..
Колико су хард дискови поуздани


Да ли су подаци на вашем рачунару безбедни за чување на дужи рок

КОМПАНИЈА Blackblaze, која се бави "бекаповањем" података извршила је недавно интересантну анализу поузданости различитих врста хард дискова. Узорак на ком су вршили тестирање је 40.000 хард дискова које користе у свом пословању.

Ова компанија користи дискове три различита произвођача - Seagate, Hitachi и Western Digital. Дискови су произведени различитих година, различитих су серија и различитих капацитета, тако да представљају добар пресек портфолија поменутих произвођача. Ова три произвођача су иначе одабрана зато што на тржишту нуде најбоље односе цене по гигабајту, што је критеријум којим се воде многи купци хард дискова.

Резултати су објављени на блогу прве српске лабораторије за спасавање података Data Solutions (www.datasolutions.rs): Најбоље су се показали Hitachi хард дискови. Иако је већина тих дискова старија од две године, проценат њиховог отказа у току прве године је око 1 одсто, а након три године непрестаног рада, чак 96,9 одсто Hitachi дискова је и даље било потпуно оперативно. Western Digital је прошао за нијансу лошије.

Годишње је отказивало око 3 одсто ових дискова, а након три године оперативно је било 94,8 одсто WD дискова, што је и даље солидан резултат (не заборавите да су ти дискови током тестирања радили без прекида). Према овом истраживању најлошије су се показали Seagate дискови. Занимљиво је да прве године они обично раде без икаквих проблема, а онда почињу убрзано да отказују након 18 месеци рада. На годишњем нивоу, просечно је отказивало скоро 9 процената Seagate дискова, а након три године више од четвртине дискова је морало да буде замењено (радило је 73,5 одсто првобитних дискова).

Два најпоузданија појединачна модела диска на овом великом real-time тесту издржљивости била су Hitachi GST Deskstar 5К3000 и Hitachi Deskstar 7К3000, оба капацитета 2 ТБ, којих је радило 98 одсто након три године, док су се насупрот томе као најлошији показали модели Seagate Barracuda 7200 (1,5 ТБ) и Seagate Barracude од 3 ТБ, од којих је након три године било оперативно тек 70,6 одсто дискова.

С обзиром на то да су тестирани дискови радили нон-стоп, у просечном кућном рачунару време до отказа је ипак дуже. Иначе, за српско тржиште још нико није радио овако опсежно истраживање, тако да не постоје поуздане информације, али стручњаци из ове области нису одушевљени квалитетом хард дискова који стижу на наше просторе и воле да кажу - "Више није питање да ли ће хард диск престати да ради, већ КАДА ће престати."

А какву поуку можемо извући из свега овога? У суштини је више него једноставно. Редовно правите резервне копије (backup) важних података и никад нећете изгубити податке. Ако се ипак деси да диск откаже послушност и изгубите податке, није све изгубљено, али се морате обратити специјализованим лабораторијама за спасавање података.Извор: Новости