Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja
Rezultati 1 do 10 od 22


 1. #1
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.291 puta u 3.756 postova
  Moć reputacije
  1061

  Statistika - ta surova realnost... │ Статистика - та сурова реалност...

  ..
  Просечна породица троши више од 67.000 рсд месечно


  Само за исхрану и пиће потребно 47 одсто примања, плус око 30 одсто за комуналије

  ЖИТЕЉИ Србије и даље издвајају гомилу пара за месечне рачуне. Да би подмирила најосновније потребе, набавила храну и платила комуналије, српска породица мора да потроши плату и по! Према последњем "вагању" куповне моћи, за покриће основних трошкова (овог септембра) било је потребно издвојити 67.481 динар.

  Трошкови просечне статистичке корпе за годину дана скупљи су за 0,5 одсто, а "минималне", која је износила 35.248 динара, за 0,8 одсто. А према подацима Републичког завода за статистику, просечна зарада тада је износила 43.925 динара.

  - За покриће просечне потрошачке корпе у септембру 2015. било је потребно 1,54 просечних плата, а "минималне" 0,8 зарада - указује Весна Ковач, државни секретар Министарства трговине. - Куповну моћ изнад просека Републике имали су само Београд и Смедерево, а на нивоу "просека" били су Нови Сад, Ужице и Крагујевац. У свим градовима који се статистички прате просечна месечна зарада покрила је минималну корпу, није била довољна за покриће просечне.

  Највећи "удар" на домаћинство сваког месеца су куповина хране и безалкохолних пића, на шта оде и до 47 одсто прихода. Ипак, фиксни рачуни све више оптерећују породице. Јер, према званичним подацима, на стан, воду, струју, гас и остале енергенте треба да издвојимо више од 20 одсто од укупних примања домаћинства. Телефонирање, интернет и кабловска ТВ "поједу" још око пет одсто прихода, а за превоз дамо чак осам одсто од свега што зарадимо.

  - Плата и сваки динар веома се брзо потроше - каже Београђанка Марија П., и истиче да су приходи недовољни да се подмире сви издаци. - Само трошкови за стан од 50 квадратних метара износе више од 15.000 динара, а на то треба још да додам и рачуне за мобилне телефоне, вртић и градски превоз. Оде буквално цела плата на те трошкове, а они морају да се плате сваког месеца. А када се додају и издаци за храну, немогуће је живети без минимум плате и по. Невоља је, међутим, што је за многе и просечна зарада недостижна.

  У потрошачким организацијама објашњавају да то што већ годинама чим поменемо потрошачку корпу причамо једино о храни и комуналним услугама, показује да само "покривамо" елементарне потребе.

  - Све што зарадимо, потрошимо како бисмо платили струју, грејање, телефон, напунили фрижидер - тврди Петар Богосављевић, председник Покрета за заштиту потрошача. - Задуживање је најчешће начин да се "закрпи" разлика између плате, "корпе" и да се прегура до 1. у месецу. Остали трошкови су срезани колико је то могуће, а хтели или не, грађани су принуђени да штеде на сваком кораку.
  ПОЧЕК ЈЕ СПАС
  ТРГОВЦИ се прилагођавају потрошачима - све чешће организују акцијска снижења, а и храну понекад нуде на почек од чак годину дана. За многе, једино решење је исписивање чекова. Ако постоји нешто добро што су купци извукли из овог периода, то је да су научили да траже максимум за свој новац.


  СВАКИ ТРЕЋИ ДИНАР ОД ПЕНЗИЈЕ
  * СРПСКА домаћинства су, према последњем мерењу, у трећем кварталу ове године располагала, у просеку, са 58.331 динара месечно.
  * НАЈВЕЋИ део примања потиче од запослених у сталном радном односу - 46,8 одсто, али зато трећину породица финансира - пензионер.
  * УДЕО пензија у укупним приходима износи 30,7 одсто, од пољопривреде је 6,8 одсто, социјалног осигурања 3,3 одсто...  Извор: новости.рс

 2. Sledeća 2 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Серб_Степа:


 3. #2
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.291 puta u 3.756 postova
  Moć reputacije
  1061
  "Куд плови овај брод????"

  ... Како нам је речено у Републичком заводу за статистику, између два пописа, 2002. и 2011. Србију је напустило најмање 150 000 грађана, од којих са дипломом више школе и факултета 20%, односно 30 000 људи. Просечна старост оних који су напустили земљу је 29 година...


  Више од 1 000 здравствених радника напустило је Србију током 2015. Они се масовно пријављују за посао у Немачкој и Норвешкој, где могу да зараде између 2 000 и 5 000 евра. Према подацима Националне службе за запошљавање, на бироу рада 2015. године било је 18 209 медицинских радника.  Извор: Курир

 4. Sledeća 2 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Серб_Степа:


 5. #3
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.291 puta u 3.756 postova
  Moć reputacije
  1061
  ..
  Трећина становника Београда су САМЦИ: Највише нежења живи на Врачару


  Скоро трећина Београђанки је неудата, док међу мушкарцима неожењених има чак 30,39 одсто. Тренд пораста самаца потврђују и пописи.

  Највише неожењених и неудатих живи на Врачару, чак 32,03 мушкараца и 34,44 одсто жена никад није склапало бракове.
  Модерна технологија учинила је људе доступним - сајтови за упознавање и друштвене мреже преплављене су људима који траже сродну душу. Ипак, изгледа као да никад није било више усамљених.

  Марко Петковић (35) из Београда каже да мушкарац може да се скраси „кад добије дете“.
  - Или да му се нешто деси па скапира да му је то потребно. Мени се то још није догодило - каже овај Београђанин.  Социолог Ратко Божовић објашњава да је још од деведесетих година дошло до неадекватности опстанка за живот, као и да су снажни ветрови рата створили човека транзиције који има такав материјални статус да нема за основно опстајање.
  - Човек је бачен тамо, где у нормалним околностима не би могао да буде. Људи су једни поред других, а усамљени су, јер је изгубљена друштвена комуникација. Такође, дошло је до поремећаја у људским односима, некадашња традиционална породица се негде срушила, а нова није формирана, па су људи као у вакууму у ком се тешко сналазе - прича Божовић и додаје да ван градског језгра има више елана за стварање породице.

  Демограф Владимир Никитовић се не слаже са табелом о бројности неудатих и неожењених, јер је, како каже, логично да популационо највеће општине, имају и највише неожењених или неудатих.
  - Тренд пораста удела неожењених и неудатих је евидентан, што је потврдио и попис 2011. у односу на претходни 2002. године. У питању је глобални тренд, који се у демографији објашњава другом демографском транзицијом, која је у развијеним државама почела још пре 30 година, а коју одликују пораст стопа развода, смањење стопа брачности - каже Никитовић.
  Тренд пораста удела самаца најбоље показује удео ових лица у старосним групама од 30-34, где је удео код мушкараца скочио са 39,1 према подацима из 2002. на 52,0 у 2011. години.
  - Општине у самом градском језгру, попут Старог Града и Савског венца, су због недостатка грађевинског простора, те сталног пораста цена истог, најнепривлачније за насељавања, нарочито младих, због слабог економског статуса - каже Никитовић.


  Питали смо Београђане са Врачара зашто су сами, а ево шта су они одговорили.

  Жене не знају да кувају са 50 плус
  - Много је лажљивица око нас. Све гледају како да те смуљају, покраду и ко зна шта још. Аљкаве су и не знају да кувају, а имају 50 и кусур - каже Арчибалд Плетикосић.

  Само гледају у дубоке џепове
  - Свака на коју сам нелетео гледала је мој џеп, а не мене. Ако немаш џип или неки бољи ауто за њу не постојиш - објашњава Златомир Гачић.  Извор: Блиц

 6. Sledeća 2 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Серб_Степа:


 7. #4
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.291 puta u 3.756 postova
  Moć reputacije
  1061
  ..  ...Бранислав Гулан, члан Одбора за село Српске академије наука и уметности, истиче да је у Србији по глави становника 1990. године трошено 65 килограма меса, док сада трошимо свега 38 килограма.

  - Народ је све сиромашнији и све мање купује. Потрошња хлеба је за 10 година са 109 кг по становнику годишње опала на 83 кг.
  У свету кад сиромаштво расте, то прати и већа потрошња хлеба, а ми смо толико сиромашни да пада и потрошња хлеба.
  Слично је и са воћем и поврћем, чија је потрошња пала за 40 одсто у односу на пре 10 година.
  Пада и потрошња шећера, а уместо уља грађани све чешће користе маст - каже Гулан.  Извор: Курир

 8. Sledeća 3 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Серб_Степа:


 9. #5
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.291 puta u 3.756 postova
  Moć reputacije
  1061
  ..
  Новости објављују: Документ РИК-а о старосној и родној структури свих кандидата


  Према документу који је сачинила Републичка изборна комисија, на збирној листи свих кандидата за српски парламент од њих 3.270 има 1.249 жена. Највише кандидата је у тридесетим годинама  Републичка изборна комисије је, после објављивања збирне листе за ванредне парламентарне изборе, сачинила "пресек" свих појединачних листа по родној и старосној структури.

  Према документу који је сачињен у РИК, на 20 листа распоређено је укупно 3.270 кандидата, 2.021 мушкарац и 1.249 жена. Што се тиче узраста оних који претендују на места у будућем парламенту, највише је оних који имају између 30 и 40 година, а само десет кандидата млађе је од 20 година.  Извор: Новости

 10. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Серб_Степа:


 11. #6
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.291 puta u 3.756 postova
  Moć reputacije
  1061
  ..
  Глава у торби за 25.000 динара


  Чиновници у правосуђу, запослени у затворским болницама, кивни на зараде. Због малих плата траже да им се статус реши посебним законом

  ЗАПОСЛЕНИ у правосуђу - записничари, референти, курири, дактилографи, приправници и други државни службеници који раде у судовима, тужилаштвима и затворима, имају најниже зараде од свих у државној управи - тврде у Синдикату правосуђа. Неки раде и под ризиком, попут запослених у затворским болницама, а плата им је - 25.000 динара.

  - Записничари имају плату око 26.300 динара. У Првом основном суду у Београду судије имају више од 500 предмета, а толико имају и записничари. Више од 70 одсто људи је пријављено на одређено време и то дуже од 10 година. Ми смо последња рупа на свирали, али без које суд не може да функциониште - каже В. Ч. из једног београдског суда.

  По њеним речима, ако судије не дођу на посао, замениће их дежурни судија, сарадници могу да раде од куће, референти могу и сутра да пошаљу поднеске, али ако нема записничара, судија не може да одржи рочиште, издиктира пресуду...


  - Знамо да је правосуђе трн у оку грађанима, али они су можда незадовољни судским одлукама или дужином процеса, а не нашим радом - каже Слађанка Милошевић из Синдиката запослених у правосуђу. - Ми опслужујемо независну грану власти, а имамо за трећину мања примања него запослени у регулаторним телима, Фискалном савету, Уставном суду... Стање је такво да у Другом основном тужилаштву, у коме ја радим, више од месец дана нема папира и тонера!

  Запослених службеника у правосуђу има око 11.000 и ту спадају и неки који раде под изузетно тешким условима, као поједини у Специјалној затворској болници, који се срећу са оболелима од сиде и хепатитиса, немају бенефиције и раде за 25.000 динара. По речима Милошевићеве, и сам премијер је признао да су им зараде веома ниске. Запослени у судовима и тужилаштвима добијају месечну помоћ од по 4.000 динара, али запослени у затворима ни то.

  Због лошег финансијског стања, у разговорима Министарства правде и синдиката искристализовала се идеја да се статус запослених у правосуђу реши посебним законом. Самим тим они ће бити изузети из редова државних службеника.

  А финансијске (не)прилике натерале су и тужилачке помоћнике да се писмено обрате Државном већу тужилаца. У писму ресорног Удружења наводе да је направљена дискриминација код исплате прековремених сати за заменике тужилаца, дактилографе и запослене у експедицији, за март, па је Првом основном тужилаштву у Београду намењен највећи буџет.

  - У Другом и Трећем ОЈТ број предмета несразмеран је броју људи који ради на њима, што чини посао неподношљивим и нехуманим, те је тај новац од прековременог рада био каква-таква сатисфакција да се савладава енорман обим посла настао увођењем тужилачке истраге - стоји у писму које је потписао Предраг Миловановић, председник УО Удружења.


  ЧЕКАЈУ ЈЕДНОКРАТНУ ПОМОЋ
  ЈЕДНОКРАТНА помоћ коју је запосленима у полицији и правосуђу у децембру обећао премијер још није исплаћена. По речима Слађанке Милошевић, премијер је замолио да сачекају да прође ревизија споразума са ММФ. У међувремену су расписани избори: - Неки су мислили да ћемо по 20.000 добити пред изборе, али претпостављам да власт није хтела да остави утисак да нас купује. Искрено верујемо да ће то бити исплаћено сада.  Извор: Новости

 12. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Серб_Степа:


 13. #7
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.291 puta u 3.756 postova
  Moć reputacije
  1061
  ..
  Спорно изнајмљивање радника


  Око 50.000 људи ради преко агенција за запошљавање без основних права. Запослење несигурно, нема топлог оброка, плата зависи од добре воље

  ПРОПИС који ће регулисати изнајмљивање радника посредством специјализованих агенција је, и после неколико месеци од формирања радне групе, још у почетној фази. Иако би требало да регулише положај, према неким проценама, око 50.000 запослених, на закон ће заинтересовани морати да чекају најмање до краја године.

  Највећи проблем је у томе што запослени ангажовани на овај начин никада нису сигурни колико дуго ће остати у фирми, за топли оброк и не знају, а плата им зависи од добре воље агенције. Послодавци их ангажују јер им је јефтиније да плате провизију него да имају трошкове попут плаћеног боловања, одмора, отпремнине...

  Синдикати који учествују у изради закона инсистирају на томе да се не сме легализовати оно што је сада нелегално, већ да треба да се дефинише шта су привремени и повремени послови, али и да се избегне да у исто време постоје агенције које су пандан НСЗ или агенцијама за посредовање при запошљавању.

  Злата Зец, извршни секретар у УГС “Независност”, тврди да они неће дати политичку подршку доношењу закона о агенцијама за привремено и повремено запошљавање док не добију аргументован и уверљив одговор на то како ће он и колико допринети решавању питања незапослености и какав интерес имају послодавци да радну снагу плаћају скупље преко ових агенција него уколико их ангажују преко НСЗ.

  - Како је могуће да агенције могу да послују боље и ефикасније и да имају бољу и ажурнију базу података од НСЗ и свих њених филијала у чију модернизацију и повезивање су утрошена огромна средства из буџета државе и многобројних пројеката? - пита се наша саговорница.

  УГС “Независност” неће дићи руку за овај пропис уколико не добију гаранције да ће се тај закон, уколико буде донесен, поштовати. За њих је веома важно да социјални партнери, посебно синдикати, у случају да пристану на учешће у његовој изради, имају потпуно равноправан статус.

  - Сматрамо да услови за оснивање агенција морају бити тако конкретни и рестриктивни и да мора да се зна ко може да је оснује, односно да опстане - сматра Зец. - Уз конкретне услове за оснивање, мора се инсистирати и на одређеним формалним и финансијским, односно банкарским гаранцијама. Садржај закона мора да даје исте услове и права свим радницима на истим пословима код послодавца.

  Ивица Цветановић, председник Конфедерације слободних синдиката, објашњава да су флексибилне врсте запошљавања ушле на мала врата.

  - Овакви облици не смеју да постану правило, већ изузетак за одређене послове, и да буду дефинисани временски, односно да послодавац има обавезу да таквог радника прими за стално - каже Цветановић. - Они морају да имају могућност да се синдикално организују, да колективно преговарају, да имају исту зарада за исту врсту посла, што до сада није био случај. Тренутно запослени преко агенције немају никаква права нити заштиту.

  ФЛЕКСИБИЛНИ ПОСАО КАО ТЕМА СКУПА

  ОКРУГЛИ сто на тему флексибилних облика запошљавања код нас и у региону биће одржан 27. маја у Београду. Учествоваће представници Министарства рада, синдиката, међународних синдиката, стручна јавност и Фондација “Фридрих Еберт”.


  СВЕ ВИШЕ РАДНИКА НА ЛИЗИНГ
  РАДНИКА ангажованих посредством агенција има у скоро свим великим системима у Србији. У томе, како тврде синдикати, тренутно предњачи НИС, где је половина запослених на овај начин дошла до посла. Ту су и “Електорпривреда Србије”, “Телеком” и многи други. На тој листи фирми некада су били углавном приватници, а сада је све више јавних предузећа у којима 10 одсто људи ради преко агенције.  Извор: Новости

 14. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Серб_Степа:


 15. #8
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.291 puta u 3.756 postova
  Moć reputacije
  1061
  ..
  Више и бракова и развода у 2015.


  У 2015. години закључено је 36.949 бракова, што је повећање од 1,4 одсто у односу на 2014, док је било више и развода - 9.381 наспрам 7.614 у 2014. - саопштио је Републички завод за статистику. Просек година старости приликом ступања у брак и даље износи 30 година за жене и 34 године за мушкарце. Просечно трајање разведеног брака за 2015. годину износи 13,3 године.

  Завод је саопштио и да је процењен број становника у Србији у 2015. години 7.095.383, од чега 51,3 одсто чине жене (3.649.994), а 48,7 одсто мушкарци (3.464.399).

  Настављен је тренд депопулације, што значи да је и коефицијент раста становништва у односу на претходну годину негативан и износи - 5,1 одсто.

  У периоду између два претходна пописа становништва (2002-2011), број становника континуирано опада, а тај тренд се наставља и после пописа 2011. године.

  Просечна старост укупног становништва константно расте и у 2015. је износила 42,7 година (мушкарци 41,3 и жене 44,1).

  Од укупно 169 општина у Србији, само 19 општина/градова има више од 100.000 становника, док је у 14 општина број становника мањи од 10.000.  Извор: Новости

 16. #9
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.291 puta u 3.756 postova
  Moć reputacije
  1061
  ..
  Боловања све чешћа, а болести све теже


  Пред лекарске комисије је због спречености за рад за шест месеци изашло готово 151.000 запослених. Повећана учесталост тумора као разлог за одсуствовање. Тумор највише „шаље“ на боловање у Новом Пазару  СВЕ више становника Србије мора да одсуствује са посла због болести, и то са најтежом дијагнозом. Само у првих шест месеци ове године због различитих тумора на боловању дужем од 30 дана било је 7,84 одсто запослених више него у истом периоду прошле године. Са овом дијагнозом се, нажалост, највише и повећао број запослених који су привремено спречени за рад, што директно одражава поражавајућу статистику према којој од карцинома годишње у Србији оболи око 33.000 људи.

  Иако "косе" по целој земљи, без изузетка, у првој половини ове године издвојиле су се, ипак, "црне тачке" најчешћег оболевања од тумора. Последњи извештај Републичког фонда за здравствено осигурање о привременој спречености за рад дуже од 30 дана, показује да се због тумора са посла највише одсуствовало на територији филијале Нови Пазар, где је чак 17 одсто свих који су ишли на боловање, са посла изостало због дијагнозе - тумор.

  Изнад просека су, кад је реч о боловању од тумора, и становници Зрењанина, Ваљева, Сремске Митровице и Пирота. На територији ових филијала РФЗО међу разлозима за боловање тумори су заступљени од 11,35 одсто (у Пироту), до 13,17 (у Зрењанину).

  У Лесковцу, Врању, Смедереву, Шапцу, Нишу и Пожаревцу, ситуација је боља, јер је тамо од свих који који су одсуствовали са посла са тумором било од 7,2 до 7,92 одсто, што је мање од просека у Србији.

  У порасту су и болести мишићно-коштаног система и везивног ткива, па се због њих на боловање у првој половини ове године ишло за 7,7 одсто више него у истом периоду 2014. Све теже се, изгледа, носимо и са свакодневним проблемима и нагомиланим стресом. Подаци РФЗО показују да су се одласци на боловање због душевних поремећаја и поремећаја понашања повећали за 6,53 одсто, а од болести система крвотока, које су у Србији и најчешће, за 3,55.

  Од 1. јануара до 30. јуна на лекарску комисију изашло је 150.704 осигураника, неки једном, а неки и више пута. То је за 4,3 одсто више него у првој половини прошле године, кажу у РФЗО.

  Ако се међу онима који иду на краћа боловања, до 30 дана, за која накнаду исплаћује послодавац, и провуче по неко ко би, без праве дијагнозе, само мало да предахне од посла, или да се у сезони измести са свог радног места, јер "приватно" може да заради додатни новац, одсуство са посла дуже од 30 дана одобрава комисија. Изабрани лекар, који сам одлучује о краћим боловањима, за дужа практично само даје предлог.


  СВЕ СМО БОЛЕСНИЈИ
  Лекари из домова здравља и болница кажу да последњи извештај РФЗО о одсуствовању са посла због болести само поткрепљује утисак који они, суочени са редовима пред ординацијама, одавно имају у пракси: да смо, генерално, све болеснији!  Извор: Новости

 17. #10
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.291 puta u 3.756 postova
  Moć reputacije
  1061
  ..
  Раде само велики градови, север три пута богатији од југа и истока


  Тренд значајних регионалних разлика не напушта Србију и поред година улагања у развој, назадујемо у поређењу са ЕУ. Половина запослених у Београду и Новом Саду

  ВИШЕ од половине запослених у Србији ради у два града - у Београду и Новом Саду. У региону престонице ствара се скоро 40 одсто свега у Србији, док Јужна и Источна Србија у бруто домаћем производу учествују са 13,8 одсто. Тренд све већих регионалних разлика не напушта Србију и поред година политика усмерених на њихово смањење. А у односу на Европску унију - бележимо заостатак свих региона.

  Извештај о регионалном развоју Министарства привреде, открива да је Београдски регион 2009. године био на нивоу од 65 одсто развоја Европске уније. До 2013. године, а то су последњи рапосложиви подаци, пао је на ниво од 60 одсто. Привредна развијеност Београдског региона 2009. је била 1,5 пута мања од регионалног просека 27 чланица ЕУ, а већ 2013. је заостајао 1,7 пута.

  - Комплетно подручје Југоисточне Европе се по економској снази налази испод половине Европске уније - стоји у Извештају. - Србија се налази на 35 одсто европског просека, Бугарска на 47 одсто, Румунија на 49 одсто, Словенија на 80 одсто, а Хрватска на две трећине. Диспаритети унутар региона су, међутим, различити. У Србији су већи - однос је 2,9 према један. У Словенији и Хрватској су 1,5 и 1,8 према један. Највеће регионалне економске разлике су у Румунији, 3,8 према један.

  У преводу, развијени региони, Београд и Војводина, три пута су богатији од југа и истока. Закони слабо мотивишу неразвијене да се "попну" на лествици, а посебно су "уљуљкани" због чињенице да имају сигуран трансфер из републичког буџета.

  Новац који добију, довољан им је за исплату плата, тако да о капиталним инвестицијама и привлачењу улагача не размишљају много. Александер Грунауер, шеф пројекта у Немачкој организацији за међународну сарадњу ГИЗ сматра да тај модел није добар.

  - До сада су неразвијене општине националном категоризацијом сврставане у такозвана девастирана подручја и оне су имале привилеговане приступе националним трансферима - истиче Грунауер.

  - Добијали су више новца, а могли су да рачунају и на јефтиније позајмице. У реду је да се сиромашнима помогне. Али, тај систем прерасподеле средстава има грешку, јер се локалне власти стимулишу да се не понашају одговорно, јер се "срозавање" општине на ниво девастиране награђује већим трансфером средстава из републичког буџета.

  Наш пројекат већ више од пола деценије ради са општинама у источној Србији, које спадају међу најнеразвијеније како би се то и променило. Последње две године смо радили на томе да побољшају наплату пореза на имовину.

  КОЛИКО НАПРЕДНИХ, ТОЛИКО И УНИШТЕНИХ

  ОПШТИНЕ су последњи пут сортиране по степену развијености 2014. године, када је Влада Србије донела Уредбу о утврђивању јединствене листе развијености региона. У прву групу тада је сврстано само 20 локалних самоуправа. У исто време, на дну лествице, међу девастиранима је остало 19 општина.


  ИСЕЉАВАЊЕ
  ПОСЕБАН проблем девастираних средина представља процес демографског старења и њиховог пражњења. Раст броја становника у 2013. забележен је само у седам градова и три општине, док је чак 107 самоуправа забележило пад већи од 10 одсто. Најугроженија су погранична подручја на истоку и југу земље.  Извор: Новости


Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja

Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Ovlašćenja postavljanja

 • Vi ne možete postavljati nove teme
 • Vi ne možete postavljati odgovore
 • Vi ne možete postavljati priloge
 • Vi ne možete menjati vaše poruke
 •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 07:17.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2020 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1