Rezultati 1 do 2 od 2


 1. #1
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.285 puta u 3.754 postova
  Moć reputacije
  1061

  Срби га оборили, а ускоро ће водити авијацију Америке!

  ..
  Срби га оборили, а ускоро ће водити авијацију Америке!


  Дејвид Голдфејн, пилот обореног "ф-16" у рату 1999, биће командант ваздухопловства САД. Посебно цењен због ратног искуства које је стекао као пилот током бомбардовања Србије  НОВИ командант америчког ратног ваздухопловства постаће генерал Дејвид Голдфејн, некадашњи пилот авиона "Ф-16", ког је 1999. изнад планине Цер оборила Војска Југославије. У време агресије НАТО, Голдфрејн је као потпуковник и командант 31. винга, чија је база била у Авијану, учествовао у борбеним летовима против југословенских снага.

  Голдфејн ће на позицији првог човека америчке авијације, како је наведено у званичном часопису америчке војске "Старс енд страјпс", заменити генерала Марка Велша, који одлази у пензију. У чланку чији је наслов "Војни пилот, некада оборен изнад Србије, сада виђен за место на челу авијације", наведено је да је његов успон био веома брз и да он стиже на нову позицију непуних годину дана пошто је унапређен у генерала са четири звездице.

  Овај високи официр америчке војске у протеклих 17 година обављао је низ одговорних дужности у америчкој војсци. Посебно је цењен због ратног искуства које је стекао као пилот који је бомбардовао Србију.

  У тексту је наведено и да се Голдфејн често присећа ноћи 2. маја 1999, у којој је његов авион погођен ракетом земља-ваздух, близу Београда. Према верзији коју преноси магазин "Старс енд страјпс" Голдфејн се катапултирао и након пада са падобраном успео да се се домогне Косова, где га је два сата касније покупила спасилачка хеликоптерска мисија.

  Истина је, међутим, нешто другачија. Голдфејнов авион "Ф-16" оборила је посада Трећег ракетног дивизиона из састава 250. ракетне бригаде ПВО Војске Југославије, ракетним системом "Нева" стационираним недалеко од Цера. Његова намера била је да оштећеном летелицом прелети до Босне, али је морао да се катапултира и приземљио се у атару села Синошевић, док је летелица пала недалеко од Накучана. Успешно се катапултирао, а муњевитом и добро организованом акцијом извлачења, у којој је учествовало више од 20 углавном америчких летелица, већ око шест часова нашао се на безбедном тлу Италије.

  Голдфејн је био директан учесник и "Пустињске олује" током Заливског рата, као и у ратних операција у Авганистану. Ратно искуство је најважнија препорука у америчкој армији и одскочна даска за најважније командне дужности. За разлику од Србије, која се традиционално ограђује од ратних хероја, у врху Оружаних снага САД налази се велики број ветерана.

  Уредник ваздухопловног портала "Танго сикс" Петар Војиновић подсећа да је каријера генерала Голдфејна ишла узлазном путањом, типичном за америчке оружане снаге. После ескадриле, командовао је са неколико вингова, одакле је упућен у Пентагон. Последње радно место било му је командант Централне команде америчког РВ.

  - За разлику од Голдфејна, велики број српских официра са конкретним и често успешним борбеним искуством постали су жртве превременог пензионисања и "новог таласа" реформи војске - јасан је Војниновић. - Гро српских пилота који су учествовали у рату 1999. године, борећи се један на један у ваздуху доживео је неформално организовани заборав од којих су их чували само ентузијасти и ретки поштоваоци. Србија никада није знала да достојанствено води рачуна о својим ратницима, нити да њихово знање и искуство искористи.


  Делови мотора срушеног авиона Ф-16Ц

  БОМБАРДОВАО НОВИ САД

  ТОКОМ НАТО агресије Голдфејн је летео на авиону "Ф-16 ЦГ", који је носио ознаку АФ88550. Ова летелица припадала је 555. сквадрону 31. винга из Авијана. Пилот имао позивни знак "хамер 34", а његов авион имао је орла на репном крилу, што је симбол резервисан за команданте вингова. Према америчким подацима, у ноћи обарања враћао се у базу после извршеног дејства у рејону Новог Сада. Делови олупине са ознакама чувају се у Музеју ваздухопловства у Сурчину и Спомен-соби 250. ракетне бригаде у Београду.

  БРИГАДА НАРОДНИ ХЕРОЈ

  ЧУВЕНА 250. ракетна бригада ПВО, чија је посада оборила авион "Ф-16", којим је управљао пилот Дејвид Голдфејн, за ратне заслуге 1999. године одликована је Орденом народног хероја. Официри, подофицири и војници ове јединице ракетом система "Нева" оборили су и невидљиви авион "Ф-117 ноћни соко", као и већи број крстарећих ракета.  Извор: Новости


  ..
  Ми смо оборили команданта америчке авијације


  Пуковник Бошко Дотлић и потпуковник Ђорђе Аничић, за "Новости": Дејвид Голдфејн се те ноћи у свом "Ф-16" бавио својим послом, а ми смо бранили своју државу  Он је те ноћи ишао својим послом, а ја сам бранио своју државу! Америчком генералу данас желим само много здравља.

  Овако пензионисани пуковник Бошко Дотлић коментарише именовање Дејвида Голдфејна, пилота US Airforce, за новог команданта Америчког ратног ваздухопловства.

  Јер Голдфејна су ракеташи Трећег дивизиона 250. бригаде ПВО ВЈ 2. маја 1999. оборили изнад Карловчића у његовом авиону "Ф-16". Амерички пилот постао је командант, а пуковник Бошко Дотлић - који је био руковалац гађања тог 2.маја, и који је с положаја код сремског села Карловчић "одапео" ракету што је с неба скинула авион новог команданта Америчког ваздухопловства - пензионисан је 2006, у 47. години. Ни до данас му није трајно решено стамбено питање, него с породицом станује у једноипособном "привременом решењу" на Новом Београду.

  - За време рата, добио сам од моје земље Орден за храброст, завршио сам Генералштабну академију и неко време командовао Трећим дивизионом - каже Дотлић. - Овог дивизиона данас, нажалост, нема.

  У разговору за "Новости", Дотлић каже да је за именовање Голдфејна сазнао јуче ујутру из новина, купивши "Новости" на аутобуској станици у Београду. Враћао се, каже, са Кордуна из Топуског, где је био у посети старом оцу који се вратио да живи у Крајини.

  Високи официр US Airforce и до сада је обављао највише дужности у америчкој ратној авијацији, а у војсци га нарочито цене због ратних заслуга стечених током бомбардовања Србије. Генерал Голдфејн те ноћи 1999. летео је под кодним именом "хамер 34" на ловцу који је на репу имао исцртаног командантског орла. Био је челник 31. винга 555. сквадрона из Авијана и требало је да бомбардује Нови Сад. Када се приближио Карловчићу на 16 километара, Бошко Дотлић је издао наређење "пали".

  Дотлић се сећа да је те ноћи с њима на положају био легендарни командант наше авијације Љубиша Величковић. Остао је на положају до после поноћи, чекајући да авиони НАТО-а "улете" у зону дејства дивизиона.

  - Рекао сам му да остане још мало, осећао сам да ће те ноћи бити окршаја - сећа се пуковник. - Неко време пошто нас је Величковић напустио, заиста се "небо напунило", и после два ујутру кренули смо да "пратимо циљ". Пустили смо "Ф-16" да уђе дубоко, а затим смо лансирали ракету. Ја сам руководио гађањем, а са мном су били потпоручник Тиосав Јанковић и заставник Драган Матић. Пре мене, у смени је командовао пуковник Ђорђе Аничић. Голдфејна је погодила прва ракета. Пошто је одмах изгубио висину, друга "нева" је прошла мимо њега. Јасно смо видели погодак на небу.

  Пилот "Ф-16" је пао у близини села Накучани, крај Шапца. Пошто је после прве ракете авион изгубио висину, када је стигао на око 2.000 метара погођен је са још једном ракетом "стрела 2М". Погодио га је и неки наш пешадинац из лаког преносног лансера ракета. Американци су организовали муњевиту акцију спасавања и пилот је покупљен и пребачен у Тузлу. Олупину "Ф-16" су наши војници пронашли у шуми после неколико сати, и поред оштећења на трупу летелице пронађена је и "стрела 2М" у мотору палог авиона.

  Прича из Америке о именовању Голдфејна за команданта најјачег ратног ваздухоловства на свету јуче је поново "закотрљала" и причу о најславнијем ракетном дивизону на планети, Трећем дивизону 250. бригаде. Он више не постоји у саставу наших РВ и ПВО. Обрисан је у трансформацијама наших оружаних снага. Током рата, оборили су прво "невидљиви" "Ф-117", нешто касније "Б-2", а 2. маја пао је и "Ф-16". Обарање "Б-2", НАТО им није признао, али је у поратној анализи рада јединице током агресије и овај авион "уведен" као оборен у званична документа наше војске.


  Део авиона Ф -16 којим је пилотирао Дејвид Голдфејн

  - Морали смо да сачувамо име Трећег дивизона као најсветлију ратну традицију из времена НАТО агресије - причао нам је јуче потпуковник Ђорђе Аничић, заменик командата дивизиона те 1999. и човек који је руководио обарањем "Ф-117" и "Б-2". - После рата, више од 40 делегација ратних ваздухопловстава из целог света званично је обишло наш дивизион у Јакову и одало нам највише војничко признање. На ноге су нам долазили највиши генерали руског ПВО-а, командант Кинеске космичке војске, генерали из САД. Гашењем назива нашег дивизиона, тадашњи "реформатори" војске нанели су несагледиву штету нашој традицији, па и моралу јединица. Као да смо "обрисани" јер смо се борили.

  И Ђорђе Аничић честита генералу Голдфејну нову дужност. Каже да нема ружних емоција према Американцима, иако су једни другима радили о глави. Америчком генералу "завиди" само зато што служи у систему који зна да вреднује заслуге.


  Ракетни систем ПВО „Нева“

  ОФАРБАЛИ И КАБИНУ

  - МНОГО далеко је отишло омаловажавање наше борбе после рата, и већина нас била је увређена таквим ставом државе с почетка прошле деценије - прича Аничић. - Током рата, на вратима кабине за вођење пројектила нашег дивизиона, ми смо исцртавали авионе које смо оборили. Било их је три, јуна 1999. То је засметало тада неком из војних структура, па су наредили да се врата префарбају. Уследио је отпор у јединици, те су на врата "враћени" оборени авиони.

  Ђорђе Аничић, ратни херој, после рата је распоређен на ниже форамацијско место. Пензинисан је експресно 2002, у 44. години, јер је други официр преузео славу за обарање авиона. Тек ове године неправда према њему делимично је исправљена, јер се нашао у групи од седморице официра које је за Дан државности одликовао министар одбране за ратне заслуге током 1999. године.


  ОСТАЋЕ ФИЛМ
  КАКО "Новости" сазнају, ових дана снима се нови документарни филм о Трећем дивизиону 250. бригаде који режира Немања Јованов. Циљ филма, који се зове "Дух из Срема", јесте да се сачува сећање на славну јединицу и да покаже да је у њиховом послу свако обарање летелице резултат тимског рада.


  УДАРИ МИ ШАМАР
  ДОК смо јуче на Новом Београду разговарали с нашим ветеранима који су "помогли" Голдфејну да се успење на највиши степеник Ратног ваздухопловства САД, и Дотлићу и Аничићу су непрестано звонили телефони и стизале СМС поруке. Са Аничићевог броја преписујемо: "Брате Ђорђе, удари и мени један шамар да ме бог види!"  Извор: Новости


  ..
  Оборили смо га првом ракетом


  .
  .
  .

  Руси узели српски рецепт

  Матић (Драган Матић, члан борбене послуге 3. ракетног дивизиона ПВО) истиче и да су имали интерни договор да максимално 10 секунди зраче нишанским радаром и да се, ако за то време не открију циљ, искључе и чекају другу прилику.

  - Циљ по правилу треба да буде погођен на даљој граници зоне уништења, око 25 километара, али би то било смртоносно за нас. Зато смо их пуштали да уђу у зону на 15 километара јер тада крајће траје и лет наше ракете, па смо ту добијали на времену. На тај начин смо избегли 22 противрадарске ракете - хвали се он. Овај рецепт преписали су Руси па су, вођени нашим искуством, променили правила гађања и скратили време до лансирања.

  .
  .
  .

  Био је то велики успех јер је Голдфејн био искусан пилота са 3700 сати лета. Дивизион у коме је био Матић срушио је и чувени невидљиви Ф-177А. Колико су били добри, говори и податак да је то једини од осам дивизиона ПВО који ниједном није био погођен.  Извор: Српски телеграф

 2. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Серб_Степа:


 3. #2
  Banovan
  Datum registracije
  24.12.2012
  Postovi
  3.770
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  7.125
  Pohvaljen 8.714 puta u 5.181 postova
  Moć reputacije
  0
  Ne zna se vise ko koga....


Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Ovlašćenja postavljanja

 • Vi ne možete postavljati nove teme
 • Vi ne možete postavljati odgovore
 • Vi ne možete postavljati priloge
 • Vi ne možete menjati vaše poruke
 •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 15:48.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2020 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1