Rezultati 1 do 7 od 7


 1. #1
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.296 puta u 3.757 postova
  Moć reputacije
  1061

  Bolonja - Vaš stav je? │ Болоња - Ваш став је?

  ..
  Мирослав Јанковић: "Болоња" је канцер школства


  Огромна већина Срба данас има само папир да су образовани

  РЕПУБЛИКА Српска намерава да укине студије медицине, права и педагогије на приватним факултетима. Око тога се ових дана подигла велика галама у Бањалуци, пре свега.

  Сматра се да ова три, за државу најважнија занимања треба да школују само њени факултети, макар то била и дискриминација: приватни, наиме, нису још дорасли томе да квалитетно образују докторе, судије и учитеље.

  Занимљиво је да поводом недавног оштрог иступа професора економије др Миодрага Зеца, на сличну тему, готово и није било реакција. Проф. Зец је изнео жестоку критику суштине целокупног образовања на српском националном простору, оценивши га катастрофалним.

  Ево само неких његових виђења најважнијег посла сваке државе - образовања младих.

  У Србији има око пола милиона "болоњаца" и они су амброзија и канцер нашег образовања. То је самоубиство са школованим предумишљајем - сматра проф. Зец, а он није једини који мисли да је болоњски процес брутално смањио квалитет наше школе. Када "болоњци" продру у систем и носеће стубове друштва: судство, школство, здравство, цркву, полицију и дипломатију - црно нам се пише. Трећина диплома на српском простору су лажне, а највише их је стечено на приватним школама. И шта се дешава: ови лажни и неуки остану нама, а они боље образовани ("оригинали") одоше ван: испада да су ти бољи - вишак, па морају у печалбу, а да она шљам-елита остаје у нашем државном крвотоку.

  Београд је више од сто година био носећи стуб свесрпског образовања: он је изгубио супремацију, јер више у њега не долазе најбољи ђаци "из прека": Сарајева, Требиња, Бањалуке и осталих наших крајина, Скопља и Подгорице, и не доносе са собом нову енергију, свежу крв, таленат, али и новац. У овим условима се школују "ништаци", како, на пример, Шумадинци зову безвредна човека.

  Тако у нашем гену умире онај нерв блиставе домишљатости, који нас је одржао на овоме страшноме месту вековима.

  Српска издајничка елита, која би требало да буде узор новим генерацијама, данас иде оборене главе и раширених ноздрва за мирисима новца и сластима привилегија. И ужива у стању поданичке екстазе. Ово горе напред наведено је углавном изрекао проф. Зец, а нешто сам додао и ја. Ово наредно је моје.

  Проблем нашег школства почиње од основне школе, када родитељи почну да од осредњег детета лобирањем и подмићивањем праве "вуковца", кога упишу потом на факултет и опет парама провуку до дипломе.

  Деца већ у обданишту бивају подељена на оне који ће очевим парама сигурно завршити факултет и оне које ће породично сиромаштво касније запослити код првих на надницу: или у приватној фирми или у министарству, свеједно је.

  На све ово долазе три велика јада, које је донело ово време. Вршњачко насиље од деце прави искомплексирана и пред животом престрашена бића, у којима врло рано и брзо умиру снага, воља и креација. Школска учионица им дође као животна мучионица. Око 200.000 наркомана има међу нама Србима: њихово потомство (тамо где га буде) биће генетски отпад, врло слабо оборужано и за рутински живот, а камоли за нека већа постигнућа у њему. И треће: нема изузетно интелигентне деце ако не удишу чист ваздух и не пију здраву воду. Током целе наше историје, из крајева где је било напретек озона и бистрих, чистих потока, стизали су и најумнији Срби. Данас је нажалост загађено све: од животног простора до наше свести да је то тако. Знање је дубина продора у неку научну област, а образовање дубина критичког промишљања. Огромна већина Срба данас има само папир да су образовани, од којих је сваки трећи, рекосмо већ - лажан.  Извор: Новости

 2. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Серб_Степа:


 3. #2
  Fast Serbia v2 Caffe Singer avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  4.385
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  1.976
  Pohvaljen 11.288 puta u 6.508 postova
  Moć reputacije
  461
  Ruku na srce, našem školstvu nema spasa ni ovako ni onako. Trilion bezveznih zanimanja se uče, deca završe školu a veze sa tim zanimanjem nemaju. Poznajem troje momaka sa ovog foruma koji su završili elektrotehničke škole (u raznim gradovima) a ne razlikuju naizmeničnu od jednosmerne struje, kog đavola su četiri godine radili po tim školama?
  Nije tu Bolonja kriva nego sveopšte nezainteresovanje za praktične stvari. Došli smo do sledećeg podatka,od 30 učenika jedog razreda u bilo kojoj usmerenoj srednjoj školi, samo dvoje nađu zaposlenje u svom smeru...sa time da se izučavaju neki pozivi sa kojima si baš niko ne zaposli, recimo carinici, turizmolozi, hemičari..........

 4. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Singer:


 5. #3
  Početnik
  Datum registracije
  20.10.2014
  Postovi
  21
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  20
  Pohvaljen 9 puta u 8 postova
  Moć reputacije
  8
  Upravo studiram po bolonji, i to potpuna bolonja, znaci predavanja, vezbe obavezni, na vezbama uvek odgovaranje, sve mora da se ima preko 50% uspeha i na vezbama i na kolokvijumima i na ispitima i siguran sam da ce se ovo pokazati kao veoma lose. Svi koji studiraju ovako slazu se da je dosta naporno, svakodnevno se uci i od tog ogromnog ucenja jer svaki dan imas neke vezbe, izgubis se u tome i ucis samo od danas do sutra. Vec posle nekog vremena se sve zaboravi. Studiram medicinu i za neku godinu bi trebalo da zavrsim, i sam se plasim toga sta ce biti onda.

  A slazem se i sa tim da nam je celo skolstvo u haosu. Ucimo sve i svasta, a niko nece da se fokusira na neku oblast. To je svakako lepo znanje iz opste kulture, da se nauci nesto iz svake oblasti, ali kod nas preteruju, jer sta mene zanima koliko je kisnih dana u Venecueli i kakve su stene na Aljasci.

 6. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora ¬AnEsTeZiJa¬:


 7. #4
  Junior SilentStorm666 avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Postovi
  92
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  1.435
  Pohvaljen 1.398 puta u 156 postova
  Moć reputacije
  19
  Odavno sam rekao i nastavicu da govorim, danasnji obrazovni sistem ne postoji zbog dece i ucenika, nego postoji zbog odraslih, da bi zaposlio one koje nigde drugde ne mozes da zaposlis. Nase takozvane obrazovne institucije, bilo drzavne bilo privatne, bilo za osnovno, srednje ili vise obrazovanje, u velikoj vecini slucajeva, nisu nista drugo nego farme za sisanje ovca, zgrtanje para i gubljenje vremena. A bolonja je samo najnovija marketinska reklama za industriju stancanja diploma.

  Da se razumemo, nemam nista protiv obrazovanja. Imam protiv drzavnog aparata pod nazivom obrazovni sistem. Cisto da se razlikuje ta dva pojma.
  Izmenjeno od: SilentStorm666; 08.02.2016 u 13:06.

 8. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora SilentStorm666:


 9. #5
  Filmski sektor Mulder avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Postovi
  264
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  767
  Pohvaljen 427 puta u 165 postova
  Moć reputacije
  34
  Citirati Originalno postavljeno od dr. Christian Troy Pogledati poruku
  Bolonja ima svoje prednosti i nedostatke.
  Ovim putem hoću da kažem da su srećni oni koji su završili fakultet pre Bolonje.
  Zamisislite ovo:
  Jedan moj kolega je polagao metodiku i oktobru nije položio ispit i profesorica mu je rukovodeći se pravilima Bolonje poništila sve predispitne obaveze (dolaske, kolokvijume i vežbe).
  Najgore je to što ukoliko student ako do kraja poslednjeg ispitnog roka ima manje od 37 bodova, on mora da obnavlja godinu i da plati 125000 dinara (na mom fakultetu) i automatski da sledeće godine bude na samofinansiranju, znači da opet plati 125000 dinara.
  Zaista, Bolonja je usr*a školovanje.
  Kod mene na fakultetu se obnavljanje ne plaća kao redovna godina samofinansiranja.
  Obnova se plaća po ESPB bodu koji se obnavlja.
  Znači ako imaš 35 ESPB,ostalo je 25,a cena boda je bila 1500 din. čini mi se.
  Cena obnavljanja bi bila 37500 din,a školarina je 75.000 din.
  Ali si potpuno u pravu,naredne godine moraš platiti 75.000 din za sledeću godinu.
  Mada na nekim fakultetima u NS-u daju bodove uslovno,što je po mom mišljenju van svake pameti,
  npr. imaš 35 ESPB,odeš do profesora čiji predmet nisi položio,(recimo taj predmet je težak 5 ESPB),on ti daje te bodove,ali s tim
  da taj predmet položiš u januaru sledeće godine.
  Na taj način upišeš godinu sa bodovima koje ćeš tek steći.

 10. #6
  Fast Serbia V2 Caffe gardoim avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Postovi
  9.437
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  16.060
  Pohvaljen 94.013 puta u 11.149 postova
  Moć reputacije
  972
  A jeste placali virtuelne ispite nekada ?
  Nisam lud, mislim blesav jesam, ali cerka placa prilikom upisa godine na doktorskim studijama - virtuelne ispite. Ispit tezak tolkiko bodova puta tolko po bodu i molim lepo.
  Jedino mi nije jasno da li bi mogla i virtuelna kinta
  Izmenjeno od: gardoim; 08.02.2016 u 15:35.

 11. #7
  Napredan član
  mita1989 avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  432
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.203
  Pohvaljen 2.866 puta u 1.470 postova
  Moć reputacije
  64
  Ni ranije nisi morao da dolaziš na fax da bi prijavio ispit, mogao si da uplatiš i pošalješ poštom.

 12. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora mita1989:Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Ovlašćenja postavljanja

 • Vi ne možete postavljati nove teme
 • Vi ne možete postavljati odgovore
 • Vi ne možete postavljati priloge
 • Vi ne možete menjati vaše poruke
 •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 08:16.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2020 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1