Rezultati 1 do 7 od 7


 1. #1
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.334
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.218 puta u 3.726 postova
  Moć reputacije
  1060

  Иза кулиса црногорског референдума - историјски поглед

  ..
  Поколења ће да суде


  "Бијела књига" документ о референдумском процесу у Црној Гори (1). Маркуш: Наши подаци нису оспорени

  ПОДГОРИЦА - Десет година је прошло од обнове црногорске независности на референдуму чији резултат и данас не признаје половина њеног становништва. Према подацима председника референдумске комисије Францишека Липке, за независност је гласало 55 одсто бирача, док је против било њих 44,5 одсто. Уз излазност од 86,5 процената од укупног броја, суверенистичких гласова било је 230.661, а оних за очување државне заједнице СЦГ 185.002. Референдумску кампању пратили су инциденти, туче, притисци, антисрпска хистерија, васкрсавање старих подела које су у међувремену постале још јаче и дубље. Готово да нема фамилије у Црној Гори (око 150.000) која није "подерана" по националним, верским и језичким шавовима. Два брата од исте мајке, а "два света"!

  У сусрет новом обележавању независности, "Новости" ће се бавити "Бијелом књигом", јединим документом између чијих корица је смештено све оно лоше што се дешавало на бирачким местима, у селима и градовима, данима и месецима пре "судбонсног дана", а на шта је још тада указивао блок за заједничку државу. Цео један тим прикупљао је на хиљаде чињеница, материјала који говоре да референдум 21. маја о државноправном статусу Црне Горе није био демократски, а ни европски. Па, иако такав, Европа је Милу Ђукановићу признала државну независност.

  - Објављивањем овог докумената на 1.290 страна, мали део јавности је имао прилику да стекне веродостојан увид у поменута збивања. Нажалост, због недостатка средстава, издавач ИИЦ "Народна мисао" штампао је ово издање у скромном тиражу од 500 примерака, тако да најшира јавност није довољно упозната с њеним садржајем - каже Јован Маркуш, један од твораца овог зборника. - Мишљења сам да документа садржана у "Бијелој књизи" представљају неизбрисив траг, односно веран отисак овог, по много чему бурног и контроверзног периода у историји Црне Горе, и драгоцену грађу за будуће истраживаче и аналитичаре.

  "Бијела књига", каже саговорник "Новости", требало је да буде и подстицај осталим учесницима у референдумском процесу, сепаратистичком блоку и представницима ЕУ да објаве зборнике својих докумената о референдумском процесу.

  - То се, међутим, до данас није десило, као што се није десило да ниједан од докумената током протеклих пет година буде оспорен. Оно што је од наше стране било реално могуће у том тренутку је да оставимо садашњим и будућим генерацијама веродостојна документа, из којих би се могао извести јасан закључак о томе како је текао завршни чин референдумског процеса у Црној Гори. На ово нас је обавезивао осећај одговорности, пре свега према хиљадама људи који су учествовали у другачијем промишљању судбине Црне Горе. "Бијела књига" је наш прилог генерацијама које долазе.

  Основ за одржавање референдума у Црној Гори 2006. године били су Устав Црне Горе из 1992. године, Уставна повеља државне заједнице Србија и Црна Гора из 2003. године и лекс специјалис - Закон о референдуму о државноправном статусу који је усвојила Скупштина Црне Горе 1. марта 2006. године. На основу овог закона парламент је донео одлуку да се распише референдум који ће се одржати 21. маја 2006. године.  Извор: Новости

 2. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Серб_Степа:


 3. #2
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.334
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.218 puta u 3.726 postova
  Moć reputacije
  1060
  ..
  Гласали бирачи из других држава


  "Бијела књига", документ о референдумском процесу у Црној Гори (2). Врховни тужилац обавештен о незаконитостима, али до данас још нико није одговарао

  ПОДГОРИЦА - Иако је по закону било прописано да бирачко право има сваки пунолетни грађанин који има пребивалиште на територији Црне Горе најмање 24 месеца пре одржавања избора (резиденцијални услов), то се у бројним случајевима није поштовало. "Бијела књига" је препуна примера кршења закона.

  Монахињи Сергији (Зорица Тојчић), из манастира Дуге, иако је задовољавала резиденцијални услов, на дан референдума није био дозвољен упис у бирачки списак, нити гласање. Добрили Гојковић и њеним пунолетним кћеркама Гордани и Милени, са Космета, које су становнице Подгорице од 1998. године са личним картама издатим у Подгорици, није био дозвољен упис у бирачки списак, иако су после две године стекле резиденцијални услов. Слађана Војиновић (рођена Глоговац), Српкиња из Херцеговине (Требиње), од 1992. године (14 година) становник Црне Горе, завршила Филозофски факултет у Никшићу 1996. када се удала за Радосава Војиновића, становника и држављанина Црне Горе, мајка двоје деце - црногорских држављана, није, такође, била уписана у бирачки списак.

  Ни протојереју-ставрофору др Велибору Џомићу није био дозвољен упис у бирачки списак, иако је до референдума већ живео и радио с породицом осам година у Црној Гори.

  - Зато што је од надлежних захтевао упис у бирачки списак свештеника Џомића, координатор Блока за државну заједницу на Цетињу, Слободан Чавор, осуђен је на условну казну затвора од шест месеци, јер је наводно претио да ће напасти службено лице, које врши упис. У истој општини, на Његушима, уписују без резиденцијалног услова, рецимо, Хрвата из Дубровника, извесног Синишу Ђаковића, који ће противзаконито гласати на референдуму - подсећа Јован Маркуш, један од твораца зборника "Бијела књига". - Ту је и пример Љеврије Гаши, која се налазила на бирачком списку АП Косово и Метохија, а која је противзаконито уписана у бирачки списак општине Цетиње, 25. априла 2006. Ову увезену гласачицу ромске припадности власт је "прекрстила" у Љеврија, иако се у гласачкој књизи потпуно читко потписала као Неврија!?

  Ових неколико примера довољно говоре, како је на почетку званичног референдумског процеса отпочела дискриминација грађана Црне Горе и пројектована крађа при упису у бирачке спискове. Ако је од доношења Закона о референдуму и Одлуке о расписивању референдума (почетком марта) до краја законског рока за уписивање (почетак маја), новоуписаних гласача било око 22.000, није тешко претпоставити колико је убележено "подобних", а колико "неподобних" референдумских гласача.

  Иако је врховни државни тужилац уредно обавештен о овим незаконитостима од Блока за државну заједницу, до данас, међутим, није познато да је неко за кршење закона и одговарао.


  ФАНТОМИ СА ТРИ ИМЕНА

  ИАКО Кривични закон за фалсификовање исправа и службених исправа прописује казну затвора до пет година, то није сметало властима да преко својих служби уписују у бирачке спискове кога су хтеле.

  Познат је случај исте особе са три презимена, која се најпре презивала Ђукић, па Дукај (према евиденцији МУП), док је у бирачки списак уписан као Ђокај. Ђукић Линдон из Тузи, Дукај Линдон и Ђокај Линдон су једно те исто лице! Посебно су интересантни примери из Плава, где су масовно уписивани већином муслимани, који не постоје у евиденцији пребивалишта и личних карата, које се воде у МУП. А, докле је ишла бахатост власти, говори и податак да је потврде о непостојању ових особа издао управо МУП.  Извор: Новости

 4. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Серб_Степа:


 5. #3
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.334
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.218 puta u 3.726 postova
  Moć reputacije
  1060
  ..
  И умрли на гласању!


  "Бијела књига", документ о референдумском процесу у Црној Гори (3). У Бијелом Пољу упокојени напрасно "оживели". Исте особе уписане у бирачки списак у Сарајеву и Пљевљима

  ПОДГОРИЦА - Дупло уписивање са истим јединственим матичним бројем у једној или у више општина је била масовна појава. Само у једној пријави, која је упућена 30. априла 2006. године председнику Републичке референдумске комисије, Франтишеку Липки, наведена је 161 особа.

  Илустративан је пример из општине Пљевља, где су исте особе истовремено уписане у бирачке спискове Федерације БиХ и Црне Горе. На пример: Врањ Самир, Лаловић Самија, Лаловић Амила, Лаловић Амра, Реља Енес, Рашинлић Рефик, Брковић Шефхет, Брковић Златка, Садагић Ермина, могли су да гласају и у Сарајеву и у Пљевљима.

  - Докле иде дрскост власти довољно говори извештај о извршеном увиду у документацију Центра безбедности Подгорица од 30. марта 2006. Живим особама додељиван је матични број умрлих лица. Тако је Цамај Прељи додељен ЈМБГ умрлог Брновић Рајка, Рашовић Милићу умрлог Николић Драгољуба, Кнежевић Здравку умрлог Кнежевић Нова, Вукчевић Слободану умрлог Феризај Мухамеда, Ећо Елвири умрле Радовић Мирјане, Брновић Станки умрле Становић Маргите, Џоџо Слободану умрлог Продановић Синише, Атељевић Марији умрле Ђоковић Фикрете, Пепељак Шехрији умрле Вуљевић Љуље, Крстић Јулијани умрле Рамовић Кејмете, Ђукић сада Радоњић Тамари умрле Љуковић Фикрете, Љуљановић Енверу умрлог Љуљановић Скендера... Гочај Ношу (преминуо, а налази се у бирачком списку) одређен је ЈМБГ умрлог Акшабановић Османа - децидирано се наводи у "Бијелој књизи".

  Ипак, најпотресније сведочи чињеница да се није имало обзира ни према умрлој новорођенчади. Тако је Лаковић Зорици одређен ЈМБГ умрлог новорођенчета Павићевића, а Вукотић Здравку умрлог новорођенчета Божовића. Уверење о истинитости података оверено је печатом МУП-а и потписом шефа Одсека за пребивалишта.

  У поменутој књизи се даље наводи како су у Никшићу секретар Месне заједнице Бистрица, извесни Момо Касом, и сведоци Лазаревић Ранко и Головић Веселин прогласили "мртвим" живог Радомира Ђикановића (непуних 28 година), само да не би гласао на референдуму. У општини Рожаје фалсификованом изјавом општински Секретаријат прогласио је "мртвом" живу Видосаву Ђуровић, из села Гржице. У општини Хрецег Нови полиција је прогласила мртвим Риста Биговића са Пода. У Бару је секретар МЗ Тополица, Свјетлана Пековић, прогласила мртвим Станка Боковца и Слободана Меденицу.

  На другој страни, у Бијелом Пољу давно упокојени Дробњак Мара, Недовић Вучета, Недовић Јелена, Недовић Лабуд, Недовић Милија, Недовић Милован, Недовић Радојко, Недовић Станица и Недовић Урош, за референдум су напрасно - "оживели".


  * Јован Маркуш

  МИТРОПОЛИТ ИЗБРИСАН, ПА ПОНОВО УПИСАН

  - САМОВОЉОМ власти противзаконито је избрисан из бирачког списка митрополит црногорско-приморски др Амфилохије Радовић, наследник трона Светог Петра Цетињског - наводи Јован Маркуш, један од приређивача "Бијеле књиге". -Иако је рођен у Црној Гори и њен је држављанин са пребивалиштем на Цетињу од 2. 10. 1991, штавише и гласао на референдуму 1992, митрополит Амфилохије је морао поново да подноси сва документа за упис у бирачки списак. Да би се избегао скандал, уписан је у бирачки списак и као грађанин др Амфилохије Радовић је гласао на референдуму о независности. Противзаконито брисање "неподобних" било је, посебно, изражено на нашем приморју, у чему се истицала општина Будва, за коју постоји документација Блока за заједничку државу на основу које би се могао направити посебан зборник.  Извор: Новости

 6. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Серб_Степа:


 7. #4
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.334
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.218 puta u 3.726 postova
  Moć reputacije
  1060
  ..
  Једнима делили отказе, другима закидали помоћ


  "Бијела књига", документ о референдумском процесу у Црној Гори (4): У Колашину ложач без посла јер није гласао за независност

  ПОДГОРИЦА - Законом о референдуму прописано је да државни службеници не могу узети учешће у референдумској кампањи и да не смеју вршити притисак на грађане око њиховог опредељивања.

  Међутим, чиновници су на терену били веома активни и агресивни. У Андријевици, председник Општинског одбора СДП, Веселин Раденовић, покушао је да претњом да ће остати без посла "преваспита" чистачицу Данку Ћулафић, запослену у школи "Бајо Јојић". У Беранама, директор школе "Вук Караџић", Живко Шекуларац, покушао је да то исто учини са професорком Слободанком Боричић, док је у општини Плав директор Центра за социјални рад, обилазећи кориснике социјалне неге и помоћи, претио укидањем новчане накнаде уколико се изјасне за живот у заједничкој држави. Потом су без ње остали Недељко Новићевић, Новак Ђуричанин, Бранко Гојковић, Драган Радуловић, Витка Стаматовић, Белмондо Балшић, Зоран Дашић и Радослав Ђуричанин.

  У Колашину је директорка ЈУ "Сестре Радовић", Веселинка Пековић, дала отказ ложачу у котларници, Веселину Влаховићу, зато што није желео да гласа за разбијање СЦГ. А, кориснику социјалне помоћи, Драгомиру Мијовићу, који живи са женом и троје деце у једној соби, смањена је државна помоћ са 85 на 14,7 евра, зато што је социјалном раднику Миливоју Вујисићу ставио до знања да ће гласати против разбијања државне заједнице Србија и Црна Гора. Још драстичнији случај је Златка Даниловића, из Раичевине - манастира Морача, коме је укинут додатак за двоје деце (по 15 евра), јер је био члан Блока за државну заједницу.

  Притисци на гласаче да на референдуму гласају за независност, наставили су се коруптивним активностима. У Даниловграду је Министарство пољопривреде, по списковима добијеним од полиције, делило бесплатне саднице по политичкој припадности. У затвору Спуж, без конкурса је примљено преко 80 нових радника, а на једно исто радно место примљена су четири извршиоца! У општини Будва, у хотелу "Тара" у Бечићима, баштовани Жељко Грба, из Мојковца, и Зоран Конатар, из Бијелог Поља, остали су без посла. Отказ им је дао директор Бранко Лопичић, јер су отишли да гласају упркос његовој забрани. Забележен је и случај у Херцег Новом, где је власник приватног предузећа "Игало-промет" дао свастики отказ, јер није прихватила његову заповест да мора изаћи на референдум и гласати за разбијање СЦГ.


  СЛУЧАЈ МАШАНА БУШКОВИЋА

  ПОРЕД својеврсног подмићивања бирача, "опраштањем" њихових рачуна за струју, само да би гласали против заједничке државе СиЦГ, присутна је била и куповина личних карата.

  У кућу Машана Бушковића, у Зети, дошли су активисти ДПС Ранко Вучинић и Иван Ивановић, а са њима и Василије Мијовић, који је разговор снимао скривеном камером. Машану су понудили да му ДПС плати тј. "опрости" рачун за струју од 1.580 евра, ако гласа за разбијање заједничке државе, на шта он није пристао.  Извор: Новости

 8. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Серб_Степа:


 9. #5
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.334
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.218 puta u 3.726 postova
  Moć reputacije
  1060
  ..
  Помоћ од Хавијера Солане


  “Бела књига” документ о референдумском процесу у Црној Гори (5): Булатовић обавестио високог представника ЕУ да Влада не дозвољава упоређивање података са бирачким списком

  ПОДГОРИЦА - Знајући за могућност великих крађа уколико изостане благовремено упаривање спискова, координатор Блока за државну заједницу Предраг Булатовић је пре доношења закона о референдуму и одлуке о расписивању референдума интервенисао код званичног представника ЕУ Мирослава Лајчака указујући на незаконито понашање МУП-а. Инсистирање на законској обавези МУП-а за доставу података остало је без резултата јер се наводним правним тумачењем од стране МУП-а противзаконито избегао неопходан предуслов да би се резултат референдума могао сматрати легитимним. Овом захтеву представници ЕУ су дали подршку, али само вербалну.

  По усвајању закона о референдуму Предраг Булатовић је непрекидно инсистирао код МУП-а и Министарства правде на достави података који директно утичу на нерегуларност спровођења референдумског процеса. На крају је био принуђен да затражи помоћ од високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Хавијера Солане због неодговорног понашања Владе Црне Горе која није дозвољавала да се изврши упоређивање базе података личних карата и Централног бирачког списка.

  - У мају 2006, под притиском Републичке комисије за спровођење референдума, упоређивање електронске базе података Централног бирачког списка Црне Горе и личних карата грађана извршено је у присуству представника политичких блокова, представника ЕУ и посматрачке мисије ОДИХР-а и из нејасних разлога “невладине” организације ЦЕМИ. У расположивој бази пребивалишта и личних карата било је 5.012 лица која нису уписана у бирачки списак! У бирачком списку налази се 6.847 лица, која по ЈМБГ не постоје у бази. Власт није уписала 5.012 лица за која су проценили је да су “неподобна”, а уписала 6.847 лица која не постоје у бази пребивалишта и личних карата познатих као “фантом” гласачи. Када саберемо “неподобне” и “фантоме”, испада да су сепаратисти само по овом основу крађе имали предност од 11.949 гласова, а то је више од пет пута гласова са којим су наводно победили, наводи се у “Белој књизи”, уз напомену да веродостојност донетог диска са списковима за упаривање није могла бити потврђена осим “на реч” представника министарства, “јер Блоку за државну заједницу није био дозвољен приступ стварној бази података МУП-а”.

  УВЕЗЕНИ ГЛАСАЧИ

  ПРЕДСТАВНИЦИ ЕУ прво су прихватили члан закона по коме “гласач који борави у иностранству, а у бирачки списак је уписан по основу свог последњег пребивалишта пре одласка у иностранство, свој идентитет доказује искључиво пасошем”, а потом га одбиле са апсурдним образложењем да се то може “сматрати застрашивањем бирача и нарушавањем њиховог права на приватност”?! Ово је урађено да се не би могли контролисати “увезени гласачи” који нису могли бити у бирачком списку јер нису задовољавали резиденцијални услов од 24 месеца боравка у Црној Гори, што се из пасоша види. Многи су из Црне Горе отишли пре више од 10 година и добили држављанство друге земље, и по оба услова нису имали право да гласају на референдуму. Само из Плава и Рожаја власт је организовано довела из иностранства преко 7.500 гласача, што довољно говори о спречавању да се идентитет за њих доказује искључиво пасошем.  Извор: Новости

 10. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Серб_Степа:


 11. #6
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.334
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.218 puta u 3.726 postova
  Moć reputacije
  1060
  ..
  Држава опструисала гласање


  "Бијела књига", документ о референдумском процесу у Црној Гори (6): Потврду о пребивалишту МУП је достављао накнадно

  ПОДГОРИЦА - Многобројни су били примери опструкције државних органа, како се не би у бирачке спискове уписали "неподобни".

  Секретаријат за локалну самоуправу, наводно, тражио је од МУП потврду о пребивалишту грађана, јер је то обавезан да достави по службеној дужности. МУП, међутим, није доставио потврду, док не прође рок за упис у бирачки списак, правдајући се да имају много посла.

  Примера ради, карактеристично је решење, којим се одбија захтев Тањи Медојевић, где секретар за локалну самоуправу, Мирјана Баровић, потврђује опструкцију МУП-а. На другој страни, бивши полицајац Рефик Растодер, стално настањен на Забјелу, довео је групу од 15-20 грађана ромске националности после завршеног радног времена у ЦБ код начелника управних послова Љиљане Дапчевић где су се задржали преко два сата, а потом организовано напустили центар.

  Истовремено Љиљана Дапчевић у радном времену око 11 часова одбија да прими овлашћене представника Блока за заједничку државу Вукоту Шћекића и Срећка Шенка и онемогућава им да изврше увид у службену документацију на што је била законом обавезна. Треба напоменути да је на попису 2003. године преко десет хиљада Рома статистички нестало. Да би се за референдум убрзано повећавао њихов број у бирачким списковима по читавој Црној Гори, наводи се у "Бијелој књизи".

  Чим се завршила референдумска кампања и почела изборна тишина нашли су се на удару полицајци и то од својих колега! У притужби Републичкој референдумској комисији наводи се да је преко стотину полицајаца послато на "одмор". Тај израз се користи када се шаљу, без објашњења, кући они за које се сумња да су против разбијања заједничке државе. Поред полиције посебну активност су у референдумској кампањи показали старешине и службеници Управе за одбрану.

  Ни Министарство за заштиту мањинских и етничких права није седело скрштених руку. Тих дана је у Улцињу министар Хајдинага по школским установама присуствовао ислеђивању наставног особља о националном опредељењу које су спроводили директори школа. Од директора нису остали поштеђени малолетни ученици који су морали да се изјашњавају на ком језику наводно желе наставити школовање.

  У општини Улцињ у кампању су се укључили и службеници Основног суда. Шеф рачуноводства Зорка Ненезић од "неподобних" је тражила да јој предају личне карте а неке који нису пристајали упозоравала је на незавршене судске предмете. За својом колегиницом није заостајао ни судија Стево Пецић. Како се наводи у притужби упућеној Републичкој референдумској комисији судија Пецић је Роме позивао у канцеларију улцињског Суда и без присуства дактилографа обављао разговоре. Исти судија 1996. године је смењен са места судије у Улцињу "због озбиљних пропуста у раду", како је тада наведено у диспозитиву решења.


  НЕ МОЖЕ ИЗ СРБИЈЕ

  У БЛОКУ за заједничку државу тврде да је мајски референдум био црногорски скандал, зато што је режим Мила Ђукановића забранио да гласа 264.000 Црногораца који живе у Србији, а рођени су, имају држављанство, куће и породице у Црној Гори. С друге стране, то није важило за прекоатлантску дијаспору, која је са десетинама авиона стизала до Подгорице да би изабрала црногорску сувереност. Рачунице показују да је за тај транспорт потрошено око пет милиона евра!  Извор: Новости

 12. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Серб_Степа:


 13. #7
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.334
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.218 puta u 3.726 postova
  Moć reputacije
  1060
  ..
  Потамнела "Мајска зора"


  И после деценије од обнове државности Црне Горе, ломе се копља око химне, грба и заставе. Фалсификовање симбола којима су се преци поносили  ТРОБОЈКА на згради СО Беране, уз државну и општинску заставу, која се завијорила у време прославе независности Црне Горе, деловала је као трн у оку суверенистима.

  Градоначелник Драгослав Шћекић је овакав гест образложио да то омогућава закон о избору, употреби и јавном истицању националних симбола. Међутим, и овај пример показује да и после деценије од референдума Црногорци још ломе копља око државних симбола, химне, грба и заставе.

  Шта у свакодневном животу значи непоштовање симбола? Да ли оно што се сваке недеље може видети испред сала за венчања, где једни сватови носе црвену, државну заставу, а други тробојку. И капе су се "помешале". Оне старе са четири "С" још важе за традиционалну половину становника Црне Горе, док су они други "утиснули" државни грб. Тако је прича о црногорским државним симболима, који у делу народа нису прихваћени као аутентични и даље врућа тема.

  Јован Маркуш, аутор књиге "Грбови, заставе и химне у историји Црне Горе", каже за "Новости" да постојећи државни симболи нису утемељени у традицији православног народа.

  - Они представљају неуко и дрско фалсификовање симбола са којима су се наши преци поносили. Код грба, белог орла из књажевине и краљевине Црне Горе офарбали су у жуто само да би се разликовао од сличног на грбу Србије. Уместо државне заставе из тог периода, усвојили су војну или ратну заставу, као да је ратно стање или војна хунта на власти. И ово је урађено само да би се разликовала од државне тробојке Србије - сматра Маркуш. - Дешава се да се у Тузима истичу албанска, турска или америчка застава, у Котору хрватска, а да то не буде предмет пажње медија, за разлику од истицања тробојке, која је била званична застава Црне Горе.

  И званична химна посвађала је Црногорце.

  - Она је чист фалсификат изворне народне песме "Ој јунаштва свијетла зоро", из 1884, која је преименована у "Ој свијетла мајска зоро", ваљда у славу референдума 2006. Текст актуелне химне пак дело је усташког ратног злочинца Секуле Дрљевића. У химни су остали спорни стихови, које нико не зна да отпева: "Док ловћенској нашој мисли, наша слога даје крила, биће горда, биће славна домовина наша мила. Ријека ће наших вала, ускачући у два мора глас носити океану, да је вјечна Црна Гора."


  ФАЛСИФИКАТ ГРБА

  НА основу оловног печата зетског краља Ђорђа, из 12. века, урађен je фалсификат грба-симбола светородне династије Војислављевића од руку др Божидара Шекуларца, академика ДАНУ.

  Фалсификат има златну косу ленту са десне у леву страну, која раздваја дијагонално црвени издужени штит. На њему су заступљене боје црвена и златна, којима сe у хералдичкој симболици представљају храброст и великодушност. Фалсификат је, чак, уграђен у једно од државних одликовања - Орден Црне Горе?! - објашњава Јован Маркуш.  Извор: Новости

 14. Sledeća 2 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Серб_Степа:Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Ovlašćenja postavljanja

 • Vi ne možete postavljati nove teme
 • Vi ne možete postavljati odgovore
 • Vi ne možete postavljati priloge
 • Vi ne možete menjati vaše poruke
 •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 06:38.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2019 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1