Rezultati 1 do 8 od 8


 1. #1
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.290 puta u 3.756 postova
  Moć reputacije
  1061

  Delovi opština Apatin, Sombor i Bačka Palanka mogli bi da osvanu u drugoj državi???

  ..
  Хаг мери и границе са Хрватском!
  Договор о разграничењу Србије и Хрватске још на дугом штапу, из Загреба предлажу арбитражу. Процес пред Међународним судом или Сталним арбитражним судом. Дачић: Разговараћемо о свим отвореним питањима

  СРБИЈА и Хрватска поново би могле да се нађу пред судијама Међународног суда правде у Хагу, али овога пута због - међе на Дунаву!

  Како је у интервјуу за "Новости" наговестила хрватска шефица дипломатије Весна Пусић, Загреб ће тражити да се спор око граница, који траје већ 13 година, реши међународном арбитражом, јер "не треба више имати илузија да је могуће постићи договор".

  Међутим, да би ово питање "пресекао" Хаг, захтев треба да упуте обе стране, а у српском државном врху, како сазнајемо, још није разматрана оваква могућност за распетљавање граничног чвора са Хрватском.

  Разграничење са суседом биће једна од тема сутрашњег сусрета у Загребу шефова дипломатија двеју земаља Ивице Дачића и Весне Пусић:

  - Разматраћемо не само границе, већ и сва друга отворена питања. Ми смо опредељени за гајење добросуседских односа и решавање свих нерешених тема, и такву добру вољу очекујемо и од комшија - каже Дачић за "Новости".

  Професор међународног права Тибор Варади објашњава за наш лист да би две државе границе могле да мере код два међународна суда која су надлежна за оваква питања, и то оба у Хагу. То су Међународни суд правде и Стални арбитражни суд:

  - Очигледно је да ће се тешко доћи до договора директним преговорима двеју страна, јер је много спорних тачака. Уколико би се за ово спорно питање потражила међународна арбитража, обе земље морале би да поштују донету одлуку. Али, питање граница не може пред судовима да покрене само једна страна, већ обе морају да се сложе око међународне арбитраже.

  Варади процењује да би такав спор трајао око две-три године и да би био окончан пре него што Србија заврши преговоре о чланству са ЕУ, чиме би се избегло евентуално стављање вета Хрватске на наш европски пут.

  Иначе, Србија и Хрватска су основале међудржавну комисију за исцртавање линије, која упркос вишегодишњим напорима, до данас није дала готово никакве резултате. Радила је са прекидима, а од 2003. до 2010. није одржан ниједан састанак. Од одмрзавања дијалога одржане су четири рунде разговора, од којих је последња била крајем 2011.

  Ставови о линији границе дуж 145 спорних километара реке Дунав, међутим, нису померени ни за милиметар. Србија се држи одлуке из 1945. по којој "линија" између две државе иде Дунавом од мађарске границе до Илока. Хрвати се не слажу, јер је река променила ток, па је, кажу, део њихове земље остао у Србији.

  Како нам је речено у МСП, Хрвати оспоравају скоро половину дунавске границе.


  ПОЗИВАЈУ СЕ НА КАТАСТРЕ АУСТРОУГАРСКЕ

  Хрвати траже око 10.000 хектара на српској обали реке, за које тврде да им припадају по аустроугарским катастарским књигама, док Србија полаже тапију на 3.000 хектара на десној страни Дунава. Уколико би међа била повучена копненим делом, по "катастарском принципу", а не средњим током реке, делови општина Апатин, Сомбор и Бачка Паланка могли би преко ноћи да освану у другој држави - Хрватској.


  Извор:
  Новости

 2. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Серб_Степа:


 3. #2
  Napredan član
  mita1989 avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  432
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.200
  Pohvaljen 2.866 puta u 1.470 postova
  Moć reputacije
  64
  Ako ćemo da gledamo katastre Austrougarske, oni ne bi trebali ni da postoje.

 4. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora mita1989:


 5. #3
  Softverski sektor - PC Klinika Херувим avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Lokacija
  Едем
  Postovi
  4.851
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  3.303
  Pohvaljen 7.216 puta u 2.938 postova
  Moć reputacije
  514
  Хајде да размислим мало , ако власти Србије издале и предале део територије Србије ( Косово и Mетохија ), а све ради ЕУ , мислим да је решење овог проблема очигледан !


  Не плаши се људског презира и клевете. Свако ко побожно хоће да живи биће гоњен, клеветан и презиран.
  Свети Антоније Велики

 6. Sledeća 2 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Херувим:


 7. #4
  Top poster zexxxx avatar
  Datum registracije
  22.06.2013
  Postovi
  2.610
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  556
  Pohvaljen 1.521 puta u 896 postova
  Moć reputacije
  273
  Odlicno, ako uzmu te delove Srbije, mi koji zivimo u tim delovima vise necemo morati psovati Vucica.

 8. #5
  Top poster Drug Član avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Postovi
  2.834
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  8.714
  Pohvaljen 10.272 puta u 3.895 postova
  Moć reputacije
  311
  Vodeni tokovi spadaju u prirodne granice i time su deo principa međunarodnog prava..
  ALi, hm..
  Kome je suđeno, ili "arbitrirano"....


 9. Sledeća 2 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Drug Član:


 10. #6
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.290 puta u 3.756 postova
  Moć reputacije
  1061
  ..
  Тадић Хрватима дао део Србије


  Бивши председник Србије Борис Тадић поклонио је Хрватима део Србије, сазнаје Српски телеграф.

  Реч је о Вуковарској ади на Дунаву, коју је Тадић 2006. у договору са тадашњим хрватским председником Ивом Јосиповићем уступио Хрватима за купање. Сада, 11 година касније, тамо се плаћа у кунама и важе хрватски закони, а од Србије нема ни трага. Хрвати су тамо изградили многобројне објекте, потпуно узурпирали аду и траже да она њима и правно припадне иако се налази на нашој половини Дунава.

  - Јосиповић је 2006. тражио од Тадића да Србија дозволи Хрватима да се купају на Вуковарској ади, коју су под контролом држале српске војне снаге од краја рата деведесетих. Тадић је то дозволио. У међувремену су никле плаже, ресторани, разни објекти, па сад Хрвати ту инфраструктуру користе као доказ да је земљиште њихово - открива саговорник Српског телеграфа, који је тих година био близак Тадићевој власти.

  На сва звона Тадићев поклон Хрватима објавили су те 2006. године тадашњи градоначелник Вуковара Томислав Шота и први човек општине Бач Томислав Богуновић.

  - Вуковарцима је ада поновно доступна, а купачима нису потребна ни лична документа за одлазак на острво - рекао је тада Шота, док је Богуновић напоменуо да Хрвати не би требало ту ништа да граде, што је грубо прекршено.

  У многобројним објектима на ади све је исписано на хрватском, а куна је једина валута којом се плаћа. Да ствар буде гора, Србија је 2012. тражила дозволу да Срби из општине Оџаци користе хрватску аду између Богојева и Ердута, међутим, одговор никада није стигао.

  - Хрвати су нас поштено превеслали, користећи за то Тадића - објашњава наш саговорник.

  Српски шеф дипломатије Ивица Дачић није желео да говори о детаљима, али је потврдио наша сазнања.

  - Сећам се да је 2006. Тадић разговарао са Јосиповићем и тада учинио овај уступак - каже Дачић за Српски телеграф.

  Професор међународног права Слободан Зечевић каже да су хрватски захтеви ван сваке памети.

  - Хрвати праве циркус. Граница иде средином реке, то је правило свуда у свету.

  Борис Тадић се није јављао на позиве, нити је одговарао на поруке.


  Бранитељ обрађивао председника

  Бивши Јосиповићев саветник за бранитеље Предраг Матић Фред својевремено је рекао да је он наговарао Тадића.

  - Тадић је омогућио да Вуковарци могу и без докумената да одлазе на купање на аду, а ја сам сугерисао да у Вуковару да изјаву: "Ма како да заврше преговори око границе наших држава, ада ће припасти Вуковарцима". Рекао сам му да би на тај начин придобио све Вуковарце, али и остале Хрвате - открио је Матић.

  Тадић му је, сведочи Матић, на то одговорио да "мора видети да ли му то дозвољавају Устав и закони јер се ту ипак ради о територији Србије".  Извор: Српски телеграф

 11. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Серб_Степа:


 12. #7
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.331
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.290 puta u 3.756 postova
  Moć reputacije
  1061
  ..
  ИЗДАЈА
  Свилановић поклонио земљу Хрватима


  Бивши министар иностраних послова СР Југославије Горан Свилановић издао је Србију и поклонио део територије Хрватима, доказује документ у чији је посед дошао Српски телеграф!

  Уговор чија је аутентичност потврђена у Министарству спољних послова јасно показује да је Свилановић 23. априла 2002. године, уместо тада важећих међународно признатих граница по средини пловног тока Дунава, прихватио катастарске границе између Србије и Хрватске из времена Аустроугарске и на овај начин део наше територије - Вуковарску и Шаренградску аду, поклони Хрватима.

  Саговорници Српског телеграфа, међу којима и министри тадашње досовске владе, тврде да се овде ради о прворазредној издаји земље, због које Свилановић треба кривично да одговара!

  Спор Хрватске и Србије око границе датира још од завршетка рата иако је по међународном праву утврђена да се налази на средини тока Дунава. Након рата, Вуковарска и Шаренградска ада припале су Србији и година је на њима патролирала српска полиција. Хрвати су, међутим, упорно захтевали примену аустроугарских (катастарских) граница, што им је Свилановић и омогућио.

  У спорном члану број пет уговора који је Свилановић склопио пише:

  - Уговорне стране су сагласне да је основно полазиште за идентификацију међурепубличке границе између Србије и Хрватске катастарска (она коју Хрватска тражи, прим. аут.).

  Члан 10 додатно осигурава Хрвате, па по протоколу који је потписао Свилановић стоји и да Србија на своју штету прихвата и да граница остаје непромењена чак и ако дође "до природне или вештачке промене воденог тока".

  Бивши министар Велимир Илић каже да је Свилановић покушао да поклони српску земљу.

  - То је српска територија, а ако је Свилановић то потписао, он је покушао на кварно да поклони нашу територију и зато мора кривично да одговара. То није било на гласању у парламенту, Влада то није одобрила, па смо луд човек би тако нешто дао - каже Илић за Српски телеграф.

  Да је реч о мутним пословима, тврди и бивши потпредседник Владе Зорана Ђинђића Миле Исаков.

  - Нисам се у то време много бавио овим питањем јер сам веровао да ће се спор решити по међународном праву, што подразумева границу на средини реке. Ово што је Свилановић потписао је преседан који касније може да се свети свима. Ово је поклањање државне територије - сматра Исаков.

  Горан Свилановић, који тренутно обавља функцију генералног секретара Савета за регионалну сарадњу чије је седиште у Сарајеву, а које има канцеларије и у Бриселу, у петак није одговарао на позиве Српског телеграфа.


  Уступак или коначно решење?

  Адвокат за међународно право Миодраг Живковић каже да је Свилановићев уговор ништаван уколико није ратификован у Скупштини.

  - Те аде су ради отопљавања односа искоришћене као уступак Хрватској до коначног решења. Треба испитати да ли је ово коначно решење, односно да ли је одобрено у парламенту. Ако јесте, онда ће производити извесно правно дејство, међутим, уколико није, онда просто не важи - објашњава Живоковић за Српски телеграф.


  Запечатио Тадић

  Издају коју је Свилановић започео довршио је Борис Тадић, који је као председник Србије 2006. године Вуковарску аду уступио Хрватима за купање, о чему је Српски телеграф већ писао. У међувремену тамо су никли бројни објекти, на српској земљи истакнута је шаховница, користи се хрватски језик и плаћа се искључиво у кунама.  Извор: Српски телеграф

 13. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Серб_Степа:


 14. #8
  Junior
  Datum registracije
  26.12.2012
  Postovi
  92
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  25
  Pohvaljen 62 puta u 43 postova
  Moć reputacije
  19
  Znam sigurno da 99% somboraca i apatinaca nece prihvatiti da budu deo hrvatske... Gupost...


Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Ovlašćenja postavljanja

 • Vi ne možete postavljati nove teme
 • Vi ne možete postavljati odgovore
 • Vi ne možete postavljati priloge
 • Vi ne možete menjati vaše poruke
 •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 00:43.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2020 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1