Rezultati 1 do 4 od 4


 1. #1
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.298 puta u 3.757 postova
  Moć reputacije
  1061

  Zašto žele da izigravaju Boga? │ Зашто желе да изигравају Бога?

  ..
  САД прави киборг-војску


  Америка намерава да разради чип који би повезивањем мозга са компјутером претворио војника у киборга, наводи портал „Тек тајмс“.

  Иако то у великој мери подсећа на филм „Универзални војник“, са Жан Клод ван Дамом у главној улози, амерички портал пише да би то ускоро могло да постане реалност.

  Из агенције Министарства одбране САД задужене за развој нових технологија за војску (ДАРПА) кажу да се тренутно ради на изради новог интерфејса, помоћу којег ће људски мозак моћи да се повеже са електроником.

  Био-компатибилни чип ће, како се наводи, бити величине једног кубног центиметра, а његова улога биће да претвара информацију у „језик“ који би разумели неурони у мозгу.

  Уколико се овај пројекат оствари, војска САД би добила нове киборг-војнике, који ће имати боље борбене перформансе.

  Истовремено, ово откриће би могло да буде велики помак за неурологију.  Извор: спутник

 2. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Серб_Степа:


 3. #2
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.298 puta u 3.757 postova
  Moć reputacije
  1061
  ..
  Контроверзни експеримент: Играју ли се Американци Бога?


  Где се налази линија коју научник не сме да прекорачи када се бави својим послом? Могу ли биотехнолози и генетички инжењери да забораве на основне постулате на којима се заснива људски род и да створе химеру?  Научници широм САД покушавају да изведу подухват за који многи налазе да је узнемирујући — да створе ембрион који је делом људски, а делом животињски. Научници се надају да би овај ембрион, познат као химера, могао да послужи у лечењу оболелих од широког спектра болести.

  Један од начина коришћења химере могао би да буде стварање експерименталних животиња на којима би се истраживали начини лечења одређених људских болести. Или нешто што данас звучи као научна фантастика, али научници сматрају да је изводљиво: одгајање домаћих животиња које имају поједине људске органе. Ови органи користили би се за пресађивање на људе.

  Међутим, велики је број научника који сматрају да би се креирањем химере прешла „црвена линија“. Један од њих је и Стјуарт Њуман, професор биологије и анатомије ћелија на Универзитету Њујорк, који сматра да би се креирањем химере пореметио смисао човечанства који је миленијумима усађиван у људска бића.

  Питање везано за химеру постало је толико осетљиво да је амерички Национални здравствени институт ставио мораторијум на финансирање истраживачких пројеката везаних за њу, све док трају етичке расправе. Један број научника, међу којима је и биолог Пабло Рос са Калифорнијског универзитета, користе алтернативне изворе финансирања.

  „Не покушавамо да створимо химеру како бисмо створили монструма, већ у биомедицинске сврхе“, убеђен је Рос.

  Росови напори усмерени су на стварање панкреаса који би, теоретски, могао да буде пресађен у човека. Да би то постигао, он убризгава људске матичне ћелије у тело свиња. Међутим, оно што читав подухват чини веома контроверзним је његова несигурност — иако се Рос нада да ће успети да одгаји панкреас, ћелије могу да оду у другом правцу, на свињски мозак, на пример.

  Та могућност отвара нова питања о моралности коришћења животиња у медицинским експериментима. На ту другу могућност указује професор Њуман, и она је толико монструозна да ју је тешко чак и замислити. Пошто су матичне ћелије које се убризгавају у свиње људског порекла, може се десити да се у телу свиње развије људски фетус, напомиње Њуман. Или можда нешто још горе, јер Њуман не искључује могућност да би у том случају могло да буде рођено биће које би се састојало од људских и свињских делова тела.

  За професора биоетике на Универзитету Аризона, Џејсона Роберта, химера је проблематична зато што многи људи сматрају да је у људски ДНК уписано нешто свето.

  „Давање животињама потенцијала људских бића могло би да значи етички проблем, чак и играње бога“, сматра Роберт.

  Са друге стране, Рос пориче да се научници играју бога и тврди да само користе технологију за побољшање живота људског рода. Свестан је, каже, етичких проблема везаних за химеру, и предузима кораке уколико се експерименти крећу погрешним путем. Ембрионе које убризгава пушта да се развијају најдуже 28 дана, после тога их узима из животиња и анализира их. Тврди да постоје начини да се спречи да ембриони оду на погрешна места и да никада не би допустио да се животиње у којима је химера размножавају.

  „Свесни смо етичких проблема. Један од разлога због којих експериментишемо на начин на који радимо јесте што желимо да пружимо научна сазнања која су везана за етичке проблеме“, каже Рос.

  У експерименте са химером укључени су научници са бројних америчких универзитета, а финансирање њихових пројеката су, после стављања мораторијума од стране Националног здравственог института, преузели америчко Министарство одбране и калифорнијски Институт регенеративне медицине.  Извор: Новости

 4. Sledeća 2 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Серб_Степа:


 5. #3
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.298 puta u 3.757 postova
  Moć reputacije
  1061
  ..
  ИСТОРИЈСКА ОДЛУКА: Британија одобрила вештачку оплодњу са ДНК три особе


  Британско регулаторно тело за фертилитет одобрило је спорну технику која дозвољава лекарима да створе бебе коришћењем ДНК три особе, две жене и једног мушкарца  Та одлука, која је названа историјском, требало би да помогне да се спречи да један мали број деце наследи потенцијално смртоносне болести од својих мајки.


  Председница регулаторног тела Сели Чешир рекла је да је ово "тренутак који мења живот" за породице које би могле да имају корист од ове процедуре. Она је рекла да ће се техника користити у "ограниченим околностима" и по препоруци панела стручњака. Том методом би требало да се реше проблеми везани за митохондрије, ћелијске органеле за производњу енергије изван ћелијског језгра. Митохондрије са аномалијом могу да доведу до стања као што су мишићна дистрофија, тешка слабост мишића и нефункционисање органа. ;

  Британско тело за фертилитет је саопштило да клинике морају да траже дозволу да би примениле ову технику за сваког појединачног пацијента.

  Очекује се да ће лекари из Њукасла, који су развили ову усавршену форму вантелесне оплодње, први понудити да примене ову процедуру и већ су упутили апел донаторима јајних ћелија. Неке породице су изгубиле више деце због неизлечивих митохондричних болести, због којих оболели немају довољно енергије за рад срца.

  Болест се преноси само преко мајке тако да је развијена техника у којој се користи донаторска јајна ћелија и мајчина јајна ћелија и очеви сперматозоиди. Дете има мали део ДНК од донатора, али процедура је легална, у складу са етиком и научно је спремна, навео је Би-Би-Си (ББЦ).  Извор: Новости

 6. #4
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.298 puta u 3.757 postova
  Moć reputacije
  1061
  ..
  DA LI MOŽEMO DA POSTANEMO BESMRTNI: Zaledite mozak za 11.500 EVRA!
  Život posle smrti Firma „KrioRus“ nudi klijentima iz celog sveta zamrzavanje tela ili samo mozga na temperaturi od 190 stepeni ispod nule kako bi bili oživljeni za nekoliko decenija

  MOSKVA - Ruska kompanija „KrioRus“ tvrdi da ima rešenje za besmrtnost: klijentima nude zamrzavanje celog tela na temperaturi od 190 stepeni ispod nule za 34.000 evra ili samo mozga za 11.500 evra.

  U firmi veruju da će tako zamrznuta tela biti oživljena, a mozgovi umetnuti u nova tela kada tehnologija bude dovoljno napredovala.


  U ledu već 52 tela

  Za neke je ovo horor scenario iz naučnofantastičnog filma, a za druge je realnost koja nas čeka u bliskoj budućnosti. „KrioRus“ trenutno ima 52 zamrznuta tela i mozga. Klijentima se nudi i da po jeftinijoj ceni zamrznu svoje kućne ljubimce.
  - Imamo klijente iz celog sveta. Među njima su i dvojica Britanaca. Jedan od njih je eminentni profesor medicine koji se odlučio na zamrzavanje celog tela. Drugi je naučnik i on je izabrao da zamrzne mozak. Svi naši klijenti sigurno će biti vraćeni u život. Sve zavisi od razvoja nanotehnologije - kaže direktorka Valerija Udalova.


  Rezervoar sa tečnim azotom... Ovde se čuvaju zamrznuta tela

  Ona je i svoju majku zamrzla.
  - U posebnim rezervoarima sa tečnim azotom na temperaturi od minus 196 stepeni Celzijusa imamo 13 stranaca - kaže ona.


  Dve ključne stvari

  Doktor Danilo Medvedev (36) smatra da će najkasnije do 2050. tehnologija kojom će se zamrznuta tela vraćati u život biti dostupna svima. On kaže da su za postupak ključne dve stvari - vađenje krvi iz tela preminulog i duboko zamrzavanje kako ne bi došlo do kristalizacije koja uništava tkivo.

  Među onima koji očekuju da će biti oživljeni posle smrti je Italijanka Čečilija Jubei (85), koja je preminula prošle godine.


  Italijanski doktor najavio PRESAĐIVANJE LJUDSKE GLAVE

  Italijanski hirurg dr Serđo Kanavero, prozvan i Doktor Frankeštajn, najavio je da će ove godine obaviti prvu transplantaciju ljudske glave. Rus Valerij Spiridonov (30) dobrovoljno se javio da mu bude prvi pacijent, tj. da njegova glava bude presađena na drugo telo. Spiridonov boluje od Verding-Hofmanove bolesti, zbog čega je prikovan za invalidska kolica.
  - Možete me zvati ludakom ili prevarantom, ali šta drugo možete da budete ako želite sve da promenite - rekao je Kanavero.

  Eksperti tvrde da je njegova najava obična prevara.  Izvor: Kurir


Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Ovlašćenja postavljanja

 • Vi ne možete postavljati nove teme
 • Vi ne možete postavljati odgovore
 • Vi ne možete postavljati priloge
 • Vi ne možete menjati vaše poruke
 •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 15:38.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2020 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1