Rezultati 1 do 9 od 9


 1. #1
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.290 puta u 3.756 postova
  Moć reputacije
  1061

  Pa dokle bre - dvoličnost i dupli standardi EU?

  ..
  Дачић: Какво лицемерје Брисела!


  Први пут сам чуо од руских колега да су европски званичници нудили Русији да се прави један гасовод под називом Источни прстен који би ишао преко Бугарске, Румуније, Мађарске и Словачке и којим би Србија била избегнута, каже Дачић.

  Толико лицемерје од функционера у Бриселу нисам могао ни да замислим јер су они били главни који су учинили све да пропадне пројекат Јужног тока, рекао је министар спољних послова Србије Ивица Дачић у изјави новинарима у Санкт Петербургу после састанка са руским министром енергетике Александром Новаком и директором Гаспрома Алексејем Милером.

  Дачић је навео да ако је то тачно онда је потребно да Србија озбиљно разговара са представницима Европске комисије.

  Значи, када руски гас треба иде кроз Србију, то је онда политички проблем, а када треба да иде за западну и северну Европу онда је то економија која нема везе са политиком, додао је Дачић.

  Такво једно лицемерје заиста одавно нисам чуо и ако је тачно то што сам данас чуо, то заслужује веома озбиљне разговоре са Европском комисијом о њиховом односу према Србији и интересима Србије, сматра Дачић.

  Он је навео и да га радује чињеница да ће крајем јула Руси почети постављање цеви гасовода према Турској.

  Милер ми је рекао да ће сутра са грчком владом потписати Меморандум о формирању заједничког предузећа за дистрибуцију гаса, додао је Дачић.
  Дачић је рекао и да то говори да постоји реална могућност израде гасног тока преко Турске, Грчке, Македоније и Србије према Мађарској и Аустрији.

  То би могао да буде наставак пројеката које смо већ почели са Руском федерацијом. Имамо већ формирана предузећа, наставићемо разговоре о повољнијим аранжманима за наша предузећа када је реч о руском гасу, рекао је Дачић.

  Дачић је рекао и да је са министром енергетике Александром Новаком, копредседником мешовитог комитета за сарадњу Србије и Руске федерације, разговори о спољно-трговинској размени две земље која је достигла скоро 3,5 милијарди долара годишње.

  Он је навео да је добра ствар што се повећао српски извоз.

  Разговарали смо о даљој либерализацији спољнотрговинског режима, навео је Дачић и додао да га је руски министар обавестио да би Србија од августа могла да добије позитивну одлуку за извоз аутомобила и сира у Русији.

  Како је пренео, разговарано је и о решењу питања радних дозвола за српске раднике у Русији како они више не би били жртве разних превара.

  Дачић заједно са министрима финансија и приведе, Душаном Вујовићем и Жељком Сертићем, учествује на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу.  Извор: мондо

 2. Sledeća 4 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Серб_Степа:


 3. #2
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.290 puta u 3.756 postova
  Moć reputacije
  1061
  ..
  Русија гради два нова гасовода до Немачке преко Балтика?


  Руска компанија „Гаспром“ заједно са „E.ОН“, „Шел“ и „О-Ем-Ве“ изградиће гасовод од Русије до Немачке преко Балтичког мора. Капацитет гасовода ће износити 55 милијарди кубних метара гаса

  Руска компанија „Гаспром“ заједно са „E.ОН“, „Шел“ и „О-Ем-Ве“ изградиће гасовод од Русије до Немачке преко Балтичког мора. Капацитет гасовода ће износити 55 милијарди кубних метара гаса.

  Алексеј Милер, председник Управног одбора „Гаспрома“, Клаус Шефер, члан Управног одбора „Е.ОН СЕ“, Бен ван Беурден, директор „Ројал дач шел“ и Манфред Лајтнер, члан Извршног одбора „О-Ем-Ве“, потписали су данас на Међународном економском форуму у Санкт Петербуру Меморандум о разумевању о сарадњи између страна у пројекту изградње.

  „Меморандум показује намеру страна да реализују пројекат изградње две трасе нафтовода од обале Русије преко Балтичког мора до обале Немачке. Капацитет гасовода биће 55 милијарди кубних метара годишње“, наводи се у саопштењу „Гаспрома“.

  С обзиром на пад домаће производње у европским земљама и повећање глобалне тражње за гасом, стране истичу неопходност развоја нове инфраструктуре за сигурно снабдевање европских купаца овим еколошки чистим горивом, наводи се у саопштењу и додаје да ће стране потписнице Меморандума наставити радње на оснивању заједничке компаније за реализацију пројекта у блиској будућности.

  „Стране планирају да у пројекат укључе позитивне стране које су добијене експертизом и радом ’Северног тока‘ од 2012. године, укључујући и резултате спроведене студије изводљивости“, стоји у саопштењу.

  Милер је рекао да је од пуштања у рад гасовода „Северни ток“ „Гаспром“ истраживао могућности потенцијалног продужења гасног пута.

  „Сада ћемо наставити са реализацијом овог пројекта са нашим партнерима. Развој додатне инфраструктуре за гас најкраћим путем који повезује гасна поља на северу Русије са европским тржиштима допринеће побољшању безбедности и поузданости испорука гаса“, изјавио је Милер.

  Шефер је рекао да се овим пројектом планира наставак успешне сарадње са „Гаспромом“. „Искуство стечено са ’Северним током‘ показало је да је транспорт гаса кроз Балтичко море поуздано решење за потребе ЕУ“, прецизирао је Шефер.

  Лајтнер је закљчио да је то је кључни корак ка унапређењу сигурности снабдевања природним гасом.  Извор: новости

 4. Sledeća 4 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Серб_Степа:


 5. #3
  Top poster Drug Član avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Postovi
  2.834
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  8.714
  Pohvaljen 10.269 puta u 3.894 postova
  Moć reputacije
  311

  Naši političari su krivi..

  Njihovo je da traže, ali gaće smo skinuli sami..
 6. Sledeća 4 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Drug Član:


 7. #4
  Aktivan član 14LukaOi88 avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Postovi
  37
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  207
  Pohvaljen 180 puta u 136 postova
  Moć reputacije
  12
  дал бре ти степо мислиш да неко чита ове ствари што стављаш, много је дугачко а плус је нешто што је дачић причао испашће да сам читао а да идаље нисам паметан
  ПРЕСТАНИТЕ ВИШЕ ДА МЕ БАНУЈЕТЕ ЗА СВАКИ ПОСТ КОЈИ ОСТАВИМ ЉУДИ СТЕ БИ БРЕ...

 8. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora 14LukaOi88:


 9. #5
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.290 puta u 3.756 postova
  Moć reputacije
  1061

  Лука - шаљивџија...

 10. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Серб_Степа:


 11. #6
  Senior tihobl avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  224
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  1.467
  Pohvaljen 476 puta u 236 postova
  Moć reputacije
  32
  Nema tu dvolicnosti.
  Svabe su bacile brojke na papir: Norvezani za par godina pocece gasiti svoje izvore jedan po jedan, zbog iscrpljenosti. Sjevena Afrika je nesigrna i u svakom momentu moze doci do obustave vadjenja gasa. Jedini siguran snadbjevac je Rusije. Ali Rusija je pocela praviti gasovode prema Kini i kad ih zavrsi nece biti dovoljno sve potrosace. Kad vec ne mogu zaustaviti gradnju gasovoda prema Kini, zaustavice gradnju gasovoda prema jugu Evrope. Gas ionako ne treba juznim narodima.

 12. #7
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.290 puta u 3.756 postova
  Moć reputacije
  1061
  ..
  "Северни ток" дели Европу


  Осам чланица ЕУ против изградње друге, паралелне трасе гасовода од Русије на запад. Ако Берлин попусти притисцима из Вашингтона, "Северног тока 2" неће бити

  ГРАДЊИ гасовода "Северни ток 2" од Русије до европских потрошача противи се осам чланица ЕУ. Еврокомесару Жан-Клод Јункеру обратили су се премијери Мађарске, Пољске, Румуније, Словачке, Чешке, Литваније, Летоније и Естоније упозорењем да ће реализација "Северног тока 2" - "повући за собом потенцијално дестабилизујуће геополитичке последице".

  Главни противник градње је Украјина, јер су власти у Кијеву свесне да ће тиме њихов систем цевовода изгубити важну улогу. У енергетској компанији "Нафтогаз", свесни су да ће градња "Северног тока 2" наштетити украјинском гасотранспорном систему. Руководилац "Нафтогаза" Андреј Кобољев каже да ако Кијев жели да сачува транзит, мора да привуче страног инвеститора коме би веровале европске земље.

  Председница Литваније Даља Грибаускајте каже да "Северни ток" није комерцијални пројект већ геополитички "који би требало да наштети Украјини и подели Европу".И некадашњи италијански премијер Романо Проди, слаже се са оценом да би "Северни ток 2" могао да подели Европу на северну и јужну.

  - Очигледно је да није добро да руски гас у Европу комплетно иде преко Немачке - казао је Проди.

  Разумљиво је што неке од земаља централне Европе не желе да се одрекну милиона долара од транзита гаса. Протест бивших совјетских република са Балтика је, међутим, инаћење са Москвом, јер њима апсолутно не штети "Северни ток 2". И Америка је заинтересована да се спречи градња "Северног тока" да би се Москва присилила да плаво гориво транспортује и даље преко Украјине.

  Сад све зависи највише од Немачке. Ако попусти притисцима из Вашингтона, онда овог гасовода неће бити. Немачка сада бира да буде највеће "складиште гаса у Европи одакле ће се он даље дистрибуирати или да, због компромиса са Вашингтоном, и даље плаћа стотине милиона долара за транзит", каже директор Института националне енергетике Сергеј Правосудов.

  ПРОЈЕКАТ НА ТЕСТУ

  ЕВРОПСКА комисија треба да оцени да ли је пројекат гасовода у складу са правилима ЕУ. Годишње, он би требало да пребаци 55 милијарди кубика "плавог горива" што ће удвостручити испоруку Немачкој. У "Гаспрому" се надају да би "Северни ток 2" требало да проради крајем 2019 године. Нова два цевовода би требало да буду постављена у близини већ постојећег "Северног тока1". Партнери "Гаспрома" у том пројекту су велике немачке компаније БАСФ и ЕОН, француска "Енжи", аустријски ОМВ ихоландско-британски "Шел".  Извор: Новости

 13. Sledeća 4 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Серб_Степа:


 14. #8
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.290 puta u 3.756 postova
  Moć reputacije
  1061
  ..
  ЕК: Гаспром може да повећа испоруке гаса Европи преко гасовода "Опал"
  Европска комисија је одобрила руској компанији Гаспром да испоруке гаса Европској унији повећа за десет милијарди кубних метара годишње преко гасовода Опал којим се овај енергент од гасног чворишта Северног тока у Немачкој испоручује Чешкој, што је одмах изазвало оштре замерке нарочито Пољске и Украјине.

  Комисија у Бриселу је то образложила и одредбом да повећање капацитета Опала омогућава и другим заинтересованим компанијама да се укључе у испоруке гаса преко овог гасовода с укупним капацитетом од 36 милијарди кубних метара годишње и јасно предочила да је то чисто комерцијална одлука која нема везе с политиком.

  Медији у ЕУ су одмах оценили да таква одлука неумитно задире у "политички чвор" односа европске двадесетосморице и Русије и покреће питање најаве Гаспрома да ће до краја 2019. обуставити испоруке гаса Европи преко Украјине, док су Русија и Турска наново исказале решеност да граде моћан гасовод Турски ток као могућу алтернативу испорукама преко Украјине.

  Такође је указано на оштре замерке које су неке чланице Уније упутиле због начелно одобреног споразума западноевропских компанија и Гаспрома о изградњи друге трасе гасовода Северни ток испод Балтичког мора до Немачке, док је Европска комисија зауставила изградњу гасовода Јужни ток преко Црног мора и Бугарске.

  ЕК сада преговара с Гаспромом о "пријатељској нагодби", што је понудила руска компанија, за истрагу коју је Брисел покренуо против Гаспрома због сумњи за монополистичке потезе на тржишту гаса у Европи.

  Пољска је саопштила да ће Европску комисију због "случаја Опал" тужити Суду правде ЕУ јер сматра да се тиме повећавају испоруке руског гаса Европи иако су се чланице Уније договориле да све учине да се смањи зависност од тих испорука.

  Европска комисија је објаснила да је од немачког уреда за заштиту конкуренције Бундеснецагентур обавештена да може да одобри удвостручење испорука гаса преко Опала јер се то не коси с правилима о конкуренцији.

  Европски комесар за енергетику Марош Шефчович је у четвртак изјавио да се "чине највећи могући напори" да се посредује у спору између Москве и Кијева и обезбеди да не дође до обуставе гаса у Украјини и Европи.

  "Досад у том нисмо били успешни", рекао је високи званичник ЕК, мада је руски председник Владимир Путин ставио до знања да је Русија спремна да настави испоруке гаса Украјини чим Кијев пристане на договор да за испоруке плати унапред.

  Лист италијанских пословних кругова Il sole 24 ore сматра да се одлуком о додатном коришћењу Опала "дају уступци Русији и Гаспрому" и "долази у опасност да се заоштре размирице унутар ЕУ".

  Овај лист и други коментатори указују на то да су, мада некад из сасвим различитих разлога, против изградње Северног тока 2 били Пољска, Чешка, Словачка, балтичке земље, као и Мађарска, Бугарска, Румунија и Италија.

  Il sole 24 ore указује и на то да је италијански премијер Матео Ренци снажно критиковао Европску комисију што је "рекла не Јужном току, што је изазвало сулуде спорове између разних земаља и компанија…да би потом олако одобрила удвостручење Северног тока".

  Милански дневник сматра да садашње одлуке Комисије на челу с Жан-Клодом Јункером "поново отварају ову расправу".

  Шпански лист Паис иде чак дотле да Европској комисији приписује да је Русији дала одушке на стратегијском енергетском сектору у часу сукоба око рата у Сирији".

  Немачки медиј Дојче веле оцењује да одлука о Опалу "утире пут Москви да прошири гасовод Северни ток и у испорукама гаса Европи заобиђе Украјину", која би тиме изгубила 425 милиона долара које годишње зарађује од транзита руског гаса у ЕУ.

  Али, примећује Дојче веле, "Европска комисија се нада да ће овом одлуком утицати на Москву да зајамчи да ће наставити да испоручује гас Украјини, с којом престаје уговор 2019".

  Један званиник ЕК је новинарима незванично пренео да одлука о "зеленом светлу" Гаспрому за удвостручење испоруке гаса преко Опала "није донесена из баш политичких разлога, већ и зато што желимо да останемо у пријатељским односима с Гаспромом".

  Европски институти који прате енергетска питања примећују и да би "зелено светло" за Опал морало да се сагледа и у чињеници да опада прилив гаса у Западну Европу са Северног мора и Холандије.  Извор: Новости

 15. #9
  Početnik
  Datum registracije
  12.09.2013
  Postovi
  14
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  7
  Pohvaljen 14 puta u 10 postova
  Moć reputacije
  9
  Nabili nam Rusi samo tako!


Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Ovlašćenja postavljanja

 • Vi ne možete postavljati nove teme
 • Vi ne možete postavljati odgovore
 • Vi ne možete postavljati priloge
 • Vi ne možete menjati vaše poruke
 •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 19:52.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2020 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1