Rezultati 1 do 2 od 2


 1. #1
  Top poster Vlada1968 avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Postovi
  8.065
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  6.222
  Pohvaljen 9.374 puta u 4.500 postova
  Moć reputacije
  832

  Marš na Drinu

  SRBI DANAS SLAVE ČUVENI MARŠ NA DRINU: Evo zašto Srbija NEĆE NIKADA zaboraviti ovu POBEDU!  Nakon 55 dana borbe na Drini, sve tri srpske armije do 14. novembra bile su formirane za odbranu Valjeva. Ipak, iako je regruta bilo dovoljno, municija i druga vojna oprema nisu stigle, tako da su se sve tri armije povukle na desnu obalu Kolubare što je bio uvod u Kolubarsku bitku
  Srpska vojska prvi svetski rat
  Bitka na Drini spada u najdramatičnije i najveće bitke tokom Prvog svetskog rata, te je njena simbolika mnogo veća, iako je srpska vojska morala da se povuče pred neprijateljem. Drinska bitka je vođena od 6. septembra do polovine novembra 1914. godine, kada je Austrougarska, nakon gubitka bitke na Ceru, pokušala da po drugi put osvoji Srbiju.
  pročitaj još  Ipak, nakon teških i krvavih rovovskih borbi, srpska vojska je nakon 55 dana iscrpljujućih sukoba, morala da se povuče, nestalo je hrane, oruđa za rat, posebno artiljerijske municije. Povlačenje srpske vojske, automatski je za sobom povuklo i egzodus lokalnog stanovništva, koje je u agoniji bežalo od straha od austrougarske vojske.  Ofanziva je počela 6. septembra, dosta se rizikovalo, i po cenu gubitka šest bataljona i tri topa, koji su iz Timočke divizije prvog poziva Druge srpske armije u cilju demonstracije, prebačeni na levu obalu Save istočno od Sremske Mitrovice, Prva srpska armija uspela je da pređe Savu prema Kupinovu i da preduzme uspešnu ofanzivu u Sremu.

  Nedugo nakon toga komandant austrijske Balkanske vojske Oskar Poćorek, u cilju pariranja ofanzive srpske vojske u Sremu, preduzima 8. septembra snažnu ofanzivu na Drini i to: sa Petom armijom protiv Druge srpske armije, a sa Šestom armijom protiv Treće srpske armije.  Istoričar dr Aleksandar Životić, analizira tok bitke.

  – Srpska Vrhovna komanda obustavlja napredovanje i uspešnu ofanzivu Prve armije u Sremu i prebacuje Dunavsku diviziju prvog i Dunavsku diviziju drugog poziva preko Valjeva ka Krupnju na ugroženo levo krilo Treće armije, a Konjičku diviziju upućuje kao dodatno pojačanje Drugoj armiji, i ako je ona uspela da Petu austrijsku armiju zaustavi na obalama Drine. Ofanziva austrijske Balkanske vojske je zaustavljena, ne samo upornim i krvavim borbama na frontu ojačane Treće i Druge armije, već i nastupanjem srpske Užičke vojske, uz sadejstvo sa Crnogorcima, ka Vlasenici i Sarajevu u pozadinu Šeste austrijske armije.  Životić navodi da je Poćorek uvideo da ne može da potisne Srbe na glavnom frontu, a istovremeno vrebala je opasnost po desni bok i pozadinu Šeste armije, Poćorek je zahtevao hitnu pomoć od Vrhovne Komande Celokupne austrijske vojske.

  – Posle poziva Poćoreka, austrijskim snagama stiže pojačanje iz unutrašnjosti Monarhije, i organizovana je, ne samo zaštita boka Šeste armije, već je srpska Užička vojska potisnuta natrag ka Višegradu. Austrijanci su, od trupa u Sremu, posle odstupanja Prve srpske armije, formirali Kombinovani Korpus, pod komandom generala Krausa i prebacili ga preko Save severno od Šapca, da napadne desni bok i pozadinu Druge srpske armije. Na frontu Prve srpske armije odigrala se ( oko 20. septembra 1914. godine ) jedna od najkrvavijih bitaka u Prvom svetskom ratu- Bitka na Mačkovom kamenu. Nastale su ogorčene borbe na dugačkom frontu: Šabac – Mitrovica – Lešnica – Loznica – Krupanj – Ljubovija – Bajina Bašta – Višegrad, koje su prešle u jednu dugotrajnu pozicionu rovovsku bitku. Za vreme borbe, kod srpske vojske se osetila velika iscrpljenost u ljudstvu i opremi, jer regruti još nisu bili spremni za ratna dejstva, a pomoć u opremi svake vrste, pogotovo u artiljerijskoj municiji, koja se očekivala svakog dana, da preko Soluna stigne iz Francuske, nije pristizala – navodi istoričar Životić.  Srpska Vrhovna komanda je tada uvidela da će izgubiti bitku, naređeno je povlačenje Prve, Druge i Treće armije za odbranu Valjeva. Pomoć na koju su računali u međuvremenu nije stigla, te je naređeno opšte povlačenje, tog 8. novembra, koje se odigralo pod veoma teškim uslovima, jer se sa vojskom kretalo i stanovništvo koje nije smelo čekati drugi put austrougarsku invaziju.

  Sve tri srpske armije do 14. novembra bile su formirane za odbranu Valjeva. Ipak, iako je regruta bilo dovoljno, municija i druga vojna oprema nisu stigle, tako da su se sve tri armije povukle na desnu obalu Kolubare što je bio uvod u Kolubarsku bitku.  Telegraf.rs

 2. Sledeća 10 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Vlada1968:


 3. #2
  Fast Serbia v2 Caffe Singer avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  4.393
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  1.981
  Pohvaljen 11.294 puta u 6.513 postova
  Moć reputacije
  462
  Ono što u postu iznad nije napisano a nije nevažno bi moglo da bude i sledeće:
  Srbija je pre nego je uopšte počeo napad Austrougarske vojske iz Rusije dobila detaljnje planove napada, u tančinu su bili nabrojani pravci kretanja, broj i sastav armija, logistika....bukvalno sve.
  Rusi su veoma lako preko svojih špijuna dolazili do takvih informacija a razlog je prost, vojska austrougarske se sastojala od preko 15 nacija a nemaca nije bilo ni 25% u sveokupnom broju. Mnoge nacije u sastavu K&K monarhije joj nisu bile blagonaklone, posebno slavenske pa su svaki papirić kopirali i bukvalno gurali rusima u ruke.
  Rusi su kao naši saveznici sve što se nas ticalo slali našoj vladi pa se tako stekao uvid u vojnu strategiju austrijanaca.

  Vođene su tri bitke i kao što je poznato srpska vojska je skoro uništila austrijsku vojsku koja nije bila nimalo motivisana jer se uglavnom sastojala od slavenskih vojnika.
  Indirektan krivac za slom srpske armije je bio Nikola Pašić. Naime, kao čin patriotizma je odlučio pre balkanskih ratova da se Srbija umesto sa artilerijom iz nemačke koja je tada bila već u sastavu naše vojske snabde topovima i haubicama i Francuske, čak nije dozvolio da se više ni nedostajuća municija za već postojeće topove iz nemačke kupi. To se na koncu pokazalo fatalnim jer je isporuka iz francuske išla sporo, topovi su bili skuplji a municija bezmalo tri puta skuplja od nemačke što je budžet neverovatno opteretilo.
  Kada se rat najavio francuska je obustavilo skroz isporuku da bi snadela svoju kontinentalnu vojsku, vojske u kolonijama i savezničke vojske, rusiju i sl.

  No to sve toliko nije bitno. Ono što ostaje kao činjenica jeste da je srpska vojska postupila "veoma lukavo", kako to u stranoj stručnoj literaturi nazivaju. Sve je bacila na jednu kartu i uzevši ruske informacije strateški armiju perfektno rasporedila i zauzela ono što se vojno naziva "viši teren" kojeg je lakše braniti nego osvojiti.

  Armija je tukla do apsolutno poslednje granate posle koje nije imalo smisla ostati na dometu austrijskih topova pa je morala da se povuče.

  Tragedija svege jeste da je Austrougarska zapravo izgubila rat sa Srbijom i da nije stiglo pojačanje iz nemačke i bugarske 1915 bi se sve i završilo nekakvim sporazumom. Austrijski gubici su bili strahoviti ali procenat mrtvih švaba u toj vojsci je bio minimalan dok su skoro svi mrtvi u srpskoj vojsci bili srbi a ti ogromni gubici, posebno posle Kolubarske bitke su bili nenadoknadivi.

  Ne treba ni sledeće zaboraviti. Ovo je bio prvi rat na tlu evrope koji se potpuno razlikovao od predhodnih ratova koji su vođeni kao ratovi ekspanzije teritorija a civili su bili koleteralna šteta. Ovde su nemci direktno krenuli da uništavaju sve na šta naiđu, ono što se danas naziva "Genocidan rat", masovno su vešali obićne građane, seljake, decu, žene, što ni u jednoj drugoj zemlji koju su napali nisu radili, to im je tek u sledećem ratu postala praksa.
  Izmenjeno od: Singer; 06.09.2015 u 22:27.

 4. Sledeća 7 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Singer:Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Ovlašćenja postavljanja

 • Vi ne možete postavljati nove teme
 • Vi ne možete postavljati odgovore
 • Vi ne možete postavljati priloge
 • Vi ne možete menjati vaše poruke
 •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 19:27.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2020 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1