Rezultati 1 do 6 od 6


 1. #1
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.334
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.218 puta u 3.726 postova
  Moć reputacije
  1060

  Мрачне стране светски познатих компанија

  ..
  Често се каже да је за успех у послу потребно бити суров и бескрупулозан. То поготово важи за компаније које су шансу да зараде који милион више виделе у ратним ужасима.

  Нацисти су, најблаже речено, били “лоше друштво” а данас се мало зна о компанијама које су биле у вези са њима и гомилале богатство “на њиховим плећима” . Ипак, ако их ишта може “опрати” то је чињеница да су ови гиганти касније платили милионске одштете, само да би уравнотежили морал.  Кодак
  Заборавите на породичне портрете са џиновским сомбрерима и смешним гримасама – Кодакова историја је много мрачнија. Поготово онај део који га повезује са једним од најстрашнијих режима прошлости.

  Вилхелм Кеплер је био један од водећих нацистичких економских саветника, који је одлучивао како ће се и где трошити њихово богатство. Њега је америчка војска звала „Кодаков човек”, због приватних и пословних веза са овом компанијом. Кеплер је такође био нека врста двоструког агента и снабдевао је Кодак и неколико других мањих америчких компанија информацијама. На пример, када је Хитлер дошао на власт у Немачкој, Кеплер је саветовао челнике Кодака да отпусте све јеврејске раднике, јер ће на тај начин профитирати.

  Поред тога, Кодакова фабрика у Немачкој је током рата користила радну снагу из концетрационих логора, а такође су у то време производили окидаче, детонаторе и другу војну опрему.

  Руку под руку са чоколадом ишли су и нацисти. Једна од „ћерки” ове компаније, Магги, је током Другог светског рата искоришћавала затворенике из једног концентрационог логора који се налазио у близини Немачке и Швајцарске границе. И то није све. Чоколадице су коришћене као мамац да се деца Јевреја намаме у заточеништво. Због свега овога, 2000. године ова компанија уплатила је скоро 15 милиона долара на име преживелих Холокауста.  БМВ
  За време Другог светског рата компанија је радну снагу црпела из концентрационих логора, а неки извори тврде да је било и преко 50 хиљада радника. Такође, и ова прича постаје гора: БМW је тада био у власништву Гинтера Кванта, а он и његов син Херберт били су изузетно блиски са Хитлером и његовим режимом. БМW – ове фабрике су скоро самостално производиле летелице и делове за мотоцикле за нацисте.

  Осим тога, власници БМW – а су вишеструко профитирали од заплене јеврејске имовине – дате су им на управљање многе компаније одузете од Јевреја. Ово је откривено 2001. године, када је Габријел Квант рекао за немачки „Дие Зеит” да је истина да су многи радници и умрли радећи за компанију.  Бајер
  Следећи пут када будете имали главобољу добро размислите о томе који лек ћете попити. Корићење радне снаге из нацистичких логора је најмањи ратни злочин ове компаније.

  Бајер је раније био у власништву немачког фармацеутског џина, компаније ИГ Фарбен. Она је педесетих година прошлог века растурена, и то с правом, јер је откривено и да је производила Зyклон Б, токсични гас који су нацисти користили у гасним коморама.

  Такође, познати аспирин су 1890. године открила два Бајернова запослена – Феликс Хофман, млад и изузетно талентован хемичар и његов шеф Артур Ајхенгрун. Али, када су нацисти дошли на власт тридесетих година прошлог века Ајхенгруново учешће у проналаску једног од најзначајњег лека за читаво човечанство је избрисано само из разлога што је човек био – Јеврејин.  Форд
  Хитлер је свакако био фан Хенрија Форда – дао му је почасно место у „Мајн Кампфу” а чак је држао и његов портрет изнад свога стола. Поврх свега, 1938. године Хитлер је компанију Форд наградио највишим нацистичким одликовањем за странце.

  А шта је добио за узврат? Фордов огранак у Немачкој користио је радну снагу из концентрационих логора, а чак и опремао немачку војску за ратне походе. Неки амерички Фордови менаџери који су се у то време налазили у Немачкој су пристајали на ову војну производњу, док је Фордовим фабрикама на америчком тлу она била забрањена од стране председника Рузвелта. Иако су Фордови адвокати деценијама покушавали да „одвоје” немачки и амерички Форд, подривала их је чињеница да је амерички Форд од немачке филијале зарађивао чак 600 хиљада долара годишње. Свему додајте и то да је Хенри Форд био познати антисемита.  ИБМ
  Улога коју су компјутер имали у Другом светском рату се често занемарује, посебно када је реч о сукобима који су се десили пре бума модерне технологије. Али, сарадња ИБМ – а и других информатичких компанија са нацистима била је кључна за њихов успех.

  ИБМ је производио рачунаре који су нацистима олакшавали праћење распореда возова и број Јевреја у концентрационим логорима. Они су им пружали увид у то колико затвореника се где налази. Укратко, ИБМ је нацисте снабдео опремом која им је била неопходна да спроведу систематско уништње Јевреја. Верује се и да је ИБМ згрнуо огроман профит са нацистичком окупацијом Пољске. Иако челници ове компаније данас поричу све везе са нацизмом, и даље уплаћују велике суме уа фондове за преживеле Холокауста. Да ли је то знак гриже савести?  Хуго Бос
  Тридесетих година прошлог века, Хуго Босс је почео да прави нацистичке униформе. Сам оснивач, Хуго Босс је добио задатак да осмисли униформе за Хитлерову омладину и за есесовце. Он је овај уговор добио само осам година након што је основао компанију, што је било одлично за посао. Производња му је толико добро ишла да је морао да „ангажује“ и радну снагу из концентрационих кампова.


  Волксваген
  Фердинанд Порше, човек који се налази иза Волксвагена и Порсцхеа је 1934. године разговарао са самим Хитлером како би дошли до савршеног имена за „народни ауто”. Ово је резултирало тиме да је сам Хитлер “кумовао” имену познате Волксвагенове Бубе. Верује се да је најмање 4 од 5 радника у Волксвагеновој фабрици током рата били затвореници из логора. Фердинанд Порше је чак био у директној вези са Химлером, и захтевао је раднике искључиво из Аушвица.


  Сиеменс
  И ова компанија је користила раду снагу из концентрационих логора и то како би изградили гасне коморе које ће касније усмртити њих и њихове породице. Сименс је, 2001. чак покушао да искористи име Зyклон (што је такође име гаса којима су убијани затвореници у коморама) као име нове колекције – која укључује и рерне на гас.  Извор:
  Дневно.рс

 2. Sledeća 2 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Серб_Степа:


 3. #2
  Senior iigor avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Postovi
  201
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  555
  Pohvaljen 759 puta u 542 postova
  Moć reputacije
  33
  Profit i samo profit, sve ostalo je nebitno... na zalost.

 4. #3
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.334
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.218 puta u 3.726 postova
  Moć reputacije
  1060
  ..
  Извињење и новчана надокнада Мицубишија због присилног рада у Другом светском рату


  Компанија "Мицубиши", једна од бројних јапанских компанија које су током Другог светског рата користиле заробљенике терајући их на присилни рад, извинила се жртвама и постигла с њима исплату одговарајуће надокнаде  ТОКИО - Компанија "Мицубиши", једна од бројних јапанских компанија које су током Другог светског рата користиле заробљенике терајући их на присилни рад, извинила се жртвама и постигла с њима исплату одговарајуће надокнаде.

  Јапанска новинска агенција Кјодо објавила је да ће на основу споразума, компанија исплатити по 100.000 јуана (15.000 долара) за више од 3.000 жртава и чланова њихових породица уз извињење.

  Више од 40.000 кинеских заробљеника доведени су у Јапан почетком 1940. године као принудни радници због недостатка домаће радне снаге.

  Многи од радника су умрли од последица насиља и од неухрањености.
  Извор: Новости

 5. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Серб_Степа:


 6. #4
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.334
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.218 puta u 3.726 postova
  Moć reputacije
  1060
  ..
  Власти дозвољавале Самсунгу да не даје информације оболелим радницима


  Јужнокорејске власти дозвољавале су компанији Самсунг електроникс да својим болесним радницима и њиховим породицама не да кључне информације о хемикалијама којима су били изложени у њеним фабрикама за производњу компјутерских чипова и екрана, показала је истрага агенције Асошиејтед прес.

  Група за безбедност радника документовала је више од 200 случајева озбиљних болести, укључујући леукемију, лупус, лимфом и мултиплу склерозу, међу радницима који су правили полупроводнике и Ел-Це-Де (ЛЦД) екране. Умрло је 76 људи, углавном у 20-им и 30-им годинама.

  Самсунг, водећи светски произвођач рачунарских чипова и смартфона и највећа компанија у Јужној Кореји, запошљава око 100.000 радника.

  За запослене је веома тешко да од јужнокорејске владе добију надокнаду ако се разболе на послу, а без детаљнијих информација о изложености отровима на радном месту, то је скоро немогуће, наводи АП, преносећи сведочења оболелих радника и њихових породица.

  Према речима 43-годишње бивше раднице Парк Мин Сук, оболеле од рака дојке, Самсунг је са села доводио децу да раде "користећи их као да су чаше за једнократну употребу".

  Хванг Санг Ги, отац раднице која је у 23. години умрла од леукемије, основао је покрет који тражи независне инспекције у фабрикама Самсунга.

  "Самсунг ми је једном понудио милијарду вона (864.000 долара) тражећи да ћутим. Идеја је била да негирам да је њена болест повезана с радом и да ме оставе без било какве могућности да се борим", рекао је Хванг.

  Самохрана мајка тинејџерке Парк Вон Хе успела је да добије компензацију од владе коју је тражила да би, како каже, обезбедила бољи живот за своје дете.

  Сонг Бок Ја, мајка бивше раднице Самсунга која је умрла од леукемије у 35. години, каже да није праведно што неки добију накнаду а неки не. Њеној ћерки болест је дијагностификована мало више од 10 година пошто је отишла из компаније, док се надоканада плаћа до 10 година. "Никада није било никакве обуке у фабрици о врстама хемикалија које могу да буду лоше како бисмо били опрезнији", изјавила је 36-годишња Ки Ми Сеон, бивша радница која је изгубила вид због мултипле склерозе.  Извор: Новости

 7. Sledeća 2 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Серб_Степа:


 8. #5
  Softverski sektor - PC Klinika Серб_Степа avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  10.334
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.434
  Pohvaljen 7.218 puta u 3.726 postova
  Moć reputacije
  1060
  ..
  ТЕРОР У СКЛАДИШТУ АМАЗОНА: Радници падају од умора и спавају на ногама


  Репортер енглеског листа "Сандеј мирор", Алан Селби, провео је пет недеља као запослени у складишту компаније "Амазон" у енглеском граду Тилбјурију, у округу Есекс, са једним циљем - да открије шта се дешава унутар складишта светског гиганта и да ли су оправдане притужбе радника на израбљивање.

  Радници компаније "Амазон" неретко раде 55 часова недељно, а суочени су са немогућим захтевима унутар складишта компаније "Амазон", преноси "Сандеј мирор".

  "Пре него што сам се запослио, током лета сам отрчао два маратона и неколико полумаратона. Физички нисам лош, али је моје тело свакога дана било исцрпљено. Крвни притисак и откуцаји срца у мировању су ми порасли због стреса на послу", пише Селби за "Сандеј мирор".

  Осетио је, каже, да се особље претвара у стоку - постоји само да служи машинама.

  Селби објашњава да би "Амазон" могао да укине десеточасовне смене запосленима када би запослио више особља, али би тада зарађивали мање новца.

  Паузе за тоалет су ограничене, а радницима се постављају недостижни циљеви, објашњава Селби:

  "Имам девет секунди да узмем и процесуирам предмет, пре него што га пошаљем на паковање, мета је 300 предмета на сат. Сагињем се и потом се извијам да положим предмет високо изнад своје главе, како бих завршио непрекидни ток наруџбина. Моје тело вришти".

  Током пет недеља које је провео у складишту, Селби је, користећи скривену камеру купљену на сајту "Амазона", открио да особље неретко спава на ногама, а Хитна помоћ је, тврди, морала да интервенише у више наврата и помогне исцрпљенима од стреса и 55-часовне радне недеље.

  "То је далеко од певајућих, насмејаних лица које ''Амазон'' приказује у својим божићним рекламама. То је армија од 24.000 несрећних вилењака", објашњава Селби, додајући да се радницима понекад плаћа свега седам пенија по предмету.

  Његова последња смена била је на "црни петак", дан огромних попуста широм света, када су "милиони Британаца помогли оснивачу ''Амазона'' Џефу Безосу да заради 1,8 милијарду фунти преко ноћи"''. Радници који нису испунили квоте у данима пред "црни петак" добили су отказ.

  Упркос томе, "Амазон" је суочен са штрајковима широм Италије и Немачке, где се радници жале на ниске плате и лоше услове рада.

  Запослени у складиштима широм Британије причају да су спавали у шаторима и испод мостова, само како би стигли на посао на време.

  "Моја прича како сам постао људски робот не може бити црња. Смене почињу у 7:30 часова, а завршавају се у 18 сати, доста након заласка сунца. Складиште нема природног светла, преплављено је неонкама - дан и ноћ немају значење. Многи сатови у складишту су прекрили радници, како не би видели колико им је још времена остало у смени. Време, међутим, овде влада - нови пакет се мора спремити и послати сваких 30 секунди", пише Селби.

  Он се пожалио на две кратке паузе од 30 минута, које су довољне да "отрчи до мензе и згужва нешто хране да одржи енергију".

  Упркос томе што је Селби маратонац, због напора на послу имао је вртоглавице, а уплашио се и да ће се "преврнути" због темпа рада.

  Након репортаже, Амазон је саопштио да пружају безбедно и позитивно радно место са конкурентним платама и бенефицијама од првог дана.

  "Амазон" пружа позитивно радно место, са конкурентном платом и бенефицијама од првог дана. Поносни смо што смо створили хиљаде послова у Великој Британији. Пружамо сјајне послове и позитивно окружење, са приликом за напредак. Као и све компаније, очекујемо одређен учинак. Наше мете се ослањају на претходне учинке које су постигли наши запослени"'', наводи се у саопштењу "Амазона".  Извор: Новости

 9. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Серб_Степа:


 10. #6
  Top poster
  crni007 avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Postovi
  1.830
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  18.530
  Pohvaljen 2.687 puta u 1.229 postova
  Moć reputacije
  211
  Nista nije bolje ni kod mnogih nasih privatnika, po raznim piljarama, podrumima pica i sl.


Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Ovlašćenja postavljanja

 • Vi ne možete postavljati nove teme
 • Vi ne možete postavljati odgovore
 • Vi ne možete postavljati priloge
 • Vi ne možete menjati vaše poruke
 •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 05:42.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2019 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1