FileBot je odličan besplatni program (koji postoji za sve operativne sisteme) koji će vam pomoći da organizujete vašu kolekciju filmova i tv serija. Pored klasičnih funkcija poput pretrage vaše baze filmova i tv serija, tu je i pretraga i download titlova via OpenSubtitles, Subscene i Sublight, mogućnost konverzije formata titlova itd, FileBot ima jednu zanimljivu opciju. Možete pomoću njega automatski preimenovati vaše video fajlove i dati im normalan naziv da bi ste se lakše snašli u naslovima epizoda tv serija.

Multinamenski alat za kućnu multimediju

Sa porastom kapaciteta hard diskova i povećanjem brzine interneta došlo je i do porasta raspoloživog multimedijskog materijala na računarima korisnika. Ponekad može da bude teško snaći se u gomili datoteka i direktorijuma, u kojima se nalaze nebrojene epizode omiljenih serija ili sati filmova koji čekaju „malo slobodnog vremena”. Iako moderni menadžeri datoteka imaju napredne mogućnosti sortiranja, preimenovanja ili pretrage, oni ipak nisu namenjeni ili adekvatni za baratanje velikim brojem fajlova sa multimedijskim sadržajima, koji mogu biti poprilično raznoliki. Srećom, postoje programi koji mogu da vam olakšaju i pomognu u organizaciji kućne kolekcije, i mi vam ovom prilikom predstavljamo FileBot, napredni menadžer za manipulaciju multimedijskim datotekama, namenjen i prilagođen pre svega serijama.

FileBot je Java program, pa ga možete instalirati kroz menadžer softvera svoje distribucije preuzimanjem odgovarajućeg paketa sa sajta projekta ili jednostavnim klikom na dugme Java Web Start. Sva tri načina kao preduslov zahtevaju da imate na sistemu Java virtuelnu mašinu, nakon čega možete da počnete sa radom.

Prozor aplikacije je jednostavan i pregledan. Uz levu ivicu nalaze se ikonice sa opcijama programa, dok najveći deo radne površine menja svoj sadržaj u skladu sa izabranom opcijom. Iako podržava manipulaciju fajlovima (kopiranje, linkovanje, premeštanje), FileBot je tu da vam omogući da na lak i jednostavan način pribavite infomacije o naslovima koji vas interesuju i dopunite eventualne praznine. Za to se koristi opcija Episodes, pomoću koje možete sa online baza da preuzmete spisak epizoda određene serije (podržani su sajtovi TVRage, AniDB, TheTVDB i Serienjunkies). Promena naziva fajlova (naročito ako imate gomilu generičkih naziva) jedna je od najčešćih operacija, koja, ukoliko je njihov broj istih veći, može da bude mukotrpan i naporan posao, ali uz FileBot i taj postupak može da se automatizuje. Jednostavnim učitavanjem pojedinačne datoteke (pri čemu je drag and drop u potpunosti podržan, pa je bavljenje fajl menijima suvišno) ili direktorijuma i izborom baze (OpenSubtitles, IMDB ili The MovieDB) dobićete uredno imenovane nazive. Treba naglasiti to da program podržava napredne šeme preimenovanja i potpuno prilagođavanje rezultata, ali za to je potrebno konsultovati dokumentaciju. Kako mnogima treba i odgovarajući prevod, FileBot podržava automatsko preuzimanje titlova sa sajtova OpenSubtitles, Sublight i Subscene. Izaberite željeni jezik (podržan je i srpski) i za nekoliko sekundi dobićete spisak dostupnih prevoda koje možete preuzeti i koji će biti uredno preimenovani i složeni u odgovarajuće direktorijume pored pripadajućih fajlova. Jednostavnije ne može. Pored svega, FileBot ima mogućnost da validira integritet željenih datoteka upotrebom SFV, SHA-1, MD5 ili ED2K kontrolnih suma kako biste bili sigurni da je vaša kolekcija ispravna.

Iako ovim tekstom nismo ni zagrebali po površini mogućnosti koje ovaj program pruža, jednostavnost upotrebe, visok nivo funkcionalnosti, stabilan i brz rad, uz pregršt opcija za fino podešavanje nameću zaključak da FileBot nesumnjivo zaslužuje mesto na vašem računaru, bilo da ste pasionirani kolekcionar ili ne.
Ja lično koristim EMDB, a razmišljao sam da vidim kakav je program. Međutim prilikom skidanja, prijavljuje mi trojanca pa sam odustao.Da li ima nekog ko je ipak skinuo program i kakvi su utisci. Za one koje se odluče da ga skinu, Program može da se skine na linku ispod:

Kod:
http://www.filebot.net/