..
ДОЈЧЕ ТЕЛЕКОМ ОСТАЈЕ У ИГРИ Немци би да праве "Телеком СФРЈ"


Дојче телеком, власник Хрватског телекома, и даље планира ширење на подручју Балкана и куповину Телекома Словеније и Телекома Србија, сазнаје “Блиц”.Извор “Блица” тврди да је први корак требало да се догоди на недавно одржаном тендеру за куповину Телекома Србија. План је био да један велики инвестициони фонд купи српски Телеком, а онда да га после четири године управљања и рационализације препрода немачком телекомуникационом гиганту. Тендер је ипак пропао јер Влада Србије није била задовољна понуђеном ценом.

То, међутим, не значи да су Немци дугорочно одустали од планова за ширење на Балкану. Осим Телекома Србија, мета им је Телеком Словеније, чија је продаја прошле године такође пропала. Куповином те две фирме, Немци би, уз удео у Телекому Хрватске, разгранали мрежу на Балкану. Кад се томе дода да би преко Телекома Србија добили и Телеком Републике Српске, као и посао у Црној Гори преко ћерке фирме МТЕЛ, радили би у пет држава бивше СФРЈ!

Како сазнаје “Блиц”, седиште овог гиганта би било у Хрватској и одатле би Немци водили послове. У политичкој атмосфери каква влада у Србији то сазнање би могло да представља политички проблем свакој власти која би планирала да продаје Телеком, јер непопуларно звучи да се одлуке о српском Телекому доносе у Загребу.

Овај сценарио изазива опречна мишљења код стручњака с којима је “Блиц” контактирао. Док једни тврде да би Немци били одличан партнер, други наводе да треба размишљати и о безбедносном аспекту.
Економиста Саша Ђоговић сматра да је Дојче телеком добар стратешки играч.
- Обрадовало би ме вести о тој куповини. Они добро познају тржиште, владају технологијама, сигурно је да би улагали. Не би они оштетили Телеком Србија ако би га водили из Хрватске. Боље је имати Дојче телеком као партнера, него као конкурента - каже Ђоговић.
За разлику од њега, бивша министарка телекомуникација Александра Смиљанић каже да Телеком не треба продавати ниједном купцу, па ни Дојче телекому.
- Искуства из региона где су куповали оператере нису добра. Инвестиције су смањене, људи отпуштани, а цене услуга су расле - наводи Смиљанић.
На питање да ли заинтересованост Дојче телекома за тржиште бивше СФРЈ треба посматрати и са безбедносног аспекта јер би пословао у пет држава, Смиљанићева каже:
- Продаја Телекома Србија би сигурно угрозила безбедност и приватност података грађана и државне управе.Извор: Блиц