Rezultati 1 do 2 od 2


 1. #1
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.285 puta u 3.754 postova
  Moć reputacije
  1061

  Истина о Тузли - правда је спора, али достижна?

  ..
  Српска граната није убила људе у Тузли


  Вештаци из иностранства оповргли званичну верзију трагедије на Тргу Капија 1995. Сутра се у Вишем суду одлучује да ли ће Београд признати сарајевску пресуду генералу. Вештачили експерти из Француске, Чешке и Израела  МАСАКР на тузланском Тргу Капија 25. маја 1995. године када је убијена 71 особа, а 240 рањено, није изазван експлозијом пројектила испаљеног из топа са српских положаја на Озрену!

  Ово је закључак петорице балистичких судских вештака из Чешке, Израела и Француске који су прошле и ове године радили одвојена вештачења експлозије на Тргу. Тиме се баца ново светло на ову трагедију, која по свему подсећа на сценарио који је сервиран у случају "Маркале".

  Та сазнања још више добијају у тежини, јер ће се сутра пред Вишим судом у Београду наћи захтевница Министарства правде БиХ, којом се тражи да се призна пресуда из Сарајева. По њој је генерал Новак Ђукић, осуђен на 20 година робије, јер је као командант Тактичке групе "Озрен" тад наводно наредио гранатирање Тузле.

  Како "Новости" сазнају, страни вештаци су се сложили да је немогуће да граната калибра 130 милиметара, која је наводно долетела са српске стране и са 27 километара удаљености из рејона Пањика, падне под углом, како вештак тужилаштва у Сарајеву Берко Зечевић тврди, и уз то убије десетине људи, а још 240 рани, а да при томе изазове само мања оштећења на околним зградама и аутомобилима.

  Правоснажна пресуда генералу Ђукићу заснива се на вештачењу Берка Зечевића, а за које су и српски и страни вештаци установили да је пуно мањкавости и нелогичности. Израелски балистичар Жозеф Шарон чак каже да је Зечевићево вештачење засновано на лажним, недоказаним и непровереним подацима.

  Сви ови експерти за балистику Француз Пјер Лоран, Израелац Шарон и Чеси Јан Коменда, Лудек Једличка и Роман Витек изводили су експерименте на војном полигону у Никинцима, где је направљена идентична реплика трга Капија из Тузле. Сазидане су зграде, постављени аутомобили и лутке тачно на местима и на удаљености како је то на основу снимака, фотографија и сведочења присутних утврђено у званичној истрази.

  Вештачења су показала да велики број жртава није могућ од једне експлозије средњег пројектила. Мноштво је врло упадљивих разлика експеримента у Никинцима и онога што се десило у Тузли. Тако је лутка, која је представљала особу, која је баш у тренутку наводне експлозије гранате, стајала на хауби "голфа", бачена увис и изрешетана великим бројем гелера. Она, према налазу вештака, не би имала никакве шансе да преживи. У стварности тај младић је, ипак, није погинуо.

  - На 13 жртава у Тузли погоци по телима примљени су из више смерова, што значи да није била само једна експлозија - указују налаз вештака Универзитета одбране из Републике Чешке, који је одобрило чешко Министарство одбране. - Поједине ране на жртвама су екстремно разарајуће, што је немогуће од гелера пројектила. Поготово је тешко објаснити такве ране код удаљених жртава. Број погодака гелерима у телима жртава је девет пута већи од теоретског броја могућих погодака, с обзиром на то колико килограма експлозива носи пројектил од 130 милиметара.

  Ово су, како тврде вештаци, путокази који воде ка чињеници да је други, снажнији тип муниције или импровизоване експлозивне направе, или чак неколико мањих пуњења експлодирало на тргу Капија. Коришћење нестандардног експлозива потврђују и ране на три жртве, који су претрпеле потпуно разарање читавог тела, слично као бомбаши-самоубице.

  Једна од нелогичности је и то што је у Тузли двоје људи страдало док су стајали иза аутомобила, који се, према свим параметрима, морао понашати као штит, пошто је наводна експлозија била испред.

  - Нереално је да на скученом тргу Капија буде између 1.000 и 1.500 људи - наводе вештаци. - У случају прихватања тог податка, људи који су били ближе експлозији деловали би као штитови и то би искључило убијање оних на већим даљинама. Осам људи је убијено на даљини већој од 20 метара од места експлозије, што је изван домета пројектила калибра 130 мм.

  Сумирајући резултате анализе балистичари Коменда, Једличка и Витек наводе да од укупно 71 убијених, само код њих 26 нису примећене - нелогичности.

  Вештаци указују и да је штета на "голфу" поред којег је експлодирала права граната много већа него штета на "голфу" у Тузли. Такође, од стварне гранате возило је одгурано скроз до зида зграде, док је у Тузли незнатно померено уназад.

  Приликом експлозије 1995. стакло излога у бутику "НИК" је поломљено и лутке су остале на својим местима, док је на теренским тестовима продавница тешко оштећена, а лутке разнесене.


  ЂУКИЋ НА ЛЕЧЕЊУ У БЕОГРАДУ
  Генерал Новак Ђукић од јуна 2014. се налази у Београду на лечењу. Он има озбиљне кардиолошке и неуролошке здравствене проблеме.

  Ђукић је иначе рођен у околини Бањалуке. Војну академију је завршио у Београду, и био је начелник Генералштаба Војске Републике Српске. По хапшењу 2007. неколико година је провео у затвору у Фочи, одакле је изашао средином фебруара 2014. након што је Уставни суд БиХ укинуо прву пресуду, којом је осуђен на 25 година затвора.


  АДВОКАТ: ТРАЖИЋЕМО СПИСЕ ИЗ САРАЈЕВА

  Бранилац Новака Ђукића, адвокат Милорад Константиновић, каже да ће одбрана указати на бројне повреде права на правично суђење које су генералу Ђукићу учињене од стране суда.

  - Иако је према одредбама Закона о међународној правној помоћи у кривичним стварима суд у Србији везан за чињенични опис кривичног дела, он је ипак дужан да испита да ли су у конкретном случају биле испуњене претпоставке правичног суђења. Ако се утврди да пресуда, чије се признање тражи, није донесена у правичном поступку, суд је дужан да замолницу одбије. Одбрана ће инсистирати да пре доношења коначне одлуке Веће Одељења за ратне злочине у Београду прибави комплетне списе предмета суда у БиХ, јер је то једини начин да се упозна са стварним стање и утврди како је генералу Ђукићу суђено.  Извор: Новости

 2. Sledeća 3 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Серб_Степа:


 3. #2
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.285 puta u 3.754 postova
  Moć reputacije
  1061
  ..
  Сарајево у паници због нових доказа о Тузли


  Званичници БиХ покушавају да оборе налазе страних вештака о масакру у Тузли. Да су закључци вештака озбиљни говори и податак да је налаз Француза Пјера Лорана осигуран на два милиона евра  НАКОН објављивања налаза вештачења експерата из Чешке, Француске и Израела да масакр на тузланској Капији 1995. није изазван српском гранатом, Сарајево покушава на све начине да ове нове доказе што више дискредитује. Међутим, да ће им то тешко проћи, говори податак да је само вештачење Француза Пјера Лорана осигурано на два милиона евра, што доказује колико је сигуран његов налаз. То значи да уколико је Лоран направио неку грешку или се утврди да налаз није добар, осигуравајућа кућа ће оштећеној страни исплатити ову своту новца.

  Лоран је иначе судски вештак при Апелационом суду у Паризу, Интернационалном криминалном суду и Хашком трибуналу. Експерт је за оружје, муницију, балистику и пиротехнику. Познатија вештачења која је радио су - напад на конвој Рафика Харирија у Бејруту, гранатирање у Хомсу, убиство француског новинара у Сирији, напад на француску амбасаду у Киншаси у Конгу. Он је и резервни официр француске војске и има чин капетана морнаричких јединица.

  Један од битних закључака Лорановог вештачења указује да су у Тузли гелери изазвали штету на продавници удаљеној 50 метара од места експлозије, а која је потпуно ван оптичке видљивости од места где је направљен кратер.

  - На још неколико зидова евидентирани су гелери, иако су са супротне стране и у мртвим угловима од места експлозије. Ови налази могу да баце другачије светло на читав случај, али нису истраживани од стране вештака тужилаштва Берка Зечевића. Због свих пропуста које је направио, анализа вештака Зечевића не одговара ономе што се заиста десило у Тузли и долет пројектила како он описује није могућ - закључује експерт Лоран.

  Да је масакр изазван неком снажнијом експлозивном направом или да је на Капији експлодирало неколико мањих пуњења, у свом вештачењу доказују чешки доктори наука и балистичари Јан Коменда, Лудек Једличка и Роман Витек. Сви они су са Универзитета одбране у Брну и активни су официри Војске Чешке, која је чланица НАТО. Њихово вештачење одобрило је и Министарство одбране Чешке.


  "ГОЛФ" НА ПОГРЕШНОМ МЕСТУ

  Судски вештак Пјер Лоран указује да вештак тужилаштва Берко Зечевић приликом вештачења "голф", крај којег је наводно експлодирала граната, ставља на погрешно место.

  - Полицијски документи и фотографије доказују да Зечевић "голф" поставља много ближе зиду зграде где је бутик НИК, јер је то био једини начин да постигне падни угао пројектила који би био више или мање усклађен са положајима артиљеријских оруђа западно од Тузле, а где су се налазили српски положаји - закључио је Лоран у налазу.  Извор: Новости

 4. Sledeća 3 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Серб_Степа:Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Ovlašćenja postavljanja

 • Vi ne možete postavljati nove teme
 • Vi ne možete postavljati odgovore
 • Vi ne možete postavljati priloge
 • Vi ne možete menjati vaše poruke
 •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 17:42.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2020 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1