатацију да се у Црној Гори кроз њену историју говорило и писало српским језиком, у Декларацији се тражи да се српском језику врати статус службеног језика и да се он уврсти у Устав Црне Горе.  Извор: Новости

 8. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Серб_Степа:


 9. #5
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.297 puta u 3.757 postova
  Moć reputacije
  1061
  ..
  Скупштина ЦГ: Уклоњена спорна слова


  Скупштина Црне Горе одустала од употребе "с" и "з" у званичним саопштењима и на порталима. Играма без граница ипак има краја, коментарише посланик проф. др Драган Копривица  Свега осам година "живела" су два слова црногорске граматике "с" и "з" у документима и на порталу државног парламента, да би ових дана, два месеца после избора Ивана Брајовића за шефа парламента, лидера Социјалдемократа, (не)очекивано завршили своју мисију.

  Употребу нових слова у Скупштину је 2009. године "угурао" тадашњи председник Ранко Кривокапић (СДП) да би их "неговао" његов наследник Дарко Пајовић, бивши лидер Позитивне Црне Горе, све до доласка Брајовића на чело парламента. На сајту Владе Црне Горе за то време ниједно од министарстава није користило ова два слова, као ни државна предузећа!

  - У сваком смутном времену, па и данашњем у Црној Гори, култура бива жртва сувишних чувара културе, који своју оригиналност траже и у накарадним решењима, а једно од таквих било је свакако и ово поигравање са непостојећим словима наше, Вукове азбуке. Али, по Његошу, време је мајсторско решето, одстрањује разне бесмислице квазинаучника, па и ову са наведеним "словима" - каже за "Новости" професор др Драган Копривица, посланик Демократске народне партије. - Дошло је дотле да чак и оваква ауторитарна власт у Црној Гори увиђа да карикирање азбуке не користи никоме, па ни њој.

  У међувремену је реаговао Напредни клуб, оцењујући да је одустајањем од новог правописа црногорског језика и враћањем на изворни српски, парламент Црне Горе стао на страну својих грађана, "јер не извргава руглу језик којим се говори у држави".

  "Новости" су упутиле питање кабинету Ивана Брајовића који су разлози за "брисање" два слова, али одговор није стигао.


  ПРАВОПИС

  Црногорски правопис усвојен је крајем 2009. године, а годину дана након тога изашла је и прва Граматика црногорског језика. Нови црногорски правопис поделио је језикословце у Монтенегру. Влада је две године раније (2007) за рад на граматици ангажовала лингвисту Аднана Чиргића, који је у помоћ позвао колегу из Хрватске Јосипа Силића.  Извор: Новости

 10. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Серб_Степа:


 11. #6
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.297 puta u 3.757 postova
  Moć reputacije
  1061
  ..
  Одјеци писма предсједника Српског националног савјета Момчила Вуксановића предсједнику Републике Србије, Александру Вучићу, поводом неподношљивог статуса Српског народа у Црној Гори


  Десетине штампаних медија, у Србији и земљама региона, телевизијске и радио станице, портали објавили су у ударним терминима писмо предсједника Српског националног савјета Момчила Вуксановића урученог јуче предсједнику Републике Србије, Александру Вучићу.

  На мејл адресе Српског националног савјета Црне Горе пристижу подршке из земље и иностранства у којима угледни интелектуалци, свако из свог угла, говоре о драматичном стању у ком се налазе Срби у Црној Гори.  Наредних дана српски медији, портал, радио и телевизија објављиваће ауторске прилоге инспирисане Вуксановићевим писмом предсједнику Србије, Александру Вучићу.

  Међу бројним текстовима је изванредан прилог, колумна угледног новинара и аналитичара Јова Вукелића који је објавио портал “Између сна и јаве”.


  Срби у Црној Гори могу опстати само ако престану да буду Срби

  „Српски народ, без утицаја и подршке Републике Србије, не може опстати у Црној Гори, осим уз промену идентитета“ упозорава у име Срба из Црне Горе др Момчило Вуксановић, председник Српског националног савета, у опомињућем писму председнику Србије; Срби су сада сатанизовани, стављени на стуб срама у Црној Гори. И више од тога. Србе у монтенегринској држави прогоне! Без икавог претеривања, могу се у будућности очекивати чак и протеривања; Неопходне су хитне мере и активности државе Србије поводом све тежег, очајног положаја Срба у Црној Гори

  Пише: Јово ВУКЕЛИЋ

  Драматично упозорење које је упутио у писму Александру Вучићу, председнику Србије (16. јула) у име Срба из Црне Горе др Момчило Вуксановић, председник Српског националног савета, неки називају чак и вапајем Срба, апелом за помоћ Србији, криком дављеника који је дуго сам у борби за голи опстанак.

  Говорећи истину, само је било питање месеци када ће се у јавности појавити овакав позив за помоћ Срба из Црне Горе који су већ дуго остављени на немилост арогантној монтенегринској политичкој државној врхушки. Исто тако било је већ и чудно, имајући у виду дуготрајне и непрекидне антисрпске акције државе Црне Горе и њених институција и органа, што се Срби из Црне Горе нису и раније огласили упозоравајући на свој врло тешки положај и још неизвеснију судбину.

  Да ли због свог поноса, или из наде да ће се стање антисрпске хистерије и непријатељске кампање, која у монтенегринској држави траје скоро две деценије, Срби из Црне Горе су млако реаговали. Последице је биле и сада су све дрскије, бахатије, скоро расистичко понашање државних органа Црне Горе према свему што је српско, почев од сатирања ћириличног писма до кривитворења историје. Срби су сада сатанизовани, стављени на стуб срама у Црној Гори. И више од тога…Србе у монтенегринској држави прогоне!


  Срби постају непријатељи Црне Горе

  Тако су Срби одједном, или тачније у неколико година, постали агресори према Црној Гори и Црногорцима (исто како су Срби и Србија оквалификовани и у Хрватској од стране Хрватске државе). Срби су постали окупатори Црне Горе, злочинци који су „отели“ слободу Црној Гори, узурпирали њену државност и независност.

  Од „два ока у глави“, од вековима најближе браће која су у свакој невољи и муци били заједно и борили се сложно против заједничких тешкоћа и непријатеља испоставило се да све то није било тако и да смо сви погрешно учени, да је историја фалсификована и да су Срби били тешки тлачитељи и непријатељи Црне Горе кроз историју, бар последњих стотину година.

  Наравно, овакав драстичан преокрет у односу према држави Србији и Србима и у Србији, посебно у Црној Гори, се није догодио „преко ноћи“. Била је то последица пројекта монтенегринских власти, припреманог још од 1998. године, а подржаног од дела западних земаља, САД, В. Британије, Италије, потом и од Хрватске и наравно Ватикана. Сада их у томе подржава и квази држава Косово.

  Оштрица непрекидне дводеценијске антисрпске кампање усмерена је наравно највише на Србе у Црној Гори, на преставнике њихових партија, на истакнуте културне и научне раднике Србе, и посебно је ова пропаганда за највећег непријатеља узела Српску православну цркву у Црној Гори.

  Да не понављамо драматичне факте о полажају Срба у Црној Гори које наводи и описује Вуксановић у свом врло потресном писму председнику Србије. Ти примери агресије и напада на Србе су сами по себи врло узнемиравајући. Вуксановић говори чак и о опасним циљевима и намерама такве монтенегринске, „дукљанске“ политике према Србима.

  И тиме се нећемо бавити, јер то Срби из Црне Горе боље осећају и боље артикулишу и дефинишу. И сада су то и рекли.


  Зашто Србија жмури и ћути?

  Желимо да упозоримо да је стање такво да држава Србија мора хитно предузети све мере и активности које јој стоје на располагању да прво заустави, колико год је то могуће, ову непрекидну антисрпску кампању која се води у државним шампаним и електронским медијима у Црној Гори. А који очигледно крећу из државног врха.

  Да држава Србија од Црне Горе тражи да њени политичари, министри и државне институције, до општинских и руководилаца и шефова месних заједница не воде расистичку политику према Србима, политику сегрегације какву су водили деценијама белци у Јужној Африци према Црнцима.

  Таква политика Црне Горе према Србима је већ требало да буде предмет оштре осуде државе Србије, владе Србије и Скупштине Србије као и других надлежних институција.

  Зашто се у име некаквих „добрих“, а уистину неискрених и лажних односа са Црном Гором, игноришу масовне неправде и злоупотребе права Срба у Црној Гори?

  Зашто се отворено не каже суседима да су одавно претерали, узурпирали сва права Срба у Црној Гори, које непрекидно киње, елиминишу из свих облика друштвеног живота.

  Чега Србија као држава може да се плаши? Има ли чега да се плаши ако каже истину актуелном руководству Црне Горе?

  Да ли страхује да ће покварити односе са Црном Гором? То нису односи две државе него односи двојице аутократа који су приватизовали све, па и државне односе.


  Следи ли брутално етничко чишћење Црне Горе од Срба?

  Да ли је важније имати лажно добре односе, или рећи истину коју саопштава српски народ из Црне Горе? Срби и Србија су по туумаћењу црногорских властодржаца, постали агресори!

  Треба ли чекати да почне исељавање Срба из Црне Горе као што се то својевремено десило и из Словеније, Хрватске, дела БиХ, Македоније и Косова и Метохије?

  Треба ли чекати да осорна власт доведе Србе до ситуације да се сами под притисцима масовно исељавају(појединачни се и ово већ одавно догађа), да крене и брутално етничко чишћење Црне Горе од Срба?

  Ако се не буде из Србије предузело хитно и у пуном обиму оно што је неопходно према властима у Црној Гори и што је свима јасно, а посебно Србима у Црној Гори, који су заједно са верницима Српске православне цркве изложени свакодневним страшним притисцима – ето нових невоља и проблема за српски народ и у Црној Гори и у Србији.

  У оваквим питањима нема попуштања, одлагања и нерешавања проблема. Последице су, показала нам је и недавна историја и догађаји, кобни по Србе. Нестали су Срби са простора Балкана који су вековима насељавали.

  Не заустави ли се исијавајућа мржња према Србима која стиже из некада братске државе имаћемо и новог непријатељски настојеног суседа, као да нам је и ових мало. Зато питање статуса и положаја Срба у Црној Гори треба држава Србија одмах да интернационализује.

  Или да се чека да се “господар” смилује?

  А и председник Србије би могао да посети Црну Гору – земљу која је “тако близу, а тако далеко”. (izmedjusnaijave.rs)  Извор: српскеновинецг.цом

 12. #7
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.297 puta u 3.757 postova
  Moć reputacije
  1061
  ..
  ОДЈЕЦИ (2): Мацурина подршка из Аустралије Србима у Црној Гори


  Међу бројним реаговањима на писмо предсједника Српског националног савјета др Момчила Вуксановића упућеног предсједнику Србије Александру Вучићу, пристигла је подршка познати родољуба Срећка Мацуре из Аустралије, иначе рођеног у Црној Гори.

  Такође, секретар Владе Републике Српска Крајина у егзилу Бранко Бибић, упутио је препоруку на низ адреса којим моли да се писмо Српског националног савјета Црне Горе достави "...у Србији и у иностранству - државницима, академијама, научницима, новинарима..." како би сви Срби били информисани о положају својих сународника у Црној Гори

  Срећко Мацура је у поруци коју је предсједнику СНС ЦГ Момчилу Вуксановићу доставио Слободан Јарчевић изразио своју солидарност

  "Црногорске власти уништавају културну баштину и бришу српску историјску истину, а постојеће српске генерације у Црној Гори представљају за припаднике несрпског народа (нације) и проглашавају несрпским Црногорцима. Да би се то постигло, противсрпски државници у Црној Гори скривају истину да је Црна Гора била централни дио државе Србије - од њеног оснивања 490. године до 1171. године, а српска престоница је била у граду Скадру. Те године је (1171) на власт дошао Стеван Немања, који је измјестио српску престоницу, у којој су, прије њега, владала 42 краља Србије".  Извор: српскеновинецг.цом

 13. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Серб_Степа:


 14. #8
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.297 puta u 3.757 postova
  Moć reputacije
  1061
  ..
  Патријарх Иринеј: Положај Срба у Црној Гори као у доба фашизма; Подгоричке власти: Злонамерне оцене


  Патријарх српски Иринеј оценио је да је положај Цркве у Црној Гори гори него у време османске окупације, а да је статус Срба као у доба озоглашене фашистичке творевине Независне државе Хрватске.

  Коментаришући честе негативне поруке црногорских званичника упућене Митрополији црногорско-приморској, те претње да би Цркви могла бити одузета имовина, патријарх Иринеј је казао да је тако нешто незамилсиво у 21. веку.

  “Читајући нешто о том питању и проблему, увиђам да је то незамисливо у нашем времену. Да су то радили Турци или усташе у своје време, то би се могло разуметл и схватити. Али да се то ради у времену мира и слободе, у времену када владају принципи закона и законитости, то је апсолутно неприхватљиво, не само за Европу него и за Азију”, казао је патријарх за „Дан“.

  Иринеј је навео да ће он као патријарх, али и Српска православна црква стати у одбрану Митрополије црногорско-приморске.

  “Не само да хоћемо, него је наша обавеза да као црква иступимо и заштитимо Митрополију. На Сабору је већ било о томе речи и ми смо упутили Влади Црне Горе допис и надамо се да ће од тог безакоња одступити јер ту нема никакве логике. Митрополија није од јуче. Она постоји стотинама година, и оно што припада званичној цркви не може бити ни на који начин узето или одузето. Ми ћемо ако до тога дође, ангажовати не само себе, него ћемо алармирати цели свет. Црква и верници бране цркву, а ни правна логика не дозвољава такво понашање”, истакао је патријарх Иринеј.

  Он је незадовољан и положајем и третманом Срба у Црној Гори.

  “Ја нисам баш много упознат, али како чујем, положај Срба у Црној Гори није добар. Нажалост! То је један народ који се поделио. Свака част држави Црној Гори, она је и раније била самостална држава и нормално сваки Србин прихвата и подржава постојање Црне Горе као државе, али створити такав однос према Србима у Црној Гори је несхватљиво”, казао је патријарх српски.

  На питање са којом историјском епохом би упоредио положај Срба данас у Црној Гори, патријарх Иринеј је казао да га подсећа на стање у Хрватској у доба фашизма.

  “Упоредио бих га са положајем Срба у Хрватској, у доба ендехазије (НДХ). Нажалост у Хрватској ни данас није бољи положај Срба. Можда то непријатељство у Црној Гори није као оно које је било код усташа, али мржња у народу нажалост постоји. Сигурно да то чине они који не желе добро ни Србији ни Црној Гори. Стара је истина ''подели па владај'' па се вероватно држе тог принципа. Надам се да ће народ бити свеснији од оних који га воде и да ће наћи начин да постоји и заједно живи", поручио је патријарх.

  Коментаришући слања црногорских војника у јужну српску покрајину, Косово, патријарх сматра да је то бесмислица.

  "Нажалост, да Црна Гора пошаље војнике на Косово и да тамо стишава и смирује Србе и ко зна шта још да ради, то здрав разум и здраво поимање не разумеју. Тим пре што то ради Црна Гора, која је православна земља, српска земља, да чини такво једно дело у корист оних који су стотинама година рушили и палили и отимали и сада да им још помогне у том незаконитом делу”, закључио је Иринеј у интервјуу за Дан.


  ВЛАДА ЦРНЕ ГОРЕ: ОЦЕНЕ ИРИНЕЈА ПАУШАЛНЕ, ЗЛОНАМЕРНЕ, НЕУТЕМЕЉЕНЕ

  Ставови српског патријарха Иринеја о томе да је положај СПЦ у Црној Гори гори него у време "османске окупације, а да је статус Срба као у доба Независне Државе Хрватске", "говоре о ономе ко их је изрекао, а не о ономе на чији су рачун изречени", саопштила је данас црногорска Влада.

  Патријарх српски Иринеј оценио је у интервбјуу подгоричком Дану да је положај Цркве у Црној Гори гори него у време османске окупације, а да је статус Срба као у доба озоглашене фашистичке творевине Независне државе Хрватске.

  У реаговању на те оцејне влада у Подгорици поручила је да је Црна Гора је препозната далеко изван својих граница као "демократска и грађанска држава која са поносом баштини вредности једнакости, толеранције, суживота, верског и етничког склада и добросуседства".

  "Те вредности, које су издржале изазове у тешким временима, не могу ничим бити доведене у питање, а поготово не паушалним, злонамерним и неутемељеним оценама. Црна Гора и овог пута, не градећи политику на одговорима на овакве паушалне оцјене, показује и своју зрелост и свој демократски капацитет", наводи се у саопштењу, уз напомену да ће црногорски премијер Душко Марковић одговорити на писмо које му је упутио патријарх Иринеј.  Извор: Новости

 15. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Серб_Степа:


 16. #9
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.297 puta u 3.757 postova
  Moć reputacije
  1061
  ..
  СПЦ О ЗАХТЕВУ ЂУКАНОВИЋА: Патријарх неће да се извињава Милу


  Изјава Иринеја о Србима у Црној Гори изазвала буру. Срби се жале на сталну дискриминацију и угрожавање права  ПАТРИЈАРХ српски Иринеј неће се извинити Црној Гори због своје изјаве о положају у коме се тамо налазе српски народ и црква.

  После буре коју је изазвала патријархова тврдња да је статус Срба у Црној Гори налик оном у НДХ, ово је "Новостима" у уторак речено у Патријаршији у Београду. Тиме је одговорено и председнику Црне Горе Милу Ђукановићу, који је јавно позвао патријарха да демантује своје речи.

  У седишту СПЦ незванично појашњавају да је поглавар СПЦ желео да нагласи дискриминацију Срба и Митрополије црногорско-приморске, коју званично спроводи црногорска држава.

  Највише спорова изазвао је патријархов одговор новинару подгоричког "Дана" на питање с којом би историјском епохом упоредио положај Срба у Црној Гори.

  - Упоредио бих га са положајем Срба у Хрватској, у доба НДХ. Непријатељство у Црној Гори није као оно које је било код усташа, али мржња у народу постоји. Сигурно да то чине они који не желе добро ни Србији ни Црној Гори - рекао је Иринеј.

  Црногорски премијер Душко Марковић оптужио је патријарха да је злоупотребио гостопримство у Црној Гори, а његов иступ довео у везу са црквеним противљењем приступању Црне Горе НАТО.

  - То је отпор модерној и савременој Црној Гори - поручио је Марковић. - Ова изјава не тиче се само положаја Срба, већ и европског и евроатлантског пута Црне Горе.

  Положај српског народа и СПЦ у Црној Гори тема је на коју већ годинама указују Срби из ове државе. На делу је, како се често чује, дискриминација и уклањање српског националног и културног идентитета ове земље.

  Да је положај Срба у Црној Гори далеко од идеалног, нагласио је у уторак и председник Србије Александар Вучић.

  - Ми желимо добре односе са Црном Гором и бољи положај српског народа. Да ли смо увек срећни - нисмо, и о томе говоримо. Претпостављам да нису ни они увек. Али ко год би рекао да је ситуација српског народа идеална, чини ми се да не би говорио истину. Надам се да ћемо ускоро имати прилике да разговарамо о томе са легитимним представницима српског народа у Црној Гори и да ћемо о нашим билатералним стварима разговарати са легитимним и легалним представнцима Црне Горе - рекао је Вучић.

  Тежак положај Срба у најмлађој европској држави највидљивији је у коришћењу сопственог језика и писма, будући да је српски готово избачен из употребе и сведен на ниво мањинског. Имовина СПЦ, а посебно Митрополије црногорско-приморске, често је на мети власти. Дискриминација је очигледна и у државној управи. Од укупног броја запослених Срба је мање од седам одсто, иако је проценат српског становништва по попису из 2011. године већи од 30 посто.

  Историчар Александар Раковић, из Института за новију историју Србије, истиче да патријарх Иринеј није нимало погрешио када је положај Цркве и народа упоредио са НДХ.

  - У Црној Гори на делу је наставак "правашког" процеса који је утемељио Анте Старчевић. За разлику од времена кнежевине и краљевине, данашња Црна Гора утемељена је на антисрпској идеји - тврди Раковић и подсећа да председник Мило Ђукановић данас говори о враћању Црне Горе "западном свету", и то на готово исти начин као што је 1941. године чинио Секула Дрљевић.

  - Не треба патријарх да се извињава председнику Црне Горе. Ђукановић треба њему да се извини због историјске издаје српског народа - оштар је Раковић.
  НАПАДИ НА СРПСКУ ПРАВОСЛАВНУ ЦРКВУ У ЦРНОЈ ГОРИ

   9. јул 2018.- група Албанаца спречила литургију на остацима Храма Светог Јована Крститеља код Улциња

   16. март 2018. - у Подгорици скуп потписника петиције за поништавање свих уписа СПЦ над манастирима и црквама

   6. јануар 2018. - Мираш Дедеић затражио од државе да врати "отету црквену имовину"

   23. децембар 2016. - у Подгорици покренута петиција за уклањање Цркве Свете Тројице са Румије

   8. фебруар 2015. - почетак прогона свештеника Митрополије Велибора Џомића

   Новембар 2011. - статусни прогон свештеника СПЦ

   12. септембар 2011. - суђење митрополиту Амфилохију за "говор мржње"

   20. јануара 2009. - полиција спречила литургију на Бајицама, употребила силу и претукла вернике

   8. новембар 2008. - обијено и опљачкано 10 храмова СПЦ

   Децембар 2000. - "освајање" Влашке цркве на Цетињу.

   31. октобар 1993. године у полицијској станици на Цетињу организована "Црногорска православна црква"  Извор: Новости

 17. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Серб_Степа:


 18. #10
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.297 puta u 3.757 postova
  Moć reputacije
  1061
  ..
  СРАМНИ ПЛАКАТИ У ЦРНОЈ ГОРИ ПРОТИВ СРБА: Ослободиоце сад називају убицама!


  Плакати са натписом "Никад више 1918", који са мржњом говоре о уједињењу са Србијом, осванули Широм Црне Горе. Бећковић: Учесници Подгоричке скупштине су род рођени садашњим противницима уједињења


  Центар Никшића облепљен спорним плакатима

  ПЛАКАТИ мржње са поруком "Никад више 1918" осванули су у понедељак у више црногорских градова, уз "подсећање" да се ради о веку "од злочина и срамоте бијелог терора". Како сазнајемо, то је дело присталица комитског покрета и Крста Зрнова Поповића и само је наставак подизања тензија у сусрету обележавања стогодишњице уједињења Црне Горе и Србије.

  На скандалозном плакату пише:

  - У немилосрдној одмазди и репресији над народом Црне Горе почињеним од стране Србије, њене војске и жандармерије и домаћих издајника у њеној служби, због активног отпора окупацији и анексији своје домовине, једне од најстаријих балканских држава, између децембра 1918. и августа 1929, у вртлогу пакла и смрти нестало је неколико хиљада људи. Убијено је преко 3.200 људи, од којих многи и зверски. Опљачкано је и попаљено преко 5.800 црногорских домова и других објеката. Хапшења, мучења и затварања прошло је преко 4.700 мушкараца, жена и деце. Прогнано је или приморано на егзил више од 3.000 црногорских породица. У готово сваком насељу кроз који су прошле српске казнене јединице вршена су силовања жена и девојака услед чега је велики број њих касније чинио самоубиства дављењем или вешањем. Читава Црна Гора прошла је кроз срамоћења невиђена у њеној целокупној историји.

  Наводе у овом тексту пуном мржње, историчари и представници Срба из Црне Горе сматрају срамним фалсификовањем историје и хајком на српски народ у овој држави.

  Академик Матија Бећковић истиче да је за уједињење Србије и Црне Горе било "нешто мање од 100 одсто становништва".

  - Нема ниједног од садашњих противника тог уједињења да му ђед није био за уједињење - каже за "Новости" Бећковић. - Када погледате списак посланика Велике народне скупштине српског народа, нема ниједног краја који није био заступљен најугледнијим представником, на челу са митрополитом Дожићем и Марком Даковићем, који је словио за новог Марка Миљанова.

  Садашњу полемику, истиче Бећковић, воде сами са собом.

  - Кад би се са оне фотографије учесника подгоричке скупштине повукле линије ка њиховим сродницима, не би остала ниједна кућа која не би била заступљена и чији посланик не би био нечији ђед, брат, стриц, ујак. Уосталом, сви су у Црној Гори род рођени. Идеја да ниси Србин ако си Црногорац није пала на ум Херцеговцима, или Сремцима, или Банаћанима, или Бачванима, или осталим Шумадинцима. Али није касно да неко објави: Ја сам Шумадинац, нисам Србин.

  Историчар Чедомир Антић сматра да је ово проблем црногорског режима који је заснован на мржњи и лажи.

  - Све ово што се дешава није уперено против Србије, него против Срба у Црној Гори - уверен је Антић. - Њихов циљ је да мржњом и завадама међу црногорским народима забетонирају власт. Србија није ни окупирала ни колонозовала Црну Гору. Напротив у Југославији је Црна Гора само добила. Србија је и сама била окупурана и није имала довољно ресурса да се бави тешким наслеђем крваве владавине Петровића. Краљ Никола је 1916. побегао из своје земље и оставио је на милост непријатељу. Подгоричка скупштина је најрепрезензативнија и најдемократскија изабрана скупштина Црне Горе пре 1990. године.

  Да је ово још једна хајка на српски народ у Црној Гори, сматра и Марко Ковачевић из Нове српске демократије.

  - Најгоре је то што се, стављајући чин уједињења у овакав контекст, осим покушаја да се направи подела међу грађанима, потпуно релативизују страшни злочини аустроугарских власти за време окупације и многи од њих се приписују каснијем периоду српским жандармима и бјелашима - каже Ковачевић. - Ово је само бедни покушај да се нова нација изгради на нечему што личи на Косовски бој из ког је изникла идеја државности Црне Горе, па би тако Божићна побуна требало да буде замена за то, краљ Никола нови кнез Лазар, а ови који лепе плакате тобож неки осветници.

  Професор др Будимир Алексић каже да све што је написано на плакатима је фалсификат, а да је порука јасна - заплашити Србе у Црној Гори.


  БЕЗ ПРОСЛАВЕ

  МИНИСТАР културе Александар Богдановић је о најави прославе стогодишњице Подгоричке скупштине рекао да Црна Гора "памти и прославља часне датуме и догађаје из прошлости, а Подгоричка скупштина није један од њих".

  - Прославе тог и сличног типа нису оријентација званичне Црне Горе - поручио је Богдановић.


  КО ЈЕ КРСТО ПОПОВИЋ?

  КРСТО Зрнов Поповић био је један од вођа Божићне побуне 1919. године, против власти династије Карађорђевић у Црној Гори. Након што је побуна пропала, побегао је у Италију. Био је сарадник италијанског окупатора.  Извор: Новости


Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Ovlašćenja postavljanja

 • Vi ne možete postavljati nove teme
 • Vi ne možete postavljati odgovore
 • Vi ne možete postavljati priloge
 • Vi ne možete menjati vaše poruke
 •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 00:26.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2020 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1