..
Студенти не знају ни ко су им суседи!


Поражавајући резултати тестирања студената државног универзитета о познавању региона. Многи не умеју да наброје републике бивше СФРЈ

ДОКЛЕ су са својим (не)знањем догурали студенти државног Универзитета (Филизофског, Правног и Факултета политичких наука) више него очигледно је показао упутиник Центра за грађанско образовање о скоријој прошлости региона. Резултати анкете су поражавајући, иако није било питања којег нема у уџбеницима за основне и средње стручне школе или гимназију.

Према ономе што су написали (њих 120), има оних који не знају ко су суседне земље са којима се граничи Црна Гора, док су резултати још гори, ако се оде у нешто даљу прошлост из времена СРЈ и СФРЈ.

По мишљењу академаца, Босна и Херцеговина, Македонија и Косово никада нису били део СФРЈ, док су после распада СРЈ настале две земље. Студент Факултета политичких наука није знао колико је држава чинило СФРЈ, али је написао да су данас признате Хрватска, Словенија, Србија и Црна Гора. На исто то питање студент Правног факултета одговара да је СФРЈ имала шест држава и две покрајине, али не зна да их наброји, док је један његов колега на питање које су две садашње независне државе чиниле СРЈ, написао “Косово”! А на питање зашто је извршена интервенција на Дубровник, један студент ФПН је написао: Зато што је одређенима одговарало тако.

За грађански рат у СФРЈ, студенти су углавном окривили тадашње лидере Фрању Туђмана, Слободана Милошевића, Алију Изетбеговића и Радована Караџића. Неки су заокружили њихова имена, уз коментаре, од којих се један посебно издваја: Не зна се ко је гори од ова четири.

Црногорски студенти су мишљења да су Вуковар, Сарајево и Сребреница “места страдања југословенског завађеног народа”. После оваквих “бисера” у одговорима, Центар за грађанско образовање ће резултате теста проследити свим образовним институцијама у земљи, али и посланицима.

Универзитетски професор др Срђан Вукадиновић са задршком прихвата анализу упитника, сумњајући да се ради о “фризираном” извештају.

- И без ове приче ЦГО, можемо причати о феномену незнања наших студената, када је реч о националној историји, али нажалост и другим областима. На првој години студија долазе средњошколци са малим капацитетом знања. Очигледно да је технолошка револуција учинила своје и више се “учи” са интернета, а мање из уџбеника. Не можемо причати о Иви Андрићу или било ком његовом делу, ако му се њему нисмо потпуно посветили и прочитали. Може све то да се нађе на Википедији, али тамо је и мноштво грешака. Пре двадесет и више година овога није било, па су нам на катедре долазиле умније средњошколске главе. Данас не знају многе писце и са са таквим ниским предзнањем долазе на факултете. Ко је за то крив? Па држава и њен систем - констатује наш угледни саговорник.

На питање да ли у свему има политике, др Вукадиновић потврдно одговара.

ПРОТЕРАНА "КОСОВКА ДЕВОЈКА"

ИЗ наставних програма за основну и средње школе у Црној Гори, од 2004. до данас, протерано је на десетине знаменитих српских писаца, док су на њихова места дошли “домаћи” ствараоци, делом из Матице црногорске или црногорског ПЕН центра.

- Готово преко ноћи избачене су, чак, и епске народне песме: “Женидба краља Вукашина”, “Косовка девојка”, “Марко Краљевић укида свадбарину”, “Деоба Јакшића”, “Ропство Јанковић Стојана”, “Хасанагиница” - објашњава пофесор Веселин Матовић, који се годинама бави овом темом.Извор: Новости