Rezultati 1 do 2 od 2


 1. #1
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.358 puta u 3.786 postova
  Moć reputacije
  1062

  Црна Гора је прва српска држава... - седи, један! Јединица?

  ..
  Седмаку из Подгорице Црна Гора прва српска држава: Кец у дневник, слава довека


  Раде Рачић (13) ученик Основне школе "Владимир Назор" у Подгорици преко ноћи постао јунак. Разбеснео наставника одговором


  Анастасија, Вељко, Раде и Марија Рачић

  РАДЕ Рачић из Подгорице, ученик седмог разреда ОШ "Владимир Назор" преко ноћи постао је јунак о коме бруји регион. Његов дијалог са наставником историје и казивање да је Црна Гора прва српска држава, разбеснело је предавача толико да је остао "без живаца", оверивши Рачићево знање великом јединицом!

  Догађај је поделио Црногорце, па су многи остали у дилеми, ко је заиста требао да "заради" кеца. Наставник или ученик?

  - Наставник, наравно - додаје Вељко Рачић, отац кажњеног дечака. - Ово је први пут да ученик добије слабу оцену, а да одговор на постављено питање није знао наставник!

  А дијалог на часу текао је овако:

  - Рачићу, реци ми нешто о настанку Црне Горе - упитао је наставник.

  - Па, Црна Гора је прва српска држава која се прије звала... није до краја успео да изусти Раде, јер га је попут мача предавач прекинуо.

  - Стани, стани! А ђе то пише у књизи?

  - Не пише ниђе, наставниче, него сам то код куће научио!

  - Шта? Седи ту! Ево ти јединица!

  Тешко је кечина заболела Радета, па и када су уследили аплаузи и овације његових другара из одељења у знак подршке. На путу до куће притискала га је брига како све ово објаснити тати и мами.

  - Када је дошао кући, био је нерасположен. Питали смо га у чему је проблем. Када нам је саопштио, били смо тужни, али без трунке помисли да бисмо се светили његовом наставнику. Зачудило нас је само понашање предавача и драстична казна у виду јединице према детету које је изнело своје мишљење - прича за "Новости" његов тата Вељко. - Схватили смо да је платио цех породичном васпитању и нашем, кућном, сагледавању историје и историјских догађаја. Нажалост, ово је чист пример дискриминације српског народа у Црној Гори који пролази много лошег последњих година.

  Није се Раде надао да ће упркос добијеној јединици "зарадити" нове, лепе патике.

  - То му је поклон од мајке Марије. Заслужио је - каже поносни отац.

  Рачићи имају троје деце. Раде је перјаница, а за њим "каскају" брат Душан и сестра Анастасија. Отац Вељко ради у једној приватној фирми и члан је клуба Србије и Црне Горе, док мама Марија, физиотерапеут, не ради нигде.

  Прича о Радету Рачићу одјекнула је и на друштвеним мрежама. Људи су углавном позитивно реаговали, приписујући дечаку велику храброст и јунаштво. Објава на "Фејсбуку" о његовом подвигу броји око 4.500 лајкова и скоро 400 дељења, док је готово 400 људи оставило коменатара подршке.

  - "Браво момчино, нек се зна порекло!", "Управо тако деца постају људи", "То се зове принцип, част, образ, храброст, родољубље!", "Право си наставнику рекао и потпуно тачно, а што ти сада не пише у милогорске књиге то је нешто друго", Ево од мене петица, а наставнику нула словима писано", "Држ' се братићу ђетићу!" ...


  РОЂЕНДАН

  РАДЕ Рачић је рођен 13. новембра, истог дана када и Петар Други Петровић Његош! То је био повод да му родитељи дају име Раде, у славу владике Рада, данас светитеља и ловћенског Тајновидца.


  СТИЖУ НАГРАДЕ

  ПРОФЕСОР Владимир Божовић обавестио је Радетовог оца, Вељка, да је "Наша Србија" одлучила да јунаку из Подгорице идућег лета обезбеди десетодневни бесплатни боравак на једној од туристичких лепотица - Златибору, Тари или Копаонику! А Милан Стаматовић, председник општине Чајетина и кандидат за председника Србије, одушевљен Рачићевим одговором, позвао је храброг подгоричког основца да део зимског распуста проведе на Златибору као најдражи гост Чајетинаца.  Извор: Новости

 2. #2
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.358 puta u 3.786 postova
  Moć reputacije
  1062
  ..
  Чедомир Антић: Црна Гора јесте српска држава


  Верујем да сам први који Вам се обраћа са “господине”, а знам да сте међу реткима који су то конвенционално обраћање сами и у потпуности заслужили  Уважени господине Раде Рачићу,

  Верујем да сам први који Вам се обраћа са “господине”, а знам да сте међу реткима који су то конвенционално обраћање сами и у потпуности заслужили. Кад је човек тако млад као Ви, неправде које доживи, а преживи, могу му готово увек бити само од користи. Сведочили сте Истину. Ви сте млади учесник једне велике борбе која траје вековима и трајаће док је нашег народа. Молим Вас, немојте презрети Вашег наставника историје, учитеље увек треба да памтимо, ако су нас задужили да им некако узвратимо, ако нису да њихове грешке никада не поновимо. Узор су увек и свакако - неки како треба чинити, а неки како не треба.

  Где је погрешио Ваш наставник историје?

  Дозволите да, као аутор уџбеника “Историја за 7. разред” у Републици Србији и професор на највећем јужнословенском факултету на коме се предаје историја, имам право да коментаришем његов поступак. Његова грешка је дубока и темељна, али нема никакве везе са тим да ли је Црна Гора “српска држава”, да ли је “прва” и где сте Ви то прочитали или чули. Све да сте рекли нешто што је у потпуности нетачно - па чак и нешто што је са нашим данашњим моралом и погледом на свет неспојиво - а да је истовремено макар и на маргини друштва, предмет некакве дебате, посебно научне, Ваш је наставник морао са Вама да разговара, укључи и друге ученике препоручи књиге...

  Цењени господине Рачићу, сви историчари знају да се историја пише на основу извора. Извори кажу да су Стефан Војислав, Стефан Немања, сви Балшићи и сви Црнојевићи били Срби. Ако су их некада и назвали неким архаичним старијим регионалним називима, међу свима њима није онај који би желели они који су ове године протерали ћирилицу из разредног дневника у који је Ваш наставник уписао јединицу из историје. Владике Данило, Сава, Василије, Петар Први, Петар Други (иначе Ваш имењак) - били су велики Срби.

  Поносни на косовске традиције, чланови Пећке патријаршије - цркве коју је основао Свети Сава, уздигао цар Душан, а обновио велики везир Мехмед, наш Баја Соколовић. Владике Петровићи-Његоши потичу од српског рода Хераковића. Хераковићи су у Катунску нахију дошли из једне друге српске земље, која је и данас српска - из Босне.

  Да ли би и они данас били ућуткивани и прогоњени у Црној Гори? Кнез Данило се вазда позивао на Косовску битку, краљ Никола је косовски пораз осветио. Чак су и комунисти знали за српство Црне Горе - Ђилас је тврдио да нема тога ко би одвојио Црну Гору од Србије. Једини који су пророчки видели данашње време били су хрватски фашиста Анте Павелић и његов штићеник Секула Дрљевић.

  Чак је и садашњи диктатор Ваше земље Мило Ђукановић, као премијер Црне Горе за ТВ Политика једном давно рекао: “Црногорци су поносни на српско поријекло и црногорску државност, на славну историју српског народа, зато и вјерујемо у заједничку будућност и просперитет.”

  Бедна је власт којој лекције из храбрости и етике држе матуранти и ученици. Јадна, али и осуђена на пропаст. Међутим, велики господине Рачићу, Ваш наставник није само погрешио зато што се оглушио о изворе, сопствено образовање и један политикантски програм ставио изнад правила струке. Није његов пропуст у томе што Вас је спремао за роба, а не слободног грађанина.

  Он је Вас, уважени господине, који улазите у тинејџерско доба, обесправио. У Црној Гори већина грађана говори српски језик, бар трећина укупног броја су Срби. У Вашем граду Подгорици, према јако сумњивом попису, сваки четврти пролазник је Србин.

  Црна Гора је уставом дефинисана као држава њених грађана. Та дефиниција је преварна и мањкава, али зар не би требало да значи да онда она није само земља над којом има суверенитет један режим и четрдесетак одсто грађана чију националност он подстиче? Црна Гора је зато данас “и српска”, па је Ваш наставник својим олаким поступком прекршио уставна права својих ученика Срба чији се преци нису доселили у Црну Гору, већ ту живе од давнина.

  Честити господине Рачићу, Ваш отац је у праву. “Крст носити нама је суђено” у борби против неправде туђинске и наше. Греше они који мисле да народ и веру предака напуштају слаби и уплашени. Турчило се “плахо и лакомо” - некад, сад и увек. Наше је само да опстанемо, да се одржимо и да преживимо. Вас обавезује Ваше име, које делите са највећим српским песником. Славним српским, црногорским владиком који из душе нашег народа неће нестати, све и да силни спале све књиге, баш докле год се буду рађали његови имењаци.

  Ваше презиме, уважени господине Раде, презиме је оних који вековима тврде да су потомци светородне лозе Немањића. Имена и презимена Ви сте, господине Раде Рачићу, дубоко верујем, достојни. Мој син има три године мање од Вас. Прочитао сам да сте добили фудбалску лопту, ја бих волео да Вам и ја нешто дарујем. Ако Ваши родитељи желе, могу да ме позову како би ми рекли шта желите и дали адресу на коју да пошаљем.


  (Отворено писмо Раду Рачићу, ученику седмог разреда из Подгорице, који је добио јединицу из историје када је лекцију о настанку Црне Горе почео речима да је Црна Гора прва српска држава. Писмо је објављено у подгоричком дневнику “Дан”)


  Чедомир Антић, историчар  Извор: Новости


Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Ovlašćenja postavljanja

 • Vi ne možete postavljati nove teme
 • Vi ne možete postavljati odgovore
 • Vi ne možete postavljati priloge
 • Vi ne možete menjati vaše poruke
 •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 18:02.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2021 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1