Rezultati 1 do 2 od 2


 1. #1
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.297 puta u 3.757 postova
  Moć reputacije
  1061

  Кључне тачке у вези поглавља 35-ог --- о Косову и Метохији су:

  ..
  НОВОСТИ ОТКРИВАЈУ: Ово су кључне тачке поглавља 35 у вези са Косовом


  Од Србије се не тражи признавање независности КиМ, нити потписивање правно обавезујућег споразума, а највећа „замке” платформе ЕУ за област 35 је могућност „замрзавања” отварања поглавља ако изостане напредак

  Према преговарачкој позицији Брисела за "косовско поглавље", а у коју су "Новости" имале увид, од Србије се не тражи признавање независности КиМ, нити потписивање правно обавезујућег споразума на крају нормализације односа са Приштином.

  Највећа "замка" платформе ЕУ за област 35, срочене на седам страна, јесте могућност "замрзавања" отварања нових или затварања већ испреговараних поглавља, уколико напредак у нормализацији односа Србије и Косова заостаје за напретком у другим областима.

  * Поглавље 35 није замена за дијалог Београда и Приштине, а односи се на нормализацију односа између Србије и Косова.
  * Србија мора да испуни договоре које је постигла са Приштином 25. августа 2015, као оне из априла 2013, а који се односе на полицију, правосуђе и цивилну заштиту.
  * Брисел ће два пута годишње правити пресек напретка Србије у овом поглављу.
  * Прелазне одредбе (бенчмарк) овог поглавља могу да се прилагођавају и ажурирају у току преговора.
  * Ако напредак у нормализацији односа са Косовом значајно заостане од напретка у осталим преговорима, и ако Србија не примени постигнуте споразуме са Косовом, ЕK ће на сопствену иницијативу или на захтев трећине држава чланица ЕУ, у складу са тачком 25 преговарачког оквира, предложити да се "замрзне" отварање нових поглавља.

  ИЗБОРИ
  * Србија ће обуставити подршку и финансирање српских структура, а општинска администрација ће морати у потпуности да се усклади са косовским законима.
  * Србија треба да осигура пуну примену косовског правног система на северу.

  ЗСО
  * Наставак успостављања ЗСО (доношење статута) у складу са косовским законима и договорима од августа ове године.
  * Обезбедити транспарентност у финансирању ЗСО.

  ПОЛИЦИЈА
  * Србија, квартално, одговарајућим косовским властима доставља информације о пензијама бивших српских полицајаца, сада интегрисаних у косовску полицију.

  ПРАВОСУЂЕ
  * Завршетак процеса интеграције судија и тужилаца у косовско правосуђе, као и усвајање прописа о седишту судова и тужилаштава и територијалној јурисдикцији.
  * Србија, квартално, одговарајућим косовским властима доставља информације о пензијама правосудних службеника, сада интегрисаних у косовски правосудни систем.

  ЦИВИЛНА ЗАШТИТА
  * Србија усваја потребне прописе за прекид исплаћивања плата и финансирања цивилне заштите на Косову.

  ОФИЦИРИ ЗА ВЕЗУ
  * Србија обезбеђује административну подршку свом официру за везу (нпр. рентирање службених просторија).
  * Србија прихвата визуелни изглед званичне коресподенције која још није договорена (печати, симболи и заглавља писама).

  ЕНЕРГЕТИКА
  * Оснивање компанија за снабдевање ("Електросевер") у складу са косовским прописима.
  * Решавање питања српског менаџмента у хидросистему "Газиводе".

  ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈЕ
  * "Телеком" отвара компанију на Косову, у складу са косовским прописима, како би јој била додељена лиценца за фиксну телефонију.
  * Србија поштује рокове и предузима договорене кораке у паралелном процесу додељивања позивног броја за Косово и давања привремене дозволе за мобилну телефонију на Косову.

  ЦАРИНА
  * Србија престаје са издавањем документације и оверавањем са ознакама које су у супротности са обавезама које је Србија преузела споразумом од 17. јануара 2013.

  ПРЕЛАЗИ
  * Србија довршава постављање свих административних прелаза.
  * Побољшавање контроле или затварање алтернативних путева и прелаза да би се осигурало коришћење искључиво званичних прелаза.

  СЛОБОДАКРЕТАЊА
  * Србија дозвољава грађанима трећих држава улазак у Србију са Косова.
  * Имплементација договора о регистарским таблицама за становнике севера Косова.
  * Поштовање рокова за отварање моста на Ибру за саобраћај, не касније од јуна 2016.

  РЕГИОНАЛНА САРАДЊА
  * Србија не спречава учешће Косова у преосталим регионалним иницијативама, у складу са постигнутим договорима.
  * Србија подржава улазак представника Косова у руководећа тела и административне структуре регионалних организација.

  БУДУЋИ ДОГОВОРИ
  * Србија остаје предана дијалогу уз посредовање ЕУ, залаже се за постизање нових договора по другим темама, наставља са нормализацијом у доброј вери, а која ће постепено водити ка свеобухватној нормализацији односа Србије и Косова, а у складу са преговарачким оквиром.

  СРПСКО ОДЕЛО

  Отварање првих преговарачких поглавља премијер Вучић је у европској престоници Бриселу желео да обележи на свој начин. За посебну прилику, одабрао је и посебну одећу. Патриотску.

  - Све сам српско обукао - поверио нам се премијер.

  Показао је и шта је одабрао:

  - Кравата је марке "марушка" из Чачка, одело је "Зекстра", а ципеле су ми правили у Београду, по мери, велики број.

  Била је то симболична порука да ће се, са напретком европских интеграција, српско носити и у Европи.


  КОЊАК ЗА ЗДРАВИЦУ

  Премијер је, након што се обратио новинарима у нашој Мисији при ЕУ, замолио да им се послужи коњак, да заједно прославе велики искорак Србије. Пиће је донео наш амбасадор Душко Лопандић. Вучић ће у уторак у згради Југословенске кинотеке, приредити пријем за представнике дипломатског кора и српске званичнике, а поводом отварања првих поглавља.  Извор: новости.рс

 2. Sledeća 2 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Серб_Степа:


 3. #2
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.297 puta u 3.757 postova
  Moć reputacije
  1061
  ..
  Нови услови ЕУ за Србију?


  Суседи од Србије траже бољу заштиту мањина, а Немачка најављује да ће остала преговарачка поглавља бити отворена када буде напредовала нормализација односа са Косовом  Упркос томе што ће Србија до краја јуна у преговорима са Европском унијом највероватније отворити поглавља 23 и 24, у Бриселу се иза затворених врата и даље воде жустре дебате о томе каква треба да буде заједничка преговарачка позиција према Београду, сазнаје Дојче веле.

  Из једног докмента у који је Дојче веле имао увид, види се да суседи од Србије траже бољу заштиту мањина, а Немачка најављује да ће остала преговарачка поглавља бити отворена када буде напредовала нормализација односа са Косовом.

  Како сазнаје Дојче веле, различите мање или веће захтеве имају Румунија, Бугарска и Мађарска, али и Немачка и Финска.

  Током састанка радне групе Европског савета задужене за питања проширења, представници Немачке су претходне седмице остали на позицији да се преговарачка поглавља могу отварати само уколико дође до даљих помака у нормализацији односа са Косовом.

  То, ипак, не важи за већ отворена поглавља 35 и 32, као ни за поглавља 23 и 24, која би требало да буду отворена ускоро.

  Међутим, отварање осталих поглавља ће Немачка подржати тек "у светлу напретка у затварању преосталих рупа у примени споразума о нормализацији из априла 2013“.

  Из једног поверљивог документа немачког Министарства спољних послова, у који Дојче веле има увид, види се да Берлин захтева да Београд и Приштина наставе технички дијалог, али и разговоре високих политичких представника, чим се формира српска влада.

  Берлин инсистира и да се европска преговарачка позиција прошири тако да се помену и "забрињавајући“ гласови током српске предизборне кампање.

  Према ставу немачких дипломата, пречесто су у први план током дебате истицани "национални интереси Србије на Косову и у Републици Српској“, а премало се говорило о "амбицијама за приступ ЕУ".

  У радној групи задуженој за проширење седе представници Европске комисије и свих чланица. Из протокола се види да хрватски представник није више имао посебних примедби, али су зато представници Мађарске, Румуније и Бугарске нагласили значај мониторинга и затражили да Брисел проверава да ли ће се Србија држати задатих рокова за испуњавање акционог плана.

  Став Румуније је да Брисел од Србије мора јасније да тражи боље омогућавање верских служби на језику мањина.

  Чини се, ипак, наводи Дојче веле, да у овој фази неће бити даљих затезања ни блокада, јер је став Европске комисије о румунском захтеву да је акциони план Србије о заштити мањина довољан, односно да не треба тражити више, јер су испуњени стандарди Оквирног споразума за заштиту националних мањина Савета Европе.

  Тај документ је усвојен 1995. а Србија га је потписала 2001. године. На примедбе да треба строго контролисати темпо којим Београд испуњава оно што је зацртано у акционом плану за поглавља 23 и 24, у Европској комисији наводе да је "квалитет важнији од брзине“.

  Из документа у који је Дојче веле имао увид произлази да је посебно представник Финске нагласио значај независног правосуђа, примереног трајања процеса, побољшања образовања судија и тужилаца, спровођење акционог плана за борбу против корупције и побољшања закона о заштити

  података.

  Хелсинки није тражио да се у заједничку преговарачку позицију сада уводе нови елементи, али ће током преговора инсистирати на побројаним темама, преноси Дојче веле.  Извор: Новости


Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Ovlašćenja postavljanja

 • Vi ne možete postavljati nove teme
 • Vi ne možete postavljati odgovore
 • Vi ne možete postavljati priloge
 • Vi ne možete menjati vaše poruke
 •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 01:04.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2020 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1