Поздрав људи,

Неки дан сам пазарио књигу Марко Краљевић од Марка Алексића. И остало ми је још пар страница да прочитам. Не пишем ово да бих се похвалио, већ да бих похвалио заиста одличну књигу. Верујем да је велики број вас одгледао серију "Игра престола", а неки од вас су вероватно и прочитали књиге Џ. Мартина. Ја сам прочитао прву књигу и одушевио сам се, али чињеница да је то све једна фикција у мени није пробудила неку велику и моћну емоцију. Када сам почео да читам књигу о Марку Краљевићу, схватио сам да ми имамо много бољу историју и много интересантнију историју него што би и један писац умео да измисли.

Књига је научна, Марко А. је археолог и најбољи познавалац мачева у Европи и књигу је заиста одлично написао, уз доста приложених аргумената. Обухваћен је период од успона Цара Душана, али се говори и о његовом оцу Стефану као и о деди Милутину, па све до неке 1420, успон Мрњавчевића, па борбе између властеле, превирања у двору, моду, храну, војску, образовање, обичне људе, па битке са Турцима, уз мноштво слика и објашњења, обележја моћних породица у то време, витезове као и редове витезова, однос са суседима, посебно са Дубровником, Мађарском, Албанцима, али и Ватиканом (што је битно да би разумели данашња дешавања), наравно и целу биографију Марка Краљевића, његов мач, породицу, као и то зашто је једини човек на свету о коме су писали велики епови на више језика, а онда ће вам бити јасно зашто Бугари, Румуни и још неки покушавају да га присвоје. Видећете да Марко није био онакав каког су нам га обично представљали професори у школи.

Књига је написана као велики број кратких прича, које заједно чине једну велику причу, заиста је вредна читања. Верујем да ће многи од вас пожелити да су рођени у то време. Јоше једна лепа страна књиге јесте то што промовише вредности које не могу да се купе новцем

Књигу сам обећао дати неким пријатељима да је прочитају, а после бих је радо позајмио, наравно да ми се врати књига. Иначе књига може да се купи у Делфи књижарама и кошта 800 динара. Ја не жалим ни паре, овакве књиге морају да се поседују.


Извините што одужих, али импресије не могу да сакријем.


Све најбоље.

пс. Ко прочита књигу видеће како је изгледао мач који су дизајнирали наши ковачи, а потом га продавали по целој Европи.