..
Нема шећера - нема кока-коле


Mексичка компанија „Кока-кола“ ФЕМСА, највећи произвођач истоименог популарног газираног пића у Америци, упозорила је да ће ускоро доћи до застоја у производњи у Венецуели због дефицита потребних састојака.

Компанија већ ради у условима недостатка шећера, који је један од важних компонената кока-коле, наводи се у саопштењу компаније. Дистрибутери су практично престали да испоручују нове партије шећера због недостатка сировине, што ће довести до обустављања производње.

ФЕМСА има у Венецуели четири предузећа у којима је запослено 7.300 Венецуеланаца, навео је лист Економиста.

Недостатак сировине је често присутан у Венецуели последњих година. Председник Николас Мадуро за ово оптужује опозицију и предузетнике. Последње због валутних ограничења и препреке за спољноекономску делатност.

Ситуација се заоштрава галопирајућом инфлацијом и падом прихода државе, што је условљено смањењем цена нафте, као и институционалном кризом између извршне и законодавне власти након почетка рада парламента који је под контролом опозиције.

Притом, Мадуро је увео ванредне мере у економији које му омогућавају да самостално предузима мере које он сматра потребним за излазак из кризе.Извор: Новости