..
НИЈЕ НИ ЗНАО ШТА ПОСЕДУЈЕ: Нацистичку машину за шифровање продавао као телеграф за 10 фунти!


Непобедива нацистичка машина, Лоренцов строј, за шифровање порука, која је направила историјску прекретницу у модерним ИТ технологијама, пронађена је на сајту за продају старина по цени мањој од 10 фунти.Волонтер из Народног музеја рачунарства (НМЦ) Џон Валтер приметио је оглас на "еБаy" и препознао уређај који је означен као "телеграфска машина" и препознао историјски, војни Лоренцов строј, преносе светски медији.

Према писању "Индепендента", Џон Валтер, инжењер волонтер у НМЦ музеју, ушао је у траг овом строју и лично га пронашао у продавници у Есексу.
Власник му је показао ретку тастатуру и место у башти поред шупе где је машина била закопана у свом оригиналном коферу.

"Молим вас, колико сте рекли да кошта машина", питао је волонтер а власник му је и лично потврдио цену од 9,5 фунти.

"Изволите десет фунти и задржите кусур" сећа се Валтер куповине историјског предмета.

Након чишћења, машина је пребачена у "Блетлеи Парк" (британскки центар за дешифровање у ИИ Светском рату) где су потврдили аутентичност на основу детаља попут кукастог крста и посебних тастера са Ш ознакама, пише ББЦ.

НМЦ музеј сада охрабрује становнике те области да претраже шупе и таване како би нашли делове Лоренцовог строја који недостају да би се погон вратио у функцију дешифровања, користећи комплетан сет врхунске технологије из 1941 године.

"Да бисмо то урадили, морамо да заменимо компоненте које недостају, посебно погонски мотор", рекао је Валтер.

Лоренцов строј је сложенији од познате Енигме. Његове шифре је могао да разбије само Бил Тут - британски, касније канадски дешифрант и математичар.

Током Другог светског рата Тут је пројектовао Лоренцов строј, чиме је направио преокрет у шифровању.

Лоренцов строј је користила врховна команда Вермахта.
Процењује се да је у рату коришћено око 200 Лоренцових стројева, али како је познато, само четири нису уништена.Извор: Курир