..
Лутке постале шпијуни, удружења потрошача поднела тужбу
Неке играчке повезане на интернет могу да се претворе у праве талентоване шпијуне, којима се може управљати преко најобичнијег мобилног телефона, упозоравају данас европска и америчка удружења за заштиту права потрошача која су одлучила да поднесу тужбу.

Удружења су посебно забринута због две играчке, лутке "Моја пријатељица Кајла" и робота "и-Ке", које не могу да раде без коришћења апликације за мобилни телефон или таблет, објашњава Европско удружење за заштиту права потрошача у саопштењу објављеном данас у Бриселу, пренео је АФП.

Спорне играчке прозводи Џенезис тојс са седиштем у Хонг Конгу, који тврди да је највећи светски произвођач играчака повезаних на интернет.

Ове лутке могу да одговарају на једноставна питања која им поставе деца, а сви разговори се, шифрирани, снимају на серверима.

Организације потрошача у тексту жалбе наводе да произвођач Џенезис тојс не тражи одобрење родитеља пре прикупљања снимака и других личних података о деци, и да се свака реч коју дете током игре изговори преноси компанији Нијанс комуникације, специјализованој за технологију гласовног препознвања.

У нацрту тужбе против Џенезис тојз и Нијанс комуникација пред америчком Федералном трговинском комисијом (FTC), четири америчке организација истакле су Нијанс, који тврди да прикупљене податке користи да би побољшала производе, своју технологију продаје војним, обавештајним и полицијским агенцијама.

"Када играчка прикупља личне информације о детету, породице имају право да знају, и морају имати сувисли избор у погледу тога како се користе подаци о њиховом детету", рекла је саветница за технолошке политике непрофитне америчке Уније потрошача Кејти Мекинис, а пренео Вол стрит журнал.

Истраживање норвешке независне организације за заштиту потрошача, на којем се заснивају тужбе различитих организација и у које је АФП имао увид, истиче да се "Кајла" и "и-Ке" могу користити попут обичних блутут слушалица, што их чини посебно подложним за злоупотребу.

"Свако се веома лако може повезати на лутку. Дакле, у близини укључене лутке незнанцу је лако да се прикључи и говори преко лутке и преко те везе слуша разговоре других", објаснио је за АФП Фин Мирстад, званичник Норвешког савета потрошача из одсека за дигиталне услуге.

"Произвођачу је на овај безбедносни проблем указано пре скоро две године. До сада су морали да га отклоне", рекао је он.

Норвешки извештај је дао веома једноставну препоруку за малу измену играчке - да се за прикључивање на лутку затражи и физичко приступање, додир, попут притискања на дугме како би се потврдило повезивање уређаја.

У Вол стрит журналу се наводи и да се подаци могу злоупотребити за маркетинг.

Организације које подносе тужбу наводе да је лутка "Кајла" програмирана реченицама које се позивају на Дизни свет и Дизни филмове, и да деца то тешко препознају као рекламе.

Извршни директор Кампање за детињство без маркетинга Џош Голин наводи да се деца спријатеље са луткама и играчкама које имају "личност" и да им поверавају детаље о животима.

"Од кључног је значаја да осетљиви подаци које ове лутке прикупљају буду подложни најстриктнијој заштити и да се не користе за манипулативан и прикривени маркетинг", навео је он за Вол стрит журнал.

Најмање 18 удружења за заштиту потрошача и деце из 15 европских земаља изнеће овај случај пред надлежне власти.

Норвешко истраживање бавило се још једном играчком "Хелоу барби". Ова лутка се не продаје у Европи, а удружења за заштиту безбедности на интернету већ су покренула питање ове лутке у САД.

"Моја пријатељица Кајла" у САД се продаје за око 60 долара, а робот "и-Ке" за око 90 долара, пренео је Вол стрит журнал.Извор: Новости