..
Фејсбук у Хрватској гради центар за базу података


ЗАГРЕБ - У Хрватској је развијен и производи се нови центар за базу података за Фејсбук који ће, кад буде довршен, бити једини који компанија има изван САД-а и међу три највећа центра те врсте у Европи.

Реч је о модуларном центру за базу података, заснованом на зеленим технологијама, који се слаже попут Лего коцкица, објавио је Пословни дневник.

Произвођач тих коцкица, односно специјалних контејнера који су опремљени напајањем и хлађењем, као и пропратном технологијом, је загребачка подружница корпорације Емерсон електрик, односно део ЕМР Холдинга.

Хрватски Емерсон се развио као јединица у саставу компаније "Никола Тесла". Пре 15 година фирму је купио ЕМР Холдинг.

"Хрватска је светско средиште за технологију модуларних центара за базе података у оквиру Емерсона, а ми смо највећи такав играч на свету и радимо свуда", рекао је директор хрватског Емерсона Лука Гашпар, који је листу потврдио да раде за Фејсбук.

Нови Фејсбуков центар биће кључно место за чување података свих корисника из Европе, Блиског истока и Африке, њих више од 800 милиона, а простираће се на 30.000 квадрата.

Укупно се у том бизнису у Хрватској врте тек три милиона евра, док ти центри у регији представљају много већи бизнис, оценио је лист и навео да је агенција ИДЦ Адриатикс објавила да је у средњој и источној Европи то тржиште вредно 1,89 милијарди долара и незаустављиво расте.

Аналитичар за ИТ услуге и софтвер ИДЦ Адриатикса Иван Јурас изјавио је да се и у Хрватској очекује велики раст тих послова, с обзиром на то да више од половине корпоративних корисника не планира више да улаже у властите центре за базу података, већ да те услуге тражи на тржишту.Извор: новости