CIA preporučila svojim agentima da šifrovane poruke šalju preko novih EPS-ovih računa za struju

[legenda=10. April, 2014]LENGLI/BEOGRAD, 4. april 2014, (Njuz) – Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) naložila je svim svojim agentima da šifrovane poruke ubuduće šalju isključivo preko novih računa za struju Elektroprivrede Srbije (EPS), saznaje Njuz od izvora iz Agencije.
CIA se na taj korak odlučila jer je posle dosta analiza zaključila da u svetu ne postoji nerazumljiviji i samim tim savršeniji sistem podataka od srpskih računa za struju.
- Još davno smo čuli da u Srbiji postoje izvesni obrasci za naplatu električne energije koje ne samo da ne razumeju građani, već ni najeminentniji matematičari, pa ni oni koji su stvorili te račune. Bojali smo se da će novi računi za struju biti jednostavniji i da nam neće odgovarati, ali su oni na sreću i dalje savršeni za skrivanje i slanje kompleksnih šifrovanih poruka i podataka – rečeno nam je u ovoj agenciji.
Prema rečima našeg sagovornika koji radi upravo na poslovima kriptografije i šifrovanja, ne postoji sistem koji se do sada pokazao idealnim, ali su EPS-ovi računi za struju to promenili.

- Podatke smo ranije slali tako što bi se sam podatak nalazio u kodovima na jednom, a ključ na sasvim drugom mestu. Ipak, ma koliko neprobojni kodovi bili, uvek bi se pojavio neko ko je u stanju da ih probije bez ključa. Kada smo testirali EPS-ove račune za struju, najbolji matematičari su ostajali nemi pred njihovim konceptom, a jedan japanski kriptograf izvršio je samoubistvo posle nekoliko nedelja bezuspešnog pokušaja da dešifruje poruke – naveo je sagovornik Njuza.
Kako nam je objašnjeno, prednost EPS-ovih računa nije samo u tome što je podatke nemoguće dešifrovati. Glavna njihova vrednost je, naime, to što je najpre nemoguće otkriti gde se u tabelama tačno nalaze podaci, a potom ih je nemoguće i dešifrovati jer je, kažu u Lengliju, račun tako koncipiran da ne prati nijedan poznati logički sistem.

Autor - Nenad Milosavljević

Izvor - njuz.net[/legenda]