Rezultati 1 do 5 od 5


 1. #1
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.341 puta u 3.778 postova
  Moć reputacije
  1061

  TTIP │ ТТИП

  ..
  Гринпис објавио тајне папире из преговора Вашингтона и Брисела


  Америчка администрација притиска Европу и прети блокадом олакшица за возила из ЕУ

  У ЈАВНОСТ је процурио још један "пакет" докумената - овог пута о трговини између ЕУ и САД. Организација за заштиту животне средине Гринпис објавила је тајне папире о току преговора о трансатлантском партнерству у области трговине и инвестиција (ТТИП). Суштина је у томе да влада у Вашингтону врши много већи притисак на Брисел него што је то било познато. Америчка администрација претила је, између осталог, да ће блокирати олакшице за извоз европској ауто-индустрији, ако ЕУ не буде куповала више америчких пољопривредних производа.

  О овом брује сви светски јавни сервиси и штампа. Увид у оригиналну документацију, поново су, као у недавном случају тзв. панамских папира, имали немачки државни ТВ канали и дневни лист "Зидојче цајтунг". Медији преносе да су од организације Гринпис добили документ у који су до сада, под строго контролисаним условима, могли да имају увид само посланици немачког Бундестага и одабрани чланови владе, и то под строгим надзором у тајној просторији Министарства привреде.

  Према њиховом извештавању, тајни документи показују да САД одбацују жељу ЕУ да се спорни приватни абритражни судови за тужбе концерна замене јавним регуларним судовима. Вашингтон, такође, прихвата генералну забрану производа само уз подношење научног доказа да они угрожавају здравље. Тиме би ТТИП довео до снижавања стандарда заштите потрошача у ЕУ.

  Док ЕУ објављује своје предлоге, САД инсистирају на тајности. Стручњак Гринписа за трговину Јирген Книрш каже да су документа рампа за "кошмар" који би "ускоро могао да постане стварност". Он је додао да га посебно брину захтеви САД да се смањи заштита потрошача.

  По речима Свена Гиголда, портпарола Зелених у Европском парламенту за финансије и економску политику, ови подаци су отворили одавно неопходну дебату о стандардима транспарентности у светској трговинској политици. Лобисти имају приступ доносиоцима одлука, а истовремено се све крије од грађана, чиме се подрива демократија.

  - То што се у случају других споразума о слободној трговини не зна ни ко има мандат за преговарање показује да се транпарентност у трговинској политици схвата као привилегија владара - вели Гиголд.

  - Транспарентност у преговарачком процесу треба да постане стандард свих међународних уговора и зато је добро што су сада и детаљи о стању преговора о споразуму између САД и ЕУ постали познати широј јавности.

  ТРЖИШТЕ НАМИРНИЦА

  ЈАВНИ сервис АРД цитира Клауса Милера, шефа немачког Савеза удужења за заштиту потрошача, да "документи из ТТИП отварају многа питања о животним намирницама:

  - У текстовима који су процурили се потврђују сва наша стаховања о томе шта САД желе на тржишту животних намирница.

  Милер сматра да амерички аграрни лоби врши велики притисак како би убудуће читаву своју палету производа и генетски модификоване производе могао да продаје с ове стране Атлантика. Да би то постигли, Американци се у преговорима оштро супротстављају европском принципу превентиве, који омогућава да се уведу строге одредбе у случају сумње да неки производ представља опасност по здравље.


  СКИНУЛИ НАМ ФЛАСТЕР
  ПОРТПАРОЛ Зелених у Европском парламенту за финансије и економску политику Свен Гиголд каже да је објављивање докумената услуга демократији.
  - Новинари су нама посланицима скинули фластер који нам је у просторијама за читање докумената залепљен на уста. То је било стање недостојно демократије - посланици смеју да читају документ, али не и да о њему разговарају са грађанима. Истраживачко новинарство се опет показало као средство кориговања нетранспарентне политике.  Извор: Новости

 2. #2
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.341 puta u 3.778 postova
  Moć reputacije
  1061
  ..
  Француска прети одбацивањем трговинског споразума САД-ЕУ


  Француска прети да ће одбацити велики споразум о слободној трговини између САД и Европске уније, уз оцену да је сувише наклоњен америчким фирмама и да је вероватно осуђен на пропаст

  Француска прети да ће одбацити велики споразум о слободној трговини између САД и Европске уније, уз оцену да је сувише наклоњен америчким фирмама и да је вероватно осуђен на пропаст.

  Лоши знаци све више оптерећују Трансатлантско партнерство за трговину и инвестиције (ТТИП), како се зове споразум о слободној трговини између САД и ЕУ који обухвата пола светске привреде.

  Председник Франсоа Оланд рекао је данас да Француска "никад неће прихватити" отежавајуће околнбости за њену пољопривреду и културу у замену за бољи приступ америчким тржиштима.

  "Зато у овој фази Француска каже не", рекао је Оланд на конференцији о левичарској политици.

  Раније данас француски министар трговине Матијас Фекел рекао је за радио Еуропе-1 да су "преговори потпуно блокирани" и да је највероватнија опција да се прекину. Он је инсистирао на томе да мора да се уведу боље заштите за пољопривреду и за животну околину и додао да Француска не може да потпише споразуме како се сада предлажу. "Европа даје много... а заузврат добија врло мало", рекао је он.

  Портпарол америчког трговинског представништва Тревор Кинкејд рекао је да је споразум узајамно користан и да се решавају разлике у ставовима две стране.

  "Уверени смо да смо на путу да добијемо ТТИП високог стандарда који одражава интересе и демократске вредности и САД и ЕУ, и представља здраворазумско унапређење нашег постојећег економског односа", рекао је Кинкејд данас.

  Европски званичници су заузели тврђе ставове пошто је Гринпис јуче објавио 248 страница тајних докумената о преговорима у којима се наводе, како тврди та невладина организација за заштиту околине, негативне последице ТТИП-а на околину и здравље.

  Главни европски преговарач рекао је да су закључци Гринписа погрешни, а Кинкејд је рекао да њихова тумачења заваравају и да су понекад погрешна.

  Међутим, преговарач ЕУ Ињацио Гарсија Берсеро рекао је јуче да остају велике несугласице између две стране после 13. рунде преговора прошле недеље.

  Америчка изборна кампања компликује преговоре и чини се све мање вероватним да ће председник Барак Обама моћи да постигне споразум пре него што напусти председничко место у јануару идуће године. Француска и неке европске земље с богатом пољопривредном традицијом посебно су забринуте због америчких прописа који дају већу слободу трговини генетски модификоване хране, живином испраној у хлору и говедини третираној хормонима. Француска такође жели да заштити субвенције за њену филмску индустрију страхујући од могуће доминације богатог Холивуда. Закључивање споразума планирано је за ову годину, али су разлике, како се чини, сувише велике да би се премостиле до краја 2016.

  Критичари споразума упозоравају да би он угрозио заштиту потрошача и еколошке стандарде, као и да отвара могућност да мултинационалне компаније оспоравају законе једне државе пред неким арбитражним судом.  Извор: Новости

 3. #3
  Fast Serbia v2 Caffe Singer avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  4.415
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.004
  Pohvaljen 11.330 puta u 6.537 postova
  Moć reputacije
  464
  Pratim ova događanja i skoro je sigurno da je neko na visokom položaju doturio te papire Grinpisu, baš iz razloga da se narod obavesti kakva ujdurma je na pomolu.
  Naime EU se protivi uvozu genetski modifikovane hrane iz SAD ali lobi izvoznika automobila vrši veliki pritisak na svoje vlade da se amerikancima dozvoli prodaju GMO žitarica u EU.
  Stvar je u tome da većina zemalja EU uopšte nema udela u automobilskoj industriji, recimo sve skandinavske zemlje, pa frankofonske zemlje koje ili nemaju tu vrstu industrije ili nemaju izvoz u SAD, recimo francuskih vozila zvanično nema u americi....tako da se opiru pritisku, pre svega nemačke, da se napravi kompromis.
  Na duže staze će se amerikanci svakako nametnuti svojim stavom da nam uvale taj otrov tako da je to samo pitanje vremena.

 4. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Singer:


 5. #4
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.341 puta u 3.778 postova
  Moć reputacije
  1061
  ..
  Немци против Монсанта


  План лабораторије Бајер да преузме амерички Монсанто, гиганта у производњи пестицида, ђубрива и генетски модификованих култура, и пре склапања споразума, изазвао је узбуну у Немачкој  План лабораторије Бајер да преузме амерички Монсанто, гиганта у производњи пестицида, ђубрива и генетски модификованих култура, и пре склапања споразума изазвао је узбуну у Немачкој, где је јавно мњење изразито против генетски модификованих организама.

  Страхује се највише од тога да ће Бајер на тај начин уведе генетски модификоване културе у Европу, где се оне јако мало гаје, као и да би се могао променити став немачке владе о Монсантовом пестициду Раундап, за који се сумња да је канцероген због чега се у ЕУ расправља о његовој евентуалној забрани.

  Бајер је спреман да издвоји чак 62 милијарде долара, односно 55 милијарди евра за преузимање Монсанта, што би било највеће преузимање стране групе од тог немачког предузећа, али се Немци томе не радују јер је Монсанто у тој земљи омражен као произвођач генетски модификованих производа и хербицида "Раундап".

  "Монсанто нигде није непопуларнији него у Немачкој", рекла је за АФП Ана Исакович, активисткиња из лобистичке групе Сам оф ас (Сум оф Ус) која је управо покренула петицију против приближавања Монсанта и Бајера.

  "Највећи страх је да Бајер покушава да купи Монсанто како би преплавио европско тржиште генетски модификованим производима", навела је она.

  У априлу је истраживање које је објавило Министарство животне средине показало да 76 одсто Немаца сматра да је забрана генетски модификованих производа важна, а овакав став јавног мњења понукао је и мањинске партнере у влади Ангеле Меркел, Социјалдемократску партију СПД, да се јавно успротиви најављеном спајању.

  Одбојност према генетски модификованим организмима је толика да је други немачки гигант у сектору агрохемије БАСФ своје истраживање ГМO изместио из Немачке у Сједињене Америчке Државе и у потпуности прекинуо да развија семе за Европу.

  Некадашња министарка пољопривреде и чланица опозиционих Зелених Ренате Кинаст (Куенаст) упозорила је да постоји опасност од промене одлука политичара по питању оспораваног хербицида глифосата.

  У Немачкој СПД се залаже да се влада званично уздржи од гласања, а многи ланци продаје баштенске опреме су избацили ову супстанцу за коју се сумња да је канцерогена. Страх Кинастове је да би у случају преузимања којим би Раундап постао немачки производ, социјалдемократе могле да промене став и подлегну утицају Бајера.

  Бајер је навикао да буде на мети критика, пре свега због производње пестицида неоникотиноида за које се сматра да убијају пчеле, због лега је тренутно на снази и мораторијум у ЕУ. Бајер оспорава тај мораторијум пред правосуђем, а истовремено финансира и центар "за здравље пчела" који има и налоге а друштвеним мрежама Твитер и Фејсбук.

  "Мислимо да можемо да се носимо с питањем репутације Монсанта. Знамо да тиме морамо веома одлучно да се бавимо", навео је у одговору за АФП нови директор Бајера Вернер Бауман.

  Најављено спајање америчког и немачког гиганта подстиче и забринутост због могуће контроле над светском пољопривредом, будући да је све већа концентрација у сектору агрохемије, на шта упозорава Гринпис.

  Та организација тврди да ће ново предузеће настало спајањем Бајера и Монсанто "одлучивати о томе шта ће се наћи на столу потрошача", јер ће "пољопривредницима моћи да наметне шта ће сејати и како узгајати", са понудама типа све у једном, у које је укључено и семе и хемијски производи који се користе.  Извор: Новости

 6. #5
  Fast Serbia v2 Caffe Singer avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  4.415
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.004
  Pohvaljen 11.330 puta u 6.537 postova
  Moć reputacije
  464
  Taj Monsanto je verovatno najveća mafija koju je svet ikada video. Sve ganstere sveta kada sabereš nemaju tu moć i beskrupuloznost koju Monsanto poseduje.
  Prosto neverovatno do koje mere gaze ljudska prava samo da uvale svoje otrove. Koga ne mrzi neka pročita neki ekonomski bilten o zavisnosti Indijskih poljeprivrednika od Monsanta i na koji način Monsanto uslovljava pojedine zemlje na saradnju između ostalih i Srbiju.

 7. Sledeća 2 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Singer:Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Ovlašćenja postavljanja

 • Vi ne možete postavljati nove teme
 • Vi ne možete postavljati odgovore
 • Vi ne možete postavljati priloge
 • Vi ne možete menjati vaše poruke
 •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 03:02.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2020 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1