..
Кружни пут спаја четири бање


Друм преко Радана би спојио пет општина на југу Србије и допринео развоју два округа. Повезали би све туристичке потенцијале, историјске градове и Ђавољу варошПРЕДСТАВНИЦИ пет општина Јабланичког и Топличког округа не одустају од намере да изграде пут којим би повезали четири бање и још неколико значајних туристичких дестинација на југу Србије. Они тако оживљавају идеју стару неколико деценија да путем преко планине Радан споје Коридор 10 и магистрални пут Ниш-Приштина и да путовање између два округа скрате за 60 километара.

Тако би се повезала Сијаринска, Пролом, Луковска и Куршумлијска Бања, Царичин град - родно место римског императора Јустинијана, Ђавоља варош и неолитско насеље Плочник, а туристима би се омогућило да обиђу све ове дестинације, а да не морају да губе време на дуго путовање између Јабланичког и Топличког округа и обрнуто. Ово је једна од иницијатива Радан кластера у који су се пре четири године удружиле општине Медвеђа, Лебане, Бојник, Куршумлија и Прокупље, а верују да би то, због живописности Радан планине, допринело и развоју сеоског туризма. Пут дужине 25 километара градио би се од Спомен-дома у атару бојничког села Ивање, преко Добре Воде, Беговића гроба и Власова до Пролом Бање и још пет километара од Беговића гроба до Гајтанских врата у општини Медвеђа.

- На тај начин добили би смо, на краткој удаљености, добро повезане туристичке потенцијале целог краја и омогућили да оба округа истовремено посећују ђачке екскурзије и друге организоване туристичке групе. За Медвеђу је важно и то што би добила знатно краћу везу са југозападном Србијом тако да, рецимо, не би морали да прелазимо стотину километара више до Копаоника - каже Небојша Арсић, председник општине Медвеђа.

Намеру о изградњи овог пута председници пет општине темеље на Просторном плану подручја посебне намене Радан планине, а пројекат је већ, како кажу, добио подршку неколико министарстава. Изградња пута омогућила би већи проток туриста, а тиме би се утицало и на развој локалних самоуправа које окружују Радан планину.

- Развој туризма и веће интересовање људи да долазе у ове крајеве би нам помогао да развијемо и бројне друге области од трговине, преко прераде хране до пољопривреде и због тога дубоко верујемо у огроман потенцијал овог пројекта. Многи људи који обиђу, рецимо, Ђавољу варош неће пропустити да виде и Царичин град у нашој општини, али је предуслов да им омогућимо да брзо и лако стигну до ове дестинације и обрнуто - објашњава Зоран Илић, председник општине Лебане.

У рад Радан кластера, укључени су и представници значајних предузећа, високошколских установа и других институција. Сви су себи као циљ поставили и гео парк на Радану. То подразумева заштиту природних, историјских добара као и низа геолошких појава, а спремно је још неколико пројеката који би допринели повећању и унапређењу туристичке понуде на овом простору.


УСПЕШАН ПОЧЕТАК
ПРВЕ кораке ка великом циљу начинио је Центар за развој Јабланичког и Пчињског округа који је на Радану, преко неколико својих пројеката и уз подршку донатора, успео да трасира "стазе здравља" чиме је љубитељима нетакнуте природе омогућио удобну шетњу и рекреацију. Ради промоције изградње планираног пута на Радан планини се сваке године одржава џипијада као и бициклистичке трке које привлаче пажњу и окупљају све већи број учесника.Извор: Новости