Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja
Rezultati 1 do 10 od 24


 1. #1
  Senior
  Datum registracije
  24.12.2012
  Postovi
  231
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  1.325
  Pohvaljen 306 puta u 158 postova
  Moć reputacije
  36

  Labudova pesma...

  Зашто су свега неколико сати после пада хеликоптера Војске Србије и погибије седам људи почеле кроз српски јавни простор да круже разне шпекулације о одговорности појединих министара и захтева њихова оставка? Одговор је једноставан: зато што је Влада слаба! У сваком погледу.

  Покушаћу да објасним на једном илустративном примеру. Пре годину дана, током поплава, међу најугроженијим подручјима у земљи било је Подриње. Посебан проблем представљала су клизишта. Због једног од њих, које се налази на територији насељеног места Мали Зворник, дуже времена су били затворени и магистрални пут Лозница-Љубовија, и гранични прелаз ка БиХ, прекинуто снабдевање гасом. Јавио се проблем са транспортом болесника, одласком деце у школу, у најнеповољнијем развоју ситуације постојала је опасност да остану дугорочне последице по ток реке Дрине. Једно клизиште, а хиљаду главобоља-од привредних, преко безбедносних, енергетских, еколошких…

  У једном тренутку, за ситуацију су се заинтересовали надлежни министри. И заиста, осим председника државе и председника Владе, ваљда не постоји ниједан званичник који до лета 2014. године није посетио Мали Зворник. Клизиште је, наводно-било санирано, а пут до даљњег проходан једном траком (наизменично). А онда, годину дана касније, после нешто већих падавина у првој половини марта, клизиште се поново покренуло (стручњаци га називају „тециштем“). Дринска магистрала је поново била затворена, алармиране су све локалне службе због поновне могућности прекида гасовода, отворило се питање кретања становништва и редовног снабдевања. Годину дана се чекало да неко каже шта ће бити трајно, или барем дугорочно решење. Да неко од министара који су били у посети заврши посао. Међутим, од тога није било ништа. Проблем је и даље отворен, а грађани (и локалне власти) су препуштени сами себи.


  Где год погледате, стање је слично. Док министар задужен за инфраструктуру причао бајке о изградњи саобраћајних коридора, па кад јој није довољно да гради по Србији, онда нови споразум потписује са Албанцима да ће ауто-страде „спуштати“ и ка јадранској обали, путеви по западној и централној Србији су у стању отприлике као у време дахија. Шта ли је тек на југу и истоку земље?

  Зимус је електроенергетска мрежа у источној Србији „пукла“, иако је било година и са јачим зимама и већим мразевима. О расту незапослености и наставку економске девастације на половини територије земље, што узрокује популационо пражњење и оставља нове проблеме за будућност, више не треба ни трошити речи. Бранко Павловић наводи:

  „Треба подсетити јавност да је политика коју води Вучић тренутно у сукобу са: Академијом архитеката Србије поводом Београда на води, Академијом инжењера и техничара поводом продаје „Телекома“, два већинска репрезентативна синдиката просвете поводом смањења плата и деградације просветне делатности, представника оба удружења новинара, поводом цензура и аутоцензура у медијима, на сајту Друштва судија Србије можете прочитати документ који садржи 110 примедби и сугестија на Акциони план РС у области правосуђа (реч је само о најважнијим питањима), Лекарска комора преко свог директора (истина у оставци, како другачије да се покаже да се истрајава на принципијелан начин) континуирано указује на системске проблеме у здравству и структурирано нуди решења, а претходно су адвокати рекли шта мисле.“[1]

  Једноставно, овој власти се у Србији више не верује. Или јој се све мање верује. Министри упадају из једне недоречености у другу, а ствари функционишу по принципу: „држи воду док мајстори не оду“. Односно, док камере не оду. Према подацима проверених извора из Владе Србије, у последњим истраживањима јавног мњења је забележен нагли раст незадовољства према Александру Вучићу. Тренутно трећина испитаника каже да за њега никада, ни под којим условима не би гласали. Тиме се маневарски простор смањује, а бирачко тело поларизује, што је неповољан тренд. Због тога и све шпекулације после трагедије на Сурчину. Када поверење пада, гласине почињу да царују и све се брже шире. Углавном, системског решавања проблема нема.

  И неће га ни бити, све док се људи који знају не укључе у посао. А људи који знају беже од ангажовања у овој и оваквој власти. То је приметио и председник Владе, па се у ауторском тексту „Блицу“ жали како нема подршку елите[2]. Феђа Димовић је одговорио на овакву прозивку, објаснивши да „премијер очигледно не разуме положај елите у једном друштву. Главни њен циљ је да утиче на доношење одлука које имају одлучујући значај за судбину једне нације, или чак само доношење тих одлука кроз директно учешће у вођењу државе. У земљи у којој један човек настоји да контролише све сегменте друштвено-политичког живота и доноси све одлуке, тешко да може бити простора за јачање елите. Другим речима, Вучић нема права да се љути, јер је својом тежњом да успостави диктатуру заправо поништио постојање елите“.[3]

  Онај део српских интелектуалаца, који се, уз све мањкавости такве категоризације, може сврстати у „патриотски блок“ или „суверенисте“, после вратоломија око Бриселског споразума и суштинског настављања Тадићеве политике „Европа нема алтернативу“ не само да неће подржати Вучића, већ му се и све оштрије супротставља. Период у којем је требало да се неке ствари искристалишу, а обећања попут оних како ћемо и поред пута у ЕУ штити своје интересе или како ће се конституисањем ЗСО и доношењем уставног закона неутралисати ефекти Бриселског споразума испуне, већ је увелико прошао. Ништа од обећаног није испуњено и чак су и најупорнији из овог круга, који су чекали да Вучић „нешто предузме“, престали да показују разумевање за потезе власти.

  На другом крају, што се, опет уз ограде које се тичу мањкавости категоризације тиче, нашег „евроунијатског дела“ елите тиче, после почетне неверице и чак отворене подршке Вучићу за неке његове потезе који су нас „приближили“ Бриселу, ушло се у фазу видног дистанцирања од ове владе. Најчешће замерке се тичу проблема цензуре и нестручности руководећих кадрова, али је суштинска забринутост међу овим људима, што ће на крају, политика актуелне владе довести до потпуног слома евроинтеграција Србије. Неселективним прихватањем свега и свачега што долази из Брисела, отворена су врата за разне ловце у мутном (а којих је у Бриселу онолико), који Србији испостављају све дрскије ултиматуме.

  Као илустрација може се навести пример терања у стечај нишке „МИН Локомотиве“, а да би тај посао у Србији и Македонији преузеле хрватске фирме. Оваквих случајева је пуно и када једном пукне бреша, па се из џака почну ваљати слични примери, проценат евроскептика ће нагло скочити. Можда ће се приближити проценту оних који су против уласка Србије у НАТО. За „евроунијате“ то је озбиљан проблем и, како истичу, свакако би волели да се води дугорочно одржива, стабилнија политика која доноси дугорочне резултате. Вођење политике каква је данас, може компромитовати идеју евроинтеграција.

  Јасно је то и председнику Владе, па отуда његово „његово обраћање нама“. Као почетак одбране политике СНС-а, коју поред њега и неће имати више ко да брани. Са „патриотске“ стране СНС-у неће остати нико ко би га могао даље подржавати, а са „евроунијатске“ ту ће остати нешто каријериста и извиканих „експерата“, чија је употребна вредност мала. А при томе, „чаршијских прича“ и „интернет удара“ попут оног који је уследио после пада хеликоптера биће све више.

  Све су прилике, присуствујемо „почетку последњих дана“ СНС-а. То би требало да значи, да улазимо у период континуалног пада подршке Александру Вучићу. Од пуно фактора зависи да ли ће тај пад подршке бити бржи или спорији, па самим тим и да ли ће неку критичну тачку за власт превалити за шест месеци или две године, али се већ сада може констатовати да је он неизбежан. СНС је прешао свој зенит и ушао у фазу опадања. Повратка назад, како нас то политичка пракса учи, више неће бити.

  А како нас још политичка пракса учи, у наредним месецима би се морало отворити низ расправа о конкретним програмима и политикама које Србија мора имати. Ова власт је показала да нема разумевања, знања ни снаге за тако нешто. Зато се мора наћи и разумевања, знања и снаге у српском јавном простору и интелектуалним круговима за то. И јавности и политичким партијама се морају наметати решења, а следећа етапа урушавања рејтинга СНС-а, која ће бити далеко драматичнија од садашње, мора се дочекати спремно, како простор који ће се тада отворити, не би поново заузели агенти страних интереса. Битка се наставља. Ново „мешање карата“ управо почиње. И коме је стало до српских интереса, нема права нити на умор, нити на малодушност. Иако све није у нашим рукама, за сопствени простор и своју државу се мора борити.


  Izvor -
  Kod:
  http://srbin.info/2015/04/04/dusan-prorokovic-pocetak-odbrane-i-poslednjih-dana-sns-a/
  Izmenjeno od: gardoim; 04.04.2015 u 17:42. Razlog: Code tagovi

 2. #2
  Biblioteka tasana avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Postovi
  515
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  3.283
  Pohvaljen 2.950 puta u 1.084 postova
  Moć reputacije
  65
  ako može tl;dr verzija

 3. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora tasana:


 4. #3
  Senior
  Datum registracije
  24.12.2012
  Postovi
  231
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  1.325
  Pohvaljen 306 puta u 158 postova
  Moć reputacije
  36
  Citirati Originalno postavljeno od tasana Pogledati poruku
  ako može tl;dr verzija
  Ne razumem kakva verzija,nije dobro napisano - tl;dr ?

 5. #4
  Senior iigor avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Postovi
  201
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  571
  Pohvaljen 759 puta u 542 postova
  Moć reputacije
  34
  Skracenu verziju, da napises sustinu u par recenica.
  too long, didnt read
  Na to je mislila.

 6. #5
  Fast Serbia v2 Caffe Singer avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  4.386
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  1.978
  Pohvaljen 11.288 puta u 6.508 postova
  Moć reputacije
  461
  Naterao sam se da pročitam integralan tekst.....i prvo što mi je palo na pamet je da se ceo post kosi sa pravilnikom sajta, onaj deo o politici, jel.
  Drugo je to da tekst ne nudi suštinski ništa novo što bi vredelo da se komentariše jer kritike, iste ili slične, pljušte sa svih strana a tekst sem kritika ne nudi ni jedno rešenje, kao uostalom ni većina ostalih sličnih tekstova.
  Treće a meni najbitnije je sam zaključak teksta:" за сопствени простор и своју државу се мора борити"
  To sa "borbom" me uvek natera da se naježim, čim mi neko spomene da se moram boriti za nešto što je njemu na pameti, prvo mi padne na pamet da mu poravnam geografiju lica sa pesnicom.

 7. Sledeća 5 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Singer:


 8. #6
  Top poster Vlada1968 avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Postovi
  8.058
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  6.217
  Pohvaljen 9.357 puta u 4.493 postova
  Moć reputacije
  831

 9. Sledeća 3 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Vlada1968:


 10. #7
  Senior
  Datum registracije
  24.12.2012
  Postovi
  231
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  1.325
  Pohvaljen 306 puta u 158 postova
  Moć reputacije
  36
  Citirati Originalno postavljeno od Singer Pogledati poruku
  Naterao sam se da pročitam integralan tekst.....i prvo što mi je palo na pamet je da se ceo post kosi sa pravilnikom sajta, onaj deo o politici, jel.
  Drugo je to da tekst ne nudi suštinski ništa novo što bi vredelo da se komentariše jer kritike, iste ili slične, pljušte sa svih strana a tekst sem kritika ne nudi ni jedno rešenje, kao uostalom ni većina ostalih sličnih tekstova.
  Treće a meni najbitnije je sam zaključak teksta:" за сопствени простор и своју државу се мора борити"
  To sa "borbom" me uvek natera da se naježim, čim mi neko spomene da se moram boriti za nešto što je njemu na pameti, prvo mi padne na pamet da mu poravnam geografiju lica sa pesnicom.
  Ne slazem se da je ovo neka politika i kritika,ovo je jednostavno samo analiza.Znas i sam da je u ovoj zemlji prakticno sve postalo politika i prakticno je vrlo tesko,cesto i nemoguce,razdvojiti je od ostalih stvari.Prorokovic je covek samo analiticar ,i to odlican analiticar,sve njegove analize koje sam procitao su odlicne,,bilo u vezi nas,bilo u vezi situacije napolju,kao sto je Ukrajina i slicne stvari.Covek nam jednoctavno objasnjava sta se desava i zasto se desava i to mu je posao koji odlicno radi.Sto se tice predlaganja resenja,to je posao ekonomskih i drugih strucnjaka,a ne njegov,on za to nije strucan i zato ih i ne daje .
  Drugo,-''borba za nesto sto je nekome na pameti''-pa ja zivim celog svog zivota u ovoj zemlji i stalo mi je do nje,kao i svima vama, i ne mogu da izbacim iz glave ni nju ni moj zivot u njoj-ko to moze ?Mozda otrcano zvuci,al' ko ce se to izboriti za nas ocim nas samih,kad celu planetu,a i svemir pride,da izvines,zabole za Srbe i Srbiju...naravno da nece niko prstom maci,ako vidi da ni Srbi u tom pravcu nista ne rade...a na slici koju je Vlada postavio odlicno je napisan glavni uzrok nase propasti,ono cuveno''zabole me k... za sve''.Jednostavno ,ovu zemlju i ovaj narod ,dovela je do ove nesrece i ovog jada,upravo jedna,apsolutna,totalna nebriga za bilo sta sto je vredno u ovoj zemlji...a kad se o necemu ne vodi briga,onda to obavezno propada...i to je zakon...i za to nam nije kriv nikakav Dusan Prorokovic...
  Izmenjeno od: djordjekec; 04.04.2015 u 22:42.

 11. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora djordjekec:


 12. #8
  Junior SilentStorm666 avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Postovi
  92
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  1.442
  Pohvaljen 1.400 puta u 156 postova
  Moć reputacije
  19
  E stvarno, Singeru. Covek ima pravo. I ovaj ban politickih tema na ovom forumu je skroz idiotski. O cemu mi da raspravljamo onda ovde ako je politika zabranjena ? Sve vesti u zemlji se na jedan ili drugi nacin svode na politiku.

 13. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora SilentStorm666:


 14. #9
  Biblioteka tasana avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Postovi
  515
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  3.283
  Pohvaljen 2.950 puta u 1.084 postova
  Moć reputacije
  65
  O cemu mi da raspravljamo onda ovde ako je politika zabranjena ?
  neverovatno mi je da neko nema ništa o čemu bi mogao da raspravlja sem politike .... i nekako tužno ... kao žene koje zanima samo manikir

 15. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora tasana:


 16. #10
  Banovan
  Datum registracije
  24.12.2012
  Postovi
  3.770
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  7.125
  Pohvaljen 8.714 puta u 5.181 postova
  Moć reputacije
  0
  Citirati Originalno postavljeno od SilentStorm666 Pogledati poruku
  E stvarno, Singeru. Covek ima pravo. I ovaj ban politickih tema na ovom forumu je skroz idiotski. O cemu mi da raspravljamo onda ovde ako je politika zabranjena ? Sve vesti u zemlji se na jedan ili drugi nacin svode na politiku.
  Počni odavde: Hakeru iz okruga a i šire...pa što se ne 'fališ da si započeo busines?

  Nego kad smo već kod striptiza, jesam li vam pričao da je u Skadarliji bio Pip shop (ili beše šou (show)) kad sam bio klinac (to vam je ono, uđete u kabinu sa prozorčetom, ubacite žeton i zavesa se razmakne pa gledate gole žeMske)...i tako mene i mog druga odvedu lokalni tadašnji krimosi da gledamo to i kupe svima po 3 žetona...Ja ubacio prvi i gledam li gledam, i još sam morao da se propnem na prste jer mi je prozor bio previsoko. Posle nekih 15 minuta čujem ja ove kako mi dobacuju "Ajde bre više jesi li završio, šta radiš unutra toliko?" a njima istekla sva 3 žetona posle par minuta a meni srećniku se zaglavila zavesa pa sam uspeo da odgledam sve žemske koliko ih je bilo.
  Izmenjeno od: Vule; 05.04.2015 u 11:36.


Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja

Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Ovlašćenja postavljanja

 • Vi ne možete postavljati nove teme
 • Vi ne možete postavljati odgovore
 • Vi ne možete postavljati priloge
 • Vi ne možete menjati vaše poruke
 •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 20:39.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2020 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1