..
Кад Радивој каже, у небо се не гледа


Пољопривредни техничар Радивој Комазец из Сивца прави годишњу временску прогнозу. Период од 25. децембра до 7. јануара пресудан. Најављује једно од врелијих летаЧека нас једно од врелијих лета, са честим пљусковима, наглим променама атмосферског притиска и могућим олујним ветровима.

Људе у свом селу, Војводини и централној Србији о томе је благовремено обавестио Радивој Комазец из Сивца, који се већ 16 година бави дугорочном временском прогнозом, заснованом на народним веровањима.

Комазец је у предвиђању времена применио старинско схватање да 12 дана између католичког и православног Божића представљају 12 месеци у години. Другим речима, атмосферска колебања између 25. децембра и 7. јануара показују какве ће временске прилике бити читаве наредне године.

- Током тих 12 дана прецизно записујем сваку метеоролошку промену. То је велик посао, јер се осцилације морају непрекидно пратити 24 сата, пошто се сваких 48 минута у том периоду рачунају као један дан у месецима за које се ради прогноза. На основу тога правим шему по узору на прорачуне легендарног прогностичара Бориса Кољчицког - објашњава Комазец.

Прва дугорочна прогноза, коју је направио за 2001. годину, остварила се зачуђујуће тачно, што је био подстицај да настави са предвиђањем. Као пољопривредни техничар у ЗЗ "Сивац", често је на терену разговарао са људима са салаша, од којих је у своје прогнозе уткао и народна предања о вези црквених празника и временских појава.

- На Богојављење, 19. јануара, температура је била испод нуле, што је показатељ да ће година бити кишовита. Смена сунца и облака на Светог Трифуна (14. фебруара) најавила је просечан род усева, а до Ђурђевдана (6. маја) биће променљиво време, као што је било и на Младенце, 22. марта. У мају ће бити три кише до Ђурђевдана, исто толико у интервалу од 15. до 22. и једна крајем месеца. Температуре ће до 25. маја бити од 25 до 27 степени, а после тога, до 17. јуна, 31-32 степена. Од 21. јуна до 25. јула жива ће прелазити 35. поделак. До 14. августа температура ће бити изнад, а после тога испод 30 степени - најавио је Комазец.За његову прогнозу заинтересовао се и прослављени кошаркаш Дарко Миличић, који има воћњак између Сивца и суседног Кљајићева. Комазец каже да га са свих страна зову пољопривредници да питају хоће ли бити мраза или падавина. Паори у Сивцу истичу да, откако су на своје зидове окачили његове графиконе, више не морају да гледају у небо.


МЕТЕОРОЛОШКА СТАНИЦА

Сивачки прогнозер у својој импровизованој метеоролошкој станици има кишомер, термометар и справу за мерење правца ветра.

- Желео сам да се осавременим, али сам одустао кад сам сазнао да би за аутоматску станицу морао да издвојим 500 евра - каже Радивој.Извор: Новости