Strana 1 od 8 123 ... PoslednjaPoslednja
Rezultati 1 do 10 od 75


 1. #1
  Junior RollingStones avatar
  Datum registracije
  25.01.2013
  Lokacija
  Iz p.m.
  Postovi
  114
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  732
  Pohvaljen 806 puta u 337 postova
  Moć reputacije
  27

  Čudo neviđeno!

  U glavnoj ulici našeg grada stoji vrlo dugo ova "sjajna" kuća, ruglo i sramota grada
  Na sastavu krova niklo i neko drvo,imam utisak da je smokva ...Turisti navalite...o maj gad!
  Ima li ovakvih stvari i kod vas forumaši?
  Sliku sam metnuo u caffe jer joj nije mesto u onim drugim foto sesijama...
 2. #2
  Biblioteka tasana avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Postovi
  513
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  3.283
  Pohvaljen 2.944 puta u 1.084 postova
  Moć reputacije
  64
  pretpostavljam da je problem u tome što je u pitanju privatno vlasništvo, pa je procedura uklanjanja takvog objekta komplikovana i pitanje je ko treba da plati rušenje ...

  Moj stav je - ako vlasnik ne može (neće) da se pobrine za svoj posed isti treba konfiskovati i staviti na aukciju - od toga se pokriju troškovi rušenja a ostatak se isplati vlasniku i kraj priče

  A može biti i da je to nekakav istorijski spomenik pod zaštitom države (opštine,grada) u koji neće da ulažu pare , a ne smeju da ga sruše pa čekaju da vreme i priroda to obave umesto njih

 3. #3
  Filmski sektor Johnnybyte avatar
  Datum registracije
  05.01.2013
  Postovi
  609
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  877
  Pohvaljen 3.032 puta u 1.240 postova
  Moć reputacije
  75
  Може се објекат реконструисати, или, ако се то не може, уклонити и без сагласности власника, али прво треба утврдити да исти, укратко речено, представља опасност за људе, објекте и саобраћај. Онда су ту питања самог извршења и трошкова истог, те евентуалне компензације, што је свима непријатна прича, јер се своди на те паре у којима пливамо.

  Гледано према ономе што се од самог објекта може видети, а то су његова старост и нешто фасаде, понајпре је вероватно да је у питању још један од објеката који су проглашени за споменичке, али се око њих не предузима готово ништа. Ето, скорије сам на страници са ниже датом адресом пронашао списак свих двораца Војводине. Жалосно је то колико њих је оглашено за културна добра, а у каквом су стању.

  Kod:
  http://www.dvorci.info/mapa.php
  Izmenjeno od: Johnnybyte; 31.10.2014 u 12:58.


 4. #4
  Junior besnicvrcak avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Postovi
  115
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  176
  Pohvaljen 279 puta u 101 postova
  Moć reputacije
  18
  Zgrada Filkovića

  Spomenik kulture


  Ulica kralja Aleksandra I Karađorđevića 26

  Prvi vlasnik: nepoznat
  Vreme gradnje: početak 19. veka
  Projektant: nepoznat
  Stil: klasicizam
  Stanje: loše
  Vlasništvo: mešovito

  Ne zna se ko ju je i kada izgradio. U drugoj polovini 19. veka vlasnik zgrade bila je porodica Baumbah. Jedno vreme je u zgradi živela porodica Filković. Bаltаzаr Filkоvić bio je pоrеklоm iz hrvаtskе plеmićkе pоrоdicе kоја sе u prvој pоlоvini 19. vеkа iz Zаgrеbаčkе župаniје dоsеlilа u Bаnаt. Zа živоtа је biо pоštоvаni i cеnjеni grаdski оtаc, nаčеlnik vеlikоbеčkеrеčkоg srеzа i јеdаn оd nајbоlјih šаhistа u grаdu.(F. Krčmar)

  Zgrada je podignuta početkom 19. veka, što potvrđuju njeni gabariti i dekoracija (konstruktivni sklop, izrazita kosina masivnog krova, plitka malterska plastika i način obrade stolarije). Ovo klasicističko ostvarenje jednostavne kompozicije, jedna je od najstarijih profanih građevina u gradu. Verovatno je nastala spajanjem dva objekta objedinjena zajedničkim krovom. Na to ukazuje krovna konstrukcija, nepravilan ritam otvora, kao i blaga denivelacija što je prouzrokovalo pukotine na fasadi na mestu spajanja objekata.
  Glаvna zgrada, koja je prva izgrađena, simetrično je komponovana – ulična fаsаda imа cеntrаlni rizаlit sa tri prozora i krila sa po dva prozora. Naknadno dograđen manji deo ima tri prozora i dekoraciju identične obrade kao i na glavnom objektu. Na spratu dvorišne fasade su širоki, lučnо zаvršеni, zаstаklјеni оtvоri tipični za objekte koji su nastali u 18. i prvoj polovini 19. veka. Ispod starijeg dela zgrade nalazi se zasvođen podrum.
  Dеkоrаciја је јеdnоstаvnа, rаvnih liniја, dok je rizalit nešto ukrašeniji – sa dekorativnim konzolama u dеlu pоtrkоvnоg vеncа i iznad prozora koji drže аrhitrаve. U prizеmlјu je dеlimičnо sаčuvаn ritаm оtvоrа i trаgоvi dеkоrаciје, а dеo је dеgrаdirаn izvеdbоm dvа vеlikа izlоgа rаzličitа pо оbliku, dimеnzijаmа i mаtеriјаlu.

  Zgrada је u vеоmа lоšеm stаnju zbоg stаrоsti i dоtrајаlоsti оpеkе i vеzivnоg mаtеriјаlа, te je napuštena i zabranjena za upotrebu! Problem je u mešovitom vlasništvu jer je deo objekta u državnom dok je drugi deo u privatnom vlasništvu, nedostatku novca za njenu sanaciju ali i nedostatku volje da se objekat zaštiti od daljeg propadanja.

  Kаkо оbјеkаt, iаkо dеgrаdirаn uslеd dugоgоdišnjе nеbrigе i nеоdržаvаnjа, ni u јеdnоm еlеmеntu niје izgubiо svоја spоmеničkа svојstvа, on sе mоrа čuvаti u izvоrnоm оbliku, tаčniје dа sе nа njеmu mоrајu izvršiti kоnzеrvаtоrskе mеrе u smislu rеstаurаciје, sаnаciје i аdаptаciје (kao poslednje prihvatljiva opcija – rekonstrukcija) dа bi mu sе timе nа nајbоlјi mоgući nаčin vrаtiо izglеd iz vrеmеnа nаstаnkа, kао i funkciје pоslоvnоg ili pоslоvnо-stаmbеnоg оbјеktа.

  Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture iz Novog Sada je tehnički snimio objekat sа svim dеtаlјimа mаltеrskе prоfilаciје, stоlаriје i оbrаdе pоdоvа. Zrenjaninski zavod za zaštitu spomenika kulture, na osnovu tehničke dokumentacije, istorijske i stilsko arhitektonske analize, uradio je idejno rešenje budućeg izgleda zgrade.

  izvor
  Kod:
  http://www.zrenjaninheritage.com/kulturna-dobra/grad-zrenjanin/zgrada-filkovica

 5. #5
  Filmski sektor Johnnybyte avatar
  Datum registracije
  05.01.2013
  Postovi
  609
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  877
  Pohvaljen 3.032 puta u 1.240 postova
  Moć reputacije
  75
  Citirati Originalno postavljeno od besnicvrcak Pogledati poruku
  Problem je u mešovitom vlasništvu jer je deo objekta u državnom dok je drugi deo u privatnom vlasništvu...
  Ово баш и није неко оправдање, пошто сваки од сувласника има право да предузме радње које су нужне или корисне за очување заједничке ствари.
  Izmenjeno od: Johnnybyte; 31.10.2014 u 17:33.


 6. #6
  Biblioteka tasana avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Postovi
  513
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  3.283
  Pohvaljen 2.944 puta u 1.084 postova
  Moć reputacije
  64
  ali i nedostatku volje da se objekat zaštiti od daljeg propadanja.
  Džoni , mislim da je u ovome ipak srž problema ... Dok god postoji ikakav prostor za ovakvo manevrisanje niko neće ulagati nikakav novac

  Gledala sam kako se restauriraju stare zgrade u Engleskoj ( i grade nove u oblastima koje su okarakterisane kao posebna istorijska arhitektonska sredina) , sve je do detalja regulisano, od materijala koji se moraju koristiti do načina upotrebe i nema cile mile - ako stoji makar 3 kamena jedan na drugom nema priče o rušenju
  Zato oni imaju kolibe stare preko hiljadu godina, a kod nas se u sred istorijskog centra bilo kog grada ovakve kuće prepuštaju same sebi dok mesto ne ustupe nekakvom monstrumu od metala i stakla

 7. #7
  Junior besnicvrcak avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Postovi
  115
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  176
  Pohvaljen 279 puta u 101 postova
  Moć reputacije
  18
  Donekle je tako, ali mislim da je ovde u igri nesto drugo. Poznajuci zavodsku azurnost, sada se garantovano ceka da se vlasnicima (njihovim naslednicima) vrati celokupna imovina koja im je bila oduzeta posle rata. Na taj nacin oni postaju OBAVEZNI da srede zdgradu, jer narusava izgled glavne ulice, bezbednost, itd. Uvale im vec uradjen projekat zastite i onda drzavne institucije nisu u obavezi da izdvajaju novac za tu stavku. Druga varijanta je da se zgrada da u zakup nekome ko ce uraditi obnovu, ali opet prema nacrtu koji je vec uradjen.
  Ima i sebicnog razmisljanja, zasto da im drzava sredi i vrati imovinu koji je rabila godinama.

  Kako god da okrenes ceka se da prodje zima zbog snega, jesen zbog kise i lisca, leto zbog velikih vrucina, prolece - ko jos radi u prolece kada nema dobar izgovor zasto da ceka leto.

  Veoma proste stvari postoju izuzetno kompikovane kada se ukljuci bilo koji Zavod za zastitu spomenika. Od silne administracije ljude prodje i volja i zelja da rade bilo sta.
  Takodje, kod objekata koji su iz bilo kog razloga proglaseni kulturnim dobrom, proces obnove je veoma strog (ili bi bar trebao da bude), jer poenta cele zastite je da fasade mogu da se sredjuju. To ne podrazumeva da dodje majstor Milisav i sroka sve sto mu pod ruku padne, vec da mora da se sredi tako da se sacuvaju svi elementi prvobitnog zdanja.

  Mala digresija, da je sve prosto komplikovano dokazuje i rusenje kuce Baruh u Beogradu. Da bi bilmezi to mogli da urade morali su da dobiju dozvolu od gradskog Zavoda. Kako su je dobili....e to je vec jedna prica koja ima tuzan kraj.

 8. #8
  Filmski sektor Johnnybyte avatar
  Datum registracije
  05.01.2013
  Postovi
  609
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  877
  Pohvaljen 3.032 puta u 1.240 postova
  Moć reputacije
  75
  Не мора да значи, Завод је каткад и браник да се од бабе направи Памела Андерсон, то ми је нешто познато из праксе.

  Мање је ту можда крив инвеститор, који искључиво иде за сопственом рачуницом, колико је крива Дирекција за имовину која се тек према споменичким објектима који се налазе ван Београда прави шашава, све док се исти не претвори у одличан мртав капитал који се продаје будзашто.
  Заправо, ту нема само једног или двојице одредивих криваца, има ту доста немара и од локалних власти, које и не морају бити надлежне за споменике културе који им се налазе на територији, али, мајку му, могу ваљда да дигну глас који ће имати мало више тежине од обичног грађанског.


 9. #9
  Biblioteka tasana avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Postovi
  513
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  3.283
  Pohvaljen 2.944 puta u 1.084 postova
  Moć reputacije
  64
  @ besnicvrcak

  U potpunosti se slazem sa tobom ...

  Krajnji rezultat ovakvog sistema je tužno stanje kulturnog dobra,spomenika, muzeja... I kad god čitam o ovakvim slučajevima (ili pored njih prodjem) obuzme me tuga i bes

  Neodgovornost,javašluk, korupcija, preglomazna administracija ... na kraju razlozi postaju nevažni jer se dragocena istorija gubi u nepovrat .... Samo Beograd kad pogledaš, da nije Kalemegdana, rekao bi da grad ne postoji duže od 200 godina

  p.s totalno nevezano za temu - nervira me što ne izlazi upozorenje da je neko pre tebe već odgovorio u temi

  има ту доста немара и од локалних власти
  Problem je što kod nas ne postoji razvijena svest o značaju i ulozi lokalne vlasti , i važnija je pripadnost stranci nego interes lokala
  Izmenjeno od: tasana; 31.10.2014 u 18:13.

 10. #10
  Filmski sektor Johnnybyte avatar
  Datum registracije
  05.01.2013
  Postovi
  609
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  877
  Pohvaljen 3.032 puta u 1.240 postova
  Moć reputacije
  75
  Иста ствар. Просто се осећам као неки брљави двојкаш због ове напомене да сам мењао поруке.Strana 1 od 8 123 ... PoslednjaPoslednja

Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Ovlašćenja postavljanja

 • Vi ne možete postavljati nove teme
 • Vi ne možete postavljati odgovore
 • Vi ne možete postavljati priloge
 • Vi ne možete menjati vaše poruke
 •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 05:42.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2019 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1