Rezultati 1 do 6 od 6


 1. #1
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.296 puta u 3.757 postova
  Moć reputacije
  1061

  Automobili / Autobusi / Kamioni / Vozovi │ Аутомобили / Аутобуси / Камиони / Возови

  ..
  Аутобус будућности који "опкорачује" саобраћајну траку


  Вероватно ће једног дана у блиској будућности непрегледне колоне возила остати ствар прошлости, уколико се ова кинеска занимљива идеја "опкорачајућег" аутобуса буде спровела у стварност  Вероватно ће једног дана у блиској будућности непрегледне колоне возила остати ствар прошлости, уколико се ова кинеска занимљива идеја "опкорачајућег" аутобуса буде спровела у стварност.

  Сваке године на улице Кине изађе нових 20 милиона возача, што ствара неподношљиве гужве и загађење ваздуха. Ово ново идејно и занимљиво решење за градске улицеможда ће представљати јавни превоз будућности.

  Ови кинески аутобуси за градски превоз "Трансит Елеватед Бус" ће се по идејном пројекту кретати изнад осталих учесника у саобраћају што би могло бити револуционарно решење у саобраћају односно градовима који имају саобраћајне колапсе.

  Учесници Сајма високе технологије у Пекингу могли су да се упознају са функционисањем футуристичког аутобуса. Он ради по принципу да "опкорачује" саобраћајну траку и самим тим његово кретање не зависи од гужви и од броја возила која се налазе на саобраћјној траци.

  Овај футуристички аутобус био би дугачак 60 метара, примао би 1.200 путника и радио на струју, а јефтинија је опција од метроа јер не укључује копање испод површине земље.

  Неколико кинеских градова већ је узело у разматрање ово невероватно и занимљиво решење, а пекиншка компанија " Трансит Еxплоре Бус" изградиће модел овог аутобуса док је у плану и тестирање у граду Qинхуангдао, у провинцији Хебеи, у другој половини 2016. године.

  Погледајте видео како би то изгледало устварности:
  Извор: Новости

 2. #2
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.296 puta u 3.757 postova
  Moć reputacije
  1061
  ..
  Српски ауто на струју од септембра


  У околини Београда ускоро би требало да почне склапање електричног возила, а планира се и производња. Цена "аксиоса" неће прелазити 10.000 евра. Са једним пуњењем до 140 километара  И СРБИЈА ће правити електричне аутомобиле. Најкасније до септембра ове године на улицама Београда појавиће се мало градско возило на струју чија цена неће прелазити 10.000 евра.

  Предузеће "Еко Србија" је већ договорило прву испоруку делова за склапање 12 аутомобила, али су амбиције да се скоро сви делови убрзо производе у Србији. Како кажу, затворили су и комплетан финансијски план, добили потребне "папире", и сада је све само до тржишта.

  - Ми смо са кинеским партнером договорили све око увоза делова. Од шасије, мотора, батерија, каросерије, који би се склапали у околини Београда - каже Драган Шкрњић, директор "Еко Србије". - Ипак, наша жеља је да електромотор и каросерију правимо у Србији па смо већ отпочели преговоре са српским компанијама које могу да произведу ове компоненте.

  Занимљиво је да је "Еко Србија" добила потпуно бесплатно лиценцу од једне реномиране италијанске компаније за призводњу електромотора. Исту лиценцу је недавно откупио и јапански "Сузуки".

  - Први аутомобил, који ће се на нашем тржишту продавати под именом "аксиос" представићемо јавности у септембру, на 5. "Тесла релију", на коме учествују електрична возила и хибриди из целог света - каже Шкрњић. - Аутомобил је намењен, пре свега, за коришћење у градским условима. Има домет са једним пуњењем батерија до 140 км у реалним условима. Максимална брзина је 60 км на час.

  Оно што је посебно занимљиво је да се "аксиос" пуни на обичној кућној утичници од 220 волти и да је време максималног пуњења батерије око осам часова. Потребно је само два сата за пуњење 60 одсто капацитета батерије.

  НИЈЕ ПРВИ НА ПУЊЕЊЕ

  ПРОЈЕКАТ "Аксиос" није први такве врсте у Србији који за циљ има производњу електричног аутомобила. Центар за моторна возила АМСС је са успехом направио и већ регистровао, после серије тестова, "пунто класик" са погоном на електричну енергију. Ово возило које је дело тима инжењера Милана Божића, због својих оригиналних решења, изазива велику пажњу и ван граница наше земље...

  Недавно је на БГ кар шоу представљен и пројекат међународне експертске групе (ИЕЕГ), којој је на челу наш иноватор Славко Вујовић, и који су најавили за март 2017. међународни сајам електричних аутомобила који ће бити у потпуности произведени у Србији.


  СУБВЕНЦИЈА КОД НАС НЕМА

  ДРЖАВА Србија је једина земља у Европи која не даје никакве субвенције за електричне аутомобиле и хибриде. Дотације у појединим земљама ЕУ иду и до 8.000 евра, а код нас нису предвиђене ни пореске олакшице, па чак ни бесплатно паркирање.

  Пре неколико година је држава са 100.000 динара стимулисала продају еко-возила у Србији али се није придржавала сопствене одредбе, па је јапанска "Тојота" морала да за око стотинак продатих возила затражи наплату путем суда. Спор је окончан у корист Јапанаца.  Извор: Новости

 3. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Серб_Степа:


 4. #3
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.296 puta u 3.757 postova
  Moć reputacije
  1061
  ..
  Мерцедес, Ауди и BMW удружили снаге: Стање на путевима, УЖИВО!


  Велики ривали и гиганти ауто индустрије су по први пут удружили снаге и купили од финске Нокије компанију за дигитално мапирање и навигацију "Хере".

  Три великана су удружено уложили три милијарде долара у куповину компаније која је освојила велики део тржишта софтвера за навигацију. Куповина је завршена у првом кварталу ове године а револуционарна метода прикупљања података из возила на путу почеће ове недеље.

  Подаци из кочионих система, фарова, брисача прозора и различитих сензора и камера којима су опремљени нови модели Мерцедеса, Аудија и BMW-а складиште се у рачунаре у самим возилима. Ти подаци се аутоматски шаљу у "централу" Хере-а, анализирају и возачима шаљу као повратна информација о стању на путевима.

  Очекује се да ће се и други произвођачи аутомобила укључити у овај пројекат како би број возила који шаље податке повећао, а тако и побољшала прецизност информација о стању на путевима.

  Милиони возила ће слати податке о гужвама на путу, удесима, магли, потенцијално опасним местима са клизавим коловозом или одронима на путу. Овакво, ажурно обавештавање ће возачима омогућити да евентуално коригују путању, избегну гужве и благовремено подесе опрему на својим аутомобилима.

  Компанија "Хере" је до сада производила "статичне" мапе и навигационе програме за аутомобиле. Нови систем "уживо" преноса из "повезаних" возила захтева додатни развој софтвера и мобилних апликација па се почетак примене очекује средином 2017.  Извор: Новости

 5. #4
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.296 puta u 3.757 postova
  Moć reputacije
  1061
  ..
  Нови модел "фијата" ће се производити у Крагујевцу?


  Италијанска аутомобилска компанија "Фијат" ће ускоро лансирати наследника "фијат пунта" под називом "фијат примо", чија ће се масовна производња одвијати у Србији за европско тржиште, преноси портал "Интернешeнел бизнис тајмс".

  Званична информација о наследнику биће објављена већ овог месеца, а његова продаја на европском тржишту планирана је за почетак 2018. године, пише портал.

  Нови модел ће се базирати на X6Х платформи коју користи "фијат арго", а чија производња се одвија у Бразилу.

  Ипак, "примо" неће бити редизајнирана верзија "арга", већ би требало да претрпи бројне измене које се тичу комфора, управљања и безбедности.

  Требало би да има исти мотор као "арго", који је у Бразилу опремљен са "Фирефлy" 1,0-литарским и 1,3-литарским моторима, који се производе у Пољској.

  Шпански медији су, такође, известили да ће се производња тог модела одвијати у "Фијатовој" фабрици у Крагујевцу.  Извор: РТС


 6. #5
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.296 puta u 3.757 postova
  Moć reputacije
  1061

 7. #6
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.296 puta u 3.757 postova
  Moć reputacije
  1061
  ..
  OVAKO IZGLEDA RUSKI PREVOZ BUDUĆNOSTI


  Mnogim zemljama, a Rusiji posebno, dobro su poznati saobraćajni problemi. Prema navodima kompanije "Tom Tom", Moskva i Sankt Peterburg spadaju među 25 najopterećenijih gradova na svetu, a još tri ruska grada nalaze se u prvih sto. Ali ruski izumitelj Dahir Semjonov ima rešenje - žirovoz, tehnologija za koju kaže je prevoz ne tako daleke budućnosti.  Uz pomoć snažnih žiroskopa i održavanjem ravnoteže zahvaljujući njihovom teškim zamajcima, Semjonovljev žirovoz klizi namenskim šinama nekoliko metara iznad običnih vozila i pešaka. Najvažnije je, kaže on, što je njegovo rešenje pristupačno, sigurno, nije štetno za okolinu i može se ugraditi na postojeće putne mreže.

  Govoreći za Sputnjik o svom misaonom procesu i šta ga je navelo na pronalazak ideje žirovoza, Semjonov je objasnio da se sve svodi na fiziku inženjeringa.

  - Svaki problem ima ograničen broj mogućih rešenja - kaže on i pojašnajva:

  - Isto važi i za saobraćajne gužve. Može se poleteti i leteti iznad puteva, mogu se izgraditi putevi na više nivoa ili kompleksna mrežu tunela, mogu se prisiliti vozači da se prebace na mikro-automobile opremljene veštačkom inteligencijom i navigacionim sistemima, izgraditi monorejlovi (jednostruke-pruge) ili žičare iznad postojećih automobila itd. Ali sve ovo je komplikovano, skupo, a neće omogućiti potrebne brzine ili obim prevoza putnika - ističe stručnjak.

  Inženjer je naglasio je da je potrebno da se razmotre postojeće putne mreže, zajedno sa njihovim beskrajnim saobraćajnim gužvama. Između samih vozila i puteva sve što ostaje je razdelnik u središtu kolovoza.

  - Ovde, duž ove tanke linije razdvajanja, možemo da postavimo standardnu železničku prugu - navodi Semjonov, insistirajući na tome da mora biti standardna, obična šina, što ne bi iziskivalo stvaranje potpuno nove industrije.

  - Ovo će nam omogućiti da rešimo problem na nekonvencionalan način - objasnio je inženjer.

  - Železnica koja je samo dva centimetra iznad nivoa puta neće ometati drumski saobraćaj. Biće moguće da se vozi ispod njega u bilo kom smeru. Na taj način ćemo imati moćno vozilo koje može da se kreće preko postojećih puteva, a koje zahteva samo uzak pojas između kolovoznih traka - navodi on.

  Semjonov veruje da će njegov pronalazak ubediti mnoge putnike da se odreknu svojih privatnih automobila u korist novog oblika javnog prevoza.

  - Žirovoz će biti prostran, lagan, udoban, tih i siguran. Moći će čak da ima i kafić i kupatilo u kabini. Ispijanje kafe ili svežeg soka uz sendvič na putu do posla postaće uobičajena stvar za putnike na ovoj vrsti prevoza - naglašava stručnjak.

  Prema rečima ovog pronalazača, njegovo žirovozilo može brzo da se napravi i funkcioniše tačno onako kako je zamišljeno.

  - Ne postoji nijedno tehničko pitanje za koje se ne može naći jasan, razumljiv, inženjerski izračunat odgovor - istakao je on i dodao:

  - Ne želim da se bavim izgradnjom zamaka u oblacima i mogu da obećam da će žirovoz voziti savršeno mirno i stajati kao da je posađen u zemlju kada je to potrebno. Nakon 15-20 minuta pokretanja zamajaca pomoću dizelskih generatora, njegovi žiroskopi mogu delimično da se napajaju energijom sa solarnih panela na krovu. Putovanje ovom vrstom prevoza biće jednako sigurno kao i običnim autobusom.


  Prvi žirovozovi već 2022?

  Semjonovljev koncept žirovoza postoji samo u obliku digitalnog prototipa u Autokedu. "Dahir insat" pregovara sa Katarom o mogućoj realizaciji projekta. Izumitelj kaže da bi prvih 20 žirovozova moglo da bude spremno na vreme za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine. Štaviše, on veruje da postoje mogućnosti za uvođenje projekta u Moskvi, verovatno u ograničenom obimu, na primer na liniji od metro-stanice Dinamo do aerodroma Šeremetjevo.


  I ekološki i fizički siguran

  Za Semjonova je posebno važno da njegov izum ostane sinhronizovan sa svojim urbanim okruženjem.

  - Na kraju krajeva, apsolutno je siguran, kako ekološki tako i fizički. Žirovoz ne može da izazove ozbiljne povrede ljudima, čak i prilikom sudara, osim ako se izgura sa puta ako stoje na svojoj šini. Čak i ako je ispražnjen, žirovoz će mirno voziti do sledeće stanice, gde će moći da istovari putnike - konstatuje stručnjak.


  Kratka biografija

  Semjonov je rodom iz Karačajevo-Čerkezija, a živeo je u Moskvi između 1982. i 2006. godine, radeći u građevinarstvu. Sa grupom kolega je 1993. godine kupio udeo u moskovskoj fabrici "Krasnaja presnja", poznatoj u sovjetskom periodu po proizvodnji livenih mašina, mašina za kalupe i druge industrijske opreme.

  Godine 2006. inženjer se preselio u Istanbul u Turskoj, gde je osnovao prefabrikovano preduzeće za stambenu tehnologiju "Dahir insat", koje je razvilo niz jedinstvenih, patentiranih rešenja za projektovanje i konstrukciju.

  Osim za stambena rešenja, Semjonov ima smisla i za transportna. Koncept žirovoza je njegov ponos i dika.

  Kod:
  https://video.img.ria.ru/Volume40/FlvHi/2017/10/26/2017_10_26_episodesRenderNoDahirLogoRIA_xyxulfot.ysd.mp4  Izvor: Srpski telegraf


Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Ovlašćenja postavljanja

 • Vi ne možete postavljati nove teme
 • Vi ne možete postavljati odgovore
 • Vi ne možete postavljati priloge
 • Vi ne možete menjati vaše poruke
 •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 11:15.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2020 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1