Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja
Rezultati 1 do 10 od 25


 1. #1
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.285 puta u 3.754 postova
  Moć reputacije
  1061

  Па колико још пута преко наших леђа да водите своје ратове?

  ..
  ОБАВЕШТАЈНЕ ПРИПРЕМЕ за рат на Балкану су при крају


  Може ли се балкански чвор размрсити без мача? По свему судећи не, јер САД и НАТО тренд окрећу према хаосу.

  Реализација стратегијског плана САД и НАТО за Балкан ушла је у нову фазу у којој, поред тајног, предстоји појачано јавно деловање у правцу дестабилизације региона. Утисак је да већина актера садашњег медијског препуцавања уредно слуша и извршава инструкције моћних ментора, не плашећи се све израженије могућности да поново буду сукобљене стране у неком будућем рату. Свакодневно пребрајајући и преувеличавајући своје жртве, игноришући туђе, нису извукли поуке из блиске и далеке прошлости како до нових жртава не би дошло. Утисак је да једино актуелни српски политичари немају ментора, али то им у конкретном развоју догађаја и није нека предност сем што могу да одлучују сами. Међутим, центри и појединци у Србији који јесу под страном контролом и утицајем одиграће своју улогу.

  Одавно нисмо видели забринутија лица српских лидера и у Србији и у Републици Српској, што значи да су све схватили. Оно што је добро у тој катастрофално лошој ситуацији по српске интересе и српски народ јесту добре анализе и процене што искључује стратегијско изненађење. Види се да је ближа мета Република Српска а преко ње или директно и Србија. Одавно се зна да сваки евро уложен у дестабилизацију РС значи да толико мање треба за дестабилизацију Србије.

  Иако су све пресуде у Хагу имале своју политичку сврху, пресуда Радовану Караџићу је до сада најбоље темпирана и експлоатисана и има сва обележја широке субверзивне акције. Ништа није препуштено случају, од саме суштине пресуде где је „доказан“ геноцид, кога није било, па до ситница које то нису, као што је датум изрицања пресуде. Формулисана је тако да заталаса све три кључне нације у региону тако што ће за Србе бити драконска и заснована на неистини, посебно у делу који се односи на геноцид; за Бошњаке лакрдија јер им је 40 година мало и што је у пресуди премало геноцида; док се Хрвати љуте што и њихове жртве нису страдале од геноцида и покушавају по сваку цену да их убаце у ту категорију. За Бошњаке и Хрвате логичан наставак правде јесте да Република Српска нестане. Ништа више након ове пресуде на Балкану неће бити исто.

  Наравно да је све то планирана акција која има за циљ дестабилизују и успостављање потпуне контроле над целим Балканом. Она није осмишљена и креирана у Хагу, него у радионицма CIA и централе НАТО. Суштина плана на којој су засноване све акције и активности јесте пресуда за геноцид. Претходне пресуде за геноцид биле су само припрема за пресуду Радовану Караџићу. Јер, ако су за геноцид осуђени његови потчињени, логично је да за геноцид буде осуђен и Радован. Стратешка порука пресуде Караџићу јесте да је Република Српска геноцидна творевина и да као таква не само да не треба него не сме да постоји.


  МОБИЛИЗАЦИЈА БОШЊАЧКИХ И ХРВАТСКИХ ПОЛИТИЧАРА
  Изјаве хрватских и бошњачких политичара су сличне као јаје јајету. Види се да их је писала иста рука још пре доношења пресуде. Оне нису само део опште пропаганде него имају вишетруку сврху. Прво, да наелектришу сопствену јавност и припреме је за будуће потезе који могу бити драстични. Друго, да узнемире и заплаше Србе у РС и Србији и да их држе под сталном тензијом угрожености. Треће, да створе простор за страна мешања на ширем простору Балкана. Запад себи ствара алиби за отворена уплитања у будуће спорове и неспоразуме, јер, ако се већ једном догодио геноцид, обавезани су да ураде све како до њега поново неби дошло.

  Ако се изјаве хрватских и бошњачких политичара различитог профила и различитих странака и ванстраначких организација проуче, може се без дилеме закључити да су фабриковане у центрима из којих се акција води. Просудите сами:

  „Радовану Караџићу јест пресуђено. Али још није побијеђен његов дух, као и наслијеђе његове злочиначке и геноцидне политике. Тек када се то постигне, могућа је помирба међу људима у БиХ и шире“ (Миро Ковач, министар вањских послова Републике Хрватске).

  „Хашки суд је бесмислен ако и даље постоји Република Српска која је настала на геноциду“ (Звонимир Чичак, председник Хрватског хелсиншког одбора).

  „Једина могућност да се побиједи политичко наслијеђе Караџића је приступање БиХ унији“ (Тони Пицула, СДП, заступник у Европском парламенту).

  „Данашњи дан, 24. март 2016. године, историјски је за Босну и Хецеговину јер је потврђен битан део истине о њеној недавној прошлости, што мора битно утицати на њену будућност“ (Бакир Изетбеговић, СДА, члан Прдседништва БиХ).

  „Позивам све у БиХ, нарочито политичке лидере, да се одговорно односе према овоме што је утврђено на суду у Хагу и да радимо на стварању праведне, успјешне и јединствене БиХ“ (Нермин Никшић, председник СДП БиХ).

  Може се навести још стотину изјава хрватских и бошњачких политичара које имају само једну поруку – да Република Српска као геноцидна творевина не треба да постоји. И не само то, него се види да они озбиљно планирају да на томе координирано и сложно раде. Падају у воду све приче о индивидуалној одговорности пред Хашким трибуналом и сада се цела једна република са комплетним народом третира као геноцидна творевина једног човека или неколико људи удружених у злочиначки подухват – боље речено геноцидни подухват. Не може се наћи нити једна изјава у Хрватској и БиХ која би бар ублажила овако тврд став или бар успут указала и на сопствене злочине.


  СРПСКИ ЛИДЕРИ ВИШЕ НИСУ НАИВНИ
  У Републици Српској и у Србији паклени план уништења Српске је потпуно разоткривен и схваћен. Схваћено је да се регион поново дестабилизује како би се, поред осталих облика притисака, могла употребити и војна сила. Сада је потпуно јасно зашто се регион наоружава и зашто, по препорукама НАТО лобиста и „пријатеља“ са Запада, оружје треба свима сем Србији. Јасно је зашто се Хрватска интензивно наоружава модерним наоружањем и зашто се у свеукупној балканској ситуацији понаша као силеџија.

  Оно што је важно и што улива наду да ће Република Српска издржати све притиске и сва искушења јесте јавно изречена одлука председника владе у присуству председника Републике Српске да Србија неће остати по страни. Није случајно да се премијер Вучић ових дана слика и даје изјаве испред борбених возила и речних ратних бродова. Поручује да ћемо пружити отпор сваке врсте, па и војни ако буде требало. Речни ратни бродови симболишу нашу одлучност да бранимо границу са Хрватском на Дунаву. Хрватска ову границу не признаје на потезу Дунава од мађарске границе до Бачке Паланке, где жели да контролише обе обале ове најважније европске реке.

  Хрватска је веома битна ако се планира војно решење балканског проблема. Бошњачка Федерација нема такву моћ. Све отвореније територијалне претензије према БиХ и према Србији новог хрватског руководства то најављују. ХДЗ више нема левог крила, тако да је та странка постала у потпуности десна – проусташка. Некако се све уклопило у идеалне услове за реализацију трећег, последњег неоствареног циља усташког покрета: пошто су створили независну државу и етнички је очистили – излазак Хрватске на границе бивше НДХ. Бољу прилику, бар они тако мисле – а то није далеко од истине – неће никад имати. Имају оружје, мотивисану и прекаљену војску и наклоност и подршку највеће војне силе на свету. Бошњаци, иако војно слаби, спремни су да у реализацију плана уништења Репубике Српске крену још данас. Њихов адут у борби против српског народа је армија милитантних исламских терориста које су удомили у БиХ.

  Да ли су Срби спремни за овакав сценарио завршних игара на Балкану? Не би се могло рећи. Некаква спремност да се одупремо је тек у повоју, али је тренд добар. Расте расположење да се овај план осујети. Расте и спознаја да сама Српска то неће моћи, али заједно са Србијом итекако хоће. Ствара се позитивна клима да Србија, у складу са својим папирнатим обавезама из Дејтона и братским обавезама, неће оставити свој народ у Српској на цедилу као што се већ дешавало.

  О миру и добросуседским односима на Балкану причају само Срби и њихови лидери. Остали не прихватају ни пружену руку помирења. Да ли је то случајно? Наравно да није. Лажиране и темпиране хашке пресуде поново деле Балкан на добре и лоше момке. Подела је завршена и недостаје само иницијална каписла – повод. Историја ратова нам говори да је најлакше пронаћи повод за сукоб. Ми можемо учинити све да никоме не дамо повода за драстичне потезе, али то ништа не значи. Повод се монтира, инсценира, измисли као једнократна активност специјалних снага или неког другог. Таква акција може да буде и траљава и провидна, ништа зато, медији је дораде и дају јој све атрибуте стварног догађаја.


  НАШИ АДУТИ ОДВРАЋАЊА?
  Може ли се балкански чвор размрсити без мача? По свему судећи, не. Не зато што то не би могло, него зато што САД и НАТО немају стрпљења за спора решења па намерно тренд окрећу према хаосу, али и због тога што неке новокомпоноване умишљене балканске војне силе мисле да је њихов мач екскалибур.

  Наша војна неутралност је трн у оку Западу. Није у питању само окретање наших топова према Русији иако је и то важно као симболички чин. Више од тога, Запад плаши нуклеус неког новог јаког несврстаног покрета какав је некада предводила Југославија, а сада би то могла бити Србија. Тај покрет је Западу стварао исто толико проблема колико и Варшавски уговор, само на други начин. Мегапослови су се добијали по принципу несврстане солидарности широм Африке и Азије. Таква опасност по западне корпорације сада не постоји, али се не сме дозволити ни помисао враћања на старо. Српска војна неутралност само донекле асоцира на то, али је и то довољно да је не оставе на миру.

  Србија је разоружана и развојничена. Изнуђена одлука о наоружавању је донесена, али се споро реализује тако да би се могло закаснити. Наше оружје као такво неће бити јак фактор одвраћања од агресије, али то никако не значи да немамо јаке аргументе да натерамо евентуалне агресоре да одустану пре него што крену. Наш најачи аргумент који сви они будно прате јесте што је решеност да се бранимо заиста чврста, да нема предаје без борбе и да се нисмо уплашили. Зато треба јачати мотив нашег народа за одбрану и спремност на жртве. Треба радити на обуци становништва за све врсте отпора. Тога се евентуални агресори плаше бар колико и нашег оружја.

  Ми често и не знамо шта све имамо, чега би потенцијални агресор требао да се плаши. Ако се каже да имамо „срце у јунака“, многи ће помислити да је то одлазак у легенде и митове, својствене оном ко је слабији, као последњи и непостојећи аргумент одвраћања. Међутим, није тако. Ми стварно имамо анонимне јунаке спремне на одсудну жрву, не бесмислену и очајну, него дубоко резонску и планску. Мало ко ће ми веровати ако не наведем пример.


  ПРИЧА О 63. ПАДОБРАНСКОЈ
  Један коментатор мог прошлог текста у свом коментару приложио је снимак разговора (великл му хвала на томе) који је водио Милан Видојевић, наш познати писац и публициста, са Владимиром Ћосићем, пензионисаним официром легендарне 63. падобранске бригаде из Ниша. Ћосић прецизно износи све детаље добро осмишљене и планиране диверзантске акције под називом „Напад на Авијано“, коју су планирали током НАТО бомбардовања. Акцију је требало да изведе 20 изабраних специјалаца – падобранаца комбинованих из активног и резервног састава. Осмислили су прецизно све, од пребацивања преко Јадранског мора шверцерским бродовима, пребацивања шлепером од Бара до Вићенце, па до диверзантског дејства по авионима и инфраструктури аеродрома са којег су полетали НАТО авиони да бомбардују Србију. Планирали су губитке од 50 одсто људсва током акције, а преостали би се предали италијанским властима. Акција би имала и војни и медијски ефекат.

  Ова акција није изведена само зато што је у међувремену склопљен мир. НАТО стратези су итекако задрхтали када су за њу сазнали и била је предмет њиховог детаљног изучавања. Можда ће неко помислити да је било немогуће да се ова акција изведе. Ја не мислим тако и потпуно сам сигуран да би ови челични људи то урадили баш по плану. Од њих бих очекивао само да направе више од плана, мање никако.


  У некадашњем Ратном ваздухопловству падобранце из 63. падобранске бригаде смо посебно ценили. Где год су се појавили, уливали су сигурност. Нема задатка који им је постављен а да га нису извршили. За њих немогуће не постоји. Кориштени су ненаменски у тешким тренуцима за ЈНА – за обезбеђење аеродрома, неких важних објеката и свега другог што је било најважније. Сваки официр зна да су те елитне јединице сувише скупе и драгоцене да би се користиле за послове које може одрадити обичан пешадинац. Па ипак, они су били најсигурнији и најпоузданији да оно што чувају непријатељ неће заузети. Много смо их поштовали, па и волели. Знали смо и да се шалимо са њима: „Чувај се људи који искачу из исправног авиона“. Али ми у службама безбедности нисмо без њих могли замислити нити један сложен и опасан задатак који тражи врхунску обученост и увежбаност.

  Ето, такве људе имамо а да и не знамо да они постоје. Људе који хладне главе и потпуно свесни иду на задатке са проценом од 50 одсто губитака а 50 одсто заробљених. Немојте да их неко помеша са терористима и самоубицама. Они то нису. Њихови циљеви су били искључиво војни, без цивилних жртава, а сама диверзантска акција није била самоубилачка, него само опасна. И они су наш адут у функцији одвраћања јер паметан агресор мора унапред знати да неће бити миран ни у свом дворишту.  Извор: НовиСтандард

 2. Sledeća 5 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Серб_Степа:


 3. #2
  Banovan
  Datum registracije
  26.12.2012
  Postovi
  18
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  108
  Pohvaljen 161 puta u 98 postova
  Moć reputacije
  0
  Po meni je ovo cista glupost, kome treba jos jedan rat u Evropi. EU je kolonizovala celu ex YU i ima preca posla sa Rusijom, Izbeglicama i Bliskim istokom.

 4. #3
  Top poster zexxxx avatar
  Datum registracije
  22.06.2013
  Postovi
  2.610
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  556
  Pohvaljen 1.521 puta u 896 postova
  Moć reputacije
  273
  Cilj svetskih mocnika je da rasture Evropu, zbog toga su pustili migrante da idu po Evropi. Zapitajte se samo zasto vecinu migranata cini muska populacija? Zasto sto je vecina njih, ako ne i svi, utrenirani da ratuju u svakom trenutku. Ta prica, da idu u Evropu za boljim zivotom je cista izmisljotina. Jeste da je njihova zemlja unistena i da ce se tamo ratovati jos dosta dugo ali cilj svega toga je rasturanje Evrope.

  Sto se tice Srbije, nasi politicari imaju nalogodavca sa zapada i zbog toga rade to sto rade. Cilj svega toga sto se radi je rasparcavanje drzava u vise manjih kako bi neki nesretnik mogao da vlada. Zbog toga se vec nekoliko godina prica da Vojvodina treba da se odvoji od Srbije, sto je cista budalastina. Svako ko imalo razmislja zna da su rasparcane zamlje vojno i ekonomski dosta slabe. E to je cilj onih koji zele da vladaju svetom, da rasparcaju sve sto se rasparcati moze i posle da ucenjuju kako ne bi bacili neku nuklearku.
  Takodje preporucujem svakom ko nije procitao knjigu koja se zove "Cujte Srbi" od Arcibalda Rajsa da je procita sta je covek video jos posle prvog svetskog rata, sada je to sve jos gore i zbog toga mi u Srbiji propadamo.

  Presuda Radovanu Karadzicu je doneta na osnovu njihovih pretpostavki bez dokaza. Tako da covek nije kriv ali se ipak morao osuditi bez ikakvog razloga jer je nekome to tako odgovaralo. Srbi su oduvek bili progonjeni od strane "evropejaca" i od ostatka sveta jer svetskim silama smeta pravoslavlje pa zbog toga ismevaju pravoslane crkve na razne nacine i sav pravoslavni narod smatraju kao zlikovce. Provoslavaca nema samo u Srbiji, ima ih svagde, cak i u Kini verovali ili ne, tako da nemojte misliti da pricam samo o Srbiji. A kao sto znamo zapadu smeta i Kina, ne samo Srbija.
  Zbog toga su hrvatski generali pusteni iz zatvora kako bi mi Srbi bili zlikovci.
  Najgore u toj celoj prici je to sto ni Hrvati neznaju u stvari ko su i kojem narodu pripadaju, i zive u zabludi.
  Kao sto znamo mi Srbi smo ziveli 500 godina pod Turcima i bezali smo na sve strane kada su nas je Turska vojska napata pa tako smo bezali i u hrvatsku, veliki broj Srba je presao u hrvatsku. Posle toga, tamo negde oko drugog svetskoga rata, ustasa Ante Pavelic je uz blagoslov Musolinije doneo odluku da se 1/3 Srba pokatolici, 1/3 Srba pobije na uzasan nacin i da se 1/3 Srba protera iz hrvatske. I nakon tog dogadjaja svi Srbi koji su pokatoliceni pretstavljaju se kao Hrvati rimokatolici i mrze Srbe iz dna duse.

  Osim toga cilj medija je da manipulisu sa gradjanima i da im pricaju kako je sve super, a u stvari nista nije dobro. Zbog toga nam pustaju rijalitije i raznorazne gluposti kako bi zaboravili na bedu i siromasto, gledali gore od sebe i pronalizi utehu u budalama.


 5. Sledeća 6 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora zexxxx:


 6. #4
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.285 puta u 3.754 postova
  Moć reputacije
  1061
  Citirati Originalno postavljeno od hipomah Pogledati poruku
  Po meni je ovo cista glupost, kome treba jos jedan rat u Evropi. EU je kolonizovala celu ex YU i ima preca posla sa Rusijom, Izbeglicama i Bliskim istokom.
  САД.
  Стоји тај став да многе земље Европе сарађују са САД, али САД никада неће дозволити да ЕУ постане јака, стабилна у сваком погледу колико би могла...

  Не треба да чуди никога онај гест Рогозина кад је показао макету система С-300 (у смислу да се размишља о начинима продаје истог Србији), а пре тога смо били сведоци прича о томе да Хрватска набавља ракете средњег домета, чиме би практично могла да погоди било који циљ у Србији...

  Сведоци смо ових избеглица које долазе са Блиског истока. Али, по мени, не верујем да сви они долазе у Европу зато што се у истој боље живи него што је било код њих. Мишљења сам да они нису ни у чему оскудевали, пре овог рата, Сирија ни ММФ, ни Светског банци, ни другим банкама, нити организацијам, пре рата, није дуговала ни један једини долар, евро... Нису дозволили да прође гасовод из Катара преко њихове земље, а који здушно подржавају САД и које би имале преко истог далеко већи утицај на земље ЕУ, а тиме и смањиле утицај, зависност од Русије......

  Исто тако, што се тиче избеглица, цитираћу чланак у којем је Бранко Крга (некадашњи начелник Генералштаба војске СРЈ, обавештајац) дао своја мишљења, а који је изашао у "Њузвик"-у (у децембру):

  И Американци примећују да међу избеглицама нема девојака. Јесте ли запазили? Породице пролазе, највећи број су момци од 18, 20-25 година. Због чега? Да ли су девојке остале у Сирији, Ираку, отишле неким другим путевима? Момци делују утренирано, располажу мобилним телефонима, и то не обичним него квалитетним, имају рачуне у банкама...

  Још неке чињенице (из истог чланка):

  Када се 1. јула 1991. године пробудио у Москви, осетио је топлину око срца. Никада раније није долазио у СССР. Као и већина наших грађана, новопостављени војни аташе био је уверен да ће домаћини подржати опстанак Југославије, у којој се добрано кувало. Сви су говорили да је српско-руско пријатељство посебно, нераскидиво! Додуше, као добар познавалац историје, Бранко Крга је знао за неке догађаје који баш и нису могли да подупру његов оптимизам. Ипак, није хтео да квари прве дане службе у дипломатији. Све док га на њих није подсетио један руски маршал.

  "Питао сам га на једно пријему зашто не стану иза нас. Сукоби у Југославији већ су били почели. Негирао је да не стају. Издвојио ме је из групе дипломата у страну: "Стајемо, стајемо... али да ти мало објасним. Ви сте били последњи који сте признали СССР, тек 1940. Били сте први који сте побегли из социјалистичког табора 1948. Били сте не други, него први у целом свету који сте напали СССР када смо ушли у Мађарску 1956. Исто је било и 1968, Чехословачка је била у питању. Да не спомињем Авганистан 1979. Па шта хоћете?"

  Грађани су нам увек исказивали искрену подршку и жељу да помогну, то не може да се спори. Добрим делом тако је било и у војним круговима. Наравно, њихова декларативна подршка није могла да постане и реална без министарства које усмерава односе према нама и другим државама.


  Доласком Путина Русија се побољшала сама по себи. У време кад сам био у Москви, до 1994, на сцени је био опасан процес, који је могао да резултира даљим растурањем Русије по разним основама. После одласка Јељцина у први план су истакнути национални и државни интереси, сређивање државе, што се одразило на статус Русије као велике силе, самим тим и на однос према Србији. Заступајући, пре свега, своје интересе, Русија Србију данас подржава у одређеној мери.
  Од 1912. до 1999. било је пет сукоба с' највећим силама: турском, угарском, немачком империјом, на специфичан начин са сојветском империјом, а 1999. НАТО, са САД на челу, напао је СРЈ. За ових 87 година грађани Србије практично су били у оружаном сукобу сваких 17. Према демографским критеријумима, једна генерација гура тридесетак година, што значи да је свака генерација била у рату.
  Нису нас та дешавања изненадила. Проблем КиМ и даље ће бити проблем. То видимо и по функционисању њихових органа власти у односу с' неки земљама и у односу према српском и другом неалбанском становништву. Нас је заиста чудило то што су бројне западне земље, подржавајући екстремне Албанце, у суштини нарушавале и неке своје вредности и принципе на којима се заснивају њихове државе и коалиције: питање права на живот, људских права, права на територијални интегритет, приватну својину, сва друга права која су општа, универзална, која су део међународног јавног права. Била су практично нарушвана на КиМ.

  Мислим да та прича није добила коначни епилог, да ће се тек након извесног времена стварно разоткрити шта се то догодило. Има неких људи код нас, вероватно и у другим деловима света, укључујући и Запад, који сматрају да је то био својеврсни увод у интервенције које су се после тога догађале. Ја сам идентификовао преко 10 разних објашњења зашто је дошло до рата. Геополитички разлози су међу њима, а - како је Вили Вилмер рекао - исправљане су и "грешке" Другог светског рата. Наравно, ту је и контрола разноразних гасовода, нафтовода, комуникација ове, или оне врсте, преко инсталирања велике базе на КиМ, скидања председника Милошевића и промене власти...

  Питање је шта је било кључно. Вероватно оно што су ми говорили представници Алијансе: реафирмација кредибилитета НАТО, то јест утврђивање основа за његово даље постојање. Ја сам рекао. Па добро, ево, извршите притисак на власти у Београду и на Албанце, реците после да је НАТО извршио успешно притисак и тиме ћете подићи кредибилитет НАТО.

  Хтели су да покажу како су једина сила која може да решава проблеме и шта могу. Тако изабраше Србију. Зашто су изабрали баш Србију - то је дуга прича. Свачега ту има, историјских и геополитичких основа, цивилизацијских... Ни ту није могуће наћи један одговор. И елемената реваншизма је сигурно било. Али није то кључно.
  Ха, чули сте за мој анегдотски разговор с' пољским колегом у Москви! На првом представљању војно-дипломатском кору, а некако се потрефило да то буде у амбасади САД 4. јула 1991, сви су причали о проблемима у Југославији. Ја новајлија, био сам у центру пажње. Хтели су из прве руке да чују шта се догађа. Објашњавао сам да проблеми заиста постоје, али да ће се смирити.

  Јесам. Пришао ми је Пољак, насмејао се и рекао: "А ви ћете настрадати ради филмова!" Зачудио сам се о каквим је сад филмовима реч, а он ми је казао: "Сви смо ми волели да гледамо ваше филмове како побеђујете Немце, а сад ће Немци то да вам врате." Тада је сва партизанска кинематографија приписивана претежно Београду.
  НАТО је уочи бомбардовања, пред обележавање 50 година постојања, био у дилеми како даље да се развија, с' обзиром на то да је Варшавски уговор престао да постоји. То су ми њихови генерали признали. Талбот је о томе говорио. Што се тиче планова које су имали - очигледно је да су направљени раније. Како је писао генерал Кларк у књизи "Модерно ратовање", било је више верзија: од самог бомбардовања, преко копнене операције и разних видова ангажовања снага. Интересантно је да је он тадашњем начелнику ГШ генералу Драгољубу Ојданићу рекао да ће за 2-3 дана потпуно да нас разбију: неће остати не један тенк, него ни камион. Није било тако, па је бомбардовање попримило више карактер одмазде него неке рационалне војне операције, која је имала јасне циљеве.
  И као што случај био са Сиријом, сличан је био и са нашом земљом:

  Министар одбране Павле Булатовић и ја били смо с' делегацијом у Румунији крајем 1997. Код министра иностраних послова још нисмо ни сели, а он је рекао да има за нас одличну идеју: да прихватимо да прође нафтовод од Констанце преко Панчева до Трста. Ако прође - Југославија неће ући у рат, остаће читава. Булатовић је казао да одмах напишем информацију највишем државном руководству. Никакве реакције није било, колико ја знам. Интересантну оцену изнео је и војни аташе Канаде тврдећи да се Југославија не би распала да је крајем 80-их пустила да нафтни гигант "Шел" уђе на наше просторе.
  И шта сад имамо?
  Које фирме раде истраживања рудног богатства по Србији?


  У Србији - најбогатије светско лежиште литијума и лежиште злата

 7. Sledeća 4 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Серб_Степа:


 8. #5
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.285 puta u 3.754 postova
  Moć reputacije
  1061
  ..
  Руси поручују: Балкану прети "украјински сценарио"


  Руско Министарство спољних послова позвало је све политичке снаге у Македонији да кризу у земљи решавају мирним средствима и упозорило да коришћење "украјинског сценарија" и "инспирисање државног преврата споља" прети дестабилизацији у Македонији и на Балкану у целини.

  "Коришћење 'украјинског сценарија', нелегитимне акције и државни преврат инспирисани споља прете дубоким потресима у Македонији и дестабилизацији Балкана у целини", наводи се у саопштењу руског МСП.

  У саопштењу се наводи да је македонска опозиција "поново постала инструмент за ескалацију" унутрашњег политичког конфликта, са подршком споља, са циљем да пропадну ванредни избори 5. јуна, који су "једини демократски легитимни излаз из дуже кризе".

  Руско МСП је подсетило да је њихово одржавање усаглашено прошлог лета, уз активну сарадњу ЕУ и САД, и оценило да Запад треба да се придржава договора и преузетих обавеза.

  "Позивамо све политичке снаге и представнике међународне заједнице да поштују пут решавања ситуације у Македонији мирним средствима уз поштовање дејстава и одлука легитимних власти и руководства Македоније", наводи се у саопштењу.

  Москва такође сматра да је недозвољена дестабилизација осетљиве ситуације у Македонији, која је условљена сложеном етноконфесионалном структуром земље.  Извор: Новости

 9. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Серб_Степа:


 10. #6
  Fast Serbia V2 Caffe gardoim avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Postovi
  9.387
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  16.051
  Pohvaljen 93.244 puta u 11.091 postova
  Moć reputacije
  967
  Nije to Ukrajinski scenario, to je SFRJ scenario, a nakon toga srpski, pa su instruktori odavde isli u Ukrajinu.
  Nemoj Stepo da nam oduzimas autorsko pravo

 11. Sledeća 3 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora gardoim:


 12. #7
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.285 puta u 3.754 postova
  Moć reputacije
  1061
  ..
  Албански терористи поново прете, обука у камповима у близини К. Митровице (ВИДЕО)


  Порозна политичка ситуација у Македонији и екстремне албанске групе на Косову које се и даље залажу за идеју „Велике Албаније“ могле би да буду нова варница у региону. Најугроженије су српске енклаве на Космету  Порозна политичка ситуација у Македонији и екстремне албанске групе на Косову које се и даље залажу за идеју „Велике Албаније“ могле би да буду нова варница у региону. Најугроженије су српске енклаве на Космету.

  Терористичка војна организација Албанска национална армија (АНА) поново је активна. Према писању албанске штампе, припадници ове формације, која је у неку руку испостава Ослободилачке војске Косова (ОВК), навелико се у својим камповима у близини Косовске Митровице припремају за „заштиту националних интереса Албанца, не само на Косову већ свугде где живи албански народ“.

  Као потврду да је мобилизација припадника АНА већ у пуном јеку, албански медији су објавили и видео-снимак њихове обуке.

  Ова терористичка организација иначе је већ била помињана као организатор напада у Куманову у Македонији прошле године, а својевремено је била умешана и у инциденте на југу Србије....
  Извор: Новости

 13. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Серб_Степа:


 14. #8
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.285 puta u 3.754 postova
  Moć reputacije
  1061
  ..
  Опозиција у РС: Додик због очувања власти спреман на српско-српске сукобе


  Савез за промене саопштио је данас да је председник Републике Српске (РС) Милорад Додик због очувања власти спреман и на српско-српске сукобе.

  Изјава Додика да ће на дан протеста опозиције организовати контрамитинг, како би показао да су опозиционораи "издајници, који нису добро дошли у РС", је још једна потврда да "у РС влада режим који је успоставила криминална хоботница", наводи се у саопштењу.

  Тај опозициони савез је навео и да "Додикови отворени позиви на сукобе нису ништа друго него његов страх од полагања рачуна пред прсавосудним институцијама и губитка власти".

  Савез за промене сматра и да Додик злоупотребљава функцију председника РС и да је, "уместо јединства и свесрпске саборности, послао поруку да је спреман и на српско-српске сукобе".

  "Позивамо грађане да не наседају на хушкачку реторику Додика, који је зарад личних интереса спреман да жртвује и сопствени народ”, нагласио је тај опозициони савез и истакао да "нема већих издајника од оних који су опљачкали и довели Републику Српску у банкрот".

  Савез за промене најавио је да ће средином маја организовати протесте грађана због тешког економско - социјалног стања у РС.  Извор: Новости

 15. #9
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.285 puta u 3.754 postova
  Moć reputacije
  1061
  ..
  Ендру Корибко: Македонија буре барута


  Американац Ендру Корибко, геополитичар Спутњика за "Новости":Регион у опасности. Проблем су политичке елите у Скопљу и Приштини  ЗАЈЕДНИЧКО историјско наслеђе балканских народа и сећање на то да се може живети добро, и заједно, морају да буду највећа брана дестабилизацији региона у геополитичком рату који се води између Америке и савезника, с једне стране, и Русије и Кине, земаља које бију битку за успостављање мултиполарног света. У сукобу интереса моћних, нема гаранција да се Балкан неће поново "потпалити". Тренутно, у најкритичнијем положају је Македонија, која је распета избегличком кризом, унутрашњом нестабилношћу и свађом између главних македонских партија, а којој, с друге стране, прете радикалне странке македонских Албанаца. Шта ће се дешавати у наредном периоду, зависи, пре свега, од оних који манипулишу тензијама "водећи отпозади". Од Вашингтона - овако, укратко, гласи најновија геополитичака анализа најмлађег коментатора руске државне агенције Спутњик Ендруа Корибка (28), Американца из Охаја.

  Овај младић, звезда у успону, ђак руске школе геополитке, докторанд је на чувеном Ломоносову. Како каже, студира исто што је студирао и Сергеј Лавров. Његове анализе хибридних ратова кроз "обојене" револуције, "арапско пролеће", рат у Сирији, на најугледнијем руском државном медију прате се с великом пажњом. Тренутно је гост београдске конференције "Биланс западног увоза демократије на простор СФРЈ".

  Пратите токове глобалног система света који иде ка мултиполарности?

  - Униполарни "северноатлантски поредак" установљен је победом САД и савезника у Хладном рату. Уздизање Кине и Русије, средином прошле деценије, упалило је аларме Вашингтона, нарочито због чињенице што су обе земље своју будућност пројектовале кроз велике инфраструктурне пројекте на свим меридијанима. Овде хоћу да подсетим на руске гасоводе "Северни ток" и "Јужни ток", затим турски гасовод, инвестиције у Латинску Америку... Када је у питању Кина, идеју о привредном оживљавању "пута свиле" представио је кинески председник Си Ђинпинг септембра 2013. године, а већ маја 2015. Кинеска развојна банка саопштила је да ће пројекти за изградњу економског појаса дуж "пута свиле" и "поморског пута свиле" за 21. век укупно бити вредни 900 милијарди долара. На стварање нове моћи, САД не могу да гледају равнодушно.

  Дакле, догађаје у Украјини, Сирији и Африци, о којима пишете, испровоцирала је Америка?

  - Амерички рат против тероризма на Блиском истоку с почетка века ескалирао је у покушај овладавањем простора Северне Африке кроз "арапско пролеће", док је двема "обојеним револуцијама" у Украјини, као и претходним ратом у Грузији, требало да се зада ударац Москви пред њеним вратима. Чином "урбаног тероризма", смењена је легитимна власт у Кијеву, а Русија је узвратила враћањем Крима под своје окриље. Потом је Москва била присиљена да пошаље трупе у Сирију, јер је, из необјашњивих разлога, порасла моћ Исламске државе. С друге стране, узвраћено је хиљадама миграната ка Европи, у намери да се она дисциплинује и врати на страну Америке. Уколико погледате регионе у којима бесне кризе и ратови, видећете да су то зоне преко којих и Русија и Кина намеравају да граде свој утицај у 21. веку.

  Један крак обнове кинеског "пута свиле" иде и преко наше земље, док је руски "Јужни ток" овде обустављен.

  - Брза пруга Будимпешта - Београд, па даље до Скопља и луке у Пиреју, део је тзв. кинеског пута, док, рецимо, на улазак Кинеза у Железару Смедерево може да се гледа као на део индустријског појаса који треба да прати ову инвестицију. То што је "Јужни ток" обустављен такође има своје значење. Иза разбијене СФРЈ остале су мале државе, од којих неке имају проблематичне политичке елите. Овде пре свега мислим на Македонију и Косово, који су пуни оружја и "ратника".

  Објасните став о опасности из Македоније.

  - Она се налази на путу кинеских инвестиција и у зони преко које и Руси желе да задрже утицај. Уколико погледате политичку ситуацију тамо, видећете да имате македонске националисте на власти, ВМРО Николе Груеског који је насмрт завађен са социјалдемократама Зорана Заева, које гура Џорџ Сорош. Ту су агресивне албанске странке које су против свега што је македонско, и није тешко закључити да је ова држава евентуални идеалан полигон за неки будући европски сукоб који би могли да решавају Американци. Политичари у овој земљи чак не искључују украјински сценарио, што је друго име за урбани тероризам. Подсећам, "Мајдан" је донео несрећу целом украјинском народу.


  РАЗОЧАРАН АМЕРИКОМ

  Одлучили сте да амерички сан остварите у Москви?

  - Нисам пристао да учим политичке науке кроз "наочаре догме". Био сам одличан студент на државном универзитету у Охају, али сам током основних студија имао сукобе с професорима. Конкретно, у Москву ме је отерао есеј који сам радио на тему "Јавна и културна дипломатија", где сам обрађивао скандал са НВО "Британски савет" у Москви којој су Руси забранили рад 2007. Написао сам рад на основу и западних и руских извора, и у њему тврдио да је та НВО с правом затворена, јер се бавила шпијунажом. Тада ме је професор оптужио да прокламујем руску пропаганду, иако је и он био свестан истине.

  Генетски сте повезани са Источном Европом?

  - По прадеди сам Рус из Украјине. С мајчине стране, фамилија је дошла из Словеније. Бомбардовање Србије сам гледао са девет година на ТВ и сећам се колико су моји били несрећни због тога.


  УЗАЛУДНИ ПОЗИВИ НА ДИАЛОГ

  Масовне антивладине демонстрације, којима се тражи повлачење одлуке о аболицији 56 политичара умешаних у "скандал прислушкивања" и оставка председника Ђорђа Иванова,који је донео ову одлуку, шире се Македонијом. После Скопља и Битоља, најављено је да ће у суботу протести бити одржани и у Струмици, где је лидер опозиције Зоран Заев - градоначелник.

  Упркос изричитом противљењу опозиције предвођене СДСМ Зорана Заева, портпарол распуштеног парламента Трајко Вељановски је расписао ванредне изборе за 5. јун, а опозиција каже да неће изаћи на њих. У међувремену Грађанска иницијатива "Протествутем - Нема правде - нема мира", која је извела народ на улице, тражи одговорност председника владе Груевског. Приврженици владајуће ВМРО-ДПМНЕ, опет окупљени из унутрашњости земље око Грађанског покрета за одбрану Македоније (ГПОМ), дисциплиновано изражавају подршку властима Груевског антидемонстрацијама које се одржавају испред седишта СДСМ.

  Јоханес Хан, еврокомесар за проширење, упутио је у суботу челницима Македоније још један у низу позива за изналажење компромисног решења све опасније кризе у коју земља тоне. Од свих странака се захтева хитно враћање за преговарачки сто.М. С.  Извор: Новости

 16. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Серб_Степа:


 17. #10
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.285 puta u 3.754 postova
  Moć reputacije
  1061
  Citirati Originalno postavljeno od gardoim Pogledati poruku
  Nije to Ukrajinski scenario, to je SFRJ scenario, a nakon toga srpski, pa su instruktori odavde isli u Ukrajinu.
  Nemoj Stepo da nam oduzimas autorsko pravo
  Код нас су почели, а док је дошла на ред Украјина... до тада су се усавршили у методама...

 18. Sledeća 2 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Серб_Степа:Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja

Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Ovlašćenja postavljanja

 • Vi ne možete postavljati nove teme
 • Vi ne možete postavljati odgovore
 • Vi ne možete postavljati priloge
 • Vi ne možete menjati vaše poruke
 •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 17:20.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2020 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1