Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Rezultati 1 do 10 od 13


 1. #1
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.380 puta u 3.794 postova
  Moć reputacije
  1062

  ⧩ Понос Србије - људи који ће је обележити ⧨

  ..
  Јована Кондић  Ученица "Змај Јовине" гимназије освојила медаљу у Кини. Медаља за патент термоизолационих плоча од зеолита

  НАЈПРЕ је освојила Русију, а сада и Кину! Јована Кондић, ученица трећег разреда гимназије "Змај Јова Јовановић", управо се са златном медаљом вратила са Међународног салона иновација, одржаног у најмногољуднијој земљи на свету.

  Из Русије је, да подсетимо, са иноваторске смотре "Архимедес" у априлу донела у Нови Сад чак три златне медаље.

  - Још једно невероватно искуство и изузетан подстрек за мене - каже, с неодољивим осмехом, ова прелепа девојчица. - Дивно је било и видети тај чаробни, далеки свет и све могућности које нуди, али у којем, некако спонтано, боље и потпуније осетите и лепоту и раскош сопствене земље.

  Као и на "Архимедесу", Јована је у конкуренцији вршњака из Кине, САД, Јапана, Кореје, Уједињених Арапских Емирата, Швајцарске и других земаља, награђена за термоизолационе плоче од зеолита.

  - Да није било града, који ми је финансијски помогао, вероватно не бих успела да остварим своје снове. Стога сам неизмерно захвална градоначелнику Милошу Вучевићу за подршку коју сам добила - каже Јована.

  Плоче у чијој структури су, поред зеолита, целулоза и цемент, и које осим изузетно добрих термоизолационих карактеристика, не горе, а могу и да се рециклирају, ученица "Змај Јовине" гимназије је патентирала пре око годину и по дана. У међувремену, за тај проналазак добила је специјалну плакету на Гугловом светском такмичењу у иновацијама и златну медаљу на новосадском сајму иноватора "Тесла фест".

  - У овом што радим, изузетно је важна и улога моје породице, а посебно деде Борислава, који се дуго бави употребом зеолита у људској исхрани - вели Јована. - Ја сам се усресредила на грађевинарство, јер бих волела да то буде моје дефинитивно истраживачко и животно опредељење.

  Јована је, разуме се, одличан ђак најелитније новосадске гимназије, у којој наставу похађа на немачком језику. Говори и енглески, а уз све то учи и италијански језик.

  ПОНОС ГРАДА

  МЛАДУ иноваторку у среду је примио градоначелник Милош Вучевић.

  - Срећан сам, јер у име свих Новосађана могу да захвалим Јовани што је наш град и нашу земљу и у Кини представљала на најлепши могући начин - рекао је Вучевић. - И да јој, наравно, пожелим да настави путем успеха, којим је овако успешно кренула.  (Новости)

 2. Sledeća 9 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Серб_Степа:


 3. #2
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.380 puta u 3.794 postova
  Moć reputacije
  1062
  ..
  Јана Илић  У једној од најпознатијих концертних дворана света - у "Карнеги холу" у Њујорку, 1. маја наступиће десетогодишња шабачка флаутисткиња Јана Илић. Одлазак ће, на молбу родитеља, финансирати Град Шабац, подржавајући талентовану девојчицу која је већ побрала значајне награде. Позив да наступи у "Карнеги холу" Јана Илић добила је као најбољи млади таленат у 2015. Она је победник такмичења у организацији удружења које се бави младим талентима "Американ протиџ" и добитник специјалне награде жирија.

  Иначе, нико из Србије у овом узрасту није наступио у престижној њујоршкој дворани. Једино је чувени виолониста Стефан Миленковић, такође са 10 година, наступио у Вашингтону.

  Србија је аплаудирала и када је Јана, у мају прошле године, освојила прву награду на такмичењу солиста у Италији. После само 15 месеци учења да свира на флауту, девојчица је успела да освоји чак 11 награда.

  Јана Илић ученица је Музичке школе "Михаило Вукдраговић".

  - Марљиво ћу вежбати да бих била још боља - каже Јана.

  Њена професорка Биљана Прица објашњава да, поред великог талента, Јана има изузетну мотивацију и преданост вежбању, због чега успева да се наметне на свим такмичењима и буде у самом врху када је флаута у питању.  (Новости)

 4. Sledeća 4 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Серб_Степа:


 5. #3
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.380 puta u 3.794 postova
  Moć reputacije
  1062
  ..
  Научници са Универзитета у Београду  Научници са Универзитета у Београду развили су микрофон на бази графена који је скоро 32 пута сензитивнији од стандардних микрофона, који су конструисани на бази никла.

  Српски истраживачи направили су вибрирајућу мембрану - део кондензатора микрофона који који конвертује звук у електрични сигнал - од графена, који је чак за 15 децибела осетљивији у односу на комерцијални микрофон са фреквенцијом од 11 килохерца.

  - Хтели смо да докажемо да графен, иако је релативно нов материјал, има потенцијал. Пошто је лаган, има јаку механичку снагу и флексибилност, графен је једноставно савршен материјал за акустичне мембране - рекао је Марко Спасеновић.

  Графенска мембрана, која има око 60 слојева, развијена је на фолији од никла таложењем хемијских испарења како би се остварио жељени квалитет код свих узорака.
  Током производње мембране, фолија од никла је одрезана и графенска мембрана је смештена на исто место на ком се налази код комерцијалног микрофона.

  Након што се показало да је ова мембрана за 15 децибела осетљивија него она код комерцијалног микрофона, истраживачи су симулирали графенску мембрану дебелу 300 слојева, која је показала потенцијал за извођење у ултразвучном делу спектра.

  - Микрофон је испољио особине које смо очекивали. Индустрија ради на томе да побољша производњу графена, што би довело до тога да имамо боље микрофоне по нижој цени - каже Спасеновић.  (Блиц)

 6. Sledeća 3 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Серб_Степа:


 7. #4
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.380 puta u 3.794 postova
  Moć reputacije
  1062
  ..
  Анамарија Николетић, Душанка Савић, Ирена Радишић, Вук Вуковић, Бранко Радовић и Дамјан Чубраковић  ОНИ знају да направе атмосферу на Марсу погодну за дисање и то искључиво од гасова и руда са "црвене планете". Умеју да конструишу и цепелин који би опстао у изузетно густој атмосфери Јупитера.

  А, уколико буде новог наставка филма "Ратови звезда", за принцезу Амидалу припремили су гел за косу, такав да остане чврст у свим деловима свемира. Знају чак и тајну најбољег материјала за гуме на Месецу, које су отпорне на температуре од минус 169 до плус 122 Целзијусова степена...

  Ово су само три од шест задатака којима су Анамарија Николетић (18), Душанка Савић (18), Ирена Радишић (16), Вук Вуковић (17), Бранко Радовић (18) и Дамјан Чубраковић (16), ученици београдске Математичке гимназије, импресионирали жири и освојили златну медаљу на престижном међународном турниру Универзитета Ломоносов у Москви. Оставили су такав утисак да је, уручујући им медаљу, пред члановима 32 друге екипе, професорка Ирина Успенска, заменик декана Хемијског факултета при Ломоносову, рекла: "Била би ми част да будете студенти Ломоносова".

  Месец дана после овог великог успеха, "Новости" су овај млади тим будућих научника посетиле на додатној настави из хемије. Поносни су на свој успех, он им је, кажу, "ветар у леђа", али сада иду даље. У белим мантилима, окружени епруветама, пипетама, биретама, "окупирани" формулама и експерименталним вежбама, у кабинету хемије припремају се за нова такмичења под будним оком професорки Иване Вуковић и Анке Влајић.

  - Сви су навикли да ђаци Математичке гимназије освајају медаље на такмичењима из математике и физике, па је било много изненађених нашим успехом из хемије - причају Анамарија, Вук и Душанка.

  - Ми волимо и математику, физику и астрономију, али хемију највише. У свакој генерацији има бар неколико ученика врло заинтересованих за овај предмет, па можемо да формирамо групу од нас десетак најзаинтересованијих за хемију.

  Пошто у првој и другој години имамо по три часа, у трећој два, а у четвртој уопште немамо часове хемије, са професоркама организујемо додатну наставу барем два пута седмично. Уочи такмичења и чешће. Тада радимо теоријске и експерименталне задатке који превазилазе средњошколску наставу. Нама је, једноставно, из хемије увек потребно нешто више, нешто ново, интригантно.

  Није им тешко, открива професорка Ивана Вуковић, да додатну наставу организују и викендом. Непрекидно трагају за новим књигама, уџбеницима и збиркама задатака из хемије. Вредни су, марљиви, жељни нових знања и, како каже професорка, пуни идеја.

  - Волимо и органску и неорганску хемију, али и хемију полимера и комплексних једињења - настављају Бранко, Ирена и Дамјан. - Свако од нас много ради и увежбава појединачно, али волимо и тимске задатке. Кад је потребно, помажемо се међусобно, задајемо задатке једни другима.

  Важно нам је и то што не оскудевамо у хемикалијама за огледе. Школа се побринула да их добијамо редовно, као што нам и директор увек обезбеди средства за одлазак на такмичења. То нама заиста много значи, јер нас не "боли глава" због размишљања о путу и смештају.

  А, пут ког факултета ће кренути после матуре, још нису одлучили. Биће то, кажу, неки универзитет који даје добро "једињење" хемије и других наука.

  САВРШЕНО ПОВЕЗУЈУ ЗНАЊЕ

  КАДА сам почела да радим, мислила сам да ће хемија ђацима математичке гимназије бити споредни, неинтересантан предмет - каже професорка Вуковић. - Срећом, преварила сам се. Они су сјајни и савршено повезују градиво из више области. Њихово знање је као систем спојених судова - отворени су да приме нове лекције и да их савршено повежу са већ наученим. А, верујте, понекад и ја научим понешто од њих.

  ОРГАНИЗУЈУ ФЕСТИВАЛЕ

  ХЕМИЈА је дивна природна наука и волимо да за њу заинтересујемо и малишане и основце - кажу наши саговорници. - У оквиру научног фестивала, који се од прошле године организује у свечаној сали Математичке гимназије, имали смо свој штанд "Сасвим природно уз Mg", који је био врло посећен. Осим тога, поводом међународног Дана мола, 23. октобра, изводили смо магичне огледе који су импресионирали и ђаке и професоре.  (Новости)

 8. Sledeća 2 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Серб_Степа:


 9. #5
  Biblioteka tasana avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Postovi
  515
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  3.283
  Pohvaljen 2.952 puta u 1.084 postova
  Moć reputacije
  66
  ..
  Александар Пријовић  Крагујевац – Пет златних медаља у пет дисциплина. Александар Пријовић је овај фантастичан резултат остварио на Европској параолимпијади у Малмеу, која је одржана средином фебруара. На том турниру Александар је проглашен за најтрофејнијег спортисту у пливачким дисциплинама. У јакој конкуренцији, овај двадесетогодишњак из Крагујевца био је први на 25, 50, 100 и 200 метара краул, као и на 50 метара прсно.

  – Прошле године сам на истом такмичењу освојио три сребрне медаље, сада сам пливао много, много боље. Задовољан сам медаљама, али не и резултатима. Зато ћу још више да тренирам – рекао нам је Александар по повратку из Шведске.

  Александар је параплегичар од рођења. После две операције на Тајланду почео је мало да покреће ноге. Тамошњи лекари су му рекли да би резултати били и бољи када би могао да приушти још неколико третмана матичним ћелијама. Али ти захвати су скупи.

  – За два третмана матичним ћелијама на Тајланду већ смо дали 70.000 евра, нова операција би нас коштала још 28.000 евра. Продали смо породичну кућу, па сада живимо као подстанари. Све чинимо за Александра, јер смо видели да му пливање даје снагу да се бори и са животним проблемом – каже мајка Јелена која, због скромне институционалне помоћи, свог сина прати на свим спортским такмичењима.

  Александар је бриљирао и на недавно завршеном отвореном првенству Грчке, а прво велико такмичење на коме је учествовао било је Државно првенство Србије 2012. године. Тада је освојио једну бронзану медаљу, али за његову породицу је то био знак да може више.

  У клубу „Шаркс“ (Ајкуле), који је основала мајка Јелена, једина „ајкула“ је њен син. У Крагујевцу има још инвалида пливача, али се пливањем професионално бави једино Александар.
  У избору Радио-телевизије Крагујевац, Александар је проглашен за најбољег параолимпијца града за 2015. годину. Млади Пријовић је члан наше параолимпијске репрезентације, али још нема светску норму и неће ићи у Рио де Жанеиро. Његов рекорд у омиљеној дисциплини 100 метара краул је 2,18 минута, а најбољи параолимпијци пливају минут брже. Зато ће Александар, уместо неког факултета, наставити да „студира пливање“. Жеља му је да учествује на Светској параолимпијади 2020.

  – Кад су тренери видели моје снажне руке, предлагали су ми да се посветим неким атлетским бацачким дисциплинама, али ја сам хтео само на пливање. Научио сам да пливам још као беба, сада пливам добро, а пливаћу још боље – поручује насмејани Александар, велики борац на свим пољима коме свакако треба помоћи.  (Политика)

 10. Sledeća 3 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora tasana:


 11. #6
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.380 puta u 3.794 postova
  Moć reputacije
  1062
  ..
  Драган Петровић  Драган (скроз десно)

  Драган Петровић (37) из Ниша који живи у САД, заједно са својим "Нура" тимом успео је да заради 80.000 долара за пројекат слушалица које се аутоматски прилагођавају уху.

  Само неколико дана раније за једну ноћ његов пројекат "Нура слушалица"слушалица које се аутоматски прилагођавају уху је прикупио скоро 100.000 долара.

  Рођени Нишлија сада кроз Америку вози пуним гасом док на његов рачун скоро подједнаком брзином леже новац одушевљених корисника.

  Петровића су 2015. године контактирали Кајл Слејтер и Лук Кембел из Аустралије и предочили му занимљиву идеју - хајде да направимо слушалице које користе медицинску технику како би се аутоматски прилагодиле ушном каналу и јединственом слуху сваке особе.

  Сва тројица су доктори наука, Слејтер је стручњак за психоакустику, Кембел оториноларинголог, а Петровић је на Берклију усавршио знање о звучним сигналима. Када су утврдили да је тај производ могућ, остало је да преко интернета сазнају да ли постоје људи који желе да га купе. У буквалном смислу - свануло им је.

  "Били смо у Аустралији када смо пустили кампању за слушалице које се аутоматски прилагођавају типу уха. Легли смо да спавамо, али је због временске разлике пола света било будно. Преко ноћи су донирали. Када смо се пробудили дочекало нас је 80.000 долара! Толико су брзо пристизале одреднице да смо у неверици кликтали "refresh", а бројеви само расту! За само 14 сати испунили смо свој циљ и скупили 100.000 долара, а новац и даље пристиже" каже Петровић који са нама разговара Скајпом док колима крстари Калифорнијом.

  Сам његов животни пут, од дечака из Ниша до човека који сада има један од најзанимљивијих производа на светском тржишту, пун је занимљивих одредница.

  Петровић је у Нишу живео 10 година док његови родитељи, обоје професори на Електротехничком факултету, нису добили понуду да оду у Америку и наставе научни рад. Сам Петровић се 10 година бавио технологијом и пласманом производа када су му Кембел и Слејтер понудили да се прикључи тиму.

  "Пошто смо Кајл и ја радили у болници, знали смо технике којима слух може да се измери аутоматски, без посебне интеракције са пацијентом, као код беба. Само је требало наћи начин како ту технологију применити код слушалица. Драган нам је био потребан да бисмо од те идеје створили производ. Кајл и ја смо доктори, знамо како функционише уво, али Драган зна како ради бизнис - рекао је за Кембел.

  Након невероватног одзива на интернету и производа који је Бизнис Инсајдер назвао "слушалицама са невероватном разликом", а поједини критичари га упоредили са највећим открићем од проналаска звучника, тим је добио ветар у леђа.

  "Осећај је нестваран. Импресионирани смо и поласкани интересовањем људи. Сада нам је мисија да сву енергију утрошимо на производњу тог артикла и настојање да буде највећег квалитета" истиче Кембел.

  Цео "Нура" тим је одушевљен резултатом, али свесни су да је ово само почетак путовања које је сан многих предузетника.

  "Пресрећан сам што видим да су људи заинтересовани. У оваквим околностима људи виде ко су им пријатељи, наши су стали уз нас, препоручивали нас и помагали. Све нам то даје гориво за дуг пут који је пред нама. Чека нас велики посао. При окончању кампање спремамо се да се бацимо у производњу. Прибављамо потребне сертификате и решавамо формалности око самог производа. Овоме смо се надали, али то је само почетак. Прославили смо се на 15 минута и одмах се вратили на посао" закључује Петровић.
  (Новости)

 12. Sledeća 2 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Серб_Степа:


 13. #7
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.380 puta u 3.794 postova
  Moć reputacije
  1062
  ..
  Лазар Јовановић и Зоран Ђукић  Лазар Јовановић

  Студенти из Новог Сада развили систем за наводњавање са даљинском контролом. Систем Лазарa Јовановићa и Зоранa Ђукићa контролише се порукама

  ДА ЈЕ НЕКИМ случајем Лазар Јовановић, апсолвент на Факултету техничких наука у Новом Саду имао комад земље у близини града у ком студира, а не "чак" у Малом Зворнику, Србија никада не би добила јединствени систем за наводњавање, који се покреће и зауставља путем СМС поруке, а може на исти начин и да власнику "одговори" на питања о влажности земљишта, нивоу воде у резервоару...

  Јер, да му је је парцела била ближа, не би морао да измишља нове патенте, већ би ишао пешице да је залива.

  Све је, како прича овај необични иноватор, стар 24 године, који је са колегом и вршњаком Зораном Ђукићем, програмером и студентом мастер студија на Природно-математичком факултету у Новом Саду развио систем, кренуло једноставно.

  - Пореклом сам из Малог Зворинка, тамо ми живе родитељи, па сам, на комаду земље од 20 ари, неких шест километара од породичне куће засадио лешнике - прича Јовановић, који би ускоро требало да заврши факултет на студијској групи "Електротехника - енергетска електроника и електричне машине" ФТН. - За ово коштуњаво воће сам се одлучио јер му је цена стабилна и не тражи много неге. Довољно је да се парцела обиђе једном недељно, па чак и ређе.

  Показало се, међутим, прича Јовановић, који је уз студирање ангажован и у компанији "Шнајдер електрик", чији је стипендиста, да младе саднице далеко боље напредују, а и да жбунови леске дају и за трећину већи род ако се наводњавају. Лазар, међутим, није желео да ико има обавезу да долази до парцеле и да укључује систем за наводњавање.

  - Одлучио да искористим своје знање са факултета, а ангажовао сам и колегу Ђукића и после три месеца рада, у мају ове године, а после низа покушаја, доста потрошених електричних компоненти, поставили смо ефикасан систем за наводњавње који покрећем, заустављам и контролишем путем СМС, из Новог Сада - објашњава Лазар.

  - Основна предност овог система у односу на оне који се ослањају на интернет јесте то што му није потребно стално напајање електричном енергијом. Довољно је да имате сигнал мобилног телефона на парцели и наш систем на њој ће радити. Ту је и могућност да се програмира дужина наводњавања, односно, да се не деси да систем ради цео дан или ноћ, ако власник сметне с ума да пошаље поруку за заустављање...

  Јовановић и Ћукић су, само месец дана касније, основали фирму "Смарт вотеринг", и своје решење су понудили на тржишту, и то у три "нивоа опреме".

  - Имамо основни систем, који СМС-ом покреће и на исти начин зауставља наводњавање, односно, даљински укључује пумпе и вентиле - прецизира Јовановић. - Ту је и онај сложенији, који има сензоре који контролишу влажност земљишта и сензоре за контролу нивоа воде у резервоарима, а и онај, "заокружени", који има и соларни панел, тако да му не треба никакав извор енергије, а самим тим је и најскупљи.


  КУПИО ШЕСТ СИСТЕМА

  ИНТЕРЕСОВАЊЕ за ове системе, каже Јовановић, брзо је нарасло. Већ се јавило неколико стотина пољопривредника, заинтересованих да их уграде, тим пре што могу да се прилагоде сваком постојећем систему за наводњавање.

  - Један од купаца, из Пријепоља, који гаји малине, одлучио је да купи чак шест система, јер има исто толико парцела које жели да наводњава - задовољан је Јовановић. - У преговорима смо, и очекујемо да ускоро систем уградимо и на неким имањима у Босни и Херцеговини.


  АЛАРМ

  ТРЕБА напоменути и да систем има и аларм, односно, могућност да упозори власника, уколико сензори покажу да је ниво влажности у земљи испод минимума, или да је цистерна са водом за наводњавање празна - указује Јовановић.  (Новости)

 14. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Серб_Степа:


 15. #8
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.380 puta u 3.794 postova
  Moć reputacije
  1062
  ..
  Никола Попов, Иван Јованов и Далибор Марковић  Идејом за пројекат електричног трактора - "Idvorsky Electric", тројица младића из Србије једина су екипа с Балкана у полуфиналу светског такмичења предузетника у Станфорду, које је ове године одржано под покровитељством америчког председника Барака Обаме.

  Намеравају да освоје тржиште новим, електричним трактором, јер су одрасли уз слику просечног српског трактора старог 20 година, бучног и тромог, који обрађује, али уједно и загађује њиве, пренела је ТВ "Ал Џазира Балканс".

  "Мој отац је пољопривредник, има неку земљу и ја сам често као мали био на селу и гледао како то функционише. Схватио сам у неком тренутку да постоје нека ограничења која могу некако да се реше на други начин. И, ето, синула ми је идеја и ја мислим да је доста добра идеја, а тата је био одушевљен", прича Никола Попов.

  Та идеја сада прикупља гласове подршке из целог света.

  У конкуренцији 1.075 тимова из 104 земље, Попов, Иван Јованов и Далибор Марковић напредују према финалу светског такмичења предузетника у Сједињеним Америчким Државама с пројектом електричног трактора.

  "Добили смо ту шансу да се сад представљамо у медијима и више можда него што заслужујемо, и више у односу на неке који су направили значајне резултате, који успевају да извозе знање из ове земље на прави начин - односно да раде одавде и доносе новац овде", каже Јованов.

  На специфичан начин, заштитни знак екипе из Србије је чувени научник Михајло Пупин.

  "Пупин је из села Идвор. Дао је себи надимак, односно средње име - Идворски, у САД и, с обзиром на то да је ово такмичење америчко и да је он био српско-амерички научник, желели смо и да повежемо и пољопривреду, и Америку и Србију, али смо хтели и да одамо почаст Пупину и да узмемо његово средње име као назив трактора", указује Марковић.

  Улазак у финале екипама осигуравају онлајн гласови на страницама такмичења, и на страници "Idvorsky Electric" екипе на друштвеним мрежама, а творци електричног трактора тренутно су седми.

  Коначну одлуку о финалистима одређује се на основу коначног збира гласова и мишљења стручне комисије, а 15 најбољих имаће прилику да представе свој пројект и добију почетни капитал за прототип.  (Новости)

 16. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Серб_Степа:


 17. #9
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.380 puta u 3.794 postova
  Moć reputacije
  1062
  ..
  Завиша Јањић  ПРЕДВИЂАЊЕ временских прилика, нарочито опасних хидрометеоролошких појава, за професора Завишу Јањића (67) чиста су математика и физика. За предвиђање урагана и олуја он деценијама користи своје "математичке формуле" и у тој области у свету нема му премца. Доктор метеоролошких наука, професор Универзитета у Београду у пензији, дописни члан САНУ и један од водећих стручњака Националне океанске и атмосферске администрације САД (НОАА), готово цео научни век посветио је усавршавању модела прогнозе времена.

  Баш по тим моделима овог Чачанина, у САД се врло прецизно предвиђају урагани и олује. И долазак разорног урагана "Сенди" који је пустошио подручје Кариба и Северне Америке октобра 2012. године, предвиђен је по моделу професора Јањића. Американци су га са поносом уписали у светску историју метеорологије.

  Развио је неколико генерација нумеричких модела који се користе за прогнозу времена у САД и широм света. Његовим именом назване су две нумеричке шеме које се користе у физици и метеорологији свуда у свету. За научне доприносе "одужила" му се и Светска метеоролошка организација. Пре три године, доделила му је своје најпрестижније признање - награду ИМО, пандан Нобеловој награди у другим областима науке. А колеге у свету га одавно називају "Николом Теслом хидрометеорологије".

  - Тешко је у историји наћи некога ко се може поредити са Теслом - каже за "Новости" професор Завиша Јањић. - Тесла је поставио основе технолошке револуције која је променила свет. Иако ми прија када ме са њим пореде, мислим да то није на месту. Задовољан сам, ипак, својим научним доприносима и признањима које сам добио, наградама Светске метеоролошке организације и Америчког метеоролошког друштва. Посебно се поносим ИМО наградом јер је највећа могућа у области којом се бавим.

  Новчани део ове награде, 10.000 швајцарских франака, професор је поклонио младим српским научницима који се баве метеорологијом. Иако од 1994. године живи у САД, није заборавио Србију. Мада је за четири и по деценије рада, чини се, проникао у све тајне атмосфере и временских прилика, није заборавио Београдски универзитет где је стекао прва знања.

  - Дипломирао сам 1971. године, на Катедри за метеорологију Физичког факултета у Београду - прича професор Јањић. - Један од професора био ми је и академик Федор Месингер. Њему сам посебно захвалан јер ме је упознао са идејама професора Аракаве, знаменитог америчког научника чије су научне идеје утицале на мој рад.

  Магистарске и докторске студије наш саговорник је завршио у Загребу, а као млад, посвећен, изузетан стручњак жељан научних истраживања, радио је у Институту за метеорологију и Савезном хидрометеоролошком заводу Југославије. Већ седамдесетих година минулог века, његов рад ценио се и у свету.

  - У Европском центру у Енглеској, где сам радио средином седамдесетих, блиско сам сарађивао и са др Садурнијем, француским научником и једним од највећих познавалаца идеја проф. Аракаве - прича др Јањић. - То је за мене било врло важно јер ме је коначно определило за научни приступ који карактерише значајан део мог каснијег рада. Наредних петнаестак година, градио сам и каријеру на Физичком факултету у Београду, од асистента до редовног професора. Гостовао сам на универзитетима и научним центрима у Италији, Енглеској, Немачкој и неколико пута у САД.

  Крајем осамдесетих био је вођа научног тима Универзитетске кооперације атмосферских истраживања Националног метеоролошког центра у Вашингтону, а од 1994. до 2009. године радио је у НОАА. И, ипак, желео је да се врати у Србију.

  - Крајем деведесетих покушавао сам да створим услове да се вратим, али ми то није пошло за руком - прича професор Јањић са приметним жалом у гласу, али о својим колегама у отаџбини има само речи хвале. - Мислим да је, тренутно, српска метеоролошка служба на завидном нивоу за земљу величине и значаја Србије, без обзира на техничке тешкоће. То потврђује баш случај урагана "Сенди". Његово кретање први је предвидео Европски центар, а одмах затим и РХМЗ је дао добре прогнозе и своје прорачуне, док су други центри у свету дошли до ових закључака тек неколико дана пре него што је циклон ударио.


  ЦЕЊЕНИ СРПСКИ МЕТЕОРОЛОЗИ

  - СРБИЈА има одличне метеорологе, али је много њих, нажалост, напустило земљу - каже професор Јањић. - Српска метеорологија јесте имала своје успоне и падове, али увек треба мислити о подмлатку и будућности. Задовољан сам што је бивши директор РХМЗ, Милан Дацић, оформио Климатски центар, као везу између Завода и наших стручњака широм света. То је први пут да је неко у Србији тако нешто урадио. Успешан рад Завода се наставља и сада када је на његовом челу професор Југослав Николић.


  ПОНОСНИ ОТАЦ И ДЕДА

  - СУПРУГА и ја имамо две ћерке - каже професор. - Млађа живи у Америци, двоструки је магистар и ради у Агенцији за заштиту животне средине. Удата је и мајка два сина, од четири и девет година. Старија се удала за колегу са последипломских студија у Америци, Немца, и живе у Немачкој. Докторирала је на примењеној математици и сада води један велики пројекат и предаје на универзитету у Минхену. Имају троје деце, девојчице од 13 и две године, и дечака од 10 година.  (Новости)

 18. #10
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.380 puta u 3.794 postova
  Moć reputacije
  1062
  ..
  Жарко Ранђеловић  Жарко Ранђеловић, бивши ученик нишке гимназије "Светозар Марковић", који је пре две године освајао највеће награде на бројним такмичењима математичара и освојио златну медаљу на Светској олимпијади математичара, сада завршава другу годину на престижном Универзитету Кембриџ у Великој Британији.

  Упркос тешкоћама на путу да оствари свој сан, Жарко је успео сам да се избори за стипендију и сада се, као један од најбољих, налази на Тринити колеџу, на којем је предавач некада био Исак Њутн, а завршио га је и Стивен Хокинг.

  Само тридесет одсто студената на том колеџу заслужује оцену 1, односно у рангу су најбољих.
  Жарко Ранђеловић је у том друштву.

  Одатле излазе научници, а он одмалена сања да буде научник.

  - Много сам срећан што сам успео да упишем Кембриџ. Волео бих кад завршим да се бавим истраживањем у некој великој светској компанији - рекао је Ранђеловић за портал Нишке вести.  (Српски телеграф)

 19. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Серб_Степа:Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja

Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Ovlašćenja postavljanja

 • Vi ne možete postavljati nove teme
 • Vi ne možete postavljati odgovore
 • Vi ne možete postavljati priloge
 • Vi ne možete menjati vaše poruke
 •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 15:35.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2021 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1