Rezultati 1 do 7 od 7


 1. #1
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.334
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.244 puta u 3.734 postova
  Moć reputacije
  1061

  Zar je narod i ovo zaslužio? │ Зар је народ и ово заслужио?

  ..
  ŠOKANTNA FOTOGRAFIJA KOJA JE RAZBESNELA SRBIJU: Srpski radnici na kolenima, Korejci se smeju
  Na društvenim mrežama pojavio se snimak iz fabrike Jura u Leskovcu koji je za samo par sati izazvao veliki broj komentara ali je i razgnevio građane Srbije.

  Naime, posle priča da u ovoj korejskoj fabrici poslodavci radnike teraju da nose pelene kako ne bi išli u toalet tokom radnog vremena, na internetu je osvanuo snimak na kome se vidi kako odabrana grupa radnika kleči pred rukovodstvom fabrike.

  Snimak je verovatno nastao za potrebe kompanije i kao šala, budući da radnici mašu srpskim i južnokorejskim zastavama, ougovaraju slogane na korejskom jeziku i smeju se.

  Međutim ovaj spot nije naišao na odobravanje među građanima Srbije jer su se društvene mreže usijale od negativnih komentara i da je to ponižavanje srpskih radnika, koji rade za minimalac.
  Izvor: webtribune.rs

 2. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Серб_Степа:


 3. #2
  Napredan član
  mita1989 avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  430
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.168
  Pohvaljen 2.825 puta u 1.455 postova
  Moć reputacije
  64
  Nije li možda ovo neki korejski gest? Pojma nemam, družio sam se sa Japancem, samo se klanja.

 4. #3
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.334
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.244 puta u 3.734 postova
  Moć reputacije
  1061
  Па ако је тако, мишљења сам да су онда и они требали да саучествују у овом "исказивању поштовања" са нашим људима.
  Можда грешим...

 5. #4
  Početnik
  Datum registracije
  06.01.2013
  Postovi
  8
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  32
  Pohvaljen 167 puta u 117 postova
  Moć reputacije
  0
  Ko ih j***, sami su sebi dozvolili ovo. Ako je ta plata od 20-30k dovoljna da dobrovoljno budu robovi, ljube noge i nose pelene onda i ne zaluzuju bolje, 0 sazaljenja, sto vise neka ih deru jos vise...
  Izmenjeno od: gardoim; 11.10.2016 u 17:55.

 6. #5
  Top poster zexxxx avatar
  Datum registracije
  22.06.2013
  Postovi
  2.611
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  551
  Pohvaljen 1.519 puta u 895 postova
  Moć reputacije
  273
  To da neke fabrike traze od radnika da nose pelene kako ne bi isli u toalet cesto nije nikakva novost.
  Za to smo glasali i sad treba da cutimo i trpimo, kada se ove nase vostane figure u skupstini ne znaju izboriti za prava radnika nego samo za svoje interese.

  E sad, mozda su radnici primili budizam pa se klanjaju i klece, ko ce ih znati ili mozda mole za milost kada odu vise puta u toalet.

 7. #6
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.334
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.244 puta u 3.734 postova
  Moć reputacije
  1061
  Имамо и друге видове ограничења права...

  ..
  УСКРАЋУЈУ ПРАВА РАДНИЦИМА: Газда из Италије, синдикати - ћао!


  СВЕ више страних инвеститора у Србији забрањује синдикално организовање, онемогућава раднике да оснују своја удружења и заједнички заступају своје интересе. Осим "Јуре" и "Геокса" постоји још низ предузећа у којима се не поштују основна радничка права, каже за "Новости" Злата Зец, извршни секретар Уједињеног гранског синдиката "Независност".

  - Нашим људима није дозвољено да се организују ни у "Купер стандарду", "Калцедонији", фирми "Голден лејди"... - каже она. - Интересантно је да су то већином италијанске газде који код нас не дозвољавају оснивање синдиката, иако су у њиховој држави они веома јаки.

  Нељудско поступање послодаваца према радницима постало је пракса у Србији, а осим застрашивања отказом, вечитих уговора на одређено и минималних плата, сада понегде и ношење пелена и ограничавање времена за коришћење тоалета постају уобичајени. На удруживање ради заједничког наступа је готово па немогуће и помислити.

  Наша саговорница наводи да се, рецимо, у бившој фабрици ИМТ-а у Бољевцима врата погона закључавају и свако ко жели у тоалет мора да тражи дозволу, а постоје послодавци који дозвољавају одлазак у тоалет само на паузи.

  - У 21. веку је синдикално организовање постало немогуће и у ЕПС-у - тврди она. - Тамо се признаје само један синдикат, и то онај који се финансира из заједничке касе.

  И у другом репрезентативном српском радничком удружењу, Савезу самосталних синдиката, тврде да је радницима све теже да се организују пошто газде то не дозвољавају, што је директно кршење закона.

  Ранка Савић, председница Асоцијације слободних и независних синдиката Србије, каже да постоји забрана синдикалног организовања у свим малим и средњим предузећима где је запослено највише 50 људи, као и у занатским радњама и услужној делатности.

  - Уништен је, рецимо, јак синдикат у смедеревској фабрици "Милан Благојевић", у фирмама Мирослава Мишковића радници не смеју ни да помисле на оснивање, а у "Делта транспорту" није постојао ни 24 сата. Нема синдиката ни код човека који је део социјалног дијалога, председник Удружења послодаваца Србије и члан СЕС-а, Небојше Атанацковића, који има неколико фирми без удружених радника - каже Ранка Савић.


  НЕМЦИ И АМЕРИКАНЦИ ЗА ПОХВАЛУ

  РАНКА Савић из АСНС каже да треба похвалити немачке и америчке компаније у којим све функционише савршено. Такве су, рецимо, "Бош" и "Леони".

  - Постоје колективни уговори и социјални дијалог - каже наша саговорница. - То су послодавци код којих постоји синдикална традиција. На пример, у "Леонију" стоји сандуче у које се убацују примедбе радника, па пословодство једном месечно разматра проблеме.  Извор: Новости

 8. #7
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.334
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.244 puta u 3.734 postova
  Moć reputacije
  1061
  А на жалост имамо и следеће...

  ..
  Масован лизинг радника


  Број агенција за запошљавање већи за трећину него пре пет година. Изнајмљивање радне снаге нерегулисано, служи највише страним фирмама. Фирме радије упошљавају преко агенције него преко огласа

  ЗА само пет година број агенција за посредовање при запошљавању је утростручен. Сада се на списку лиценцираних, који се може пронаћи на сајту Министарства за рад, налази чак 86 имена фирми које се баве овим послом. То наводи на закључак и да је број запослених на овај начин већи за трећину.

  Током 2011. године, у 62 агенције радило је више од 4.400 радника. Прошле године запослено је 16.300 људи, а у првих седам месеци ове године готово 12.600 радника. Већи број агенција, по мишљењу надлежних у Министарству рада, показује да су и веће могућности да се дође до радне књижице.

  Најважнији разлог за отварање агенција за посредовање у запошљавању јесте и масовно изнајмљивање радне снаге, тзв. лизинг, који није законски регулисан. То је повећало обим послова за 25-30 одсто. За оваквим запошљавањем посежу фирме које су отворене са страним капиталом, зато што не желе да плаћају отпремнине нити раднике на боловању.

  Драгана Сотировић, из Центра за процене "Симекс", каже, за "Новости", да повећање броја агенција за посредовање при запошљавању не значи да има више посла, него да све већи број људи управо остаје без њега, па ову област виде као прилику за зараду.

  - Наша агенција постоји 15 година и у првој деценији се лепо радило и зарађивало. Сада, нажалост, није тако - каже наша саговорница. - Ова област је потпуно неуређена, јер држава није проценила колико агенција јој је потребно. Све је слободно и отворено, па ко преживи...

  Она каже да данас, ако имате новца да изнајмите одређени простор и запослите једну особу с високом стручном спремом, можете да се бавите овим послом.

  Фирме се пре одлучују за кандидате преко агенције, а не преко огласа, јер мисле да ми имамо добре кандидате, или да ће уз њихову помоћ брже доћи до квалитетних радника. Неки траже детаљнију процену кандидата, што раде агенције, а трећа варијанта, која је све заступљенија, није законом регулисана.

  - То је такозвано запошљавање на лизинг, када фирме траже људе али их запошљавају агенције - каже Сотировићева. - Тиме се углавном баве страна представништва, и тада радник сноси све трошкове, а фирма никакве.

  Од 2004. године, када је уведена обавеза да и омладинске задруге уплаћују доприносе, њихови власници основали су и агенције за посредовање у запошљавању. Прећутно одобравано запошљавање старијих од 30 година, више није било могуће.

  Да не би они лично преузимали све те кадровске обавезе око свих запослених, њима је лакше да ангажују агенцију, да обезбеде легалност у раду. Они ће то платити незнатно више него да раднике запосле код себе, али са доста мање законских обавеза.


  ПОКРИВАЈУ И ИНОСТРАНСТВО

  Агенције су прошле године запослиле и више од 3.300 радника у иностранству. Према подацима Министарства рада, 2011. године запослено је 511 особа, у наредне две године нешто мање, док је у 2014. и 2015. њихов број удвостручен, а најчешће су на рад у иностранство одлазили инжењери, доктори, медицински и угоститељски радници.  Извор: Новости


Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Ovlašćenja postavljanja

 • Vi ne možete postavljati nove teme
 • Vi ne možete postavljati odgovore
 • Vi ne možete postavljati priloge
 • Vi ne možete menjati vaše poruke
 •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 06:14.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2020 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1