..
HIT: Ljudska prava za robote!


Budućnost je stigla Evropski parlament razmatra rezoluciju prema kojoj će vlasnici morati mašinama da plaćaju socijalnu zaštitu i penziju

BRISEL - Rastuća armija robota uskoro bi mogla da bude proglašena za „elektronske osobe“, a njihovi vlasnici će morati da im plaćaju socijalnu zaštitu i penziju ukoliko Evropski parlament usvoji rezoluciju o tome.

Predlog Komiteta za pravna pitanja Evropskog parlamenta jeste da se roboti gotovo izjednače s ljudima i da im se daju skoro identična prava.
Rešenje za budućnost

Britanski Tajms prenosi da će robotima biti omogućeno da poseduju novac, obavljaju novčane transakcije i traže zaštitu autorskih prava. Socijalnu zaštitu i penziju vlasnici će morati da uplaćuju robotima i od tog novca će biti popravljani u slučaju da se oštete na radnom mestu.

Poslanici iz Luksemburga, predlagači rezolucije, ističu da se mora misliti na budućnost, kada će svakodnevni život biti potpuno robotizovan. Roboti će proizvoditi mašine i oni više neće biti samo“alat“ već agenti, koji će imati sopstvena prava, moći će da se usavršavaju i samostalno donose odluke. Ukoliko roboti pak otkažu poslušnost ljudima, moglo bi da dođe do velikih problema i sukoba, kakve smo do sada viđali samo u naučnofantastičnim filmovima.
- Još od Frankenštajna i mita o Pigmalionu ljudi maštaju o mogućnosti da naprave inteligentne mašine. Sada smo na pragu ere kada sofisticirani roboti, androidi i drugi predstavnici veštačke inteligencije stoje na korak od industrijske revolucije koja će pogoditi sve oblasti društva. Od vitalne je važnosti da se ta oblast zakonski reguliše. Očekujemo da poslanici glasaju o predlogu rezolucije u narednih 12 meseci - poručila je Madi Delvo, poslanica EP iz Luksemburga.

Poslednjih decenija robotika se razvija velikom brzinom. Nemački „Simens“ je jedan od lidera u uvođenju robotike u Evropi.


Pravni okvir za budućnost

- Pravni okvir za elektronske osobe potreban nam je za 50, a ne za 10 godina. Ovaj nacrt je vrlo birokratski i mogao bi da zaustavi razvoj robotike - rekao je Patrik Švarckopf, direktor VDMA grupe, koja zastupa „Simens“.

On je odbacio navode da sve veća robotizacija u proizvodnji dovodi do rasta nezaposlenosti i bogaćenja poslodavaca, koji za robote nemaju izdatke poput socijalnog i penzionog osiguranja:
- Između 2010. i 2015. u nemačkoj auto-industriji broj zaposlenih je porastao za 13 odsto i u istom periodu povećana je automatizacija za 17 odsto.

Ukoliko predlog rezolucije dobije dovoljnu podršku u EP, biće urađen i nacrt zakona. A onda će roboti imati ista osnovna prava kao i većina radnika u EU.


Bio na slobodi celih 45 minuta
RUSI GASE ODBEGLOG ROBOTA

Ruska kompanija iz Perma čiji je robot IR77 izazvao haos u saobraćaju nakon što je pobegao s testiranja u junu planira da ugasi mašinu željnu slobode.
- U dva navrata smo mu menjali memoriju i on i dalje ide ka izlaznim vratima. Razmišljamo da ga recikliramo - poručio je Oleg Kivokurcev, jedan od osnivača kompanije „Ura medija“.

Na internetu se povela diskusija i veliki broj građana je protiv toga da IR77 bude ugašen, a neki su izrazili želju i da ga usvoje.


Činjenice
PRAVE AUTOMOBILE

Termin „robot“ kao naziv za inteligentnu mašinu prvi put je upotrebljen u predstavi „R. U. R.“ češkog pisca Karela Čapeka 1920.

Njegov brat Jozef Čapek smislio je reč inspirisan slovenskom reči rob

Prve četiri zemlje u Evropskoj uniji po upotrebi robota su Nemačka, Italija, Švedska i Finska

Najviše robota u EU angažovano je u automobilskoj industriji

U Evropi se nalazi 32 odsto svih proizvedenih robota na svetuIzvor: Kurir