..
Телохранитељ пуцао у Тита


Објављена прича о неуспелом атентату на Броза у Дубровнику. Потпуковник Бранко Рудић из близине испалио три хица у председника. План сковале информбировске емиграције у СССР и Румунији

ЈОСИП Броз Тито преживео је 1950. године атентат у Дубровнику и то захваљујући томе што је носио панцир.

Ову информацију објавио је "Дубровачки дневник" наводећи да су безбедносне службе ЈНА и Маршалат имали информације да би могло доћи до атентата, због чега је Тито стално носио непробојни прслук. Истиче се да је план о Брозовој ликвидацији сковало руководство информбировске емиграције у Совјетском Савезу и Румунији, који су закључили да би га требало убити на класичан начин.

За атентатора је изабран потпуковник Бранко Рудић, један од личних Титових пратилаца. План је био да се атентат изврши у резиденцији у Дубровнику. Рудић је из непосредне близине испалио три хица право у Тита док је долазио у радни кабинет из своје собе. Међутим, панцир га је спасао сигурне смрти.

"Дубровачки дневник" напомиње да је атентат у Дубровнику дуго био тајна и да ништа о томе није објављено. Како је наведено, поменуо га је само историчар Вјенцеслав Ценчић.

Ипак, о атентату у Дубровнику 1950. године говорио је пензионисани генерал-мајор ЈНА и бивши припадник КОС Маријан Ф. Крањц, аутор књиге "Уроте и атентати на Тита". Он је такође навео да је Бранко Рудић у Тита испалио три хица, али да га меци нису повредили јер је носио заштитни прслук.

Хрватски "Национал" је 2004. године објавио интервју са Крањцом, у којем је истакнуто да је он скоро 30 година био припадник КОС и да је некада и сам учествовао у заштити Тита.На темељу сакупљених података и истраживања, аутор је закључио како је против Тита планирано, покушано и изведено 75 завера и атентата.

Како је навео Крањц, циљ је била политичка компромитација или распад Југославије. Сматра да су међународне завере биле најопасније, "попут информбировске, комбиноване са разним војним и диверзантско-терористичким групама". Појаснио је да је систем заштите председника Југославије за време Другог светског рата био копиран по узору на тајне службе СССР.

Након прекида односа са Стаљином 1947. године ствара се "систем три сигурносна круга", појачан савременом технологијом. Од тада па до Титове смрти систем се није мењао, само је био употпуњен новим техничким решењима.


ЧЕТИРИ АТЕНТАТА
На Тита су извршена четири атентата. Први је био 1944. након Десанта на Дрвар када су немачке снаге хтеле да обезглаве партизански покрет. Други је био три године касније на Брду код Крања. Реч је о такозваном медицинском атентату у којем је Тито задобио прострелну рану. У Београду је 1948. године организован налет трамваја на Титов ауто. Као четврти атентат, Крањц наводи атентат у Дубровнику.Извор: Новости