..
Microsoft kupuje AMD?


Microsoft je izglada zainteresovan za kupovinu AMD-a, ako je suditi prema informacijama koje dolaze iz neimenovanog izvora koji je upoznat sa situacijom. Microsoft bi mnogo dobio kupovinom, što bi mu dalo dodatni podsticaj kada su konzole za igranje u pitanju. Obe konzole, Xbox One i PlayStation 4 koriste AMD-ov Jaguar APU, i ukoliko Microsoft kupi AMD,Sony će morati da mu plati određenu sumu za svaku prodatu konzolu. Proizvođač može da sklopi dogovr sa drugim proizvođačima čipova, ali to znači da će morati da dizajniraju novi APU od nule.

Microsoft nije jedina kompanija koja bi da kupi AMD. Qualcomm se takođe spominje. Priča se da su zainteresovani za AMD-ov biznis sa serverima. Izvršni direktor Qualcomm-a Steve Mollenkopf nedavno je rekao da proizvođač želi da učvrsti svoju poziciju u segmentu servera kroz spajanje sa AMD-om.

Samsung se isto pojavljivao kao kompanija koja je zainteresovana za kupovinu, kako bi konkurisao Qualcomm-u i Intel-u. Trenutna vrednost AMD-a iznosi 2 milijarde dolara, dovoljno niska, što znači da bi je sve tri zainteresovane kompanije mogle platiti. Microsoft ima 93 milijarde dolara, Qualcomm preko 12 milijarde, dok Samsung ima 66 milijarde dolara. Imajući u vidu AMD-ov portfolio dozvola (licenci), postojaće značajne regulatorne prereke pre bilo kog dogovora, prenosi Windows Central.Izvor: mondo.rs