..
Медведев: Евроазијски економски савез није ЕУ - ми смо јачи и трајнији
ПРЕМИЈЕРИ Русије, Казахстана, Белорусије, Јерменије и Киргизије окупили су се у Сочију - на заседању Евроазијског међувладиног савета.

Домаћин је био председник Владе РФ Дмитриј Медведев, а у раду Савета су учествовали премијер Белорусије - Андреј Кобјаков, Казахстана - Карим Масимов, Јерменије Овик Абрамјан и Киргизије - Соронбај Женбеков, као и председник колегијума Евразијске економске комисије Тигран Саркисјан.

Тема разговора био је, поред осталог, нови Царински кодекс Евроазијског економског савеза.

Медведев је указао да је ове године, у прилично неповољним спољним условима, трговина међу земљама чланицама Савеза, порасла 14,2 одсто.

Масимов је са задовољством указао да се припремају споразуми о зонама слободне трговине Израелом, Индијом и Ираном. А и посебни услове сарадње са Корејом, Сингапуром и Индонезијом. Почиње и рад на споразуму о трговинском-економској сарадњи Евроазијског економског савеза са Кином.

После заседања је Медведев посебно указао да је скраћен назив Уније ЕврАзЕС, а не ЕАЕУ и подвукао: „Сви су у старом називу имали уши само за оно ЕУ на крају назива Евроазијска економска унија. Међутим, ми нисмо ЕУ. Ми смо јачи и - трајнији“.Извор: факти.орг