Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Rezultati 1 do 10 od 18






 1. #1
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.288 puta u 3.755 postova
  Moć reputacije
  1061

  Јасеновац... ... ...

  ..
  Тито је сакрио истину о Јасеновцу


  Академик Србољуб Живановић о комисији која је 1964. истраживала злодела у НДХ логору: После првих извештаја и само три месеца рада, све је стопирано.
  Убијено
  700.000 Срба,
  23.000 Јевреја и
  80.000 Рома.

  Око 20 % жртава живо закопано




  КАДА је Државна комисија судских антрополога бивше СФРЈ у саставу: др Здравко Марић, Вида Бродар, Атон Погачник и др Србољуб Живановић, септембра 1964. завршила прву фазу испитивања масовних гробница на стратишту у Доњој Градини са друге стране Саве од логора Јасеновац, уплашили смо се бројева до којих смо дошли. На стратиштима дуж реке, у масовним гробницама које су се простирале на дужини 12,5 километара и ширини 4,5, сложили смо се недвосмислено да ту лежи више стотина хиљада зверски убијених људи - 700.000 Срба, 23.000 Јевреја и 80.000 Рома! У гробнице, широке шест, а дубоке осам метара, наслагани су једно на друго, по 27 особа, старих и младих. Прве анализе узрока смрти сведочиле су да је око 20 одсто њих у гроб отишло живо.

  Овако данас, са горчином у гласу, говори за "Новости" академик Србољуб Живановић, једини професор медицине Државне комисије која је истраживала број жртава у Јасеновцу и председник Међународне комисије за истину о овом НДХ логору са седиштем у Лондону. Живановић истиче да је Комисија извршила 130 сондажних бушења на 100 масовних гробница, чији су се ровови протезели између 60 и 80 метара. Радили су, сећа се, три месеца, те далеке 1964. године. После првих извештаја, све је, међутим, стопирано. Држава им није рекла зашто.

  * Са колегама из Сарајева и Љубљане били сте прва стручна комисија која је за рачун државе покушала да утврди број жртава?

  - И пре нас је било истраживања. Прво је било у мају 1945. Комисија ЗАВНОХ изнела је тада процену о између 500.000 и 600.000 убијених. Две године касније, бивши логораш др Никола Николић са сином у Доњој Градини је идентификовао 258 гробница дужине од 60 до 80 метара дубоких око осам метара. Борци из Козарске Дубице 1961. поново су почели са истраживањима, мада они нису имали стручна знања. Нас су позвали 1964. и били смо најрепрезентативнија група стручњака до тада. Посебним бушилицама извршили смо отварање 100 гробница и после три месеца тешког рада изнели смо државним органима процену о броју жртава.

  * Како је изгледао одлазак у Јасеновац 1964?

  - Било је чудно. Велики професори из Београда, Загреба, Љубљане нису хтели ни да чују да буду у саставу те комисије. Пошто је она ипак створена, одабрани су референтни центри из Сарајева, Љубљане и Новог Сада, одакле сам и ја одабран као доцент са медицинским знањем.
  Сећам се да сам прво отишао у Аушвиц да се спремим за посао јер до тада нисам знао много о истраживању масовних стратишта. У том логору сам видео да су Немци практично, индустријски убијали жртве, правећи од њих сапуне, чешљеве. У Доњој Градини смо наишли на жртве које су садистички убијане из мржње и са великом страшћу.

  * Која вам је прва асоцијација када се данас присетите тог времена?

  - Страх и стравичан слаткасти мирис смрти увек када је сонда отворила гробницу.
  Када се истражује једна таква рака, па када у руке узмете поломљену лобању једногодишњег детета, то вас промени заувек. Када год говорим о томе, па и у овом моменту, ја се тресем, а као судски антрополог свашта сам видео. Онда можете замислити какав је то осећај био. Када видите цуцле, кантице за млеко, флашице...

  * Вама је било забрањено да фотографишете своје налазе. Шта сте радили са пронађеним стварима у гробницама?

  - Нисмо смели да сликамо, али све смо бележили у радне свеске. Сваки члан комисије је водио дневник и после радног дана један другом смо прегледали записнике и потом их потписивали. Сва четири дневника имају потписе свих чланова комисије. У тим записницима су неке од најстрашнијих ствари које човек може да замисли. Рецимо, у лобањама су се тада још налазили остаци мозга и они су послати на обраду у Завод за судску медицину у Љубљану. На основу рада дошли смо до закључка да је готово двадесет одсто жртава живо отишло у гроб. У гробницама, нарочито тамо где су били ујамљени Роми, налазили смо огромне количине злата, ђердана, дуката, и све то смо после отварања гробница поново сахрањивали. Ми смо имали обећање да ће се истраживање наставити и прављени су планови како даље.

  * Како сте дошли до броја од 730.000 уморених само у Градини?

  - Антон Погачник је радио математичку процену броја жртава на основу броја гробница и на основу броја пронађених жртава у онима које су биле отворене. Сви смо се сложили око ове бројке.

  * Међутим, пошто сте у јесен 1964. предали налазе, све је стало?


  - Обавезали смо се на ћутање у јавности, а ја нисам могао да не говорим. Разговарао сам са једним новинаром "Политике". Међутим, тај текст никада није угледао светлост дана. Када сам питао новинара Мому Стефановића шта се догађа, он ми је само кратко рекао да га више никада о томе ништа не питам. После још неких сигнала, 1965. сам емигрирао у Африку, па у Енглеску, а 1968. индиректно ми је саопштено да се не враћам у земљу. Ипак, наставио сам са истраживањем Јасеновца.

  * Шта се догодило када су државни органи добили процену стручњка?

  - То не знам. Ја сам своју копију понео у Лондон и цео живот сам је носио са собом. Када сам помислио да је деведесетих година дошло време да се вратим у Београд, предао сам је Архиву Града. Предао сам и још нешто, записник са седнице Светог архијерејког синода СПЦ из 1942. године који је посвећен Јасеновцу, а који је тајним каналима завршио у Лондону 1943.

  * После рада од 50 година на Јасеновцу и докумената које сте сакупили, шта још мора да се зна?

  - Јасеновац, Јадовно, Пребиловци, јаме на Велебиту... нису дело заведених или изманипулисаних људи. То је производ државне политике НДХ и напора целе те државе да физички истреби српски народ. Геноцид над Србима нису водиле усташе, већ сам врх Католичке цркве на челу са Алојзијем Степенцем.Учествовали су сви, хрватски домобрани, обични сељаци, железничари, а када је 1944. постало јасно да Немачка губи рат, поново су сви уложили велики напор да сакрију трагове геноцида. Моша Пијаде и Миле Будак су се сретали и по овом питању. Тито је, како је то открила др Смиља Аврамов, 1944. ишао у тајну аудијенцију код папе. Можда је са територије бивше СФРЈ ова документација нестала, али у светским архивама, у то сам убеђен, постоји.

  * Шта сте нашли трагајући по свету?

  - У Лондону, рецимо у Јавном архиву је више од 2.000 докумената о усташкој држави и злочинима над Србима. У Архиву СССР у Москви смо нашли тек два документа. Плашим се да су браћа комунисти учествовала у прикривању злочина. У малом Музеју холокауста у граду Аки, у Израелу, пронашли смо море докумената и сведочења о овим злочинима. Године 2000. у Њујорку, када је наша Међународна комисија за истину о Јасеновцу излагала везе Католичке цркве са геноцидом, устао је професор Мајкл Бернбаум из Музеја Холокауста у овом граду и изгрдио нас што ништа не радимо да се истина сазна. Наиме, ми смо тада имали податак да је око 370 католичких свештеника било директно укључено у ликвидације Срба, док је Бернбаум имао списак од 1.400 имена. Кренувши за овим списком, наша комисија је дошла до имена 1.371 католичког свештеника који је учествовао у ликвидацијама. Ако се зна да је 1941. у Хрватској било око 2.000 католичких свештеника, није тешко израчунути колико их је међу њима било убица.


  МАУЗОЛЕЈ НА СУДУ

  * У Доњој Градини је предвиђено да се направи спомен-обележје жртвама Јасеновца?

  - Влада РС је определила новац из буџета. Спроведен је конкурс, и када је требало да се почне са радом, стало се, је јер се жалио трећепласирани на конкурсу. Ствар је отишла на Суд БиХ и поново смо у ситуацији да нам Хрвати и Муслимани одређују како ће изгледати меморијални комплекс за побијене Србе.


  ЦРНА ЛИСТА СВЕШТЕНИКА
  * У Хрватској признају само недела Мирослава Филиповића.

  - Шта рећи о злочинцу, управнику логора, који је на једној миси позвао паству да оде у село и побије све Србе, али да прво убије његову рођену сестру која је удата за Србина. Ја сам на Конференцији Међународне комисије за истину о Јасеновцу у Лондону извео за говорницу Јеврејку Скибу којој је католичка часна сестра Пулхерија затезала врат како би кољач могао прецизније да удари. Скиба је говорила, а после њеног говора католички свештеници су напустили салу. Драгутин Кукољ, Николом Масић, Јоло Јосип Бујановић, Миховил Марбер, Стјепан Габрић, само су неки од свештеника који су убијали.


  СТЕПИНАЦ ЈЕ ЗЛОЧИНАЦ
  * Како коментаришете иницијативу да се Степинац прогласи за свеца, зашта Ватикан тражи и мишљење СПЦ?

  - Када је та иницијатива објављена добиo сам из Аустралије писмо од Васе Кондића из Сиднеја, који је посведочио да је као седмогишњак видео много католичких свештеника како убијају српску децу. Њега су, вели, спасли Немци. Кондић пише и да је у логору било право славље када би долазио у Јасеновац надбискуп Алојзије Степинац. Носио је некакву посебну униформу, а његов крст је био много већи од крстова осталих свештеника. И он је учествовао у злочинима - преноси Ђивановић делове овог писма. Ово сведочење, како указује, оверено је у адвокатској канцелараји у Аделаиду у Аустралији од стране адвоката Васка Вукоја.



  Извор: Новости

 2. Sledeća 14 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Серб_Степа:


 3. #2
  Fast Serbia V2 Caffe gardoim avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Postovi
  9.403
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  16.051
  Pohvaljen 93.338 puta u 11.108 postova
  Moć reputacije
  969
  Jedino veliko stratiste iz II svetskog rata koje copa NIKADA nije obisao !

  Edit

  Ali ga zato nista nije sprecilo da obidje Stepinca u pritvoru, ako se ne varam cak tri puta.
  Izmenjeno od: gardoim; 15.04.2016 u 07:33.

 4. Sledeća 10 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora gardoim:


 5. #3
  Top poster Drug Član avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Postovi
  2.833
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  8.714
  Pohvaljen 10.268 puta u 3.893 postova
  Moć reputacije
  311
  Tita, više nema..

  A, mrak zaborava i dalje pokriva istoriju poklanog naroda..




 6. Sledeća 6 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Drug Član:


 7. #4
  Fast Serbia V2 Caffe gardoim avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Postovi
  9.403
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  16.051
  Pohvaljen 93.338 puta u 11.108 postova
  Moć reputacije
  969
  Alojzije Stepinac biće proglašen za sveca uprkos protivljenju SPC i bez obzira na to šta će o njegovom liku i delu zaključiti pravoslavno-katolička komisija.

  Izvor i kompletna vest :
  Kod:
  http://www.blic.rs/vesti/drustvo/sramota-stepinac-svetac-uprkos-borbi-spc-odlucio-vatikan/wygsrvq

  Treba li ovde bilo kakav komentar

 8. Sledeća 3 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora gardoim:


 9. #5
  Početnik
  Datum registracije
  12.09.2013
  Postovi
  14
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  7
  Pohvaljen 14 puta u 10 postova
  Moć reputacije
  9
  Samo da dodam da je jedan od upravika JASENOVCA bio zidov!

 10. #6
  Napredan član
  mita1989 avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  432
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.200
  Pohvaljen 2.866 puta u 1.470 postova
  Moć reputacije
  64
  Mislim da bolesnije zločine i uništavanje jednog naroda Evropa nije videla a i u svetu su među prvima.
  Ova brojka od 800.000 ubijenih samo u Jasenovcu je veoma diskutabilna. To bi bila polovina svih stradalih u jugoslaviji, računajući sve narode.

  Ovo za pesmu Đurđevdan valjda isto nije tačno, to je i sam Goran Bregović rekao. Kao što nije tačno i za Šotu, uz koju je Šota (neka albanka) navodno ubijala/spaljivala srpsku decu.

 11. #7
  Top poster Drug Član avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Postovi
  2.833
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  8.714
  Pohvaljen 10.268 puta u 3.893 postova
  Moć reputacije
  311
  Čemu licitacija?

  Zločin bi bio manji ako je pobijeno samo 300 tisuća zloćestih Srba??
  (Ne mogu ubaciti smejavog smajlija, er se sa ovim ne sprda)..

  Ili "samo" 130 tisuća, kako dokazuju njihovi "povjesničari" - posle dovoljno vremena da su svedoci uglavnom - upokojeni..

  Prvo - brojka od koje ti polaziš, a to je 1.706.000 žrtava drugog svetskog rata je samo procena,
  a nikako tačan podatak..

  Ali, sve i da je tako - zašto bi bilo nemoguće da pola ukupnih žrtava strada u logorima smrti (Jasenovac je činilo više logora)..
  Gospoda susjedi, ako žele osporiti zvanični podatak bi umesto pisanja statističkih priručnika - mogli otvoriti grobišta i prebrojati mrtve,
  pa opet to ne bi bili svi oni koji su pobijeni - jer su mnogi leševi otplutali Savom..

  Bitan je krajnji rezultat - a to je neporecivi fakat da je u toj državi srpsko stanovništvo istrebljeno..

  Ja ne znam tačan broj Srba koji su ranije živeli na prostorima raznih "nezavisnih" država, ali....

  Pre nekih vek i po, Srbe sa prebivalištem na "rvackim" prostorima, Ante Starčević,
  "povjesničar" i "otac domovine" je u svojim radovima nazivao (između ostaloga) - pasjim nakotom i smatrao najvećom preprekom ostvarenju 'rvacke države..

  Da li neka simbolična manjina može biti najveća prepreka za ostvarenje nečije države?
  Naravno da ne može..

  Srbi su na tim prostorima bili zastupljeni u veoma značajnom broju..

  A, danas?

  Po zvaničnim podacima na prostorima Karamarkove države živi ispod 4% stanovnika srpske nacionalnosti..
  Prosečna starost ovih nesrećnika je 51,7 godina, tako da kada za kojih desetak ili dvadeset godina ovi starci poumiru - za njima neće ostati niko ni da ih ožali i sa grobova ukloni korov..
  Biće zaboravljeni, kao i oni pobijeni u Jasenovcu i ostalim stratištima..

  Jedino, brojna je populacija među ovdašnjim "srpskim" Srbima,
  koji nesrećnike koji su pobegli od noža i samokrijesa, mrze više - nego što ih mrze "nove ustaše"..

 12. Sledeća 8 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Drug Član:


 13. #8
  Fast Serbia v2 Caffe Singer avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  4.374
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  1.970
  Pohvaljen 11.265 puta u 6.494 postova
  Moć reputacije
  460
  Veoma nerado čitam i govorim o Jasenovcu, iz ličnih razloga jer je i deo moje familije tu stradao ali neka bude rečeno i ovo što izlazi iz domena statiske. Naime po svim raspoloživim podacima Jasenovac je bio najgrozniji logor smrti od svih logora u trećem rajhu. Jeste da je u drugim logorima poput Aušvica ubijeno daleko više ljudi ali su ubijani na jedan drugačiji način, industrijski. Malo ljudi je ubijeno lično rukama svojih dželata dok se od Jasenovca i nemcima okretao stomak. Tu su dolazile ustaše po nagradi da "zakolju par srpskih paščad". Načini ubijanja su van pameti i neću ih sigurno ovde opisivati ali neka je i taj višestruko umanjen broj hrvatskih revizionista tačan onda je broj sadista koji su ih izvršili najmanje nekoliko hiljada. Dakle posle rata su se državom šetali nekoliko hiljada ljudi koji su kamom ili čekićem (omiljeni način ubijanja) ubijali totalno nedužne ljude.
  Samo osporavanje činjenica o Jasenovcu je samo po sebi jedan odvratluk ali stvari su još gore kada se vidi i čuje šta se "peva" i kliće na Tomsonovim koncertima koji su i od hrvatskog političkog vrha rado posećeni.
  Pošto ne verujem da evropska unija to sve ne vidi onda sam sklon da verujem da se takvo fašisoidno ponašanje na neki način i aminuje što me dovodi do razmišljanja, kog đavola mi uopšte stremimo u takvo društvo?

 14. Sledeća 8 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Singer:


 15. #9
  Fast Serbia V2 Caffe gardoim avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Postovi
  9.403
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  16.051
  Pohvaljen 93.338 puta u 11.108 postova
  Moć reputacije
  969
  Pisali smo vec na ovu temu i tada sam ispricao da sam par puta bio u kompleksu Gradina, jer ni do dan danas nisam nasao trag o pokojnom dedi (inace otac i njegova majka sa bratom i dve sestre su nekim ludim slucajem preziveli).
  Stigao sam sa prepiskom i do Londona, posto je tamo arhiviran jedan deo dokumentacije iz logora Sajmiste u Beogradu.
  Naime, kada vise znali sta ce o kako ce, deo logorasa je iz Jasenovca deportovan na sajmiste i tu su ubijani u dusedupki.


  Edit

  Pripyat09 ili ti Stalker, vodi racuna, ali jako dobro. Ovo je suvise ozbilja tema da bi u njoj imao pravo na minimalan kiks.
  Izmenjeno od: gardoim; 17.04.2016 u 21:19.

 16. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora gardoim:


 17. #10
  Napredan član
  mita1989 avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  432
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.200
  Pohvaljen 2.866 puta u 1.470 postova
  Moć reputacije
  64
  Citirati Originalno postavljeno od Drug Član Pogledati poruku
  Čemu licitacija?

  Zločin bi bio manji ako je pobijeno samo 300 tisuća zloćestih Srba??
  (Ne mogu ubaciti smejavog smajlija, er se sa ovim ne sprda)..

  Ili "samo" 130 tisuća, kako dokazuju njihovi "povjesničari" - posle dovoljno vremena da su svedoci uglavnom - upokojeni..

  Prvo - brojka od koje ti polaziš, a to je 1.706.000 žrtava drugog svetskog rata je samo procena,
  a nikako tačan podatak..
  Ja ne licitiram jer se radi o ljudima a ne o pukoj statistici. Zato me zanima istina a ne propaganda. I ranije je na ovom forumu pokretana slična tema i tada sam rekao da ja nisam od onih Srba koji bi voleli da je što više Srba ubijeno u Jasenovcu i NDH jer bi Hrvati tako ispali gori. Nisam toliko bolestan da priželjkujem veću brojku. I tada sam rekao da čak i da je broj ubijenih u Jasenovcu manji od 700.000, to ne umanjuje njihova zverstva i načine na koje su ubijali čak i decu.

  Do tačnog broja ubijenih mislim da nikada nećemo doći, ne samo u Jasenovcu već u celoj NDH, to ne znači da treba olako da se frljamo brojkama. Po meni je bitnije sačuvati od zaborava prirodu i težinu tih zločina nego da se bavimo, kao što kažeš licitacijama.

 18. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora mita1989:



Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja

Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Ovlašćenja postavljanja

 • Vi ne možete postavljati nove teme
 • Vi ne možete postavljati odgovore
 • Vi ne možete postavljati priloge
 • Vi ne možete menjati vaše poruke
 •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 17:58.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2020 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1