..
Чувао сам Радована Караџића од ловаца на главе, слао сам поруке где да бежи!


Рејмонд Картер, бивши начелник Специјалне јединице за трагање за хашким оптуженицима: Од 2002. до 2004. за Караџићем трагали мафијаши, агентуре из Енглеске, Хрватске, “земунски клан”...ЧУВАО сам Караџића од ловаца на главе, од мафије, од хрватске тајне службе, као и тајних агентура БНД из Немачке и МИ-6 из Велике Британије. И Италијани су слали своје специјалце да нападну и претресу Караџићеву кућу на Палама, у којој су тада живели његова супруга Љиљана и ћерка Соња са мужем и децом.

Прича овако, у ексклузивном разговору за “Новости”, Рејмонд Реј Картер, стручњак за безбедност из САД, кога је бивша хашка тужитељка Карле дел Понте именовала 2001. године за начелника Специјалне јединице за трагање за хашким оптуженицима (ТИФУ).


Бившег председника РС, недавно осуђеног у Хагу на 40 година робије, до 2004. године, док је Картер “бринуо” о њему, ти исти, како их назива “ловци на главе”, нису лоцирали, јер му је, открива наш саговорник, на време јављао када и где треба да се склони. Караџић се 2004. године преселио са Пала у Фочу, где је живео у згради Дома здравља.

- Помагао сам Радовановој жени Љиљани и да се тајно састаје са супругом или да на време сакрије свог мужа од праве потере страних агентура - сећа се тих дана наш саговорник.

Реј Картер нам, међутим, не открива ко му је помагао да штити Радована Караџића, али претпоставке да је то радила ЦИА не демантује, нити потврђује.
Прецизног одговора нема ни на наше питање зашто Караџић тада није ухапшен и испоручен Хагу, нити шта се са њим догодило након 2004.

- То није био мој мандант. Моја дужност је била да га штитим, како би остао жив. Јер, само тако он је могао Међународном суду да објасни своју улогу у рату. У том послу био сам изложен смртној опасности. Многи мафијаши су хтели да нас ликвидирају. И “земунски клан” је био заинтересован за нас - казује нам Картер, који је, недавно у својим мемоарима, само делимично открио своју улогу у чувању Караџића.

Бивши председник РС је од 2002. године, због расписане награде од пет милиона долара, подсећа Картер, био најзначајнији бегунац на простору бивше СФРЈ. За три године, колико је он био шеф Специјалне јединице за трагање за хашким оптуженицима, о Караџићу се у најширој јавности није знало много. По истеку уговора са Хашким трибуналом, крајем 2004. године, Картер је последњи пут видео Караџића. О његовом хапшењу у Србији, неколико година касније, сазнао je, тврди, из медија.

Његова каријера је у међувремену кренула узлазном линијом. Данас води компанију за израду безбедносних система на аеродромима, професор је међународног и кривичног права на Универзитету у Паризу и доктор Центра за проучавање и истраживање мировних активности...


АВИОНИ, ПРАВО, ЏУДО...
РЕЈМОНД Картер је рођен 1955. године у месту Рокхефорт У САД. Још као дете са породицом се преселио у Европу. Одрастао је и школовао се у Француској. Дипломирао је на војној академији, али се потом усавршавао у разним наукама и вештинама. Године 1989. стекао је диплому експерта за аеронаутику, потом је дипломирао криминалистику у Бордоу и 1998. године докторирао права у Ници. Када је стекао диплому и сертификат професора аикида, посветио се каратеу и џуду.


ОДБРАНА СПРЕМА ЖАЛБУ

БИВШИ председник РС Радован Караџић осуђен је у Хашком трибуналу на 40 година затвора поводом оптужби за ратне злочине у БиХ од 1992. до 1995. године. Он је проглашен кривим по највећем броју тачака оптужнице, укључујући геноцид у Сребреници. Суд није прихватио захтев Тужилаштва да Караџић буде осуђен за геноцид у седам општина БиХ.

Караџићева одбрана увелико ради на жалби на пресуду, али је, како наводе, другостепену пресуду Апелационог већа Хашког суда реално очекивати за, отприлике, три године.Извор: Новости