Strana 2 od 2 PrvaPrva 12
Rezultati 11 do 13 od 13


 1. #11
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.264 puta u 3.742 postova
  Moć reputacije
  1061
  ..
  Славко Радосављевић  Замислите да је уместо неколико сати свега десетак минута довољно да напуните мобилни телефон и лаптоп. Славко Радосављевић (82), доктор енергетске електронике и изумитељ 14 патената, ову замисао учинио је стварном.

  Захваљујући његовим ПАРС уређајима, све врсте акумулатора и батерија за чије пуњење треба и до 20 сати сада могу да се пуне за 15 минута до два сата.

  Шта то практично значи, показује пример инвалидских колица на батерије које се за прелазак десет километара пуне више од пола дана. Са ПАРС уређајем Славка Радосављевића то траје најдуже два сата.

  - Србија би могла да буде препознатљива по ПАРС уређајима као што је, рецимо, Финска по нокија телефонима. Ови уређаји могли би да се користе за све батерије и акумулаторе. Ипак, њихову кључну примену видим у аутомобилима на батеријски погон, којима сигурно припада будућност у ограниченим светским резервама нафте - прича Радосављевић за Српски телеграф.


  Уговор са Кином

  Скутери који би ишли на струју уз ПАРС уређаје трошили би од 10 до 20 динара за 100 пређених километара, возећи брзином око 60 километара на час. Процена је да би њихова производња и пласирање на тржиште коштали између 10.000 и 15.000 евра. Као пуковник у пензији, др Славко примену ових скутера види првенствено у српској војсци.

  - Наша војска би са овим решењима била референца и за друге војске јер још увек им то време пуњења акумулатора недостаје. Са једном великом компанијом из Кине имам потписан уговор за куповину својих пуњача за њихову производњу скутера, и то минимум 2.000 пуњача у току једног месеца, са тенденцијом да буде и преко 10.000 комада. Желим да производња буде у Србији, да то буду патенти са нашег тржишта, и то је разлог мог враћања у Србију - каже наш саговорник који у Шпанији живи и ради више од 23 године.


  Без одговора

  Иако његове прецизне рачунице показују да би на овим пројектима било посла за најмање шест фабрика, које би након пет година имале милионску производњу, још није добио ниједан одговор из родне Србије.

  - Не одустајем. Пројекти су ту - готови, опипљиви, применљиви и сада само чекам да се јави финансијер који би помогао да покренемо производњу, подсетимо свет да је ово земља Теслиних предака и да настављамо његовим путем - поручује Радосављевић.


  Изумео браву коју нико не може да обије

  Међу 14 патената др Славка Радосављевића јесте и уређај уз који апсолутно нема шансе да се провали у стан. Реч је о техничкој иновацији која онемогућује да неовлашћено лице откључа браву, чак и ако провалник дође у посед кључа те браве.

  - Уређај је мален, електронски и намењен за све врсте и типове брава које већ постоје на вратима, од веома старијих модела до најмодернијих. Врло лако се монтира са унутрашње стране врата. Његова производња коштала би 20 евра по комаду, а у продаји би коштао највише 100 евра - објашњава Радосављевић.  (Српски телеграф)

 2. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Серб_Степа:


 3. #12
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.264 puta u 3.742 postova
  Moć reputacije
  1061
  ..
  Бојана и Никола Пековић  МУЗИЧКУ традицију Србије брат и сестра Никола (хармоника) и Бојана Пековић (гусле и вокал) одавно су пронели ван ових простора, а сада су лепоту и раскош нашег наслеђа представили и у далеком Катару. Победници треће сезоне такмичења "Ја имам таленат" наступили су са групом "Арт фамилија" у Дохи на првом фестивалу "Уд" који је назван по традиционалном арапском инструменту. Пековићи су на концерту у ревијалном делу програма потпуно очарали публику, а Бојана је уз гусле певала и на арапском језику.

  - Наше гостовање у Катару је доказ да музика најбоља повезује људе - рекла је за "Новости" Бојана Пековић, студент прве године Музичке академије у Београду. - Гусле, које су увек будиле искру за ослобођењем од вишевековног ропства, сада су спојиле два народа на невероватан начин. Један њихов музичар је на уду свирао неколико наших композиција, а ми смо пред њиховом публиком извели три арапске песме. Чули су за мене преко интернета и нису могли да верују колика сличност постоји између гусала и рабабе - још једног њиховог традиционалног инструмента, без обзира што смо толико удаљени једни од других. Многи су рекли да желе да дођу у Србију и упознају наш народ.

  На питање да ли јој је било тешко да научи песме на арапском језику, Бојана каже:

  - Организатори су ми послали композиције да их увежбам за наступ, а текст сам скидала са интернета. Али, тек када сам тамо отишла схватила сам да ништа није онако како сам записала и да сам све погрешно научила. Певати у Дохи на њиховом језику је велика ствар и сви су били одушевљени. Катар је можда последња земља на свету где сам мислила да ћу наступити. Били смо прва група из Европе која је свирала на Блиском истоку. То је велики успех за нас као музичаре, али и нашу земљу. Били смо поносни што смо могли да кажемо да смо из Србије. После концерта, организатори су нам рекли да смо разбили предрасуде о Србији. Планирамо да наставимо сарадњу, а њихова жеља је да тамо снимимо албум. Још нисмо прецизирали да ли ће то бити диск искључиво са нашом музиком или и њиховом. Добили смо позив да у децембру учествујемо тамо и на "Рабаба фестивалу".
  (Новости; Јутјуб)

 4. #13
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.264 puta u 3.742 postova
  Moć reputacije
  1061
  ..
  Александра Латиновић  Александра Латиновић (15) из Уба, иако је један од великих музичких талената, због скромних средстава још без свог инструмента. Освојила више од 50 првих места и специјалних признања

  ЧЛАНИЦА је Оркестра најбољих младих музичара Европе, освојила је више од 50 првих и специјалних награда на такмичењима и фестивалима у Србији и иностранству, убраја се међу вансеријске таленте... Све те, али и бројне друге успехе Александра Латиновић (15) из Уба постиже свирајући виолину коју је - позајмила.

  Њени родитељи, мајка Славица, спремачица у школи, и незапослени отац Драган немају новца да јој купе вредан, преко потребан инструмент, али и да финансирају одласке на такмичења, концерте и усавршавање у иностранству. Александра је тек недавно почела да добија скромну републичку стипендију, на коју, док је била основац, није ни имала право.

  - Није нимало лако кад за сваки озбиљнији наступ или такмичење морам да позајмљујем виолину, јер нисам у могућности да набавим инструмент који одговара мојим потребама - каже Александра. - Упркос свему, са фестивала сам се увек враћала као победник, јер је музика мој свет, доживљавам је и свирам пуним срцем.

  Чланица престижног Оркестра младих музичара Европе постала је након недавне аудиције у Београду. На препоруку познатог диригента Игора Корети-Курета, постала је концертмајстор тог оркестра! Он је, заједно са Стефаном Паљанијем, концертмајстором у миланској Скали, позвао Александру да учествује на овогодишњој летњој турнеји Оркестра младих музичара Европе.

  - Први пут сам као солиста наступила са осам година у Великој сали Коларчеве задужбине, уз пратњу београдског гудачког оркестра "Душан Сковран" - присећа се Александра. - Солистички концерт одржала сам као једанаестогодишњакиња, а најдражи наступи су ми три године касније у Галерији САНУ и Народној библиотеци Србије. Од виолине се не одвајам од пете године.

  Запажене наступе имала је у Београдској филхармонији, Скупштини града Београда, Галерији "Артгет", Кући краља Петра. Од 2014. године чланица је Београдске дечје филхармоније. Похађа Средњу музичку школу "Даворин Јенко" у Београду. Претходно, била је најуспешнији и најбољи ученик за четири деценије постојања Музичке школе "Петар Стојановић" у Убу. Истовремено, била је и ђак генерације у ОШ "Милан Муњас" у Убу.

  - Верујем да ћу испунити свој сан - да постанем врхунски виолиниста - каже Александра. - Виолина је мој живот, моје срце и душа. Уживам када сам окружена музиком, на сцени, јер свирам из љубави, увек са искреним, нескривеним емоцијама.

  ИСТИНСКИ ТАЛЕНАТ

  - Александра стасава у виолинисту светског калибра, огромну вољу, рад, љубав уткала је у свој музички рад - каже професорка Марија Никитовић из Музичке школе у Убу. - На Међународном такмичењу у граду Педара на Сицилији, у Италији, бриљирала је, а чланови жирија, међу којима и професор Вилфред Штреле, прва виола Берлинске филхармоније, упутили су јој бројне комплименте за врхунско и зрело извођење веома захтевног репертоара. Њихов савет је да Александра настави да се усавршава, те да потражи стипендију, донацију, или спонзорство за такав, посебан, истински таленат који, како су рекли, мало ко носи у себи. Надам се да ће институције и појединци имати слуха и добре воље да финансијски помогну да Александра настави да се усавршава у иностранству и оде на предстојећа међународна такмичења.
  .
  .
  .  (Новости)


Strana 2 od 2 PrvaPrva 12

Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Ovlašćenja postavljanja

 • Vi ne možete postavljati nove teme
 • Vi ne možete postavljati odgovore
 • Vi ne možete postavljati priloge
 • Vi ne možete menjati vaše poruke
 •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 20:31.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2020 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1