..
Соба као дућан


Чиме се све баве нерегистроване фирме по становима у које су ушле инспекције. На црно пословале штампарије, продавала се храна

ПРОДАЈА хране, одеће, обуће, дувана, али и непријављени козметички салони, туристичке агенције, па и услуге старачких домова, само су неке од делатности које се обављају "на црно", по становима и кућама.

Инспектори су, откако је почела примена новог закона о инспекцијском надзору, открили 510 станова у којима су пословале непријављене фирме. Овај резултат постигнут је у периоду од августа прошле, па до краја априла ове године.

- Министарства државне управе и локалне самоуправе и Координационе комисије имају добре резултате у спречавању и сузбијању делатности нерегистрованих субјеката захваљујући Закону о инспекцијом надзору, а посебно инспекцијском надзору - каже за "Новости" Жељко Ожеговић, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе.

Према његовим речима, нерегистровани субјекти бавили су се незаконитом трговином прехрамбеним и непрехрамбеним производима.

- Продавали су одећу и обућу, апарате, козметику, делове за уређаје, као и различите врсте хране, дувана, цигарета и алкохолних пића. У становима су инспектори затицали производњу одеће и обуће, лица су непријављено пружала угоститељске услуге, услуге у области туризма, неге старих лица... - истиче Ожеговић. - Инспекција је затицала и нерегистроване штампарије, стоматолошке ординације. У становима су поправљана и одржавана моторна возила, прерађивало и обрађивало дрво и производили предмети од дрвета, пружале занатско-мајсторске, фризерске и услуге улепшавања тела.

Закон о инспекцијском надзору омогућио је да инспектори у контролу станова, где постоји сумња да се обавља нерегистрована делатност, уђу самостално, без полиције, што је углавном до сада и био случај.

- Према информацијама које имамо, преовлађују увиђаји инспекције у стамбеном простору нерегистрованих субјеката без асистенције полиције - истиче наш саговорник. - Полиција је, наиме, пружала помоћ инспекцијама у мањем броју случајева. Такође, постоје и заједничке оперативне акције полиције и инспекција на сузбијању црног тржишта и заштите здравља становништва.


ОТКРИВЕНИ ПОСЛЕ ДОЈАВА
ЈЕДАН од начина да инспекције дођу до информације о пословању фирми које нису званично регистроване свакако су пријаве потрошача и самих грађана. Међутим, није и једини.

- До информација инспекције долазе оперативним теренским и канцеларијским радом, опажањем и опсервацијом, прикупљањем података и индиција и њиховом анализом, утврђивањем порекла производа који се стављају у промет и који су у промету, праћењем токова робе и њихове следљивости у промету, добијањем и прибављањем информација од других инспекција, полиције и других органа - наводи Жељко Ожеговић, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе.Извор: Новости