Rezultati 1 do 10 od 10


 1. #1
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.326
  Pohvaljen 6.736 puta u 3.513 postova
  Moć reputacije
  1058

  Наша духовна и културна баштина у иностранству

  ..
  Наш псалтир у Минхену, Јеванђеље код Ираца


  Баварска државна библиотека недавно је вратила 203 наслова београдског издавача Геце Кона Народној библиотеци Србије, који су као нацистички плен послати у Немачку. Међутим, у овој минхенској библиотеци од почетка 19. века чува се Српски псалтир, писан у последњој четвртини 14. века, а представља једно од највреднијих уметничких и духовних дела које је украдено из Србије. Свака страница има икону од чистог злата, па су Немци због изузетне лепоте и значаја начинили копије овог дела и данас траже плаћање ауторских права како би се у Србији направиле копије Српског псалтира.
  Српски псалтир

  Од 56 споменика културе, који су изнети из земље само за време Првог светског рата, данас је познато где се налази 18 рукописа, једна повеља, и једна стара српска штампана књига. И деценије су проткле да би 14 вредних списа, сведочанстава о традицији и наслеђу, било враћено Народној библиотеци Србије. Немци су бројна државна документа конфисковали 1915. ушавши у Крушевац, где су на железничкој станици стајали вагони крцати књигама и библиотечким благом које је требало да буде пребачено у Ниш и сачувано од уништења.

  Када је евакуисана национална библиотека у Великом рату, траг се изгубио за више од 50 српских средњовековних књига. Тек крајем седамдесетих година, Владимир Мошин, начелник Археографског одељења Народне библиотеке Србије, открио је код приватног колекционара Честера Битија у Даблину четири књиге које су недостајале из збирке старе библиотеке.


  Никољско јеванђеље

  Никољско јеванђеље (с' краја 14. и почетка 15. века), Српско четворојеванђеље (крај 13. и почетак 14. века), Чтенија из апостола и јеванђеља (из 1353.) и Празнични минеј Божидара Вуковића (штампан на пергаменту 1538.) до данас нису враћене српској националној библиотеци.


  Код Руса 166. лист

  Краљ Петар Први Карађорђевић, који се 1915. повлачио с' војском и народом, у пртљагу носио је и Мирослављево јеванђеље, најстарију сачувану српску ћириличну књигу из осамдесетих година 12. века.
  Јеванђеље је "преживело" Албанију, као и многе раније и касније голготе, да би скоро чудом остало у збирци Народног музеја у Београду.
  Међутим, недостаје 166. лист, који се од половине 19. века налази у Националној библиотеци Русије у Санкт Петербургу.


  166. лист Мирослављевог јеванђеља


  УКРАДЕНЕ КЊИГЕ


  Студенички типик

  * Студенички типик Светог Саве, који је он написао на молбу брата Стефана, представља црквени устав - правилник о богослужењу и животу монаха у манастирима. Препис овог вредног рукописа се данас налази у Народном музеју у Прагу, у колекцији Јозефа Павела Шафарика (1795-1861), који је био професор и директор гимназије у Новом Саду, када је вероватно и дошао у посед типика.

  * Захваљујући Сергеју Јурјевичу Темчину и археографу Миланки Убипарип, рукописна књига Октоих, који је писао јеромонах Данило у Цркви Свете Петке у Сиринићкој жупи 1353, чува се у Универзитетској библиотеци на Харварду. Америчкој библиотеци књигу је 1950. поклонио бивши власник Имре де Вег.

  * Међу отетим рукописима непроцењиве вредности су и они из манастира Свете Катарине и Православне грчке Патријаршије у Јерусалиму, где је пронађен и илумирани рукопис "Поклоник смерног Гаврила Тадића" из 1662.

  * Повеља српског краља Милутина из 1302. налази се у Филаделфији, а артефакт из времена цара Душана - Лукино јеванђеље, остало је заробљено у британској библиотеци.

  * Рукопис монаха Саве с' почетка 11. века налази се у Русији, а Радослављево јеванђеље из 15. века такође се чува у рукописној збирци Руске националне библиотеке у Санкт Петербургу.

  * Још један српски рукопис из групе несталих је Минеј празнични, који је данас у власништву Реформаторског колегијума у Дебрецину. У Немачкој, у Универзитетској и истраживачкој библиотеци у Ерфруту, налази се Четворојеванђеље из прве четвртине 14. века.  Извор: Српски телеграф

 2. Sledeća 3 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Серб_Степа:


 3. #2
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.326
  Pohvaljen 6.736 puta u 3.513 postova
  Moć reputacije
  1058
  ..
  ПОКУШАЈ ОТИМАЧИНЕ: Рат шпијуна за српску баштину


  Агенти европских сила су још пре готово два века водили битку за рукописе непроцењиве вредности из наших средњовековних манастира


  Из манастира Хиландара странци су односили српске рукописе

  БАШТИНЕ се нико и ни под којим условима не одриче, показује и актуелни захтев тужилаштва из Болоње које тражи да се Италији врате слике из Народног музеја, иако их је Југославија добила као ратну одштету за опљачкано културно благо у Другом светском рату. Нажалост, Србија нема институцију која би потраживала или макар пописала и копирала драгоцене рукописне средњовековне књиге, које су вековима бесомучно крадене и разношене широм Европе.

  Руски, енглески и аустријски агенти преплавили су манастире на територији немањићке Србије и Свете Горе у потрази за рукописима, нарочито после избијања Првог српског устанка. Српске књиге су коришћене у научне сврхе, али и у политичке, уграђиване су у баштину других нација, скриване и уништаване.

  - Године 1816. посетила су Атос двојица енглеских оријенталиста са пратиоцем - наводи др Љубомир Дурковић-Јакшић. - Њихов извештај побудио је аустријске слависте да од атонских манастира затраже рукописне књиге за дворску библиотеку у Бечу.

  Јернеј Копитар, службеник бечке дворске библиотеке и цензор словенских књига, ангажује Отенфелда, аустријског дипломату у Цариграду, да потплати турске власти и Грчку цркву како би му дозволиле да узме српске рукописе.


  Хиландарски монаси су штитили српска писма

  Аустрија је, из политичких разлога, била заинтересована да са Свете Горе, а нарочито из Хиландара, покупи словенске рукописе и пребаци их у Беч - наводи проф. др Матеја Матејић. - Постојала је намера да се откупе сви рукописи из хиландарске библиотеке.


  Хиландарски монаси су чували српску писменост и традицију

  Отенфелд из Хиландара и Зографа односи 12 драгоцених рукописа, а аустријски конзул Михановић, Хрват, вара светогорске монахе и краде шест врећа књига. Русија не жели да заостане и шаље агенте на Атос да припреме велику мисију Порфирија Успенског, угледног теолога, византолога, оријенталисту и "сакупљача" културног блага, познатог по томе што је исцепио и у Русију однео страницу Мирослављевог Јеванђеља. Његова претходница био је Виктор Глигорович који је описао сналажење чувара библиотеке Хиландара. Поучени претходним крађама они су драгоцене књиге и документе држали измешане свуда, осим у библиотеци.


  Вуканово јеванђеље

  - Тако су му открили четири библиотеке и, тек на крају, у петој, хрисовуље. Иза тога показали су му ризницу где су се на полицама и сандуцима налазиле разне књиге. Потом је одведен у собу код трпезарије, врло мрачну, у којој је било 150 старих рукописних књига. У источној кули биле су смештене рукописне књиге где је нашао 20 рукописа старијег порекла од свих које је видео у Хиландару - описује Глигоровичеву мисију др Љубомир Јакшић-Дурковић.


  Радослављево јеванђеље Св Јован Златоусти

  Архимандрит Порфирије Успенски је после мисије на Атосу 1846. оставио Императорској библиотеци у Санкт Петербургу збирку од 160 изузетно вредних српских средњовековних рукописа, а десетине је завештао Ермитажу. Он је у Русију однео Маријинско јеванђеље, најстарију познату српску књигу писану глагољицом крајем 10. века. "Позајмио" је и Вуканово јеванђеље из 12. века из Карејске ћелије Светог Саве, а из Манастира Светог Павла, кога је у 15. веку из темеља обновио деспот Ђурађ Бранковић и учинио српским, украо је 12 листова богато илустрованог Радослављевог јеванђеља.


  Радослављево јеванђеље Св Лука

  - Док Успенски тражи српске средњовековне књиге по Атосу, руски дипломата Гифердинг их сакупља по територији средњовековне Србије. Руски агенти трагају за српским књигама јер су оне најстарији споменици словенске књижевности. Ни царска Русија нема тако старе рукописе, непроцењиве културне и политичке вредности - наводи проф. др Вељко Ђурић.


  Радослављево јеванђеље Св Матеј


  СРЕДЊОВЕКОВНИ ВЛАДАРСКИ ПРИРУЧНИЦИ

  НЕПОЗНАТА је судбина српских световних књига из манастира Свете Горе. Да их је било, сведочи прва српска модерна историја из пера архимандрита Јована Рајића, писана и на основу докумената које је студирао 1757. у Хиландару. Димитрије Аврамовић 1847. у манастиру Светог Павла проналази Летовник (хронику) коју је "грешни Георгије инок" написао у време "просвешћеног кнеза Лазара" као практични државнички приручник.


  Украдена страна Мирослављевог јеванђеља


  РУСИ ПРЕПИСИВАЛИ КЊИГЕ

  ЗНАЧАЈ и богатство библиотеке Хиландара илуструје податак из 17. века, кад су исправљане богослужбене књиге у Русији.

  - Патријарх Никон је послао 1653. у Хиландар старца Арсенија Суханова да одабере рукописе које ће понети у Русију да се на основу њиховог текста, који се сматрао исправним, изврше исправке - наводи проф. др Матеја Матејић, протојереј-ставрофор. - Из захвалности за помоћ коју су добијали из Русије, хиландарци су одобрили Суханову да одабере потребне рукописе. Он је одабрао 498 рукописа.  Извор: Новости

 4. Sledeća 3 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Серб_Степа:


 5. #3
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.326
  Pohvaljen 6.736 puta u 3.513 postova
  Moć reputacije
  1058
  ..
  Благовештењско јеванђеље, из 1372. године, данас се налази у Бечкој библиотеци.

  ..
  Златна слова расута светом


  Овчар Бања - Манастир Успење, најмлађи од десет храмова у клисури између Овчара и Каблара, објавио је ових дана споменицу о свом постању. Издавач је сестринство ове богомоље, а аутор књиге „Манастир Успење” је Зорица Златић-Ивковић.

  Манастир Успење је основан 2002, средствима приложника из Чачка Милоша Велимировића, око празне цркве коју је 1940. године саградио владика Николај Велимировић.

  С краја 14. века, ту је била подигнута монашкакула стражара и звонара у близини манастира Јовања, лавре поред Западне Мораве, и у кули скрипторија. Овај видиковац је срушен 1939.

  Док су монаси у тој 30 метара високој утврди на вису, на безбедној даљини од Турака, преписивали јеванђеља, минеје и друге богослужбене књиге, лествама се из њихове штампарије силазило у подрум у коме су тамновали грешници. Кула се још из тога доба називала „Лествица”управо због тамнице какву описује и Јован Лествичник у петој поуци истоименог дела, омиљеног међу монасима.

  – За наша истраживања драгоцени су рукописи који су настали у поменутој писарници у кули на јовањском брегу. Монах Теодосије убележио је на крају књиге Панагирик да је писана 1638. године у подножју планине Овчара и Каблара, на реци Морави, у некој прљавој градини, у великој стени званој „Лествица”. Године 1774, црквењак Виктор, који је рукоделисао књигу Дела Светог Јефрема Сирина, помиње манастир Јована Крститеља на реци Морави и наводи, слично свом претходнику, да се преписивачком делатношћу бавио под неком худом, дакле гадном или рђавом кулом која се зове „Лествица” – каже за „Политику” аутор књиге „Манастир Успење” Зорица Златић-Ивковић.

  Нажалост, од књижевног блага – а књига је и овде као и свуда у средњем веку била драгоценост – мало је шта остало данашњим поколењима. Књиге староставне одавде су вековима расипане на све стране света.

  – Сагледавајући оно што је овде настало, запажа се да не постоји знаменита светска библиотека или средњовековна музејска збирка у којој нема српских рукописа, икона или делова мобилијара. То расуто благо даје за право онима који, попут Зорице Златић-Ивковић, трагају за преосталим у нади да ће, можда, временом открити нешто непознато, дуго скривано на прашњавим манастирским таванима – рекла је директор Народног музеја у Чачку Делфина Рајић на представљању књиге у Успењу, у присуству владике жичког Хризостома.

  О исписаном и несталом благу из Српске свете горе око Овчар Бање сведочи и један рад Драгомира С. Поповића, негдашњег директора чачанске Гимназије, објављен 1976. године под називом „Преписивачка делатност овчарско-кабларских манастира”. Истраживач је забележио да је само у манастиру Благовештење, према поузданим траговима, од 1372. исписано 12 књига. У Јовању су, такође ван сваке сумње, калуђери од 1563. до 1774. написали и илуминисали девет књига, а у Никољу чак 17 црквених дела, и то све између 1534. и 1711. године. У Преображењу су (1579. и касније) настале четири књиге, док је у Вазнесењу 1570. године преписано једно четворојеванђеље. Само неколико рукописа се чува у манастирским ризницама у клисури, а за остале се не зна где су.

  „Један део временом је упропашћен а други је завршио по иностраним библиотекама, или приватним збиркама. Герхард Биркфелнер каже да је Бечка библиотека откупила од 1856. до 1858. од Вука Караџића 46 рукописа, од којих су 28 из Србије. Нећемо погрешити ако претпоставимо да бар део тих рукописа потиче из овчарско-кабларских манастира, као што је случај са Благовештењским јеванђељем. Томе треба додати да је од Вукове ћерке купљено 18 рукописа, а још 57 вероватно од Вука. А Вук, како каже Биркфелнер, није продавао рукописе само Бечу, већ и Берлину, а нарочито Русији”, наводи Драгомир Поповић у свом раду.

  У прилог реченом, додајмо да је Зорица Златић-Ивковић у склопу истраживања за књигу „Манастир Успење” од Бечке библиотеке добила на увид Благовештењско јеванђеље, написано 1382. године у манастиру изнад Овчар Бање.  Извор: Политика

 6. Sledeća 3 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Серб_Степа:


 7. #4
  Početnik
  Datum registracije
  04.08.2017
  Postovi
  12
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  26
  Pohvaljen 30 puta u 24 postova
  Moć reputacije
  3
  Диптих "Туга за младенцем Угљешом" од монахиње Јефимије (Јелена жена Угљеше Мрњанчевића) у коме тугује за сином и мужем, је украден од стране каталноских плаћеника који су харали Балканским полуострвом, под изговором да се боре против Турака, али су уствари пљачкали, силовали и убијали, наравно зна се за кога. Диптих се налази у једној катедрали у Шпанији, заборавио сам како се зове.

  Извор: "Марко Краљевић човек који је постао легенда" - Марко Алексић


  Иначе Јелена је прва песникиња у Европи. За разлику од остатка властелинске Европе у Србији се доста улагало у образовање жена, јер су касније образоване жене имале доста утицаја на породице, па и државе у којима су се венчале.

 8. Sledeća 2 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Skjavonesk:


 9. #5
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.326
  Pohvaljen 6.736 puta u 3.513 postova
  Moć reputacije
  1058
  Текстови малог старијег датума - тачније, из 2011. године.

  ..
  Украдена историја: Српска баштина расута по свету


  Широм света расуто на хиљаде српских рукописа, реликвија, уметничких дела и архивских докумената (1): Не постоји институција која трага за баштином непроцењиве вредности

  БЕЗБРОЈ српских старих рукописа, ретких књига, уметничких дела, реликвија и докумената расуто је по музејима, библиотекама, архивима и приватним збиркама широм света, што и не би било тако страшно да нам ово културно благо није ишчилело из свести, кажу познаваоци националне баштине. Прецизни званични подаци о српском културном наслеђу ван Србије не постоје, као што не постоји ни национална институција са задатком да трага за тим непроцењивим благом.

  - Нажалост, ми немамо "Нешнел херитидж" као Енглези, ни "Центар националне славе" као Руси који брину о националном културном наслеђу где год се оно налазило - каже Владимир Давидовић, стручњак за међународно право, дугогодишњи секретар и управник послова САНУ и пасионирани трагач за заборављеним културним благом. - Није толики проблем што нам је баштина расута широм света, све док је неко чува. Невоља је што је ми сами заборављамо. Како другачије објаснити да нико не проучава велики број српских рукописа у манастиру Свете Катарине на Синају, где је боравио Свети Сава и који су касније помагали краљица Јелена, краљеви Драгутин и Милутин, а Јоаникије Српски је био игуман.

  Процене стручњака указују да је широм света распршено око 5.000 средњовековних рукописа и књига, а да се не говори о иконама, реликвијама, опљачканим музејским експонатима и архивама. Међутим, чак и прикупљање најосновнијих информација о локацијама где се драгоцености налазе веома је мукотрпно и зависи пре свега од посвећености, вештине, упорности и лукавства појединаца који су спремни за понекад опасне авантуре у паралелном свету иза институција, у коме се мешају научне и квазинаучне страсти, политичке интриге и криминал.

  - Још у Југославији почело је политичко "покрштавање" српских сердњовековних рукописа - открива др Никола Кусовац, наш истакнути историчар уметности и дугогодишњи кустос Народног музеја. - Најстрашније политичке злоупотребе одвијале су се у Хрватској, где су у музејима задржани многи драгоцени документи које су усташе у Другом светском рату опљачкале из српских манастира и цркава. Не заборавите да су "стручњаци" НДХ, као што је био Ткалчић, тада ушли у архиве Сремских Карловаца и манастира Фрушке горе где су селектовали материјал и један део уништили, а други "спасили" да би их прогласили средњовековним рукописима писаним "хрватском ћирилицом".

  Саговорник "Новости" додаје да опљачкано благо из манастира и цркава са територије НДХ никад није у потпуности враћено власнику - СПЦ, већ је угурано у депое Свеучилишне библиотеке, Југословенске академије знаности и уметности и Повијесног музеја Хрватске уз цинично обећање Владимира Бакарића да ће једног дана српска баштина бити изложена у "музеју Срба у Хрватској". Тако је у Загребу и завршила Крмчија (законоправило) Светог Саве, један од најдрагоценијих српских рукописа који до дан-данас није враћен.

  - Тај материјал је био веома тешко доступан истраживачима - наглашава Кусовац. - Пре сте могли да дођете до баштине Срба у Бугарској и Мађарској, државама с којима смо били у полуратном стању, него до оне у Хрватској и Македонији, где су српске средњовековне богомоље и документи морали да буду називани византијски.

  Тек после Титове смрти део украденог блага и реликвија из Војводине, Хрватске и БиХ враћен је Српској православној цркви и смештен у Владичански дом у Пакрацу, који је деведесетих међу првима био на удару хрватских снага.

  - Нажалост, то и лично могу да посведочим, јер сам двогледом гледао "зенге" како из владичанског дома износе старе документе, од средњовековних рукописа до матичних књига и бацају их у пламен - присећа се с тугом Кусовац. - У Загребу је 1992. миниран музеј СПЦ у коме је такође уништен велики број старих књига и докумената која су сведочила о вековном постојању Срба на тим просторима. Нажалост у последње време поново је актуелно "покрштавање" српске писане баштине у "хрватске ћирилске рукописе". Покојни патријарх Павле стално је указивао да српска национална баштина спасена из Хрватске тамо може да се врати тек онда када се тамо врати и народ коме она припада. Сада се та баштина враћа црквама које су уништене, тако да се не зна где она заправо завршава.

  Да је опљачкана баштина "запаљива роба" без обзира на старост показује и извештај "Потрага за украденом историјом" о пљачки српских историјских докумената у Другом светском рату, који је скриван 60 година. У њему секретар државне комисије за реституцију Војислав Јовановић Марамбо упозорава да су Немачка и Аустрија и после Првог светског рата злоупотребиле покрадене документе за креирање историјских фалсификата који су одговорност за светски сукоб сваљивале на Србију и позивале на нови превентивни рат против ње. Нажалост, опљачкани архиви ни до данас нису враћени, као ни благо опљачкано из Народног музеја.

  - Ако погледате регистар експоната Народног музеја пре Првог светског рата и њихов попис по окончању рата, видећете хиљаде рубрика с истом белешком: "Није затечено" - каже др Никола Кусовац. - У аустријском бомбардовању 1914. музеј је тешко страдао и остатак драгоцености је укрцан у железничку композицију за Грчку. Међутим, Шиптари су напали и опљачкали воз код Косовске Митровице, а благо су развукли они, Немци и Бугари. Упркос многим међународним договорима, до данас је у музеј враћена само једна мала римска посуда из Немачке.

  Парадокс је, по мишљењу Владимира Давидовића, да је Србија у оба светска рата била победник, а да од Бугарске није тражила опљачкано благо, иако је на то полагала сва права.

  - Ризницу Високих Дечана опљачкану у Првом светском рату данас можете видети изложену у музеју у Софији, као и икону племића Дејановића из 14. века украдену из манастира Поганово, крај Пирота, а у Народној библиотеци у Пловдиву је велика збирка отетих српских рукописа - набраја Давидовић.


  ТОВАРИ ЗА РУСИЈУ

  РУСИЈА чува велики број српских рукописа, укључујући и најстарији - Савину књигу из 10. века, која носи име по преписивачу, попу Сави. Руски монаси, или припадници чувене тајне службе "црне канцеларије" који су се представљали као калуђери путовали су по Србији одржавајући контакт Москве с овдашњим свештенством, а у Русију су носили читаве товаре старих српских књига. Касније су и руске дипломате на Балкану прикупљале српске књиге и поклањале те збирке руским библиотекама. После велике сеобе под Арсенијем Чарнојевићем велики број Срба одселио се у данашњу Украјину и основао две државе Славјаносербију и Нову Сербију, чији се архиви и данас налазе у Минску.

  Нарочито велики број рукописа налази се на Казањском универзитету у Казању, Новоросијском музеју у Одеси, Петроградском музеју и Публичној библиотеци. Изузетно вредна збирка од 1.500 рукописа је у Румјанцевском музеју у Москви, где се и у библиотеци налази велики број рукописа које је сакупио Гиљфердинг, руски конзул у Сарајеву.

  - Велики број старих књига, међу којима Псалтир с часловцем из 1519, Празнични минеј из 1538, Октоих из 1537, али и веома ретка књига Новјејши славенски прописи, коју је у Сремским Карловцима изрезао Захарије Орфелин, сва у гравирама, налази се у Црквеном музеју у Лавову - наводи Владимир Давидовић.


  СЕОБЕ И ОТИМАЧИНЕ

  ТОКОМ шест великих сеоба у вековима турске доминације Срби су део свог духовног блага носили са собом у збегове, а део су остављали на милост и немилост освајачима. Оно што није уништено куповале су стране дипломате и обавештајци у оквиру припрема за сламање Османске империје у Европи. Кад су старине "ушле у моду" појавило се и мноштво трговаца и лопова који нису имали појма о уметничкој и историјској вредности српских књига, али су савршено добро осетили да се на њима може зарадити. Тако је дошло до парадокса да највећи део српских драгоцености није покраден у средњовековним османлијским похарама, већ током прошлог столећа када су пљачку српског културног блага извели цивилизовани европски народи.


  ПРИВАТИЗАЦИЈА ИСТОРИЈЕ

  ВЕЛИКИ део архива из Првог српског устанка, кад је створена модерна српска држава, званично се сматра заувек несталим. Међутим, познаваоци антикварског тржишта тврде да то није истина.
  - Примерак Карађорђевог устава из 1806. продала је Колумбија музеју у Нјујорку једна дама из породице Карађорђевић - каже Владимир Давидовић. - Један наш епископ још у својој кући држи Карађорђеву ратну заставу коју је претходни власник завештао цркви.  Извор: Новости

 10. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Серб_Степа:


 11. #6
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.326
  Pohvaljen 6.736 puta u 3.513 postova
  Moć reputacije
  1058
  ..
  Украдена историја: Без тапија нема ни Србије


  Широм света расуто на хиљаде српских рукописа, реликвија, уметничких дела и архивских докумената (2). Уочи Макензенове офанзиве 1915. спаковано 56 најдрагоценијих рукописа несталих у Нишу

  НАЈВЕЋА мистерија у вртлогу пљачки српске културне баштине је судбина најдрагоценијих средњовековних рукописа које је до 1915. чувала Народна библиотека у Београду. Уочи Макензенове офанзиве директор Народне библиотеке Јован Томић спаковао је 56 најдрагоценијих и највреднијих рукописних и старих штампаних књига у два сандука које је послао да се евакуишу с архивом Министарства иностраних послова. Међутим, на нишкој железничкој станици драгоценим ковчезима губи се сваки траг и дуго се веровало да су рукописи и књиге уништени.

  До преокрета је дошло кад је извесна дама 1933. понудила антикваријату у Франкфурту на Мајни "Призренски препис Душановог законика" из једног од сандука из Народне библиотеке. Испоставило се да га је украо немачки официр Фом Вилкенс и по цени од неколико хиљада марака враћен је у Београд.

  Три деценије касније у Загребу академик Владимир Мошин, тада шеф археографског одељења Народне библиотеке Србије открива још два украдена рукописа. Без имена, обележени само бројевима, у депоу Свеучилишне библиотеке били су скривени Добриљско четворојеванђеље и Коришки пролог. Испоставило се да је опљачкане рукописе њих однекуд донео уочи Другог светског рата хрватски бан Иван Шубашић.

  Ускоро је Мошину стигло и писмо из Одељења књиге Британског савета у Лондону, ради консултација у вези четири средњовековна рукописа и једне књиге у чувеној библиотеци сер Честера Битија у Даблину. Испоставило се да је Американац Бити, који је уочи Првог светског рата радио на отварању рудника на Косову, у својој задужбини имао пет опљачканих рукописа Народне библиотеке у Београду: Никољско јеванђеље из 14. века, Празнични минеј из 1537. године, Српско четворојеванђеље рашке школе из 13. века, Читање из апостола и јеванђеља из 13. века и фрагмент Влашког јеванђеља из 15. века. Према британским подацима, све књиге припадале су збирци извесног Чарлса Клеја и продате су на аукцији у Сотбију, иако су све у то време биле у депоу Народне библиотеке.

  Тек пре неколико година захваљујући Владимиру Давидовићу из библиотеке у Даблину добили смо скенирано Никољско четворојеванђеље које је захваљујући донаторима одштампано у 100 примерака и поклоњено најзначајнијим библиотекама и манастирима.

  - Последњи документ из сандука Народне библиотеке који се појавио у јавности био је уводни део, првих 12 страна дечанске Хрисовуље чије је фотокопије у САНУ донео један католички свештеник из Црне Горе - каже Давидовић. - За овај рукопис тражио је 30.000 марака и отварање неког локала, што није била нереална цена, али двојица утицајних академика су лоше проценила да је реч о фалсификату и спречила откуп уз речи "за сваку марку био би купљен један метак којим би пуцали на Србе". Ипак, били смо срећни јер је постојање овог документа значило да није уништен сандук у коме се налазила Немањина оснивачка повеља Хиландара, која је још негде скривена.

  После три године, извесни Британац појавио се у САНУ и замолио да види архиву, укључујући и Дечанску хрисовуљу. Чим се окончала хиперинфлација, телефон у САНУ је зазвонио, исти Британац се јавио са аукције из Швајцарске на којој се продавао први део старог рукописа и понудио да га откупи и прода Академији по цени од 30.000 марака. Нагласио је да не жели да ико зна да он послује са Србима јер смо под санкцијама.

  - САНУ је продала клавир, прикупили смо и нека средства која су раније дали донатори, а сам Драгослав Аврамовић нам је дао девизе из Народне банке - сећа се Давидовић. - Британац је тражио да дођем сам у хотел у Будимпешти и донесем новац, а он ће понети рукопис. Претрнуо сам од страха, носећи кофер с 30.000 марака, а плата ми је до јуче била две и по марке.

  Ипак, Давидовић је за сваки случај позвао двојицу колега људи из Академије да дођу у будимпештански "Хајат" у време примопредаје, за сваки случај.

  - Све нас је мучило питање да ли је реч о оригиналу - каже Давидовић. - Да ствар буде гора, Британац није желео ни кафу да попијемо, инсистирао је да што брже обавимо размену. Тражио сам да видим рукописе и на први поглед видео сам да је реч о оригиналима, јер су имали трагове мишијих зуба на истом месту где и остатак Хрисовуље. Тако смо захваљујући мишевима комплетирали Дечанску хрисовуљу.


  ТАЈНЕ ВАТИКАНА И КАТЕДРАЛА

  НАЈВЕЋА ризница српског културног блага изван Србије, нарочито из периода пре Немањића јесу архиви Ватикана, а у трезору Цркве Светог Петра налази се изузетно вредна икона Светих апостола Петра и Павла с ктиторима, краљицом Јеленом и синовима Драгутином и Милутином с краја 13. века - наглашава Давидовић.

  Српске баштине има и широм Италије, а наш саговорник подсећа да су Стефан Дечански и цар Душан дали Базилици Светог Петра у Барију првобитни иконостас од "гламског сребра"- легуре сребра и злата.

  - Изнад гроба где почивају мошти Светог Николе, најчешће српске славе, налази се икона Стефана Дечанског а већина Срба о томе појма нема - наглашава Давидовић. - Крст Светог Саве налази се у

  катедрали у Пјаћенци, десница Јована Крститеља коју је Свети Сава приложио манастиру Жичи, данас је у катедрали у Сијени, као и икона с ликом патријарха Пасјија с почетка 17. века.

  У библиотеци Марчана у Венецији налази се житије которског заштитника Светог Трифуна из 15. века, као и српски рукописи и инкунабуле из Далмације, као део рукописне задужбине Задранина Ђузепеа Праде. Наравно, ту је и благо Цркве Светог Спиридона и монументално гробље српских трговаца у Трсту.
  БАШТИНА КАО ПОЛИТИЧКО ПИТАНјЕ

  НИКОЛА Кусовац упозорава да се на албанским сајтовима већ рекламира туристичка понуда обилазака "Косоварских православних манастира". - Наша власт стално заборавља да је културна баштина прворазредно политичко питање. На пример, после 2000. године међународни представник на Косову Карл Штајнер дошао је у Београд и тражио да му Народни музеј као знак добре воље преда неолитску фигурину коју су српски археолози ископали на Космету. Упркос мојим упозорењима, наши политичари су извршили притисак и музеј је дао артефакт Штајнеру, који га је славодобитно донео у Приштину, где је направљен политички спектакл поводом "повратка опљачканог албанског културног блага"


  ТУРСКА СВЕДОЧАНСТВА

  СРБИ на Балкану су живели у два комонвелта, Источном римском царству, које су тек у 17. веку немачки историчари назвали до тад непостојећим именом Византија, и Отоманском царству, а наши историчари информације о животу нашег народа и данас прикупљају из секундарних извора на Западу, разочарано констатује Владимир Давидовић.

  - Турски архиви су крцати документима који сведоче о вековима које смо провели као део Османске империје, која је била бирократски врло уређена. Међутим, осим изузетака као што је професор Дарко Танасковић, нашим историчарима не пада на памет да оду тамо и истражују, већ преписују оно шта је Запад мислио о томе шта се овде дешавало. У Царској палати, данас музеј Топкапи је ризница података о нама, а посетиоци ту могу да виде и руку Јована Крститеља у златној рукавици (на слици), коју је у мираз донела принцеза Оливера кад се удала за Бајазита Првог.
  Извор: Новости

 12. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Серб_Степа:


 13. #7
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.326
  Pohvaljen 6.736 puta u 3.513 postova
  Moć reputacije
  1058
  ..
  Украдена историја: Отимачина дуга два века


  Широм света расуто на хиљаде српских рукописа, реликвија, уметничких дела и архивских докумената (3). Српско наслеђе крчмили и уништавали странци, непријатељи, али и савезници и Срби

  ПЛјАЧКА манастира Милешеве која у континуитету траје већ два века школски је пример како се културно благо растура широм света, каже историчар уметности и музеолог Драгиша Милосављевић. Он је утрошио пет година на мукотрпна истраживања и дуга путовања да би пронашао делове милешевске ризнице који нису уништени у многобројним ратовима и похарама. Ова авантура преточена у књигу "Изгубљена ризница манастира Милешева" која открива да су српско наслеђе крчмили и уништавали и Срби и странци и савезници и непријатељи. Милосављевић, некадашњи директор Музеја у Ужицу, каже да је највећа трагедија да је и српска баштина сачувана у светским збиркама овде заборављена. - Сви европски путописци су до 1688. с дивљењем описивали Милешеву као огроман музеј - каже Милосављевић. - Кад је у Великој сеоби 1690. осамдестак монаха напуштало манастир на 150 товарних коња носили су само библиотеку и највреднији део предмета из ризнице. У данашњој Милешеви, нажалост, налази се само један оригинални предмет из оригиналне ризнице. Део милешевске ризнице пренет је у манастире у Црној Гори и Херцеговини, а део је наставио пут са збеговима и завршио у Хабзбуршкој монархији. Највреднији примерци чувани су у фрушкогорским и славонским манстирима, али показало се да ни тамо нису безбедни.

  - Крајем 18. и почетком 19. века почиње организована пљачка свега што је вредело од културне баштине, од остатака грчких храмова на Акропољу до блага српских манастира - каже Милосављевић. - Српске ћириличне рукописне књиге имале су на том тржишту изузетно високу цену и забележено је да су пребогати руски племићи давали и 150 рубаља за примерак, а толико је коштала једна кућа.

  Милешевских књига има свуда по свету, а пре свега у Санкт Петерсбургу у великој Гиљфердинговој збирци, открива наш саговорник. Она носи име по руском конзулу у Сарајеву, изузетном познаваоцу и љубитељу књига који их је средином 19. века однео на товаре из српских манастира. Међутим, нису само странци трговали драгоценим средњовековним књигама, наглашава саговорник "Новости".

  - У Берлину, на пример, постоји велика библиотека која носи име Вука Караджића јер их је он продавао у великом броју Немачкој и Аустрији и Русији - каже Милосављевић (на слици). - Још је Станоје Станојевић записао да је Вук највише зарадио на продаји старих књига и да је имао читаву мрежу сакупљача који су их набављали. Вуков рад на језику је непроцењив, али ни ово не сме да се заборави.

  Највећа пљачка и уништавање баштине одиграла се у Другом светском рату на простору НДХ, која се простирала и на територији Војводине и Босне и Херцеговине, где је током рата спаљено и покрадено 456 православних манастира и храмова. Ни данас се прецизно не зна шта је од српске културне баштине која је пред Турцима изнета из Србије и сачувана у Аустроугарској уништено, а шта покрадено, јер су регистри први завршавали у пламену. Велики део сачуваног блага Милешеве налазио се у 20 сандука у скривници манастира Крушедол до ноћи између 24. и 25. маја 1941. кад су их усташе однеле у Загреб. Тек 11. јула те године део скупоценог златног посуђа, драгоцених књига и слика предат је Музеју за умјетсност и обрт.

  - Захваљујући ентузијазму неколицине људи, пре свега професору Радославу Грујићу, део опљачканог блага из Загреба је 1945. враћен у Београд - каже Милосављевић. - Међутим, мало је познато да су комунистичке власти поново велики део те наше баштине вратиле у Загреб, у разне музеје. Тврдње да је благо враћено фрушкогорским манастирима не стоје, јер су они у првим деценијама после рата били у рушевинама.

  Саговорник "Новости" каже да ово објашњава зашто се и данас у Музеју Загребачке митрополије налази део милешевског блага, али наглашава да је судбина књига и даље непозната, јер су оне растурене на више локација, као и колекције ћириличких рукописа које потичу из манастира Мајсторовине, Врањштице, Куманице.

  - Тек крајем осамдесетих и Срби и Српска црква почињу озбиљније да се баве судбином опљачкане баштине и она се делимично враћа у власништво СПЦ - каже Милосављевић. - Међутим, распад Југославије доноси још један погром над српском културном баштином, укључујући и ону која је спасена за време великих сеоба и враћена у манастире. Она се поново варварски пали и пљачка.

  Ипак, део српске баштине је спасен и пренесен у Србију, али сада се поново враћа Хрватској.

  - Белико је питање шта од материјала представља благо које је из Србије опљачкала још НДХ - каже Милосављевић. - Бојим се да људи који се тиме баве немају појма о овој проблематици и да их она уопште не занима. За разлику од других држава ми нити имамо институцију која брине о баштини у иностранству, нити потражујемо своје драгоцености. Ако се тако односимо према свом културном благу, не треба да се зачудимо ако нам свет једног дана каже да га и не заслужујемо.


  БРИТАНСКИ ПУТНИЦИ

  ВИШЕ од 20 изузетно вредних српских средњовековних рукописа налази се у Великој Британији, од којих су најпознатији примерци у библиотеци Честера Битија у Даблину, који потичу из опљачканог блага Народне библиотеке. Британска империја је имала добре односе с Отоманском империјом, па су "путници" с Острва често обилазили православне манастире одакле су доносили вредне средњовековне књиге. Тако је чувени колекционар Курзон оставио сведочанство да је 1837. посетио Хиландар где, како је записао, монаси уопште нису ценили "те старе књиге" које су му поклањали, а он им је заузврат дао милостињу.

  - У Националну библиотеку у Лондону тако је можда стигло и изузетно вредно четворојеванђеље серског митрополита Јакова, из доба цара Душана - подсећа Владимир Давидовић.


  ЦРНО ТРЖИШТЕ УМЕТНИНА

  ПЕРГАМЕНТИ писани ћирилицом веома су скупи на црном тржишту уметнина, али у неким случајевима садашњи власници не желе да их покажу ни за какво благо. Један од трагача за српском баштином описао нам је скорашњи доживљај из источноевропске земље у којој је раније постојала јака српска енклава. - То становништво се поунијатило и некадашњи првославни манастир постао је грчко-католички, али је у њему остала стара архива која сведочи о постојању Срба на том простору. Имао сам најбоље препоруке из институција те земље, али кад су старешине манастира чуле да долазим из Србије нису ме пустили ни близу докумената уз образложење да крече зграду. Упитао сам кад могу да дођем, а одговор је био да ће реновирање потрајати - каже наш саговорник.


  БЛАГО БЕЗ БЕЛЕГА

  ДЕО блага Милешеве налази се Музеју Митрополије загребачко-љубљанске у Загребу, каже Милосављевић, а као посебно важан део тог блага од истиче богато инкрустрирана врата која су стајала између припрате и наоса. - Помислите колико су та врата опточена седефом и белом слоновачом важна као симбол, кад у превалила толики пут на леђима коња. Ипак, највећа вредност је плаштаница проткана златом из 16. века, дар влашког војводе веома везаног за Милешеву. Највећи проблем је што музеј митрополије као и многи други поседују велики број предмета који су 1945. враћени, али без записа о томе одакле потичу, што није случајно, јер се тиме оспорава право на враћање правом власнику.  Извор: Новости

 14. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Серб_Степа:


 15. #8
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.326
  Pohvaljen 6.736 puta u 3.513 postova
  Moć reputacije
  1058
  ..
  Украдена историја: Држава још нема списак опљачканог


  Широм света расуто је на хиљаде српских рукописа, реликвија, уметничких дела и архивских докумената (4): Закони који регулишу заштиту културног наслеђа биће усвојени до 2014. године

  ЗАИНТРИГИРАНИ тврдњама стручњака да Србија нема институцију са задатком да систематски трага за српском баштином расутом по свету, пописује је и враћа, макар у облику каталога и копија, обратили смо се Министарству културе и тражили одговор да ли се и зашто национално наслеђе препушта забораву.

  С обзиром на то да Србија враћа Хрватској уметничко благо које припада црквама и манастирима СПЦ на њеној територији, тражили смо одговор од Министарства да ли постоји и обрнут процес, да се нашој држави враћају уметнине и реликвије које је НДХ опљачкала још током Другог светског рата.

  У Министарству објашњавају да ову област регулише Царински закон и да је Србија потписница међународних конвенција којима се регулише ова област: Конвенције о мерама за забрану и спречавање недозвољеног увоза, извоза и преноса својине културних добара, Унеско 1970, и Конвенције за заштиту културних добара у случају оружаних сукоба.

  - Међутим, чињеница је да то није довољно јер тим конвенцијама није прописан начин враћања робе, осим одредбе да се молба за повраћај шаље дипломатским путем - каже Ана Суботић, портпарол Министарства културе. - Зато ће сет закона који регулише заштиту културног наслеђа бити усвојен најкасније до 2014. године, према плану Владе Србије за усклађивање прописа са законодавством ЕУ.  На питање да ли имамо целовит списак културне баштине који се налази ван земље, у Министарству одговарају да постојећи закони одређују да регистар културних добара воде установе заштите по врстама културих добара. Они цитирају чланове закона по којима је Архив Србије задужен да се бави заштитом архивске грађе, али и истраживањем и копирањем комплетне грађе у иностранству која је од посебног значаја за историју Србије.

  - Како је тај посао обављан дуго времена показује чињеница да је садашњи директор приликом доласка у ову институцију 2008. открио гомилу нераспаковане документације која је још раних седамдестих стигла из Беча - подсећа др Владимир Давидовић, стручњак за међународно право и некадашњи секретар САНУ.

  Народни музеј у Београду по слову закона „обавља послове у погледу уметничко-историјских дела, као и послове око старања о очувању уметничко-историјских дела од посебног значаја за историју и културу Републике Србије која се налазе у иностранству“.

  - Народни музеј није отворен за посетиоце већ десет година, па грађани не могу да виде ни овдашње благо, а камоли оно из иностранства - каже др Никола Кусовац, негдашњи кустос Народног музеја. - Док сам радио у музеју један од главних задатака био је прављење изложби српске баштине која се налази у другим земљама, а користили смо ту прилику да је рестауришемо и заштитимо. Пошто музеј не ради та пракса више не постоји, а нисам сигуран ни у каквом су стању овдашњи материјал.

  Министарство у одговору цитира и члан закона по коме Народна библиотека Србије, између осталог, обавља делатност заштите старе и ретке књиге од посебног значаја за историју и културу Србије која се налази у иностранству.

  На сајту библиотеке је у дигитализованом облику могуће видети само старе рукописне књиге из Србије које су из манастира сакупили однели и сачували Јернеј Копитар и Павел Шафарик, а данас се налазе у музејима у Лјубљани и Прагу. Посебан парадокс је да у дигиталном облику можемо видети и књиге из Збирке Честера Битија, које су 1915. украдене из збирке највреднијих књига Народне библиотеке у Београду. Нажалост, још око 5.000 књига и рукописа од Санкт Петербурга до Вашингтона није нам доступно.


  АРХИВАРИ СЕ НАДМУДРУЈУ

  ПРАВО на реституцију архивалија покрадених током Првог светског рата признато је Краљевини СХС сенжерменским мировним уговором са Аустријом 1919. године, на основу којег је 1923. године закључен Архивски споразум о враћању архивског материјала Србији.

  - Међутим, Аустрија је захтевала ревизију споразума, па је његово спровођење прекинуто 1926. године - каже Ана Суботић, портпарол Министарства културе. - Према расположивим подацима, током окупације Србије само у периоду од јула 1941. до септембра 1942. у Беч је послата архивска грађа у количини од 579 сандука, 4 фасцикле и 88 посебних аката.

  Међутим, подаци секретара југословенске комисије за реституцију др Војислава Јовановића Марамба, који су тек недавно објављени, после 60 година скривања, говоре да је из Србије током Другог светског рата опљачкано око 40 вагона историјских докумената!

  У Министарству културе наводе да је након рата обновљено спровођење Архивског споразума, али тек 1958. закључивањем протокола са Аустријом. Овим документом је реституцији опљачкане документације у Првом светском рату додата и реституција културних добара однетих за време Другог светског рата у Аустрију.

  - Југословенски експерти су 1960. саставили листу југословенских захтева на око 1.000 страна, која је предата аустријској влади - каже Ана Суботић. - Међутим, поново је дошло до прекида, а рад на реституцији је настављен 1975. и трајао је до 1991, до када је обављено 11 примопредаја архивске грађе.  Извор: Новости

 16. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Серб_Степа:


 17. #9
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.326
  Pohvaljen 6.736 puta u 3.513 postova
  Moć reputacije
  1058
  ..
  Србија је пљачкана вековима: Ево где се данас налазе највеће српске драгоцености!


  Почев од 19. века, приоритетни задатак свих западњака је у нападу на Србију био да се пронађе и однесе што више древних српских рукописа и књига, због чега се они сада налазе широм света. За сада нема изгледа да се врате тамо где припадају – у Србију. Истражујемо зашто…

  Да теорије о украденој и кривотвореној српској историји нису само пуке јадиковке српских националиста, говори и податак да је незнани број древних рукописа и књига украден и однет из Србије, те се сада чува по белосветским библиотекама и сефовима, без икакве намере да буду враћени тамо где и припадају – Србији.

  Да би уопште могли да се баве српском историјом и да је мењају према својим плановима, западни моћници морали су да је познају. Због тога је, почев од XIX века, приоритетни задатак свих завојевача који су нападали Србију био увек исти, да се пронађе и однесе што више древних српских рукописа и књига.

  Сви они су добро обавили свој задатак – небројени српски рукописи и књиге украдени су, првенствено из српских манастира и однети из Србије, без икакве намере да икада буду враћени.  Материјално највредније дело које је украдено из Србије је Српски псалтир, који на свакој страници има икону од чистог злата и налази се у Немачкој. Због његове лепоте, уметничког и историјског значаја, Немци су урадили копије, а да би ми урадили те исте копије, траже да платимо “њихова” ауторска права.

  Да би “запушили уста” све гласнијим захтевима да се ова српска реликвија врати Србији, Баварска државна библиотека, где се чува ово украдено дело, је прошле године “даровала” факсимил Српског псалтира Музеју у Смедереву. То је у нашој јавности дочекано са великом помпом и уз неизмерну захвалност немачкој амбасади и Баварској библиотеци, што су нам послали слике нашег украденог дела.

  Да зло буде веће, Немци ово дело зову онако како и треба – Српски псалтир, а наши историчари и званичници га зову Минхенски (српски) псалтир.

  Никољско јеванђеље (XIV век) налази се у Даблину у Ирској. Пролог стиховни за летњу половину године из 1566. године (древни Српски календар годину дели на зимску и летњу половину), налази се у Лајбаху. Пролог стихови за сепмтебар-децембар 15945. године такође је у Лајбаху.  Збирка српских рукописа из манастира Свете Катарине и Православне грчке патријаршије у Јерусалиму, где је недавно пронађен илуминирани рукопис “Поклоник смерног Гаврила Тадића” из 1662. године.

  Повеља краља Милутина из 1302. године налази се у Филаделфији. Лукино јеванђеље из времена цара Душана, налази се у Британској библиотеци. Псалтир “принтед ин Венице ин 1638 сецонд едитион оф тхе Изобразхение орузхии иллирицхеских”, такође у Британској библиотеци.
  Савина књига, рукопис монаха Саве с почетка XI века налази се у Русији. Радослављево јеванђеље из треће деценије XВ века, похрањено је у рукописној збирци Руске народне библиотеке Санкт-Петербургу.  Веома је значајан Студенички типик који је Свети Сава написао на молбу свог брата Стефана. Ово је буквално црквени устав тј. правнилник о богослужењу и животу монаха у манастирима, ово дело је главна основа за устав Српске православне цркве, а чува се у Националном музеју у Прагу под ширфом IX Х 8 – Ш 10.

  За време евакуације Народне библиотеке у Првом светском рату, нестало је преко 50 српских средњевековних књига, које су 1966. године пронађене у чувеној библиотеци сер Честера Битија у Даблину.

  Стари српски рукописи и књиге нису само покрадене и расуте по свету, многе су и заувек уништене. У пожару који је избио након бомбардовања Народне библиотеке на Косанчићевом венцу 6. априла 1941. године, ватра је прогутала више од 1.400 српских ћириличних рукописа и повеља.
  Извор: Београд.ин

 18. Sledeća 2 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Серб_Степа:


 19. #10
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.326
  Pohvaljen 6.736 puta u 3.513 postova
  Moć reputacije
  1058
  Овде треба поменути и то да је за време Другог светског рата опљачкано или уништено 177 библиотека.

  Окупатор и усташе су уништавали књиге на ћирилици, црквене библиотеке као и велики део факултетских библиотека (које су нестале у пожарима).  ..
  "Писмо-глава": Влада Давидовић - Украдена историја


  Извор: Јутјуб

 20. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Серб_Степа:Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Ovlašćenja postavljanja

 • Vi ne možete postavljati nove teme
 • Vi ne možete postavljati odgovore
 • Vi ne možete postavljati priloge
 • Vi ne možete menjati vaše poruke
 •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 17:08.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2018 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1